Inhoudsopgave

Worx onderhoud

Een Worx robotmaaier werkt hard en kan alleen optimaal presteren wanneer je hem af en toe schoonmaakt en aan een korte inspectie onderwerpt. Na verloop van tijd zal er gras en ander vuil aan de machine blijven kleven. Aangezien het er niet vanzelf afvalt en de kaboutertjes het er ook niet voor je afhalen, rest er niets anders dan af en toe zelf de borstel ter hand te nemen. Let op! Deze onderhoudsinstructie is toegespitst op de Worx Landroid M, dus heb je een ander model dan is het belangrijk om de bijbehorende gebruiksaanwijzing te raadplegen. Hieronder lees je meer over het meest voorkomende Worx onderhoud.

Worx onderhoud | Behuizing schoonmaken

Of je nu af en toe de ramen van je huis reinigt of dagelijks met je auto de wasstraat in rijdt, zo heeft ook de Worx Landroid M robot grasmaaier bij tijd en wijle een schoonmaakbeurt nodig.

Gebruik voor Worx onderhoud altijd eerst een zachte borstel om de de resten van afgemaaid gras en vuil te verwijderen. Daarna kun je gewapend met een schone doek en sproeifles gevuld met water rustig de behuizing een poetsbeurt geven. Gebruik echter in geen geval polijst- of oplosmiddelen. Ben je fan van een hogedrukreiniger en denk je hiermee ook de robot maaier en het laadstation te kunnen reinigen? Think again! Dit is uit den boze. Een tuinslang, hogedrukreiniger of stromend water via een ander apparaat mag nooit bij deze schoonmaakwerkzaamheden worden gebruikt.

Worx onderhoud | Onderkant schoonmaken

Het is belangrijk om regelmatig de Landroid M schoon te maken. Niet alleen de buitenkant maar ook het chassis, de wielen en de maaischijf dienen geïnspecteerd te worden en vuilresten moeten worden verwijderd.

Nadat je de machine hebt uitgezet en werkhandschoenen hebt aangedaan, keer je de Worx robotgrasmaaier eerst ondersteboven en leg hem op een zachte en schone ondergrond. Op deze manier heb je goed zicht op de onderkant. Het chassis, de maaischijf en de wielen zijn eenvoudig met behulp van een doek of zachte borstel schoon te maken. Check ook of de messchijf en de mesjes in staat zijn om vrij rond te draaien. Zo niet, verwijder dan eventuele obstakels en vastzittend materiaal zodat dit geen barsten in de maaischijf kan veroorzaken.

Worx onderhoud | Contactpinnen en laad strips schoonmaken

Je Worx Landroid maairobot wil graag zijn accu goed op kunnen laden. Maak daarom de contactpinnnen op het laadstation en de laadstrips op de robotgrasmaaier goed schoon met een doek. Restanten van gras en vuil dienen periodiek verwijderd te worden zodat de grasrobot elke keer weer goed wordt op geladen. Kijk ook even rondom het basisstation en verwijder voorwerpen die de rijweg van je robot grasmaaier kunnen blokkeren.

Worx onderhoud | Messen controleren en draaien

Worx robotmaaier onderhoud is geen heksenwerk en voor ieder prima te doen. Wanneer je ons stappenplan volgt is de automatische grasmaaier zo weer maaiend op je gazon te vinden. Let op! Wanneer je onderhoud aan de Worx robot maaier gaat plegen, zet de machine dan altijd eerst uit en trek een paar veiligheidshandschoenen aan. De mesjes zijn namelijk vlijmscherp en we willen verwondingen graag voorkomen!

Niet alleen de messen

Belangrijk om te beseffen is dat bij het vervangen van de snijmesjes ook altijd de schroefjes vervangen dienen te worden. Zo weet je zeker dat de mesjes goed in de behuizing vastzitten en niet (door slijtage van de hergebruikte schroeven) losschieten, op je gazon belanden en ernstige verwondingen veroorzaken.

Messen omdraaien

Laat je de Landroid robotgrasmaaier met botte messen maaien, dan had je beter helemaal geen automatische grasmaaier kunnen kopen. De snijmessen hebben net als je partner, auto of teddybeer wel een beetje aandacht en onderhoud nodig. Mesjes die gebruikt worden op de Worx Landroid hebben 2 snijranden, wat inhoudt dat je ze om kunt draaien om zodoende gebruik te kunnen maken van de nieuwe snijrand! Het is een goed idee om elke maand de mesjes even om te draaien voor het beste maairesultaat. Bij het omkeren van de messen is het noodzakelijk om dit bij alle mesjes te doen zodat de maaischijf niet uit balans raakt.

Levensduur messenset

De mesjes hebben een levensduur van maximaal twee maanden als er elke dag volop gemaaid wordt en ze elke maand geroteerd worden. Controleer wel regelmatig of ze niet beschadigd zijn en vervang de onderdelen indien nodig.

Worx onderhoud | Messen vervangen

Meestal 1 keer per maai seizoen moeten de messen vervangen worden. Zo zorg je ervoor dat het gras netjes wordt afgesneden in plaats van dat de botte mesjes zorgen voor een rafelig resultaat met geel gras tot gevolg.

Als je een mesje wilt vervangen, vervang dan altijd alle messen en schroeven tegelijkertijd. De Landroid M heeft er een hekel aan om met nieuwe en oude mesjes tegelijk te maaien. Begin je met vervangen, zet dan altijd de robotmaaier uit en trek beschermende handschoenen aan en ga als volgt te werk:

 • Keer de robotmaaier om en leg hem op zijn kop.
 • Verwijder het accu klepje en haal de accu uit de behuizing.
 • Pak een schroevendraaier en draai de schroeven los zodat de mesjes los komen.
 • Plaats vervolgens de nieuwe messen met nieuwe schroeven.
 • Controleer of de mesjes vrij kunnen draaien.
 • Stop de batterij weer in de behuizing plaats het batterijklepje terug.
Vergelijk Worx messensets
Meer informatie

Worx onderhoud | Batterij vervangen

De batterij van de Worx Landroid grasrobot is onderhoudsvrij, dus onderhoud is niet nodig. De levensduur van de accu is van diverse factoren afhankelijk, zoals de lengte van het seizoen en het aantal uren per dag dat de grasmaaier robot maait.

Om de batterij te vervangen volg je onderstaande instructie:

 • Zet de machine uit en zorg ervoor dat je beschermende handschoenen draagt.
 • Keer nu het toestel om en leg hem op zijn kop.
 • Draai de 4 schroeven los die de accu op zijn plek houden.
 • Verwijder de oude batterij en monteer de nieuwe.
 • Draai de schroeven wederom stevig vast.
 • Lever de oude batterij in bij een inzamelpunt.

Worx onderhoud | Winteropslag

In de winter houdt de automatische grasmaaier er niet van om buiten te staan en doet liever een dutje op een droge en vorstvrije plek. Om ervoor te zorgen dat je Worx Landroid de winter goed doorkomt, zul je helaas eerst een paar onderhoudswerkzaamheden moeten uitvoeren. Om de levensduur van de accu te verlengen is het nodig om deze volledig op te laden voordat je de maairobot opbergt.

 • Maak de robotgrasmaaier goed schoon volgens eerder genoemde werkinstructie.
 • Laadt de accu volledig op.
 • Schakel de Landroid M uit om de levensduur van de accu te verlengen.

Begrenzingsdraad en basisstation

De perimeterdraad kan in de grond blijven zitten, maar de uiteinden hiervan moeten wel beschermd worden tegen de diverse weersinvloeden. Dit kun je doen door de uiteinden in te vetten. Heb je geen zin om het laadstation binnen te zetten, zorg er dan voor dat de begrenzingsdraad en de stroom aangesloten blijft.

Is de winter afgelopen en begint het gras weer voorzichtig te groene, haal dan de Landroid voorzichtig uit zijn winterslaap. Controleer voor de zekerheid of de laadstrips van de robot maaier en de contactpinnen van het basisstation schoon zijn. Zo niet, dan kunnen deze worden gereinigd met een fijne schuurdoek. Stel vervolgens de datum en tijd juist in en zet de robotmaaier aan het werk!

Worx onderhoud robotmaaier