Inhoudsopgave

Waar moet je opletten bij de aankoop van een tuinfrees?

Tuinieren is leuk, als dit plezier niet ontaardt in hard werken, er zijn handige hulpmiddelen die speciaal zijn ontworpen om het tuinieren te vergemakkelijken. Deze hulpmiddelen helpen zowel de volkstuinder als de professional. Een van deze nuttige hulpmiddelen is de tuinfrees, ook wel bekend als de frees of cultivator.

Vergelijk de best verkochte tuinfrezen in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte tuinfrezen in België
Prijzen vergelijken

Wanneer het tijd is om de grond in het voorjaar en de herfst op te graven, is een tuinfrees een grote hulp. In plaats van met schoppen en hakken te werken, kun je vandaag de dag zonder problemen een tuinfrees gebruiken die werkt op perken, gazons en grond. Vooral voor diegenen die niet veel kracht hebben of fysiek beperkt zijn, kunnen deze hulpmiddelen een grote hulp zijn.

Door deze versoepeling van de tuingrond in het gebied van de bovenste grondlaag kan de grond achteraf zonder problemen worden beplant. De tuinfrees is ook geschikt voor de bestrijding van onkruid als je geen automatische onkruidwieder hebt, omdat deze kan worden gebruikt om onder het onkruid te ploegen of zonder problemen te verwijderen. Door het gebruik van een draaiende disselboom kan niet alleen snel, maar ook zeer nauwkeurig worden gewerkt.

Tuinfrees gebruiken

Door de toenemende vraag zijn er nu tuinfreesmachines in veel verschillende uitvoeringen, die zowel qua ontwerp als prijs verschillen. Zo biedt de handel ook modellen voor handmatige bediening, maar ook de veel praktischer versies met een elektrische of benzinemotor. Zoals in het algemeen het geval is bij de keuze van het gereedschap, moet je ook bij het gebruik van de tuinfreesmachine letten op een goede afwerking en praktische hantering. Als je geïnteresseerd bent in een luxe uitvoering, kun je een freesmachine kopen die zelfs als sneeuwschuiver kan worden gebruikt.

Disselboom

Met een draaibare disselboom kun je energie besparen op het werk, maar ook het ergonomische en praktische ontwerp wordt steeds belangrijker. Hierdoor worden de gewrichten minder snel moe bij het werken met het gereedschap. Het is ook logisch dat de hakmessen gemakkelijk te reinigen zijn. Hendels zijn ook praktisch voor het bedienen van de achteruit- en vooruit-instellingen. Natuurlijk moet je, voordat je een tuinfrees koopt, ook duidelijk zijn over waar de frees voor gebruikt moet worden. Omdat er ook verschillende modellen zijn voor zowel smalle als brede gebieden. Een tuinfrees is in principe zeer robuust en heeft bij goed onderhoud een lange levensduur.

Tuinfrees

Als het de bedoeling is om na de winter de bedden van eind maart tot begin april op te graven en voor te bereiden, kun je dit traditioneel met een schoffel doen. Niet iedereen heeft echter dit zware fysieke werk te doen. Om dit veel makkelijker te doen, moet je een tuinfrees of een elektrische ploeg gebruiken. Met deze hulpmiddelen kan dit vervelende werk veel comfortabeler worden gedaan.

Wat zijn tuinfreesmachines precies?

Een tuinfrees is een praktisch tuingereedschap dat ook kan worden aangeduid als een tuinfrees, of cultivator. Deze namen zijn echter niet helemaal juist, omdat bijvoorbeeld een freesmachine veel dieper in de grond kan doordringen dan bijvoorbeeld een cultivator. Al deze termen worden echter meestal gebruikt.

De tuinfrees is een praktisch en nuttig hulpmiddel voor de grondbewerking, waarbij ook organisch materiaal in de bodem wordt verwerkt. Dit kunnen planten- en gewasresten zijn die door de helmstok worden verbrijzeld en ondermijnd.

Meerdere varianten

Powerplus POWXG7204 tuinfreesmachineEr zijn zowel benzine- als elektrische tuinfreesmachines, hoewel het ontwerp van deze machines sterk op elkaar lijkt. Ze hebben allemaal een brandstof- of elektromotor die de rollen met de messen aandrijft. Deze messen boren dan in de grond. Doordat de messen een gebogen vorm hebben, zorgt dit ervoor dat de grond wordt herschikt. Complexer is de constructie van een benzinemotorfreesmachine, omdat de motor een starter, bougies en misschien ook een achteruitversnelling heeft. De eigenlijke functie is echter identiek.

Als je een grote tuin hebt, kun je veel makkelijker werken met de tuinfreesmachine. Maar zelfs degenen die niet meer in staat zijn om onder volledige fysieke belasting te werken, kunnen het tuinieren aanzienlijk vereenvoudigen door het gebruik van een dergelijke freesmachine. Dit zijn de belangrijkste plus- en minpunten van tuinfreesmachines:

Voordelen

  • Grote stukken grond kunnen snel worden opgegraven
  • Apparaat met eenvoudige bediening
  • De grond wordt goed losgemaakt
  • Zowel het bed als de groef kunnen netjes worden aangelegd

Minpunten

  • Elektriciteit of benzine zijn vereist
  • Hoog volume
  • Tuinfreesmachinevarianten