Inhoudsopgave

Viking robotmaaier

Een Viking robotmaaier is powered by Stihl. Stihl is bekende een fabrikant van elektrisch tuingereedschap als heggenscharen en kettingzagen, maar ze produceert ook al geruime tijd iMow robotmaaiers. Nu zul je misschien denken, iMow, is dat niet van Viking? Dat klopt! Viking is onderdeel van de Stihl groep. Viking heeft als fabrikant al veel producten op de markt gebracht. Door middel van veel verschillende technologieën wordt er continu voor gezorgd dat je van alle gemakken bent voorzien. Zo ook bij de robotmaaiers. Deze automatische grasmaaiers hebben verschillende functies tot hun beschikking, waardoor je geen omkijken meer hebt naar het gras in de tuin. Of deze tuin nou groot of klein is, je bent verzekerd van de beste oplossing en hoeft er zelf weinig meer voor te doen, behalve opletten dat de stroomtoevoer goed geregeld is zodat de robot grasmaaier kan opladen.

Vergelijk Viking robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken

Vergelijk Viking robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Viking robotmaaier

Viking robotmaaier - MI 632De Viking robotmaaier is een van de meest veelzijdige robotmaaiers die er op de markt te vinden is. Deze kan namelijk niet alleen het gazon op de juiste lengte houden, maar beschikt hiervoor ook over verschillende sensoren. Zo wordt altijd alles op de juiste manier ingesteld, waardoor je er geen omkijken meer naar hebt. Het gras ziet er nog beter uit en het is voor jezelf alleen nog maar genieten. Een Viking robotmaaier heeft vele voordelen ten opzichte van een normale grasmaaier. Met een Viking robotmaaier heb je tijd over voor andere dingen die je graag wilt doen. Nooit meer zelf het gras hoeven maaien, wie had dat dertig jaar terug kunnen bedenken. Gemak dient in dit geval de mens, want iedere Viking robotmaaier maait compleet zelfstandig je gazon en zorgt ervoor dat het gras telkens op de juiste lengte wordt afgesneden. Op deze manier krijg je een perfect gemaaid gazon.

Middels een draaiknop bovenop de iMow robotmaaier is het eenvoudig mogelijk de standen in te stellen tussen de 20 en 60 millimeter. Staat op bepaalde plekken het gras hoger of dichter bij elkaar, dan past de robot maaier zijn maai snelheid aan. Daarnaast schrikt een Viking robotmaaier niet van een kleine helling hier en daar en kan goed omgaan met licht glooiend en onregelmatig terrein. Hellingen tot 35 procent kan de maairobot goed maaien dankzij de sterke geprofileerde wielen. Deze wielen zijn niet alleen geruisloos, maar ook zelfreinigend. Met deze wielen rijdt hij graag over kleine gazons, maar draait zijn wielen er niet voor om wanneer hij tuinen tot wel 4.000 vierkante meter tegenkomt (afhankelijk van het model).

Wat zijn de voordelen van Viking robotmaaiers?

Een voordeel is dat je buren niet door zullen hebben dat er een robot maaier rondjes over je gazon rijdt. Misschien ook wel, maar dan alleen omdat je grasmat er zo perfect bij ligt en niet omdat ze de Viking robotmaaier horen brommen. De geluidsproductie ligt netjes rond de 60 decibel. Hebben je buren toevallig ook een iMow robotmaaier, dan is het prettig te weten dat de grensdraad werkt met een interferentie vrij signaal wat betekent dat het signaal geen andere signalen verstoort (dus ook niet het signaal van bijvoorbeeld de robot maaier in de tuin van de buren). Er is dus totaal geen noodzaak voor het inschakelen van de rijdende rechter.

Ook de bediening is erg eenvoudig. Op het heldere lcd display van de Viking robotmaaier kun je diverse instellingen eenvoudig en intuïtief ingeven, ook tijdens zonnig weer. Voor extra gebruiksgemak zijn de robotmaaiers uit de MI 6 – reeks zo ontworpen dat het bedieningspaneel uit het toestel kan worden genomen. Zo kun je rustig en op je gemak de instellingen bekijken en programmeren waar nodig. De Viking MI 632 C en de Viking MI 632 PC zijn te configureren door middel van een app. Je kunt natuurlijk altijd het heldere LCD display op de maairobot zelf gebruiken, maar een app op je smartphone of tablet maakt het wijzigen van instellingen nog gemakkelijker.

Hoe werkt een Viking robotmaaier?

Een Viking robotmaaier kent een eenvoudige werking. Zodra je deze op de juiste plaats hebt gezet, kun je de instellingen plaatsen. Denk hierbij aan de maaihoogte. Daarna gaat de robotmaaier vanzelf aan de slag als deze denkt dat het gras te lang wordt. Wanneer de robot grasmaaier niet geheel doet wat je ervan verwacht, kun je alle instellingen weer veranderen door middel van de app of het bedieningspaneel. Zo bepaal je helemaal zelf hoe je tuin eruit komt te zien en is het voor jezelf reuze eenvoudig om de tuin te kunnen onderhouden.

Is de Viking robotmaaier klaar met zijn werk of moet de accu worden opgeladen, dan keert hij op eigen kracht terug naar zijn laadstation. Wanneer de batterij weer is opgeladen zal hij uit zichzelf het dockingstation verlaten en op weg gaan om te maaien. Gaat het regenen en is de iMow robotmaaier nog lekker op het gazon aan het maaien? Geen nood, zijn (te deactiveren) regensensor zorgt ervoor dat hij naar het basisstation terugkeert om daar te wachten totdat het gestopt is met regenen. Het terugkeren naar zijn laadstation gaat standaard vlak langs de perimeterdraad. Om spoorvorming te vermijden is het mogelijk om bij het terugkeren een variabele afstand ten opzichte van de begrenzingsdraad in te stellen. Je hebt dan wel wat bijkomend materiaal nodig (AED 600) welke als robotmaaier accessoire te bestellen is.

Intelligent laadsysteem

Doordat de Viking robotmaaier is uitgerust met een intelligent laadsysteem, is de grasrobotmaaier in staat om zelf te beslissen of hij een snelle oplaadbeurt nodig heeft om het laatste stukje gras af te kunnen werken, of dat hij zich volledig op de laden in de normale stand die een stuk spaarzamer is. Het dockingstation kan zowel op het gazon worden geplaatst als ook buiten het gazon, bijvoorbeeld in een border zodat je het gras “vrij” hebt.

De laadtijd bij de iMow 422 en iMow 422 P ligt op 90 minuten. Deze machines hebben een 18 Volt Li-Ion accu aan boord, waar de iMow robotmaaiers uit de “6”-serie beschikken over een iets krachtigere Li-Ion batterij van 29 Volt, waardoor in 60 minuten de accu weer lekker vol zit. Het is goed om te weten dat hoe duurder het model, hoe meer gras het toestel voor je kan onderhouden en hoe langer de maairobot op een enkele lading kan maaien. De Viking robotmaaier die geschikt is voor grote tuinen (MI 632 P) is in staat om met een volle batterij tot zelfs 150 minuten aaneengesloten te werken! Wist je dat bijvoorbeeld de iMow MI 422 er in slaagt om een gazon van 500 vierkante meter onder ideale omstandigheden met slechts 10 maaiuren per week in perfecte staat te houden?

Speciale functies van een Viking robotmaaier

De speciale functies van een Viking robotmaaier verschillen per model. Er zijn namelijk meerdere series terug te vinden. De C-serie hebben een GPS module, waardoor je via de app precies kunt zien waar de maaier bezig is. De mobiele app geeft je ook alle ruimte om de instellingen te kunnen plaatsen. Waar andere robotmaaiers voornamelijk door een persoon bediend kunnen worden, kun je bij de Viking modellen ook beperkte toegang verlenen tot familieleden. Handig voor wanneer je op vakantie bent.

Omdat de Viking robotmaaier tijdens het maaien het gras erg klein versnippert, kan dit op je gazon blijven liggen waardoor gras aanharken en opruimen niet meer nodig is. Dit proces van het klein versnipperen wordt ook wel mulchen genoemd. Het maaisel wat achter blijft dient hierbij als waardevolle bemesting voor je gazon zodat bijmesten normaal gesproken niet meer nodig is. Het maaimes zal bij elke stop van de mesmotor van draairichting veranderen zodat het dubbelzijdig geslepen mes op een gelijkmatige manier slijt en lang scherp blijft. Vervangen van het mes is erg eenvoudig, zonder gebruik te maken van gereedschap.

Beveiliging

Viking robotmaaier appIedere Viking robotmaaier is voorzien van veiligheidssensoren en beveiliging. De behuizing van de iMow robotmaaier is beweeglijk en bevat tal van sensoren die obstakels herkennen of detecteren wanneer de maairobot kantelt of wordt opgetild. Is de Viking robotgrasmaaier in contact gekomen met een voorwerp dan wordt de impact kracht over de kap verdeeld en zal de robot grasmaaier ogenblikkelijk van richting veranderen. Zodra je de machine optilt stopt de maaimotor met draaien en valt het mes direct stil. Op deze manier wordt voorkomen dat mens en dier verwondingen op kunnen lopen. Komt de Viking robotmaaier vast te zitten, dan stelt de grasrobot de gebruiker via de app hiervan op de hoogte. Zijn de messen aan vervanging toe of is er een onderhoudsbeurt nodig, ook dan krijgt je een melding binnen.

Daarnaast heeft een dief niks aan de iMow robot grasmaaier, want deze is uitgerust met ingebouwde diefstalbeveiliging door een persoonlijke pincode. Zonder deze code kun je de maairobot helaas niet instellen, wijzigen en in gebruik nemen. Een geruststellend gevoel. Mocht er toch een dief zijn die de Viking robotmaaier wil stelen, dan kan de maairobot de eigenaar via een sms bericht op de hoogte stellen. Daarnaast is het mogelijk om de huidige locatie van de robot grasmaaier weer te geven met behulp van GPS tracking.

Waar je rekening mee moet houden bij je aankoop

Voordat je overgaat tot het kopen van een robotmaaier van Viking is het goed om te bepalen waar jij het beste mee uit bent. Er zijn immers modellen die uitsluitend via een bedieningspaneel te bedienen zijn, maar ook welke via een app gedaan kunnen worden. Zorg er daarbij ook voor dat je alle specificaties meeneemt in je keuze. De specificaties maken het voor je mogelijk om altijd van alle gemakken te zijn voorzien, zonder dat je hier veel geld aan uit hoeft te geven. Het budget is wellicht nog wel het allerbelangrijkste. Je kunt daarom het beste op voorhand al een maximumbedrag instellen, zodat je ervoor zorgt dat je dit budget niet overschrijdt.

Bestel je een Viking robotmaaier, dan krijg je naast de tuinmachine nog een aantal zaken meegeleverd. In de doos tref je naast de iMow robotmaaier ook een dockingstation aan inclusief bevestigingsmateriaal. Verder is er nog de iRuler bijgevoegd. Dit is een liniaal en hulp voor het op de jusite afstand aanbrengen van de begrenzingsdraad. De grensdraad en bevestigingspinnen zul je overigens zelf bij moeten bestellen en dat geldt ook voor de Viking robotmaaier garage (iProtect zonnedak). Plaats je het basisstation namelijk op een zonnige plek in de tuin, dan zorgt een robotmaaier beschermhuis ervoor dat de grasmaaier robot beschermd wordt tegen zon, regen, hagel et cetera. Hierdoor wordt de levensduur van de robotgrasmaaier aanzienlijk verlengd.

Verschillende Viking robotmaaier modellen

Er zijn aardig wat modellen te vinden van de Viking robotmaaier. Een daarvan is de iMow MI 422. Deze is speciaal ontworpen voor de tuinen van 500 vierkante meter of minder. De beste prestaties krijg je echter bij 300 vierkante meter. Er is namelijk een werktijd van 30 minuten, waardoor een groot deel van het gras gemaaid wordt. Voor de grotere oppervlakten is de iMow MI 422 P een betere oplossing. Met een werktijd van 60 minuten zorgt de robot grasmaaier ervoor dat de gehele grasmat er weer goed uit komt te zien, zonder dat je hiervoor zelf nog aan de slag hoeft te gaan.

De iMow modellen met een “C” (staat voor “communicatie) hebben een GPS module aan boord die garandeert at de gebruiker van de app altijd weet waar zijn Viking robotmaaier zich bevindt. Het is mogelijk om met de app meerdere gebruikers aan te maken zodat bijvoorbeeld gezinsleden of buren voor een korte periode beperkte toegang kunnen krijgen.

iMow MI 422 en iMow MI 422P

 • Capaciteit werkgebied: 500 m2 (422) / 1.000 (422P)
 • Maximale helling: 19 graden of 35% (422) / 22 graden of 40% (422P)
 • Maaihoogte (min-max): 20-60 mm
 • Maaibreedte: 20 cm (1 mes)
 • Werktijd: 30 minuten (422) / 60 minuten (422P)
 • Laadtijd: 90 minuten
 • Geluidsniveau: 62 dB

iMow MI 632 en iMow 632 C

 • Capaciteit werkgebied: 3.000 m2 (aanbevolen 1.000 m2)
 • Maximale helling: 19 graden / 35%
 • Maaihoogte (min-max): 20-60 mm
 • Maaibreedte: 28 cm (1 mes)
 • Werktijd: 90 minuten
 • Laadtijd: 60 minuten
 • Geluidsniveau: 63 dB

iMow MI 632 P en iMow MI 632 PC

 • Capaciteit werkgebied: 4.000 m2 (aanbevolen 2.000 m2)
 • Maximale helling: 19 graden / 35%
 • Maaihoogte (min-max): 20-60 mm
 • Maaibreedte: 28 cm (1 mes)
 • Werktijd: 150 minuten
 • Laadtijd: 60 minuten
 • Geluidsniveau: 63 dB

Belangrijke kenmerken van Viking robotmaaiers

 • Regensensor voor nog meer veiligheid
 • Meerdere series met andere specificaties
 • Programmering geheel zelf te bepalen
 • Een energiezuinig apparaat

Koop nu een Viking robotmaaier