Een robotmaaier: de oplossing voor hooikoorts patiënten met een grasveld | Prikkende ogen en een lopende neus. Hooikoorts patiënten hebben het tijdens het maaiseizoen zwaar vanwege alle allergenen die vrijkomen tijdens het grasmaaien. Grasresten worden met zitmaaiers en handgrasmaaiers vaak niet verwijderd of een deel van de grasresten blijft liggen. Hierdoor hebben allergenen alle tijd en vrijheid om door te lucht te zweven en je op deze manier dwars te zitten. Heb je last van hooikoorts of ben je allergisch voor graspollen? Zo ja dan is het aanschaffen van een robotmaaier zeker een serieuze afweging waard. Met een goede robotmaaier heb je namelijk minder last van je allergie.

Verminder hooikoorts met een robotmaaier

Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Minder allergenen dankzij grasrecycling

Een grasrobot neemt al het maaiwerk van jou over, maar ook het afvoeren van grasresten is dankzij de automatische grasmaaier niet meer nodig. De robotmaaier is namelijk voorzien van mesjes die de grassprietjes erg kort afsnijden. Fijn gemalen door de robotmaaier, worden de grasresten vervolgens over het gazon uitgestrooid. Doordat de grasresten door de grasrobot zeer fijn worden versnipperd, krijgen de graspollen minder kans om zich te verspreiden. Daarnaast komt de eigenaar van de maairobot op deze manier zo min mogelijk in contact met het gemaaide gras en omdat de machine meerdere keren per week maait, blijft het gras toch mooi kort. Hierdoor wordt de hooikoorts-patiënt minder belast. Ten slotte hoef je zelf niet meer met het gras in de weer, omdat de maaier alle maai-gerelateerde zaken van jou overneemt.

Gezond en groen gras

Naast het grote voordeel van het beperkt vrijkomen van de irriterende allergenen, heeft grasrecycling nog meer voordelen. De afgesneden sprieten vormen een uitstekende voedingsbodem voor het gazon. En omdat de grasresten composteren is je grasmat ook minder gevoelig voor uitdroging. Het gazon blijft dankzij de voedingsstoffen van de grasresten prachtig groen en gezond. Tevens krijgt onkruid minder kans om de kop op te steken, doordat de fijne grassnippers de lege ruimtes tussen de grassprieten opvullen.

Robotmaaier gaat de strijd aan met hooikoorts

Heb je dus last van hooikoorts, maar wil je wel dat jouw tuin er gezond en groen bijligt? Een maairobot is dan echt de oplossing voor jou. Speciaal voor kleine gazons zijn er compacte en wendbare robot grasmaaiers beschikbaar, zodat er voor ieder type gazon de juiste robotmaaier te vinden is. Wil je ook op andere vlakken je hooikoorts allergie verminderen, bekijk dan eens onderstaande hooikoorts tips.

Informatie over hooikoorts en tips om hooikoorts klachten te verminderen

Een veel voorkomende allergie is hooikoorts die, lijkt het wel, steeds vaker voorkomt. Heb je last van hooikoorts dan betekent dit een overgevoeligheid voor stuifmeel van grassen, bomen en planten. Bij het groeien van deze objecten komt er stuifmeel in de lucht wat zich verspreid en daardoor kan worden ingeademd.

Hooikoorts verschijnselen

Wanneer je over een hooikoorts of graspollen allergie beschikt, dan krijgen de meeste mensen last van de neus, maar ook van tranende ogen. De reden is dat bij een hooikoorts aanval de slijmvliezen geïrriteerd raken waardoor een loopneus kan ontstaan en niesbuien de kop op kunnen steken. Daarnaast kunnen jeukende ogen, moeheid en benauwdheid of een pijnlijke keel duiden op gevoeligheid voor deze pollen. Wat ook kan op kan treden is hoofdpijn. Doordat het slijmvlies in de neus opzwelt, kan de afvoeren van de bijholten naar de neus verstopt raken, met een zwaar gevoel of hoofdpijn tot gevolg. De hoofdpijn manifesteert zich veelal rond de ogen of laag op het voorhoofd.

Hooikoorts tips

Gelukkig zijn er een aantal hooikoorts tips waarmee je het leed enigszins kunt verzachten en de klachten kunt verminderen.

Hooikoorts tip 1: Pollen nieuws

Houd de actuele en toekomstige pollenverwachting in de gaten om in te kunnen schatten wat de kans en impact van aanwezige pollen en stuifmeel is. Je kunt hiervoor gebruik maken van onder andere de websites pollennieuws.nl of allergieradar.nl die  aangeven waar in Nederland en in welke hoeveelheid zich pollen in de lucht bevinden. Bevinden er zich veel pollen in de lucht, dan is het tijd om maatregelen te nemen.

Hooikoorts tip 2: Vaseline smeren

Niet iets waar je meteen aan denkt, maar het smeren van vaseline rondom je neus en ogen helpt om de aanwezige pollen en het aanwezige stuifmeel grotendeels op te vangen. Je ogen kun je extra beschermen door een (zonne)bril te dragen, wat direct oogcontact met de pollen minder mogelijk maakt. Ben je hier niet zo’n grote fan van, dan kun je altijd nog even gaan uitwaaien aan de kust. Aan zee zitten namelijk minder pollen in de lucht dan elders in het binnenland.

Hooikoorts tip 3: Binnen blijven

Zowel in het voorjaar als in de zomer en herfst kan het nog lekker weer zijn buiten. Het liefst zit je dan misschien in de tuin of maak je een wandeling door het bos. Echter, wanneer er pollen in de lucht zijn kan je dag er ineens een stuk minder aangenaam uit gaan zien. Vooral bij zonnige en winderige dagen zitten er vaak pollen in de lucht. Een optie is om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Wil je toch graag je ramen en deuren open hebben? Kijk dan eens naar speciale horren die zowel vliegen als stuifmeel tegenhouden.

Hooikoorts tip 4: Omkleden en douchen

Na een lange dag of nadat je een sport beoefend (vochtige kleding trekt pollen aan) hebt, is het slim om zo snel mogelijk te douchen en je om te kleden. Trek bij voorkeur niet je kleding uit in de slaapkamer, want hier wil je het liefst geen pollen aantreffen. Je spendeert hier namelijk een groot gedeelte van je 24 uur en een goede nachtrust is belangrijk. Met het douchen spoel je alle pollen van je lichaam zodat deze zich niet verder in je kleding en huis kunnen verspreiden.

Hooikoorts tip 5: Naar buiten nadat het geregend heeft

Als het net heeft geregend dan zijn er minder pollen in de lucht en is het tijdstip ideaal om een buitensport te beoefenen of om even een rondje te gaan wandelen. Het is wel zo dat in bosrijke omgevingen altijd iets meer pollen in de lucht zitten. Regent het de gehele dag niet, dan kun je het best ’s ochtends je buitenactiviteit plannen of proberen ergens een binnenactiviteit op te zoeken.

Hooikoorts tip 6: Medicijnen

Het kan zijn dat je in bepaalde perioden echt veel last ondervindt van hooikoorts. In dat geval kun je via de drogist of via je huisarts medicijnen krijgen om de klachten te verminderen. Veelal betekent dit het slikken van hooikoorts tabletten eventueel in combinatie met het gebruik van een neusspray.