Ziet je gazon er prima uit door het gebruik van een robotgrasmaaier, maar heb je ook nog struiken, heggen of bomen op je terrein staan die zorg nodig hebben? Dan heb je aan een robotmaaier niet genoeg.

Om ervoor te zorgen dat je tuin er in een mum van tijd tip top bij ligt, kun je gebruik maken van diverse soorten tuingereedschap (ook wel tuinmachines genoemd). Voor iedere klus is er wel een power tool te vinden. Op deze manier kun je optimaal van je tuin genieten. Voor het kleinere snoeiwerk kun je best uit de voeten met snoeigereedschap wat niet elektrisch is aangedreven. Wil je echter meer comfort of heb je een grotere tuin die onderhouden moet worden, kies dan voor elektrisch aangedreven tuingereedschap.

 

Tuingereedschap voor rondom het gazon

  • Grastrimmers en bosmaaiers: grastrimmers en bosmaaiers worden gebruikt om kleine stukken gras of gazonranden bij te trimmen. De zwaardere varianten zijn in staat stugge grassoorten en zelfs klein struikgewas af te maaien.
  • Heggenscharen: een heggenschaar is een gereedschap om hagen of heggen mee te snoeien. Heggenscharen zijn verkrijgbaar in diverse varianten waaronder de good-old hand-heggenschaar, elektrische, accu of benzine heggenschaar. Daarnaast bestaan er elektrische heggenscharen met uitschuifbare steel, zodat je ook de hoger gelegen delen van je heg goed kunt bereiken.
  • Bladblazers en bladzuigers: met een bladblazer kun je in een handomdraai blaadjes wegblazen naar een vooraf bedacht punt. Een bladzuiger is voorzien van een opvangzak waar de blaadjes in worden verzameld zodat je deze op een later tijdstip op een door jou gewenste plek kunt deponeren.

 

Kettingzagen (voor het ruigere werk)

Kettingzagen worden gebruikt om bomen te kappen en dikke takken van bomen te zagen. Ook kun je ze goed gebruiken voor het in kleine stukjes zagen van boomstammen als je dit niet met de hand wilt kloven.

Ben je een echte tuinman die bij tijd en wijle flink wat hout aan het kloven en/of zagen is? Hou je wel van flink wat noeste arbeid? Dan is een kettingzaag kopen niet eens zo’n slecht idee! Een kettingzaag kopen lijkt eenvoudig (en is het ook), echter er bestaan diverse modellen met ieder sterke en minder sterke punten. Wil je graag een elektrische kettingzaag vergelijken met een benzine aangedreven exemplaar? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Direct naar kettingzaag vergelijken

 

Overige tuinmachines

  • Verticuteermachines: doordat er na verloop van tijd een viltlaag en mosgroei op het gras kan ontstaan, wordt de gezondheid van het gazon negatief beïnvloed. Met verticuteren wordt je gazon belucht zodat voedingsstoffen weer goed door de bodem kunnen worden opgenomen.
  • Tuinfrezen: een tuinfrees of grondfrees gebruik je om een stuk grond klaar te maken voordat je bijvoorbeeld een nieuw gazon of moestuin aan gaat leggen. Met behulp van messen worden de grotere stukken grond klein gemaakt en de gehele bovenste laag grond door elkaar geroerd (niet omgewenteld zoals bij ploegen). Hierdoor zal de grond beter in staat zijn (regen) water te transporteren en is het beter zaaibaar. Je kunt de grond eventueel vermengen met mest of andere voedingsstoffen.
  • Hakselaars: ook dit is een tuingereedschap. Een versnipperaar of hakselaar wordt gebruikt om klein snoeiafval zoals gras, stammetjes en takjes te versnipperen.

 

Tuingereedschap
Deze pagina beoordelen?