We krijgen regelmatig de vraag van lezers of hun tuin wel geschikt is voor een robot grasmaaier. Als vuistregel hanteren wij het volgende. Kun je je gazon momenteel met een hand-, elektrische- of benzinegrasmaaier goed maaien? Dan kan dit ook met een grasrobot! Een maairobot lijkt een ideale oplossing voor je gazon. Nooit meer zelf achter de grasmachine en toch een perfect gemaaid gazon of voetbalveld, wie wil dat nu niet? Toch zijn er een aantal factoren die kunnen bepalen of je beter af bent met een grasrobot, of juist niet. Ook kan het je helpen met de keuze voor een eventuele grasmaaier, als je van tevoren een aantal zaken op een rijtje zet. Lees dus eerst ons onderstaande advies, voordat je halsoverkop overgaat tot de aankoop van een grasrobot.

Tuin geschikt voor een robotmaaier / grasrobot?

Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Is mijn tuin geschikt voor een robotmaaier?

Ik heb een vijver en/of bloemperken. Rijdt de grasrobot hier niet in?

Robotmaaiers zijn dan wel slim, toch is het nodig om ze een handje te helpen met op het juiste pad te blijven. De meeste automatische grasmaaiers worden geleverd met een hoeveelheid draad wat genoeg is om een grasveld af te bakenen ter grootte van het maaibereik van de maaier. Zo voorkom je dat de grasrobot het terras oprijdt, of erger, de vijver in tuimelt of de bloemperken te grazen neemt. Deze perimeterdraad wordt op of net onder de grond aangebracht zodat je er in principe haast geen last van hebt, maar het kan een beperking zijn bij zeer complexe gazons. Laat bij twijfel een expert langskomen voor (gratis) advies.

Is er ruimte voor het laadstation?

Iedere grasrobot wordt geleverd met een laadstation. Handig, want zo hoef je je zelf niet druk te maken over het steeds weer moeten opladen van je nieuwe tuinhulp. Maar dan moet je natuurlijk in je tuin wel een plekje overhouden voor dit laadstation, dat je met grondpennen goed kunt bevestigen. Bovendien moet de grasrobot, na het maaien, het laadstation gemakkelijk kunnen bereiken. Je hoeft het laadstation overigens niet per se droog te plaatsen, maar het moet wel aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet.

Let op het maaibereik

Welke grasrobot je voor je gazon moet aanschaffen hangt af van het maaibereik. Let hier dus goed op bij de aanschaf van een nieuwe robotmaaier, want als je gazon groter is dan het maximum aangegeven maaibereik, zal de grasrobot niet goed zijn werk kunnen doen. Als je je tuin gaat opmeten om het benodigde maaibereik te bepalen, let er dan op dat het echt alleen om het grasoppervlak gaat. De oppervlakte van eventuele bomen en bloemperkjes, welke je niet maait, mag je dus van het benodigde maaibereik aftrekken.

Het installeren van meerdere grasmaaiers

Er zijn consumenten robotmaaiers met een maaibereik tot wel 5.000 vierkante meter in de handel, dus de kans is groot dat je het met een grasrobot wel af kunt. Maar wat nu als je toch een groter gazon hebt? Of misschien geeft je toch de voorkeur aan een bepaald model grasrobot, ook al is het maaibereik te klein. Of wil je gewoonweg liever dat het maaiwerk sneller gebeurt dan met een enkele robot grasmaaier? Robotmaaiers kunnen prima met meerdere exemplaren samenwerken. Maar let wel, dan moet je ook meerdere laadstations plaatsen. Ook kan het nodig zijn om het gazon in meerdere zones in te delen met perimeterdraad, zodat de maaiers elkaar niet in de weg lopen / rijden.

Is het grasveld niet te grillig gevormd?

Robotmaaiers zijn zeker niet alleen voor grote gazons met een zeer egaal oppervlak. Ze kunnen best een apart vormgegeven gazon aan. Zo vinden ze zelf wel hun weg om obstakels, en om bijvoorbeeld bloemperkjes, mits je deze maar goed afbakent met begrenzingsdraad. Toch kunnen er ook grenzen zijn aan hoe ingewikkeld een gazon mag zijn voor een grasrobot. Het maakt daarbij uit of er veel smalle stukjes zijn, tussen obstakels door, waar de maairobot langs moet, zoals boompjes of bloemperkjes. Een expert die eventueel naar je tuin komt kijken, kan goed advies geven over welke grasrobot een complexer gazon aankan.

Heb je meerdere gazons of meerdere stukken gazon te maaien?

Robotmaaiers kunnen best complexe gazonvormen aan, maar kunnen ze ook paadjes oversteken naar een ander gazon? De meeste grasrobots komen ook wel vooruit over terrastegels, dus dat is geen probleem. Als je twee gazons wilt doen waar geen obstakels tussen liggen, kun je met perimeterdraad een straatje maken waarlangs de grasrobot kan oversteken. Een gazon voor en achter verbinden wordt lastiger, maar eventueel kan je de maaier met de hand op een ander gazon zetten. Dan kan hij echter niet zelf terugrijden naar het laadstation, dus daar zul je hem ook weer naartoe moeten tillen. Wil je dit niet, dan is een corridor aanleggen een goed idee.

Ligt je gazon op een helling?

Grasrobots zijn niet voor een kleintje vervaard en hebben meestal wel voldoende grip om een kleine helling te bedwingen. Zeker als ze wielen met een geschikt profiel hebben en voldoende gewicht in de schaal leggen, klauteren ze vrolijk omhoog. Maar het moet natuurlijk niet te gek zijn: echt schuine graswandjes zijn meestal te lastig. Zelfs als je gazon een minder ingewikkeldere vorm heeft, kunnen glooiingen een beperking vormen. Ook hier weer is het advies van een vakman ter plaatse erg waardevol, omdat je dan meteen weet of er geschikte robotmaaiers voor je gazon te vinden zijn.

Wat als de grasrobot iets anders dan gras raakt?

De messen van een grasrobot blijven ruim binnen een veilige stootrand. Bovendien hebben robot grasmaaiers een uitstekende detectie. Dus als ze tegen een object, mens of dier aanbotsen, ook al is het maar heel zachtjes, dan zullen ze meteen een andere route kiezen. Daarnaast blijft de grasrobot altijd in het door perimeterdraad toegewezen gebied. Sluipt er toch een steentje onder de rand? Sommige grasrobots hebben draaibare messen. Deze zullen meteen naar binnen slaan als ze een hard object raken. Zo voorkom je veel schade.

Ik heb kleine kinderen en/of huisdieren. Is een grasrobot dan wel veilig?

Behalve allerlei praktische overwegingen waarom je wel of niet een grasrobot zou aanschaffen, kan ook de veiligheid een rol spelen. Het is immers een apparaat met scherpe messen. Het wordt dan ook door de fabrikanten aangeraden om kleine kinderen en dieren van het gazon af te houden tijdens het maaien. Maar voor alle veiligheid zullen de messen gelijk stoppen met draaien als het apparaat van de grond komt. En in geval van nood hebben de meeste modellen een stopknop.

Wat als de perimeterdraad breekt?

Het voordeel aan de perimeterdraad van een robot maaier is dat je deze op of zelfs onder de grond kunt wegwerken. Met een paar spadesteken, of met een speciale kantafboorder, graaf je zo een geultje waar de kabel in verdwijnt. Fysiek contact met de robot grasmaaier is niet nodig: de (elektrische) draad geeft een signaal af dat de grasrobot ontvangt. Daardoor is kans op schade klein. Maar wat als de kabel toch kapot gaat? Met een speciale detector kun je zelf, of de specialist, precies opsporen waar de kabelbreuk zit, ook als je kabel onder de grond zit. Zo heb je deze snel gerepareerd, en kun je de grasrobot weer verder laten maaien.

Kan ik ook maaien als het regent?

Het Nederlandse weer is grillig en ook tijdens de mooiste lentes en zomers valt er nog genoeg regen. Stel, je zit op je werk en je beseft dat je de robotmaaier voor vandaag hebt geprogrammeerd terwijl het net is begonnen met regenen. Geen nood, de meeste robotmaaiers kunnen heel goed tegen de weersomstandigheden. Je grasrobot hoeft er dus niet gelijk van stuk te gaan. Toch is het beter om, als je het kunt voorkomen, niet te maaien bij regen of bedauwd gras. Het is minder goed voor je gazon en je maaier wordt er minder efficiënt van door vastplakkend nat gras. Gelukkig hebben sommige grasrobots ook een regensensor en maaien niet als het gras te nat is.

Heeft een robotmaaier veel onderhoud nodig?

Een robotmaaier koop je natuurlijk voor het gemak. Naast dat hij je gazon in prima vorm houdt, is het een groot voordeel dat je zelf gewoon kunt ontspannen terwijl je grasrobot z’n werk doet. Dat voordeel zou behoorlijk teniet worden gedaan als je hem na iedere maaibeurt stevig moet onderhouden. Gelukkig heb je er bijna geen omkijken naar. Het enige wat je af en toe moet doen, is even de onderkant van de maaier controleren op vastgeplakt nat gras en vuil en dat weghalen. En, net als bij een gewone grasmaaier, moeten af en toe de messen vervangen worden als ze bot zijn.

Mag de grasrobot altijd buiten staan?

Hier heb je het meeste aan de aanwijzingen van de fabrikant. De meeste grasrobots zullen zonder problemen in het laadstation buiten kunnen staan. Ze hebben geen last van regen, maar voor een beter gazon kun je beter vermijden dat de grasrobot maait in de regen. In de winter hoef je je gazon niet te maaien. Dit is dan ook een prima moment om de grasrobot droog op te bergen, bijvoorbeeld in de schuur. Zo voorkom je vorstschade.

Wordt mijn robotmaaier niet gestolen?

Een grasrobot is een duur apparaat dat ook nog eens buiten staat. Een aantrekkelijke buit voor dieven zou je denken. Daarom zijn ze op z’n minst beveiligd met een cijfercode, die je bijvoorbeeld via de gekoppelde app kunt invoeren. Zonder die code zullen ze niet werken. Bovendien moet de dief ook het basisstation en de perimeterdraad meenemen: een hele klus. Toch gestolen? Check dan eens de dekkingsvoorwaarden van je inboedelverzekering. Grote kans dat je grasrobot hieronder valt.

Voor een antwoord op de meest gestelde vragen kun je ook een kijkje nemen in de robotmaaier faq. Ben je geïnteresseerd geraakt in robotmaaiers, maar wil je niet in 1 keer (te)veel geld uitgeven? Lees dan eens onze review van de goedkoopste robotmaaiers.

Bestel direct een robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een robotmaaier in België
Nu kopen

40 thoughts on “Is mijn tuin geschikt voor een robotmaaier / grasrobot?

 1. Goedemiddag,

  Ik heb een grasopoervlak van zo‘n 50 m3
  Eris een trampoline in geplaatst waar het gras rondom is
  Welk type robot maaier raad u aan.
  Is het geen probleem ivm de trmpoline?
  Hoe moet het geleidibgsdraad dan geplaatst worden?
  M vr gr

  1. Beste H.E. Huber,

   Voor een klein gazon van 50 m2 is een Robomow RX of Wolf Garten Loopo S150 in principe voldoende. Wanneer u een trampoline wilt omranden zult u met een aantal zaken rekening moeten houden. Ten eerste legt u vanuit de gazonrand de begrenzingsdraad richting de trampoline. Daarna legt u de draad om de trampoline heen om hem daarna weer richting de gazonrand te geleiden. Op deze manier creëert u een soort “lus”.

   Echter, er zal waarschijnlijk regelmatig menselijke activiteit op en rondom de trampoline plaatsvinden. Vandaar raden wij u aan om het gedeelte van de perimeterdraad wat u gebruikt voor het maken van de “lus” niet op het gazon te verankeren met draadpinnen. In plaats hiervan kunt u dit gedeelte van de draad beter enkele centimeters onder het grasoppervlak in de grond verzinken. Door gebruik te maken van een spade kunt u eenvoudig vanuit de gazonrand een sleufje maken om hier de grensdraad in te leggen, waardoor struikelgevaar en kabelbreuk voorkomen wordt.

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 2. Van gedeelte A naar gedeeelte B
  In mijn tuin is een doorgang vrij van 90cm breed en ca 600cm lang.
  Kan een robotmaaier dit handelen ??
  (Worx 105SI??)
  Ik ontvang veel tegenstrijdige berichten.

  M. Vr. Gr.

  1. Beste Arno,

   Bestaat je gazon uit twee delen verbonden door een (smalle) strook, dan kan de Worx 105SI robotmaaier deze prima maaien. Hiervoor heeft hij echter wel een minimale strookbreedte (doorgang) nodig van 100 centimeter. Is de doorgang smaller, dan raadt de fabrikant aan om de robotmaaier handmatig naar het andere gedeelte te verplaatsen. Wanneer je dit doet, dan betekent het ook dat hij niet uit zichzelf naar het basisstation terug kan keren om op te laden. Je zult hem dan weer zelf bij het laadstation neer moet zetten.

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 3. Goedemorgen,

  Ik heb een grasveld wat bestaat uit meerdere vlakken gescheiden door paden. Hoe zorg ik ervoor dat de grasmaaier over het pad gaat, en dan bedoel ik niet het afzetten met draad maar hoeveel hoogteverschil kan er overwonnen worden en kan de robotmaaier ook over een kiezelpaadje rijden? Daarnaast heb ik een strook achter de vijver van hooguit een meter en doodlopend, is dat een probleem? Wat voor maaier zou hiervoor het meest geschikt zijn? Totaal zo’n 200m2

  Alvast bedankt!

  1. Beste Stefan,

   Wanneer je niet al te steile hellingen hebt, is dit voor een robotmaaier geen probleem. De Robomow RX12 of RX50 kan hellingen tot 15% (8.5°) maaien. Je geeft helaas niet aan hoe breed de strook van 1 meter is, maar hoe kleiner de doorgang des te lastiger de grasmaaier deze zone kan bereiken. Daarnaast is het mogelijk dat de robotmaaier vast komt te zitten. Eventueel kun je deze strook met een grastrimmer bijwerken.

   We raden af om een maairobot over een kiezelpad te laten rijden in verband met kans op vastlopen en slijtage/schade aan de wieltjes en de messen. Voor kleinere gazons zijn de Robomow RX modellen of de Wolf Garten Loopo S modellen uitstekend geschikt.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 4. Goedemorgen,

  Ik heb een grasveld(je) van ca 50m2. Enkel heb ik geen aansluitpunt voor het basis/laadstation. Mijn bedoeling is daarom om de robot vanaf de schuur naar het veld te laten rijden, daar zijn werk te laten doen om daarna terug te keren naar zijn laadstation. Nu ben ik benieuwd; moet de geleidedraad naar het laadstation in een rechte lijn lopen? Dit zou namelijk betekenen dat ik een draad over de tegels zou moeten laten lopen wat niet wenselijk is.

  1. Hallo Luuk,

   De draad hoeft niet in een rechte lijn te liggen. Het gaat erom dat de robotmaaier deze gemakkelijk kan vinden en volgen.

   De geleidedraad kun je in principe ook onder de tegels doorleggen.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

   1. Beste Jaap,

    Til de tegels op en maak een klein sleufje in de grond waar je de kabel in legt. Hierna leg je de tegels weer terug. Wil je meer uren besteden, slijp dan bijvoorbeeld een klein gleufje in de onderkant van de tegels en leg de begrenzingsdraad hier doorheen. Natuurlijk kun je ook in de bovenzijde van de tegel een gleufje slijpen, maar dit ziet er dan iets minder mooi uit.

    Met vriendelijke groet,
    Team Robotmaaiervergelijken.nl

  1. Beste Michel,

   Wanneer je de robotmaaier om de drie weken een rondje laat maaien en de grasresten kunt verwijderen (met bijv. een bladzuiger), dan is er niks aan de hand.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 5. Goede middag,

  Mijn gazon is een kleine 400m² en onderbroken door een recht pad van vooraan de tuin tot achteraan. Het pad is 1 meter breed en aangelegd in betonklinkers (betonblokjes). Het pad is mooi vlak maar steekt een goeie centimeter boven het gazon uit.
  Kan de robotmaaier het pad oversteken ? Maak ik best met de perimeterdraad 1 groot gazon of 2 aparte gazonnen met een corridor van een meter of zo (dan moet ik wel betonblokjes uithalen om de perimeterdraad er onder te installeren).
  Zijn bepaalde toestellen en modellen beter geschikt dan andere voor mijn situatie ?

  Met vriendelijke groet,
  Koen

  1. Hallo Koen,

   Wij raden af om de robotgrasmaaier te gebruiken met het hoogteverschil wat je aangeeft omdat dit de grasmaaier kan beschadigen cq kan belemmeren. Het mooiste is het creëren van 1 gazon, maar 2 gazons verbinden met een corridor kan ook. Hoe breder de corridor, hoe beter de robotmaaier hier vanaf een gazon in kan rijden en zich in de doorgang kan verplaatsen. Eigenlijk alle robotmaaiers kunnen door smalle doorgangen manoeuvreren. Check wel even de handleiding van het betreffende toestel op de minimale breedte die de fabrikant aangeeft.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 6. Goede middag,

  Ik ben op zoek naar een robotmaaier voor ons gazon van ongeveer 250m2. Dit is een stuk voortuin van 100m2 en een achtertuin van 125m2 verbonden door een grasstrook van 1,8 meter breed, +/-10meter lang. Nu wil ik in deze strook van 1,8mtr naast ons huis een soort overkapping maken met bestrating van betontegels welke op gelijke hoogte liggen aan het gras. Is het dan het beste om 1 zone of 2 zones (voortuin, achtertuin) te creëren waarbij de overkapping het middelpunt gaat zijn? Ook zal de maaier dan enkele meters over de betontegels moeten rijden, doet hij dit dan met draaiende messen en zigzaggend zoals op gazon of kun je instellen dat hij over de verharding direct oversteekt zonder draaiende messen? Moet ik tevens nog rekening houden met bepaalde merken ivm de smalle strook van 1,8mtr? Ik begreep dat dit bij sommige merken storing kan veroorzaken of dat hij dan uren bezig is met de smalle strook.

  1. Hallo J. van de Ven,

   De doorgang moet inderdaad niet te smal zijn, waarbij 1.8 meter in principe breed genoeg is. Check anders even online de handleiding van het door jou gewenste merk/model. Misschien is het een optie om de doorgang nog iets te verbreden? De corridor is daarentegen best lang. Het kan dus even duren voordat de maaimachine aan de andere kant is geraakt (tenzij je pech hebt en hij de andere kant weer op draait). Je kunt natuurlijk altijd de robotgrasmaaier handmatig stoppen, oppakken en in de andere zone plaatsen, maar het liefst heb je hem automatisch aan het werk. De messen zullen blijven draaien, dus de stoep moet wel mooi egaal gelegd worden.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 7. Goedenavond,
  Ik heb één gazon van 200m2 maar met ‘verzonken’ langwerpige staptegels tussen de verschillende terrassen. Kan de robotmaaier ook het gras tussen de staptegels maaien? Er zit 10 en 20cm cm tussen de tegels.
  Welke zou je dan aanbevelen?

  Met vriendelijke groet, Erik

  1. Beste Erik,

   Wanneer er geen hoogteverschil zit tussen de tegels en het gazon, dan maait de robotmaaier de strookjes tussen de tegels gewoon mee. De Wolf Garten Loopo S150 of de Gardena City 250 zijn dan goede keuzes.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 8. Goedemiddag,

  Wij hebben een walnotenboom in onze tuin staan. Hiervan vallen regelmatig walnoten, blad maar soms ook takjes op het gazon. Hoe gaat een robotmaaier hiermee om? Dit is namelijk het enige punt waarom we twijfelen om (in de toekomst) een robotmaaier aan te schaffen.

  Hartelijke groet,
  Anne

 9. Hi.

  We hebben een grasveld van zo’n 650m2. Het is wat hobbelig en in deze periode ligt er ook valfruit in t gras (appels en peren). Welke robotmaaier zou hiermee overweg kunnen?

  Alvast bedankt
  Jeroen

 10. Hoi.
  wij hebben twee stukken gazon. Links en rechts naar de achterzijde van de tuin ( 15 lang), met daarin het midden een houtenvlonderpad van 1.20 m breed en 15m lang. Kan ik het draad in zn geheel buitenom leggen qua afzetting of moet ik de linkerzijde afzetten, dan een een soort pad maken om de vlonders over te steken en dan weer de rechterzijde afzetten? Wat is het beste om te doen

  1. Beste Michel,

   Je kunt het draad geheel buitenom leggen mits: 1) het houden vlonderpad op gelijke hoogte ligt met het gazon en 2) de robotgrasmaaier niet vast kan komen te zitten op dit vlonderplad. Wordt aan een van deze voorwaarden niet voldaan, dan kun je het beste ergens een corridor maken (niet te smal) waardoor de robotmaaier zich tussen de gazons kan verplaatsen.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 11. Hallo,

  Hoe lang duurt ongeveer een maaisessie onder normale omstandigheden? Een half uur of één heel uur….. Of verschilt dat per merk en type.

  1. Hallo Jaap,

   Hoe lang een maaisessie duurt verschilt inderdaad per merk, model, gazonafmeting en de instellingen die je kiest. Heb je een model op het oog, kijk dan bijvoorbeeld in de online handleiding welke opties je hebt.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 12. Hallo,

  Ik heb een voortuin en een achtertuin, een hoekhuis zeg maar met aan de zijkant een oprit. Hoe kan ik er voor zorgen dat de maaier zelf naar de voortuin rijdt? Moet ik dan een geleidedraad onder de tegels plaatsen of? Het gaat om de husqvarna 105

  1. Hallo Bastiaan,

   Inderdaad. Je kunt het geleidedraad onder de tegels leggen of op een andere manier aanbrengen zoals bijvoorbeeld het slijpen van gleufjes in de tegels en hier de draad inleggen. Let er wel op dat de oprit/stoep vlak is zodat de maairobot niet vast kan komen te zitten en kan beschadigen en zorg ervoor dat hij genoeg ruimte heeft om te kunnen rijden. Maak de “corridor” dus niet te smal.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

   1. Oké. Nou heb ik tussen de grasvelden in de achtertuin een paadje met standaard grijze tegels, kan ik gewoon deze gewoon negeren en de geleidedraad op de randen van het gazon plaatsen? Hij moet hier overheen kunnen aangezien het gras hoger is dan de trottoirbanden

    1. Hallo Bastiaan,

     Paadjes met vlakke tegels hoef je niet perse te omranden wanneer deze op gelijke hoogte liggen met het gras. Hier kan de maaier dan gewoon overheen rijden. Het is belangrijk dat er geen/weinig niveauverschil is tussen tegels en gras zodat de maaier ongehinderd rond kan rijden. Het zou zonde zijn als deze vast komt te zitten omdat hij met de wieltjes niet de “opstap” kan maken naar het gras of de tegels.

     Met vriendelijke groet,
     Team Robotmaaiervergelijken.nl

 13. Goedemiddag,
  Ik heb een voor- en een achtergezon van resp. 176 en 160 vierkante meter. Beide gazons zijn verbonden via een pad met een breedtevan ca. 2 meter bestaande uit normale trottoirtegels (30×30 cm). De gazons en het tegelpad liggen op hetzelfde niveau. Dus geen hoogteverschil. Ik heb een Bosch +500 robotmaater aangeschaft. Volgens Bosch zou ik twee oplaadstations nodig hebben. Ik betwijfel dat want mijns inziens herkent de maaier de twee gazons en het tegelpad als een geheel. Is mijn veronderstelling juist?

  1. Beste Kos,

   Als de fabrikant dat advies geeft, heeft hij er natuurlijk een goede reden voor. De corridor tussen je gazons is 2 meter. Dit kan net wel/net niet genoeg zijn. Als de robotmaaier met een lege accu niet op tijd via de corridor bij het oplaadstation kan komen staat hij stil en gebeurt er verder ook niks meer. Je zou het eerst eens uit kunnen proberen.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 14. Beste expert,
  Is er een maairobot die zowel mijn kleine voortuin als achtertuin kan doen? Of kan dat alleen met een draad door het (rijtjes)huis. De achertuin is een afgesloten simpele rechthoek, misschien kan het zonder draad?
  Met vriendelijke groet,
  Age

  1. Beste Age,

   De voor- en achtertuin dienen dan via een grasstrook of tegelpad aaneengesloten te zijn zodat de maairobot hier tussen kan navigeren.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 15. Hallo,

  Ik heb voor en achtertuin van bij elkaar ongeveer 200 m2. Van de voortuin naar de achtertuin loopt een klinkerpad met daarnaast een strook gras van 60 cm breed. De lengte van deze strook is ongeveer 10 meter. Kan een robotgrasmaaier zo’n strook ook maaien en komt hij goed van voor naar achter?
  Met vriendelijke groet,
  Willem

  1. Beste Willem,

   60 centimeter is eigenlijk te smal. Ligt je gazon echter op dezelfde hoogte als een vlak (klinker)pad, dan zou het kunnen.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 16. Beste Experts,

  Ook ik ben aan het denken om een robotmaaier aan te schaffen voor mijn tuin met een gras oppervlakte van ongeveer 950m2 gras. Echter heb ik in de tuin een walnotenboom staan die na de zomer veel walnoten verliest. Wat voor robotmaaier raden jullie aan? Dan bedoel ik met namen het mes, ik lees dat een vast mes beter overweg kan met noten en takjes dan de losse mesjes. Wat is jullie ervaring hiermee?

  Alvast bedankt,
  Yves

 17. Mijn gazon is omrand met met betonbanden. Ik steek de graskanten altijd af langs die betonrand. Kan de draad aan de borderkant liggen?

 18. Hallo, ik heb een grote tuin met drie grasvlakken die allemaal omringd zijn door een eigen opstaande rand van klinkers en van elkaar gescheiden zijn door een grindpad. Hierdoor is het niet mogelijk om de robot tussen de verschillende grasvlakken te laten rijden en een draad te leggen over alle 3 de vlakken. Graag zou ik in elk grasvlak een afzonderlijke lus/draad leggen waar ik dan beurtelings de robot in zet om te maaien totdat de accu leeg is. Als de accu leeg is laad ik de maaier weer op in de schuur waarna ik em weer in een andere lus op een ander grasvlak zet.
  Is dit mogelijk? En wat raad je me aan? Het aanschaffen van 3 robots en 3 laadstations vind ik geen optie.

  Ik hoor heel graag. Alvast dank.

  1. Hallo Antoon,

   Is een tegelpad (corridor) van de ene naar de anders zone geen optie? Deze moet dan wel breed genoeg zijn zodat de robotgrasmaaier niet vast komt te zitten. De aanschaf van 3 grasmaaiers is in dit geval af te raden. Of je de robotmaaier van jouw keuze zo in elke afzonderlijk gebied kan zetten hangt af van het merk/type. Als het goed is kun je bij de leveranciers kijken/navragen of deze optie mogelijk is.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *