In de winter heeft de robot grasmaaier weinig te maaien. Het gras groeit niet en er ligt misschien wel een dikke laag sneeuw op je gazon. De robotmaaier is in winterslaap. Echter, om ervoor te zorgen dat hij in het voorjaar zijn werk weer goed uit kan voeren, is het noodzakelijk je gazon ook in de winter in de gaten te houden. Sneeuwschimmel ligt op de loer.

Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Wat is sneeuwschimmel

Je gazon loopt in het voorjaar en in de winterperiode kans op het oplopen van een schimmelziekte, namelijk sneeuwschimmel. Is er eenmaal sneeuwschimmel actief in je gazon, dan zullen er gele plekken ontstaan.

Schimmelziekte

De sneeuwschimmel is een schimmelziekte en te herkennen aan witte pluisjes die in een plek met geel gras aanwezig zijn. De ziekte treedt voornamelijk in de winter en in het voorjaar op, echter in warme periodes kan het duiden op gazonverbranding. Constateer je op enig moment deze schimmelziekte, dan kun je beter gelijk actie ondernemen. Zo niet dan is de kans zeer groot dat je gras gaat afsterven en er grote delen van je gazon worden aangetast.

Hoe kun je sneeuwschimmel opmerken?Sneeuwschimmel | gazononderhoud

Als je gele plekken in je gazon aantreft die niet kunnen komen door urinerende huisdieren of door de botte messen van je robotmaaier, kan het een sneeuw schimmel zijn. Om te bepalen of dit het geval is moet je eerst vaststellen of het daadwerkelijk om sneeuwschimmel gaat. Het voornaamste kenmerk van deze schimmel ziekte is dat het in de gele plekken een wit-achtig pluis vormt wat ook wel wat weg heeft van sneeuw. Vandaar ook de naam. De sneeuwschimmel duikt vaak op nadat de sneeuw van je gazon gesmolten is.

De oorzaken van sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel kan ontstaan door diverse oorzaken, maar steekt vooral de kop op wanneer de weerstand van het gazon minder wordt. Het komt met name voor bij koud en vochtig weer. Een slechte beluchting (luchtcirculatie) of aangelopen sneeuw op je gazon zijn een van de hoofdredenen. Het is bekend dat de schimmel wordt gevoed door stikstof. Is er teveel van deze meststof (en te weinig kalium) in het gras aanwezig, dan wordt het niet meer opgenomen. Zijn er overige omstandigheden die samenvallen met het overschot aan stikstof dan gaan er problemen optreden.

Sneeuwschimmel door ondermaatse beluchting van het gras

Gras kent net als mens en dier de behoefte om te ademen. Hierdoor blijft de bodem en het gras gezond en zal zij beter bestand zijn tegen diverse bedreigingen. Is het echter al geruime tijd aan het regenen en is het gazon continu nat, dan heeft het gazon niet te kans om te luchten. dis is ook het geval als er veel blad op het gazon ligt of het gazon wordt omringt door muren of heggen. Het risico is dan aanwezig dat er sneeuwschimmel op gaat treden. Deze situatie doet zich voornamelijk voor de winter en het voorjaar.

Sneeuwschimmel door samengedrukte sneeuw

Een mooie deken van sneeuw op je strak gemaaide gazon is een lust voor het oog. Maar pas op. Vermijd te allen tijde het betreden van het gazon. Hiermee veroorzaak je namelijk het samendrukken van de sneeuw. De delen van het gazon die lange tijd vochtig blijven zullen door de samengedrukte sneeuw extra kwetsbaar zijn. Wanneer de dooi optreedt zal het erg lang duren voordat de sneeuw eindelijk ontdooid is. Dit is dan ook de ideale voedingsboden voor sneeuwschimmel.

Herstel en voorkomen van scheeuwschimmel

Wordt het weer zachter en stijgt de temperatuur dan zullen de sneeuwschimmels stoppen met groeien. De gele vlekken op het gazon zullen dan automatisch herstellen. Het is aan te bevelen om aan het einde van het maaiseizoen, in de herfst en in de winter het gazon vrij te houden van takken, bladeren en mos om zo de luchtcirculatie op peil te houden. Gebruik in het najaar in geen geval mest met veel kalk of stikstof. Zo hou je altijd een perfect gazon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *