Inhoudsopgave
Robotmaaiers vergelijken
Omdat er steeds meer mensen geïnteresseerd raken in een robot grasmaaier spelen fabrikanten hier handig op in. De ontwikkelingen gaan elk jaar sneller en de accu grasmaaiers worden steeds eenvoudiger te bedienen. Het voorjaar staat alweer aan de deur te rammelen, dus is dit het ideale moment om te beginnen met robotmaaiers vergelijken! Wanneer je nog niet eerder in aanraking bent gekomen met automatische grasmaaiers, dan is het mogelijk dat je overstelpt wordt met informatie over merken en modellen. Om je in de goede richting op weg te helpen, hebben wij de informatie alvast netjes op een rij gezet. Na het doorlezen hiervan kun je gemakkelijk de beste robotmaaiers vergelijken.
Vergelijk nu de best verkochte robotmaaiers
Geschiedenis en ontwikkeling
Robotmaaiers zijn in de 90’er jaren van de vorige eeuw ontstaan en hebben een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Dit zien we terug aan de hoeveelheid fabrikanten die op de rijdende trein mee springen en allemaal een stukje van de taart willen wegmaaien.
De techniek is veelal verbeterd ook aan de steeds veeleisender wordende gebruiker wordt gedacht. Er bestaan bijvoorbeeld nog steeds veel robotmaaiers die je alleen middels een lcd menu op de robot zelf in kunt stellen, maar bediening via smartphone of tablet is in opkomst! Een robot grasmaaier heeft namelijk maar 1 doel: de eigenaar zo veel mogelijk te ontzorgen. En omdat je niet dagelijks in de weer bent met een maairobot is het altijd goed jezelf te informeren. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald om zo maar te zeggen. Robotmaaiers vergelijken loont!
Waar moet je op letten bij het vergelijken van robotmaaiers?
Waar zul je allemaal op moeten letten bij het kopen van een robotmaaier? Robotmaaiers vergelijken doe je namelijk niet elke dag. Net als bij het kopen van een nieuwe auto heb je vaak een aantal voorkeuren. De zithoogte, het vermogen, gemak als een airco, elektrische ramen en verwarmde stoelen. Vooruit, ook nog navigatie erbij.
Bij het kopen van een robotmaaier als bijvoorbeeld de Greenworks Optimow 15 loop je tegen dezelfde vragen en opties aan. Nee, de maairobot wordt niet verwarmd en we raden je ook niet aan er op te gaan zitten, maar het hangt er maar net vanaf aan welke eisen hij naar jouw idee moet voldoen. De ene robotmaaier heeft bijvoorbeeld een lange werktijd en is in een korte periode weer opgeladen, waar de ander een wat langere laadtijd nodig heeft. Ook niet elke maairobot is uitgerust met een regensensor, wat toch wel een erg handige optie is.
Hoe en waarop robotmaaiers vergelijken?
Het enige doel van de robot grasmaaier is jouw gazon perfect te onderhouden. Hoe kun je het beste verschillende robotmaaiers vergelijken? Waar moet je op letten bij het onderling vergelijken van de beste robotmaaiers? Is goedkoop duurkoop?
Capaciteit (maaioppervlak)
Capaciteit oftewel het maaioppervlak geeft aan hoeveel vierkante meter de maairobot kan onderhouden. Fabrikanten hebben vaak enkele model in het assortiment. Modellen die geschikt zijn voor een kleine, middelgrote of grote tuin. Hoe groter het te onderhouden oppervlak is, des duurder is de bijbehorende robotgrasmaaier. Veelal zijn deze dan ook uitgerust met diverse extra functies en soms ook voorzien van brede wielen voor meer grip.
Gazongrootte
Robot grasmaaiers worden gemaakt om je gazon iedere keer weer effect te maaien en middels de mulch functie te bemesten. Hoe groter het gazon, des te groter is de afstand die de grasrobot af moet leggen. Fabrikanten rusten robot gazonmaaiers geschikt voor grote tuinen vaak uit met extra krachtige motoren, accu’s en maaimessen cq maaisystemen. Ook neemt de maaibreedte (maaidek) vaak toe naarmate het te maaien oppervlak groter wordt. Robotmaaiers vergelijken op het vlak van gazongrootte is iets wat we je zeker aanraden.
Het is niet nodig om een qua capaciteit te zware robotmaaier te kiezen, want koop je een te zware machine dan wordt de capaciteit die de maairobot kan leveren niet optimaal benut. En hoe zwaarder de maairobot, hoe duurder. Ga je echter voor een te lichte robotgrasmaaier, dan loop je ook tegen een probleem aan. De motoren en accu zullen niet genoeg vermogen kunnen bieden om op tijd overal te maaien, waardoor de robotmaaier te zwaar belast wordt. Het gevolg is snellere slijtage van onderdelen en een gazon wat niet overal en tijdig zijn knipbeurt krijgt. Belangrijk is dus om een grasmaaier robot te kiezen die qua capaciteit overeenkomt met de oppervlakte van het gazon.
Bestaat je gazon uit meerdere zones naast de hoofdzone? Ga dan vooral robotmaaiers vergelijken die meerdere zones kunnen maaien. In dit geval worden de grensdraden zo aangelegd dat de robotmaaier eenvoudig zijn weg naar de diverse zones kan vinden. Ligt er een klein voetpad tussen de primaire en secundaire zone dan is dit voor de meeste robotmaaiers geen probleem.
Type motor
Robotmaaiers vergelijken betekent ook kijken naar het type aandrijving. Als je kiest voor een model met een koolborstelloze motor dan heb je lang en veel plezier van je automatische grasmaaier. Een koolborstelloze motor is uitgerust met elektromagneten in plaats van mechanische aandrijving. Hierdoor zijn robotmaaiers die beschikken over deze “brushless motor” duurzamer en een stuk zuiniger dan modellen die zijn uitgerust met traditionele motoren.Tevens gaan ze langer mee gaan dan klassieke motoren.
Voordelen koolborstelloze motor:
- Minder onderhoud
- Minder aan slijtage onderhevig
- Lager geluidsniveau
- Lager energieverbruik
- Duurzamer
Aansturing wielen en maaimes
Worden de wielen van de maairobot en het maaimes ieder door een aparte motor aangestuurd? Dan is de robotmaaier een stuk efficiënter dan een normale grasmaaier die al zijn energie aanwendt om alles tegelijkertijd aan te drijven. Wanneer de robotmaaier elk onderdeel afzonderlijk aan kan sturen en de energie toevoer kan regelen is dit voor de motor en diverse onderdelen een stuk beter. Bijkomend voordeel is dat de machine hierdoor zijn energie/vermogen efficiënter in kan zetten en langer op een acculading kan maaien. Daarnaast is een koolborstelloze motor ook een stuk lichter wat weer gunstig is voor het energieverbruik.
Batterij / accu
Zonder een oplaadbare batterij is een robotmaaier niet in staat je gras te maaien. Een robot gazonmaaier werkt met deze krachtige batterij(en) compleet autonoom en keert automatisch terug naar het basisstation om op te laden. Hierna zal hij aan zijn volgende maaibeurt beginnen. Hoe meer batterijen een robotmaaier heeft en hoe groter de capaciteit hiervan is, hoe langer kan de grasrobot maaien. En als de grasrobot langer kan maaien betekent dit natuurlijk ook dat het te maaien oppervlak per maaibeurt toeneemt. Ga je de accu’s en maaitijd van robotmaaiers vergelijken, dan zien we soms grote verschillen tussen de fabrikanten.
Kijk je in de technische specificaties van een robotmaaier, dan zul je ergens het accu type tegenkomen. Bij dit accutype kun je verschillende varianten tegenkomen. Het gebruikte type batterij geeft aan hoe lang de grasmaaier robot kan maaien zonder terug te keren naar het basisstation.
Batterij type
De meeste robotmaaiers zijn uitgerust met een lithium-ion accu’s. Deze moderne batterijen zijn duurzaam en hebben een langere levensduur dan traditionele batterijen. Het grote voordeel van lithium batterijen is dat ze zeer snel opladen, veel energie leveren uit een acculading en weinig tot geen last hebben van het “geheugen effect”, waarbij de batterij steeds een beetje van zijn capaciteit zal verliezen.
Wanneer je al een tijdje bezig bent met robotmaaiers vergelijken, dan is je vast al eens opgevallen dat de werktijd soms korter kan zijn de laadtijd. Niet bij alle robotmaaiers is dit het geval, maar wel bij gras robotmaaiers die voorzien zijn van een lood-zuur accu. De Robomow RX serie is bijvoorbeeld uitgerust met een dergelijke accu. De RC en RS serie is uitgerust met een lithium-ion accu voor optimale prestaties op grotere gazonoppervlakten. Het voordeel van een lood-zuur accu is de prijs (goedkoop!), echter hieraan kleeft ook een groot nadeel. Nadat de grasrobot klaar is met zijn maaironde omdat de accu leegraakt, zal hij zich wenden tot het laadstation. Sta er niet verbaasd van te kijken dat hij tot 20 uur in zijn laadstation staat uit te rusten (lees: op te laden). Hou bij het robotmaaiers vergelijken hier dus rekening mee.
Energieverbruik
Daarnaast wordt vaak het energieverbruik tijdens het maaien genoemd. Hier staat dan het vermogen dat de robot grasmaaier moet leveren om het gras te maaien. Dit kan bijvoorbeeld 25 Watt zijn. Uiteindelijk zul je zien dat een maairobot erg weinig energie verbruikt. Afhankelijk van het model en de lengte van het maaiseizoen kost het je 10 tot 50 euro aan elektriciteit.
Sensoren en veiligheid
Robotmaaiers zijn uiterst veilig en ontwikkeld om gras te maaien en mens en dier te sparen. Door slimme technieken als inklapbare mesjes en diverse sensoren is de grasrobot een graag geziene gast bij families met een leuk gazon. Een robotmaaier kan de beschikking hebben over de volgende sensoren die ervoor zorgen dat de machine nog veiliger en efficiënter wordt. We kennen de botssensor, tilsensor, kantelsensor, afgrondsensor en regensensor.
Beveiliging
Robotmaaiers vergelijken? Kijk eens naar de verschillende anti-diefstal of alarmsystemen. Is de maairobot uitgerust met een pin- beveiliging, dan is het voor onbevoegden niet mogelijk het apparaat te bedienen. Daar onrechtmatig gebruik dus niet mogelijk is, kun je de robotgrasmaaier gerust in de tuin laten staan. Ben je toch een beetje huiverig voor diefstal, plaats dan het laadstation op een beschutte plek. Bijvoorbeeld achter een haagje of bijvoorbeeld in een ondergrondse robotmaaier garage.
Geluidsniveau
Ben je bezig met robotmaaiers vergelijken op basis van geluidsniveau, dan zul je een hele luidruchtige toestellen tegenkomen. In vergelijking met een benzine grasmaaier, is een robot grasmaaier erg stil. Traditionele benzine grasmaaiers produceren soms tot wel 100 dB aan geluid. Een robotmaaier maakt gebruik van elektromotoren. Hierdoor is de de geluidshinder een stuk minder. Slechts 55 – 70 dB. Het is dus helemaal geen probleem om de grasrobot ’s nachts of ’s morgens vroeg te laten maaien. Zowel jijzelf als je buren zullen geen last hebben van deze automatische grasmaaier.
Prijs
Als je kiest voor gemak, dan koop je een robot grasmaaier. Maar gemak heeft zijn prijs. Daar deze machines wel iets duurder zijn dan conventionele grasmaaiers, mag je er ook wel iets meer van verwachten! Ben je iemand met een kleinere tuin dan kun je voor 500 Euro klaar zijn. Goede robot grasmaaiers voor een kleiner en minder complex gazon zijn Gardena R40Li, de Husqvarna 105 en Robomow RX modellen. Ben je verzot op een gazon waar mooie rechte parallelle banen in te zien zijn? Ga dan voor de Bosch Indego robotmaaier of de Honda Miimo. De prijzen van verschillende robotmaaiers vergelijken is leuk en super eenvoudig!
Koop nu een robotmaaier
Afmetingen
Robot grasmaaiers zijn er in verschillende afmetingen. De kleine modellen wegen vaak minder dan 10 kilo en zijn makkelijk op te tillen. Voorbeelden hiervan zijn de Husqvarna 105 , de Robomow RX12/20 en de Gardena R40Li.
Als je bezig met bent consumenten robotmaaiers vergelijken, dan zul je zien dat er geen hele grote verschillen in afmetingen zitten. Uiteraard, de machines die de grootste oppervlakte kunnen maaien zullen tot 25% groter zijn, maar er zullen geen gigantische machines van meters lang over je gazon rijden.
Als we de robotmaaiers vergelijken en onderverdelen in klein, middel en groot kunnen we grofweg de volgende afmetingen geven. Kleine robotmaaiers hebben gemiddeld een lengte van 55cm, breedte van 45cm en een hoogte van 25cm. De Gardena R40Li, die goed is voor een gazongrootte tot 400 vierkante meter, heeft bijvoorbeeld een LxBxH van 58x46x26 centimeter. Middelgrote grasrobots hebben zijn qua lengte en breedte iets groter dan de kleine varianten doordat ze maaibreedte vaak groter is. De Robomow RC308u (goed voor 1500m2, aanbevolen 800m2) meet bijvoorbeeld 63x46x21 centimeter. De grootste maairobots daarentegen hebben gemiddeld een lengte van iets meer dan 70cm breedte van 60cm en hoogte van 30cm. De Husqvarna Automower 430x (3200m2) heeft bijvoorbeeld een afmeting van 72x56x31 centimeter.
Uiterlijk
Wil je dat je grasrobot goed opvalt wanneer hij zijn dageljkse werk uitvoert, kies dan voor een robotmaaier met felle kleuren. Hierbij kun je denken aan de Worx modellen. Over smaak valt te twisten, maar ondanks dat de kleuren niet iedereen zullen aanspreken staan ze zeker hun mannetje op maaigebied. Voor een strak uiterlijk kun je goed terecht bij Robomow. Ben je in een futuristische mood, kijk dan eens naar de Gardena Sileno, Wiper Blitz 2.0 of de Bosch Indego. Als het om uiterlijk gaat kun je dus diverse robotmaaiers vergelijken.
Maaisysteem en messen
Bij het robotmaaiers vergelijken loop je regelmatig tegen verschillende mes- en maaisystemen aan, want maairobots zijn op dit vlak niet identiek. Waar de een is uitgerust met een groot maaimes (maaiblad) beschikt de ander over kleine mesjes die vastzitten aan een ronddraaidene schijf. Elk systeem heeft zijn eigen voor en nadelen, echter 1 ding lukt beide systemen uitstekend. Grasmaaien. Het systeem met (vaak) 3 losse inklapbare maaimesjes is een beproefd systeem. Komen de mesjes inaanraking met een obstakel dan zullen ze naar binnen klappen om grote schade aan de mesjes en het obstakel te voorkomen. Een groot maaimes is vaak robuuster en zal proberen kleine takjes en bladeren te verhakselen.
Maaibreedte
Robotmaaiers vergelijken op basis van maaibreedte is ook mogelijk. De maaibreedte in centimeters geeft aan welk oppervlak de gras robotmaaier per maaibeurt kan maaien. Het voordeel van een grotere maaibreedte is dat de robot op 1 acculading meer oppervlak kan maaien.
Het is echter niet nodig om altijd op zoek te gaan naar een robotmaaier met het grootste maaidek, want ook machines met een kleinere maai breedte kunnen grotere gazons prima onderhouden. Bij diverse merken varieert de breedte ongeveer tussen de 18 tot wel 56 centimeter. Hoe groter de breedte hoe minder lang de maairobot er over doet om je gazon te maaien. Een maairobot met een maaibreedte van 18cm doet er 2 keer zo lang over als een maairobot met een maaibreedte van 36 cm bij een gazon met dezelfde afmeting. Let op: wanneer een robot grasmaaier is uitgerust met een breder maaimes, betekent dit dat de machine ook meer vermogen moet leveren om het mes rond te laten draaien.
Maaihoogte
Of je nu van een zeer kort gemaaid gazon houdt of van een grasmat waar het gras iets hoger staat, met een robotmaaier kun je goed uit de voeten. Op elke maairobot zit een systeem waarmee je de maaihoogte in kan stellen. Dit betekent dat je de maaimessen dichter bij de grond kunt brengen voor een kort resultaat. Wil je graag de grassprieten zien “golven” op de wind, dan is het mogelijk de maaihoogte stapsgewijs te verhogen.
De minimale en maximale maaihoogte wordt door de fabrikant altijd vermeld daar dit een van de meest fijne instellingen is waarmee je kunt spelen. Vaak zie je dit in de handleiding of op de website terug als “maaihoogte min-max”. Gaan we de kleinere robotmaaiers vergelijken, dan hebben die vaak een beperkte range met een minimale maaihoogte van 15 tot 20 millimeter en een maximale hoogte van ongeveer 60mm. De grotere en duurdere gras robotmaaiers zijn vaak instelbaar van 15 tot 80 of soms wel 100 millimeter.
Maaipatroon
Vooraf het maaipatroon tussen robotmaaiers vergelijken kan frustratie achteraf voorkomen. De meeste grasrobots zullen namelijk je tuin in willekeurige patronen maaien. Deze kris-kras methode zorgt voor een zeer goede dekking van je grasmat. Grasrobots die een willekeurig patroon volgen geven daarnaast een mooi egaal resultaat. Sommige maairobots zijn uitgerust met een gyroscoop en in staat om dikker en hoger gras in een spiraalpatroon te maaien.
Omgaan met hellingen en regen
Niet ieder gazon is zo plat als een dubbeltje of schaatsbaan. Robotgrasmaaiers en hellingen gaan hand in hand. Heb je een gazon met diverse (steile) hellingen, let er dan goed op dat de robotmaaier van je keuze deze kan maaien. Bepaal eerst de hellingsgraad van je gazon en kijk vervolgens welke maairobots hier geschikt voor zijn. Niet is zo vervelend om een robotmaaier aan te schaffen, grensdraden aan te leggen en er achter komen dat er stukken van je tuin niet gemaaid worden. Gelukkig heb je veel keus en zo zie je maar, robotmaaiers vergelijken was nog nooit zo leuk! En laat de je grasrobot liever niet in de regen maaien? Kijk dan eens naar een exemplaar wat beschikt over en regensensor.
Robotmaaier met of zonder draad?
Een belangrijk onderdeel van robotmaaiers vergelijken is het kiezen van een begeleidingssysteem. Er bestaan robotmaaiers zonder draad en robotmaaiers met draad. De grensdraad is een wezenlijk onderdeel van het systeem waardoor de maairobot weet in welk gebied hij moet maaien. Een voordeel van een robotmaaier zonder draad, of gps gestuurde robotmaaier, is dat je niet verplicht wordt de begrenzingsdraad eenmalig in te graven. Toch zul je op een of andere manier je tuin af moeten bakenen zodat de maaier niet stiekem je bloemenperk kortwiekt.
Koop nu een robotmaaier zonder draad
Bediening op afstand
Steeds meer apparatuur in en om het huis zijn via je computer of smartphone te bedienen. Verlichting, thermostaat, noem het maar op. Een robotmaaier is hierop geen uitzondering. Robotmaaier fabrikanten hebben ook ingezien dat gebruiksgemak nog een beetje verbeterd kon worden door het ontwikkelen van een app. Hierdoor is het niet meer nodig om telkens naar je tuinhulp toe te lopen wanneer je iets wilt wijzigen. Dit inregelen doe je tegenwoordig gewoon vanuit je luie stoel. Mocht de grasrobot vast komen te zitten of in storing vallen dan is het bij enkele modellen zelfs mogelijk dat je hiervan via sms op de hoogte wordt gesteld. Snel de Top 10 robotmaaiers vergelijken?
Beschermhuis
Naast robotmaaiers vergelijken kun je ook robotmaaier garages vergelijken. Zelf vind je het ook prettig om met guur weer binnen te zitten met een dak boven je hoofd. Je nieuwe robot zal het waarderen wanneer je hem voorziet van een beschermhuis of garage die hem tegen diverse weersomstandigheden beschermt.
Onderhoud
Gelukkig heeft een robot grasmaaier weinig onderhoud nodig. En het onderhoud dat je hem moet geven is zeer eenvoudig uit te voeren. Te denken valt aan het met enige regelmaat schoonmaken van de behuizing en messen, alsmede het vervangen van de mesjes.
Garantie
Het leuke van de beste robotmaaiers vergelijken is dat je ook merkt hoeveel vertrouwen een fabrikant heeft in het product dat ze op de markt zet. Een robotmaaier gaat natuurlijk jarenlang mee, maar de ene fabrikant levert net dat ene jaar meer garantie en/of heeft extra services.
Gemiddeld geven de verschillende fabrikanten 2 jaar garantie op de maairobot. Ga je een robotmaaier aanschaffen dan heb je soms de mogelijkheid om extra garantie bij te kopen. Het is aan een ieder zelf te beslissen of je dit wilt of niet. Extra garantie biedt zekerheid en extra zekerheid kost geld. Zo is het nu eenmaal in het leven. Daarnaast zijn er fabrikanten die gratis een jaar extra garantie bieden wanneer je het product binnen een bepaalde tijd bij de fabrikant registreert.