Inhoudsopgave

Robotmaaier zonder draad: Ambrogio L60B + L60 Deluxe review

De Ambrogio L60B en L60 Deluxe vervullen een unieke positie in het landschap van robotmaaiers. Ze kunnen namelijk net zo slim navigeren als een robotstofzuiger en dat is best uniek onder robotmaaiers. Een belangrijke verschil tussen een robotmaaier en een robotstofzuiger is, dat het spannen van een perimeterdraad net op of onder de grond op z’n zachtst gezegd erg onpraktisch is in huis. In je tuin is dit echter vaak geen bezwaar. in de tuin hoeft een robotgrasmaaier minder moeite te doen en kan vertrouwen op de perimeterdraad voor zijn gebiedsafbakening en navigatie.

Vergelijk nu de beste robotmaaiers zonder draad

Robotmaaier zonder draad?

Toch zijn er situaties waarin je je tuin of gazon niet zo ingrijpend wilt aanpassen, en geen perimeterdraad wilt of kunt aanleggen. Dan is de Ambrogio L60B of de Ambrogio L60 Deluxe een uitkomst. Deze robotmaaier zonder draad kan, net als een robotstofzuiger, helemaal zelf inschatten waar hij niet moet komen en waar wel. Daar heeft hij met de vierwielaandrijving overigens geen enkele moeite mee, ook niet als hij een helling op moet. Deze automatische grasmaaier til je gemakkelijk op aan de handgrepen om hem z’n werk te laten doen en na de maaibeurt berg je hem eenvoudig weer op.

Ambrogio L60B + L60 Deluxe review

 Robotmaaier zonder draad? Ambrogio L60B robotmaaier - L60 DeluxeDe Ambrogio L60 robotmaaier zonder draad komt in verschillende uitvoeringen. De standaardversie, de L60B, heeft een maaibereik van 200 m2. Hij maait dit oppervlak met een mes van 24 cm en 6 gepatenteerde grasdetectors. Deze houden niet alleen bij waar er gras is, maar, dankzij de eco-modus, ook waar er al is gemaaid, zodat de robot grasmaaier niet onnodig werk verricht. Door deze sensors is een voorbereiding niet nodig en je hoeft ook geen ruimte voor een laadstation te hebben: opladen gebeurt met de hand. Dat maakt deze compacte maairobot erg geschikt voor tuinen met een kleiner gazon.

Ambrogio L60 Deluxe: luxere robotmaaier zonder draad

De L60 Deluxe maaier verschilt niet veel van de basisuitvoering in specificaties en capaciteit. Hij heeft een iets groter mes (25 cm), maar het belangrijkste verschil is de aanwezigheid van een bluetooth module. De L60B (basic) beschikt hier niet standaard over. Met de bluetooth module kun je de robot grasmaaier bedienen via de app op je smartphone. Ook kun je daarmee diverse statistieken, zoals batterijstatus, eenvoudig inzien. Bovendien heeft deze robotmaaier zonder draad ook iets stevigere bumpers, om botsingen met objecten te detecteren.

Verkrijgbare accessoires

Zowel de Ambrogio L60B als de L60 Deluxe robotmaaier zonder draad worden geleverd zonder toebehoren. In de doos vind je dus alleen de robot maaier zelf, een oplaadkabel en de handleiding. Je kunt er dus meteen mee aan de slag, zonder eerst een uitgebreide installatie te hoeven verrichten. Er zijn wel diverse robotmaaier accessoires verkrijgbaar voor de Ambrogio L60B en de L60 Deluxe, zoals een mes met 8 bladen in plaats van 4, of een veiligheidsmes. Ook kun je een optionele schijf aanschaffen om boven het mes te monteren, om opspattend vuil en grasdeeltjes te voorkomen.

Ingebruikname van de robotmaaier zonder draad

Anders dan de meeste robotmaaiers, is er bij de Ambrogio L60B en de L60 Deluxe geen installatie nodig. Bij deze robotmaaier zonder draad hoef je immers geen laadstation te plaatsen of een perimeterdraad te spannen. Je neemt hem uit de doos en kunt hem op een grasveld plaatsen om gelijk te gaan maaien. De maaihoogte kun je van tevoren instellen, tussen de 42 en 48 mm. Tussen de maaibeurten door laad je de Ambrogio L60 met de hand op. Dit doe je door de meegeleverde laadkabel aan te sluiten. Als je de grasrobot even niet gebruikt, kun je hem het beste opbergen in een droge ruimte.

Technische specificaties van de 2 robotmaaiers zonder draad

Hieronder vind je de relevante technische specificaties van de Ambrogio L60B en de L60 Deluxe robotmaaier zonder draad zoals opgegeven door de fabrikant:

 • Onderstel: vier aangedreven wielen met extra grip
 • Messen: centraal, vierbladig, roterend stalen mes
 • Sensoren: botssensor, liftsensor
 • Bediening: bluetooth (alleen L60 Deluxe)
 • Navigatie: grassensoren
 • Maaihoogte: 42-48 mm
 • Maaibreedte: 24 cm (25 cm voor L60 Deluxe)
 • Maximum maaibereik: 200 m2
 • Maximaal aantal zones: onbeperkt
 • Aanbevolen maaibereik: 160 m2
 • Maximum helling: 35° 50%
 • Accu: 2x lithium-ion 2,5 Ah
 • Autonomie (bij volledig opgeladen accu): ca. 120 minuten
 • Verbruik: 60 W
 • Aandrijving: dubbele elektromotor, met koolborstels
 • Afmetingen (H x B x L): 19.9 x 33.5 x 40.9 cm
 • Gewicht: 8.3 kg
 • Geluidsniveau: 75-83 dB

Bediening van de Ambrogio L60B + L60 Deluxe

Deze compacte robotmaaier zet je aan het werk door hem eenvoudigweg op te tillen en op het grasveld te zetten waar hij moet maaien. Door de grassensoren bepaalt hij zelf waar hij niet moet komen en waar wel. De sensoren herkennen ook waar al gemaaid is. En is de maairobot klaar met grasmaaien? Dan til je de Ambrogio L60 gewoon op aan het aanraakgevoelige handvat, waarmee de messen meteen worden utigeschakeld (mochten deze nog draaien).

Een voordeel van het ontbreken van perimeterdraad of een basisstation, is dat je zo veel gazons kunt maaien als je wilt. Je zet de robot maaier gewoon neer en als de accu het toelaat, maait hij vrolijk verder op een ander grasveld, bijvoorbeeld in de voortuin, of bij de buren. Om goed te kunnen zien hoeveel gras je nog aankunt op je acculading, is de bluetooth app van de Ambrogio L60 Deluxe erg handig.

Onderhoud van de Ambrogio L60B + L60 Deluxe

De Ambrogio L60 robotmaaiers zonder draad zijn erg gemakkelijk in onderhoud. Los van het feit dat er niet veel onderhoud nodig is, kun je ze gemakkelijk optillen om de onderkant schoon te maken. Het mes kun je eenvoudig zelf verwijderen en eventueel voorzien van een reinigingsschijf om ze nog makkelijker schoon te kunnen houden. Ook kun je het mes vervangen voor een ander exemplaar: er zijn meerdere messoorten verkrijgbaar voor diverse Ambrogio robotmaaiers.

Ambrogio: techniek en innovatie in robotmaaiers

Het motto van dit Italiaanse merk is: wij planten ideeën en bouwen de toekomst. De robot grasmaaiers zijn pas 18 jaar op de markt, dus Ambrogio kan niet bogen op een lange traditie van tuingereedschap maken. Maar dat maken ze goed door zich volledig te richten op robotgrasmaaiers en deze steeds verder te perfectioneren. Ze zijn dus erg vooruitstrevend en innovatief. Dat blijkt wel uit de L60B en de L60 Deluxe, met hun gepatenteerde en slimme sensoren om te detecteren waar het gras is en waar het nog niet gemaaid is. Is een Ambrogio robotmaaier zonder draad iets voor jou?

Voordelen van de Ambrogio L60B + L60 Deluxe

 • Doordat bij deze robotmaaier zonder draad een installatie niet nodig is, kun je snel, makkelijk en flexibel aan de slag met het gras maaien.
 • De Ambrogio L60B en L60 Deluxe beschikken over slimme sensoren en algoritmes om zo zuinig en efficiënt mogelijk te maaien: het motorvermogen wordt aangepast aan de weerstand die het mes ondervindt en reeds gemaaid gras wordt gedetecteerd en overgeslagen.
 • Door de vier aangedreven wielen ziet de grasmaaier er stoer uit, en kan makkelijk wat complexere gazons aan, ook op een helling.

Nadelen van de Ambrogio L60B + L60 Deluxe

 • De maaihoogte is maar erg beperkt instelbaar: van 42 tot 48 mm.
 • Door het ontbreken van opties als een basisstation, instelbare programma’s of regensensoren, moet je steeds zelf de robot grasmaaier op het grasveld zetten voor een maaibeurt. Dit is anders dan bij de meeste robotmaaiers die volautomatisch werken.

Ambrogio L60B + L60 Deluxe robotmaaier review: conclusie

De Ambrogio L60B en de Ambrogio L60 Deluxe lijken meer in huis te hebben dan alleen maar de nieuwigheid van de grassensoren. De snijhoogte is wel beperkt tot tussen de 42 en 48 mm. Het maaien doen ze echter snel en efficiënt, zonder een ingewikkelde installatie. Bovendien heb je alle vrijheid om deze robotmaaier zonder draad overal neer te zetten. Zolang het maar geen gazon is met een oppervlakte groter dan 200 vierkante meter. Ook moet je het geen probleem vinden dat je de grasmaaier steeds met de hand moet opladen en moet “aanzetten” (op het gazon tillen). Maar als dat geen bezwaren voor je zijn, dan zijn beide versies van deze slimme, kleine helper voor in de tuin misschien wel de beste robotmaaiers voor jou!. Zoek je robot grasmaaiers die een grotere oppervlakte aankunnen, neem dan eens een kijkje bij robotmaaiers voor een groot gazon (middels de button rechts bovenin).

Koop nu een robotmaaier zonder draad

5 thoughts on “Robotmaaier zonder draad: Ambrogio L60B + L60 Deluxe review

  1. Beste J. Stappenbelt,

   Voor de Ambrogio L60B Greenline robotmaaier betaal je ongeveer 1.000 Euro. Wil je de L60 Deluxe, dan ben je 100 Euro meer kwijt.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 1. Beste medewerker,

  Wij zijn ons aan het oriënteren voor een robot grasmaaier. We willen graag een robot grasmaaier zonder perimeter draad maar met een grassensor. Verder is het belangrijk dat we het gras gewoon kunnen laten liggen en dit weer dient als voeding voor het gazon (mulchfunctie). Wij hebben een vierkant gazon van 100m2. Nu las ik uw review van:

  https://www.robotmaaiervergelijken.nl/robotmaaier-zonder-draad-ambrogio-l60-review/

  Mijn vraag is of deze robot grasmaaier geschikt is voor onze wensen? Alvast bedankt voor de hulp.

  Met vriendelijke groet,

  Roel & Rachel

  1. Beste Roel,

   Bedankt voor je bericht.

   De Ambrogio L60 robotmaaier is geschikt voor een dergelijke oppervlakte.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 2. Goede maaier,maar heeft wel een groot nadeel omdat hij niet in hoogte regelbaar is.hij maait eigenlijk te kort.

Comments are closed.