Inhoudsopgave
De beste robotmaaier tips
Een robot grasmaaier kopen doe je niet elke dag. We kunnen ons voorstellen dat je met een aantal vragen zit waarop je graag antwoord zou willen hebben. Op de robotmaaier tips pagina hebben wij een en ander samengevat. De uitgebreide robotmaaier tips sectie bestaat uit een pagina over het online kopen van een grasmaaier robot, een uitgebreide pagina met veelgestelde vragen, een pagina over robotmaaiers vergelijken, de best geteste robotmaaiers, best verkochte robotmaaiers, goedkoopste robotmaaiers en een service pagina van waaruit je kwijtgeraakte gebruikershandleidingen opnieuw kunt downloaden.
Daarnaast worden er in ons blog regelmatig artikelen geplaatst die interessante onderwerpen aansnijden. Of het nu gaat om robotmaaier reviews, nieuwe ontwikkelingen of onderhoud van je gazon, hou de blog pagina in de gaten.
Vergelijk nu de best verkochte robotmaaiers
De 3 meestgestelde vragen over de robotmaaier
Bijna iedereen kent het wel. Je hoort of ziet ergens voor het eerst een nieuw stukje techniek. De eerste vragen die je jezelf stelt zijn onder andere: Wat is het? Hoe werkt het? Waarom ken ik dat nog niet? En last but not least, wat kan ik wel en niet maaien met de robotmaaier? Voor de meeste mensen die voor het eerst in aanraking komen met een robotgrasmaaier, zullen er dus ongetwijfeld een aantal vragen naar boven borrelen. De 3 meest voorkomende categorieën worden in afzonderlijke blog-artikelen behandeld.
Robotmaaier – werking
Hoe werkt een robotmaaier? Wat er gebeurt wanneer de robot grasmaaier in contact komt met een obstakel? Over welke slimme sensoren beschikt de machine? We leggen je haarfijn uit wat een automatische grasmaaier is. Daarnaast leer je hoe hij zich over het gazon begeeft en hoe hij ervoor zorgt dat je gazon in perfecte conditie wordt gehouden.
Robotmaaier – installatie
Hoe installeer ik een robot grasmaaier? Is de installatie procedure moeilijk en kost het veel tijd? Wat moet ik met de grenskabel doen en hoe leg ik dit aan om bloemenperken? Proficiat! Je hebt je maairobot ontvangen, maar hoe zorg je er nu voor dat hij gaat doen wat hij moet doen? Met ons stappenplan is het installeren van een maairobot voor jou geen hogere wiskunde meer.
Robotmaaier – onderhoud
Hoe onderhoud ik een grasrobot? Heeft deze eigenlijk wel onderhoud nodig? Helaas, zelfs de beste robot grasmaaier zul je af en toe een klein beetje aandacht moeten geven. Verder zijn deze machines zo gemaakt, dat je er bijna geen omkijken naar hoeft te hebben. Gelukkig maar, anders konden we het grootste voordeel van een maairobot (tijdswinst) wel wegstrepen.
De 10 beste robotmaaier tips
Het maaien van je gazon buiten kun je in zekere zin vergelijken met het binnen stofzuigen van de vloer. Je gebruikt een apparaat aan een steel om een mooi en schoon oppervlak te krijgen. Het resultaat is fijn, maar het is ook een arbeidsintensief klusje dat je regelmatig moet doen. Gelukkig zijn er nu robotstofzuigers voor binnen, en robotmaaiers voor buiten. Deze kleine, slimme hulpjes maken je leven een stuk aangenamer. Voortaan geniet je veel vaker van je mooie gazon, in plaats van dat je aan het maaien bent. Maar waar moet je op letten bij het kopen en gebruiken van een maairobot (ook wel automower genoemd)? We geven je hier 10 tips.
Robotmaaier tips – 1 – robotmaaiers zijn ook geschikt voor kleinere gazons
Voor de aanschaf van een robotmaaier denk je misschien dat je een zee van een grasveld moet hebben. Zo een waar je anders met een zitmaaier overheen zou moeten rijden om te maaien. Het is zeker waar dat een groot gazon profiteert van een maairobot, maar ook een kleinere tuin, met een beperkter gazon, kan prima voorzien worden van een kleine robotmaaier om het in topvorm te houden.
Robotmaaier tips – 2 – Gebruik de app om je robotmaaier te programmeren
Veel robot grasmaaiers worden geleverd met een app. Deze werkt als een afstandsbediening: veel relaxter dan zelf achter de grasmaaier staan, maar nog steeds vraagt het veel tijd en aandacht. Hoewel je via de app vaak wel rechtstreeks commando’s kunt geven aan je grasrobot, is dit zeker niet de enige toepassing. Je kunt bij veel robotmaaiers timen wanneer ze hun werk moeten doen. Of je last snel even een rondje grasmaaien in als je aan het werk bent, of op vakantie: de aansturing gebeurt namelijk via het internet.
Robotmaaier tips – 3 – baken het gazon af
Het kan misschien niet zo veel kwaad als je grasrobot het gazon oprijdt, maar als hij de vijver induikt, of het bloemperk te grazen neemt, ben je verder van huis. Gelukkig kun je dat eenvoudig voorkomen. Hiervoor kun je de stukken gazon die hij moet maaien afbakenen met een zogenaamd perimeterdraad. De draad, een geleidende kabel, geeft een signaal aan de robot maaier. Je kunt de draad op de grond bevestigen, maar deze ook licht ingraven (niet dieper dan 3 cm) om hem aan het zicht te onttrekken.
Robotmaaier tips – 4 – gebruik de robotmaaier regelmatig
De grasmaaier pak je meestal als het gras echt te lang is. Dat heeft wel het voordeel dat je minder vaak aan de slag moet en dat je ook veel eer hebt van je werk. Het gazon ziet er in 1 oogopslag weer veel beter uit. Maar voor het gras is het beter om vaker te maaien. Kleine grastopjes vallen op de bodem en dienen weer als voeding, waardoor het gras voller kan groeien. Bovendien blijft het gazon er continu mooi uitzien op deze manier. Een robotmaaier is natuurlijk ideaal om op deze manier het onderhoud van je gazon goed aan te pakken.
Robotmaaier tips – 5 – houd de robotmaaier schoon
Een maairobot doet al het werk zelf, maar vraagt af en toe toch wat onderhoud. Als je bijvoorbeeld nat gras hebt gemaaid, blijven er stukjes gras in zitten, die op de lange duur de werking nadelig beïnvloeden. Daarom moet je af en toe de maaier controleren op dit soort vuil en hem even schoonmaken. Zo houdt je lang plezier van een mooi gazon en een goed werkende grasmaaier.
Robotmaaier tips – 6 – let op met een automatisch beregeningssysteem
Heb je, naast een robotmaaier, ook een automatisch beregeningssysteem? Superfijn natuurlijk, want zo vraagt het onderhoud van je gazon bijna geen werk. Maar deze twee systemen kunnen elkaar ook in de weg zitten. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat het beregeningssysteem uit staat wanneer de grasrobot bezig is. Dit kan namelijk schade aan de maaier veroorzaken en de maairesultaten zijn met nat gras iets minder. Sproei dus alleen als de grasrobot aan het opladen is.
Robotmaaier tips – 7 – maak het laadstation bereikbaar met een geleidedraad
Niets is zo vervelend als wanneer je robotmaaier halverwege een maaibeurt met een lege accu komt te staan. Bij een klein grasveld zal dit niet zo snel gebeuren, maar als je een robotmaaier met een wat minder vermogen over een groot en ongemaaid grasveld laat gaan, kan dit wel eens voorkomen. Gelukkig kunnen de meeste modellen, voordat het zover is, zelf hun weg naar het laadstation vinden. Het kan echter geen kwaad om ze daarbij een handje te helpen. Daarvoor kun je, bij het aanleggen van de perimeterdraad, een speciale geleidedraad aanbrengen. Deze leidt de robotmaaier netjes terug naar het laadstation.
Robotmaaier tips – 8 – let op de randjes
Veel robotmaaiers hebben, uit veiligheidsoogpunt, de messen in het midden zodat deze niet tot buiten de machine komen. Als de maaier de begrenzingsdraad raakt, blijft er dus een stukje gazonrand over waar de messen niet bij kunnen. Je kunt natuurlijk de draad iets ruimer spannen, maar dan zie je die buiten het gazon. Sommige maaiers, zoals de Robomow robotmaaiers, hebben daarom een speciale optie, randmaaien. Dan zal de grasmaaier over de begrenzingsdraad die stukjes extra maaien.
Robotmaaier tips – 9 – verticuteer het gras voordat je begint met robotmaaien
Een grasveld heeft een laagje mos, onkruid en maaiafval wat in beperkte mate goed is voor het gazon, maar als het te dik is, kunnen licht, lucht en water er niet goed doorheen. Daar zal je gazon last van hebben en ook voor een robotmaaier is het niet optimaal. Het verwijderen van deze moslaag noemen we ook wel verticuteren. Omdat een maairobot doorgaans het afgesneden gras laat liggen, is het extra belangrijk dat voor aanvang van het robotmaaien de ondergrond eens goed is geverticuteerd.
Robotmaaier tips – 10 – stem je keuze voor een robotmaaier af op je gazon
Er zijn veel verschillende robotmaaiers verkrijgbaar. De verschillen zitten hem niet alleen in kwaliteit, maar ook in voor welk gazon ze geschikt zijn. Een glooiend gazon heeft weer andere eisen dan een vlakke grasmat en ook de grootte en vorm (vierkant, of juist veel hoeken/bochten) stellen eisen aan de maaier (bijvoorbeeld accucapaciteit). Je kunt zelf robotmaaiers vergelijken en/of het advies van een vakman vragen. Vaak komt deze gratis naar je gazon kijken voor een advies op maat.