Robotgrasmaaiers zijn erg veilig doordat ze beschikken over een breed scala aan veiligheidssensoren. Veiligheidssensoren die zowel mens, dier als obstakel beschermen. Welke robotmaaier sensoren bestaan er zoal?

Bestel direct een robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een robotmaaier in België
Nu kopen

Inhoudsopgave

Robotmaaier sensoren – Bots sensor

robotmaaier sensoren

Een sensor waarover elke robotmaaier beschikt is de bots sensor. Een bots sensor wordt ook wel een obstakel detectie sensor genoemd. Deze robotmaaier sensoren zorgen ervoor dat wanneer een robot grasmaaier in aanraking komt of dreigt te komen met een obstakel, hij deze detecteert, omdraait en in een andere richting verder gaat met maaien. Voor deze robotmaaier sensor geldt dat wanneer de detectie gebeurt, het mes automatisch stopt met maaien. Met afstandssensoren berekent de maairobot zelf hoe ver hij nog van een object verwijderd is. Komt hij te dicht bij, dan zal de grasmaaier langzamer gaan rijden om botsingen te voorkomen.

Kantel sensor

Als om een of andere onbegrijpelijke reden de robotgrasmaaier kantelt en op zijn zij of rug komt te liggen, dan zal de machine zichzelf direct uitschakelen. De kantelsensor staat ook wel bekend als roll-over sensor. Op deze manier kun je jezelf niet verwonden. Er bestaan robotmaaiers die wanneer ze kantelen de eigenaar een signaal sturen middels bijvoorbeeld sms zodat deze gelijk actie kan ondernemen.

Til sensor

Een til sensor of lift-sensor is ervoor om de robotmaaier automatisch uit te zetten wanneer de maairobot wordt opgetild. Dit betekent dat zowel de motor als het maaimes per direct zal stoppen. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als bijvoorbeeld je kleine nichtje de robotmaaier optilt en in aanraking komt met de messen. Om letsel te voorkomen is de robotmaaier voorzien van deze beveiliging. Fabrikanten raden overigens ook allemaal aan om huisdieren en kinderen van het gazon te weren wanneer de grasrobot actief is.

Rode stopknop

Het is dan wel geen sensor, maar zorgt er wel voor dat je snel in kan grijpen wanneer je merkt dat er gevaar optreedt. Wil je dat de robot grasmaaier direct stopt dan is het mogelijk om de rode stop knop op de bovenzijde van de robot maaier te drukken. Deze zal dan compleet worden uitgeschakeld.

Afgrond sensor

Onder robotmaaier sensoren vallen ook afgrond sensoren. Deze zijn niet bij elke robotmaaier voorhanden, maar zijn wel handig als de robotmaaier een lager gelegen stuk tuin of sloot nadert. Om te voorkomen dat hij naar beneden kukelt en omvalt zal deze sensor de machine laten uitwijken en een andere richting op sturen.

Helling sensor

Mocht de robot grasmaaier een helling tegenkomen die hij niet goed kan bedwingen, dan zal hij automatisch een andere richting kiezen. Om te voorkomen dat jouw robotmaaier dit gedrag gaat vertonen, is het belangrijk dat je eerst je eigen tuin beoordeelt en uitrekent wat het maximale hellingspercentage is op je gazon voorkomt.

Hoe bereken je het hellingspercentage?

Het berekenen van een hellingspercentage is niet zo moeilijk. Het hellingspercentage kun je het eenvoudigst uitrekenen met behulp van de formule: hoogte gedeeld door lengte. Meet je een hoogteverschil van 1 meter over een lengte van 4 meter dan is het hellingspercentage 25%. Wil je graag het hellingspercentage in graden omzetten? Gebruik dan deze eenvoudige truc: hellingspercentage x 0,55. Heb je een hellingspercentage van 24 % dan is de helling in graden 24 x 0,55 = 13,2.

Regensensor

Een van de meest geliefde robotmaaier sensoren is de regensensor. Tegenwoordig hebben veel robot grasmaaiers een ingebouwde regensensor die continu de vochtigheid meet zodat de machines bij nat gras of regen niet uitrijden.

Is gras maaien met regen of het maaien van nat gras dan niet goed?

Voor een robot gazonmaaier is het van belang dat hij niet maait als het gras nat is. Er zijn robotmaaiers die ook in de regen kunnen werken, maar over het algemeen kan dit beter worden vermeden. De reden is tweeledig. Een robotmaaier heeft als voordeel dat hij het gras zeer fijn kan verhakselen. Dit maaisel blijft op het gazon achter. Regent het echter, dan zal de maairobot dit niet meer optimaal kunnen doen omdat de snippers sneller aan het mes en de behuizing zullen vastkleven. Tevens zorgt nat gras ervoor dat de robot maaier meer vermogen nodig heeft om zich over het gazon te bewegen. Het energieverbruik neemt dan toe wat de maaiduur doet afnemen.

Zoals we kunnen zien is er door het toepassen van diverse robotmaaier sensoren aan onze veiligheid gedacht. Echter een en ander neemt niet weg dat je altijd voorzichtig moet zijn en blijven met apparaten die voorzien zijn van scherpe messen.

2 thoughts on “Robotmaaier sensoren

    1. Beste van Camp,

      Helaas is de Robomow RX20U niet voorzien van regensensoren. Daarnaast raden we ook niet aan om zelf de robot grasmaaier te modificeren. Wil je graag een robotmaaier met regensensor, dan kun je beter een andere robotmaaier kiezen.

      Met vriendelijke groet,
      Team Robotmaaiervergelijken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *