Er is een robotmaaier aangeschaft. Heb je er dan helemaal geen omkijken meer naar? Nou, bijna (niet). Om een optimaal maairesultaat te kunnen garanderen is het belangrijk om aan je robotmaaier onderhoud te plegen. Je verlengt hiermee de levensduur van je robot grasmaaier. En gelukkig, onderhoud van je grasrobot is best eenvoudig.

Robotmaaier onderhoud - Robotmaaier accu

Inhoudsopgave

Robotmaaier onderhoud

De robot grasmaaier is veel op je gazon te vinden. Hij rijdt zijn rondjes met veel plezier. Het is gebruikelijk dat de maairobot tijdens het werk bevuild word met grassnippers, zand en misschien kleine takjes of bladeren. Het is verstandig om regelmatig de behuizing, wielen en onderkant schoon te maken. Doe dit niet met een hogedrukspuit, maar gebruik hiervoor een borstel en licht vochtige doek. Kijk ook gelijk even of het laadstation vuil is geworden. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld 1 keer per jaar (bijvoorbeeld in de winterperiode) de grasrobot na te laten kijken door een dealer. Deze checkt je grasrobot op diverse punten zodat je zodat je zeker weet dat de robot in het voorjaar weer in top shape is.

Robotmaaier onderhoud: messen

Het is erg belangrijk om de messen in goede conditie te houden en deze te vervangen wanneer je merkt dat het maairesultaat door slijtage minder wordt. De levensduur van een messenset is afhankelijk van het te maaien gebied, het soort gras en objecten die ervoor kunnen zorgen dat de messen beschadigd raken. Te denken valt dan aan steentjes, dennenappels of boomwortels.

Vaak wordt een reserve messenset of maaiblad meegeleverd. Soms is het mogelijk de messen te laten bijslijpen of het maaiblad om te draaien. Let op! gebruik alleen onderdelen die specifiek voor jouw type robotmaaier geschikt zijn om beschadigingen aan de maaier te voorkomen.

Meer informatie

Robotmaaier onderhoud: accu

Een robotgrasmaaier is voorzien van een accu die geen onderhoud nodig heeft. Echter, na verloop van tijd zal de accu slijten en de robotmaaier steeds minder lang op een acculading kunnen maaien. De levensduur van een accu ligt grofweg tussen de 2 en 6 jaar afhankelijk van het model, de grootte van je gazon en hoe vaak de maairobot uitrijdt.

De levensduur van de robotmaaier accu kun je het best verlengen door objecten van het gazon te verwijderen en ervoor te zorgen dat er geen diepe kuilen of gaten in het gazon zitten. Hoe meer obstakels de robotmaaier tegenkomt en moet overwinnen, hoe meer power er nodig is en hoe sneller de accu in capaciteit zal verliezen. Laat de machine bij voorkeur ook geen nat gras maaien. De maairobot krijgt dan te maken met extra weerstand. Bij droge perioden kun je bijvoorbeeld de maaitijd verkorten en bij hoog gras zou je de maaihoogte aan kunnen passen zodat robot grasmaaier minder moeite hoeft te doe

Tegenwoordig zijn de meeste robot grasmaaiers voorzien van een lithium-ion batterij. Het voordeel hiervan is dat ze een lange levensduur hebben en niet snel aan capaciteit verliezen. Sommige modellen, bijvoorbeeld de Robomow RX serie, zijn uitgerust met een lood-zuur accu.

Denk je dat je accu aan vervanging toe is? Raadpleeg dan de gebruikershandleiding of neem contact op met de dealer zodat je hier misschien robotmaaier onderhoud kunt laten plegen.

Bestel direct robotmaaier accessoires
Nu kopen

Het winterseizoen

Als het maaiseizoen voorbij is wil je je dierbare grasrobot niet buiten laten staan. Als het niet nodig is om te maaien kun je de maairobot en het laadstation beter binnen zetten in een droge, vorstvrije ruimte. Maak voor het opbergen de machine wel eerst even netjes schoon. De grensdraad kan gewoon in de tuin blijven liggen.

Maak de robotmaaier en het laadstation goed schoon en vervang eventueel de messen. Je kunt de robotmaaier ook naar een erkende dealer brengen voor professioneel robotmaaier onderhoud. De dealer zal de grasmaaier robot schoonmaken en controleren op slijtage en lekkage. Zonodig worden onderdelen vervangen en indien van toepassing wordt een software update uitgevoerd.

Als de schoonmaak en het robotmaaier onderhoud heeft plaatsgevonden kun je de grasrobot naar binnen brengen. Echter, voordat je de grasrobot droog en op een vorstvrije plek binnen zet, zorg er dan voor dat je hem 1 keer volledig oplaadt. Het laadstation kun je indien je wilt buiten laten staan, maar sluit hem dan niet af van de stroomvoorziening. Wanneer je dat wel doet kunnen de elektronica en de begrenzingsdraden / geleiders door vocht in de grond gaan oxideren.

Onderhoudsinstructies

Husqvarna onderhoud McCulloch onderhoud Robomow onderhoud Gardena onderhoud Bosch onderhoud Worx onderhoud