Inhoudsopgave

Robotmaaier mesjes kopen?

Robotmaaier mesjesEr bestaan verschillende robotmaaier producenten. Zij proberen zich van elkaar te onderscheiden op het gebied van bijvoorbeeld aandrijving, gebruiksgemak en capaciteit. Het ene merk produceert alleen voor grote gazons, anderen proberen een compleet assortiment aan te bieden. Kijken we naar het messensysteem waar fabrikanten hun robotmaaiers mee uitrusten, dan hebben we twee soorten systemen die gebruikt worden. Maar wat is nu het beste messensysteem? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende robotmaaier mesjes en maaimethoden? Een ander zetten we hieronder op een rijtje.

Koop nu robotmaaier mesjes

Robotmaaier mesjes | Messensysteem met scharnierende messen

Veruit de meeste robot grasmaaiers zijn uitgerust met een roterende schijf waaraan drie kleine inklapbare mesjes zijn bevestigd. Deze robotmaaier mesjes kunnen vrijuit bewegen. Als de mesmotor opstart zal de schijf zeer snel rond gaan draaien waardoor de mesjes naar buiten worden geslingerd. De mesjes snijden op hun beurt het gras af. De mesjes klappen automatisch in wanneer er een obstakel wordt gedetecteerd. Dit systeem voorkomt serieuze schade aan mens en dier. Zoek je een maaimachine die met dit systeem is uitgerust? Dit messensysteem vind je onder andere bij Gardena robotmaaiers, Husqvarna robotmaaiers, Bosch robotmaaiers, McCulloch robotmaaiers en Worx robotmaaiers.

Voordelen

Husqvarna messensysteem - robotmaaier mesjes

 • Beproefd systeem en efficiënte techniek. Komen de mesjes in aanraking met objecten dan bewegen ze naar binnen zodat er geen schade aan de grasrobot en het object kan ontstaan. Ook zullen er op deze manier geen stukjes van de messen afbreken en op het gazon belanden.
 • Reservemesjes zijn niet duur in aanschaf.
 • De maaimotor hoeft minder kracht te zetten waardoor het complete systeem langer kan maaien op een accu of het systeem met een kleinere accu uit kan worden gerust.

Nadelen

 • Robotmaaiers die zijn uitgerust met dit messensysteem kunnen niet (goed) omgaan met het versnipperen van kleine takjes, eikels et cetera.
 • Doordat de robotmaaier mesjes klein zijn, is het noodzakelijk om ze met enige regelmaat te vervangen. Om de 2 tot 4 maanden kan vervanging noodzakelijk zijn. Een en ander is afhankelijk van het model robotmaaier en capaciteit werkgebied.

Robotmaaier mesjes | Messensysteem met 1 vast maaimes

Robomow messensysteem - robotmaaier mesjes

Ook zijn er een aantal merken die hun robotmaaier uitrusten met 1 sterk en robuust maaimes wat bestaat uit 2 tot 4 snijkanten. Het sterke mes is goed bestand tegen schade die ontstaat door impact met takjes of steentjes. De maaimotor stuurt het maaimes / maaiblad aan en zorgt ervoor dat deze door snel rond te draaien het gras goed kan maaien. Een merk wat werkt met dit messensysteem is Robomow. Om de levensduur van het maaimes te verlegen kan de leverancier het mes zo maken dat het ook omgekeerd gebruikt kan worden. Daarentegen zijn er ook fabrikanten die de robotmaaier zo ontwerpen dat de maaimotor 2 kanten op kan draaien en met beide zijden van het mes kan maaien. Robomow robotmaaiers en Wolf Garten robotmaaiers zijn met een dergelijk messensysteem uitgerust.

Voordelen

 • Maait effectief, waarbij ook hoger gras geen probleem is.
 • Langere levensduur dan gewone robotmaaier mesjes.
 • Het sterke maaimes kan 1 tot 2 maaiseizoenen worden gebruikt.
 • Kleine takjes, blaadjes, dennenappels en dergelijke zijn eenvoudig te versnipperen.

Nadelen

 • Iets hoger geluidsniveau dan robotmaaiers met een roterend messensysteem.
 • Een groot robotmaaier mes is duurder dan een set losse maaimesjes.
 • Grotere accu benodigd omdat dat maaimotor meer kracht moet zetten.
 • Gemaaid is gemaaid, dus ook het knuffelbeertje van je kleinkind.

Snelheid

Het gehele maaiseizoen door is een goed scherp snel draaiend mes noodzakelijk. Hoe sneller het robotmaaier mes ronddraait, des te beter is namelijk het maairesultaat. Doordat het mes fijne grassnippers produceert en op het gazon laat liggen, zorgt hij voor een continue bemesting van je gazon. Dit wordt ook wel mulching genoemd. Wat we steeds vaker tegenkomen is dat robot grasmaaiers hun snelheid modulair kunnen aanpassen indien gewenst. Komt de robotmaaier hoger en stugger gras tegen dan kan de draaisnelheid van het mes worden verhoogd. Is het gras al lekker kort en is het niet nodig om met turbo te maaien, dan kan de draaisnelheid van de maaimotor worden verlaagd om energie te  sparen.