Een robot grasmaaier neemt je veel werk uit handen. Ondanks dat je er bijna geen omkijken naar hebt, zul je toch af en toe wat klein onderhoud moeten plegen. Na verloop van tijd zullen de messen namelijk gaan slijten. Aangezien een goed maairesultaat gewenst is, gaan we enkele keren per jaar (afhankelijk van het gebruikte messensysteem) de robotmaaier messen vervangen.

Vergelijk de beste maaimesjes (NL)
Prijzen vergelijken
Vergelijk de beste maaimesjes (BE)
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Waarom robotmaaier messen vervangen

Om te voorkomen dat het maairesultaat door slijtage van de messen sterk verslechtert is het noodzakelijk om regelmatig de messen na te kijken en zo nodig te vervangen. Bij het maaien met botte messen worden de uiteinden van het gras niet meer netjes afgesneden. Hierdoor gaan ze rafelen wat weer zorgt voor gele puntjes aan de sprieten.

robotmaaier messen vervangen / robotmaaier mesjes vervangenMessen kunnen ook sneller slijten doordat ze in contact komen met objecten als steentjes, boomwortels of dennenappels. Vandaar is het belangrijk om rondslingerende obstakels regelmatig van het gazon te verwijderen. De robotmaaiers die zijn uitgerust met een groot maaimes, zoals Robomow, kunnen makkelijk takjes en dennenappels versnipperen. Maar toch, hoe harder het object is waar de messen mee in contact komen, hoe sneller de messen schade oplopen.

Voordelen van robotmaaier mesjes vervangen

Robotmaaier mesjes vervangen | Veilig op het gazon

Robotmaaier mesjes kunnen afbreken doordat ze in contact komen met harde voorwerpen zoals steentjes. Het is dus van belang om regelmatig de messen te controleren op beschadigingen. Is een mesje beschadigd dan kan het voorkomen dat er stukjes afbreken of dat het gehele mesje op je gazon belandt. Deze scherpe onderdelen wil je normaal gesproken niet op je gras hebben, want zowel mensen als dieren kunnen zich hier aan verwonden. Gelukkig is het het vervangen van robotmaaier messen (kinderlijk) eenvoudig.

Robotmaaier mesjes vervangen | Beter maairesultaat

Met het tijdig vervangen van de robotmaaier mesjes blijft het maairesultaat goed. Mesjes die slijten of beschadigingen hebben zorgen voor een onbalans in het maaisysteem, waardoor het gras niet op een juiste manier gemaaid wordt. Bij het vervangen van de mesjes is het overigens altijd aan te raden om alle robotmaaier mesjes (inclusief de schroeven) tegelijkertijd te vervangen.

Robotmaaier mesjes vervangen | Levensduur verlengend

Zolang je goed voor de maairobot zorgt, zal hij ook goed voor jou zorgen. Door adequaat onderhoud uit te voeren en de machine van tijd tot tijd goed schoon te maken voorkom je onnodige slijtage en slechte maairesultaten. Dit bespaart je uiteindelijk veel geld en geeft je elke dag weer een perfect gemaaid gazon.

Hoe robotmaaier messen vervangen?

Elke robot maaier wordt geleverd met een duidelijke handleiding. Verder zijn er inmiddels diverse instructievideo’s op internet te vinden.

Is je accu grasmaaier toe een een nieuwe set messen, dan is het noodzakelijk om allereerst de robotmaaier uit te zetten. Mocht je dit nog niet hebben gedaan, dan zal hij zichzelf uitschakelen wanneer je hem optilt of kantelt. Zet dan alsnog de machine uit! Leg vervolgens de machine op een stabiele ondergrond vanwaar je de ingreep kunt laten plaatsvinden. Mocht je zien dat er zich aan de behuizing en om de messen vuil heeft verzameld dan is het verstandig dit met een vochtige doek en/of zacht borsteltje te verwijderen.

Messensysteem met scharnierende messen

Pak nu een kruiskop schroevendraaier en draai de mesjes los. Verwijder vervolgens de oude mesjes en maak het bevestigingspunt nog even goed schoon. Plaats nu de nieuwe mesjes en draai deze vast. Wanneer de machine inklapbare mesjes bevat dien je er voor te zorgen dat de mesjes nog wel rond kunnen draaien.

Messensysteem met 1 vast maaimes

Heeft de grasmaaier robot een groot maaimes, dan kun je deze eenvoudig verwijderen met een speciaal door de leverancier geleverd gereedschap. Vaak is dit een soort tang waarvan je de 2 uiteinden in open sleuven naast het mes plaatst. Vervolgens wordt het gereedschap iets gedraaid en knijp je de hendel van het gereedschap in om het mes te verwijderen. Door het inknijpen van de hendel zullen de vergrendel lipjes aan beide kanten van het mes worden ingedrukt en kun je het mes verwijderen. Hierna wordt de mesconstructie weg getrokken uit de maaier.

Wanneer de robotmaaier messen vervangen zijn kun je de machine weer aan zetten en op het gras plaatsen.

Bestel direct maaimesjes in Nederland
Nu kopen
Bestel direct maaimesjes in België
Nu kopen