Stel je bent enthousiast geworden en wil graag de beste robotmaaier kiezen. Waar moet je dan op letten voordat je een maairobot aanschaft? In onderstaand artikel leggen we je uit hoe je voor jou de beste robotmaaier kunt kiezen.

Welke robotmaaier kiezen?

De best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
De beste verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Robotmaaier kiezen – vergelijken

Om te bekijken welke robot grasmaaier voor jou het meest geschikt is, zijn er een aantal belangrijke zaken die je in het achterhoofd moet houden. Er zijn veel robotmaaiers op de markt die je – als het goed – is met elkaar gaat vergelijken. Om niet teveel tijd kwijt te zijn met kijken naar robotmaaiers die toch niet geschikt zijn voor jouw gazon, is het verstandig om rekening te houden met de volgende aspecten.

Robotmaaier kiezen – gazongrootte

Hou bij het uitkiezen van een grasrobot altijd rekening met de grootte van je eigen gazon. Er zijn verschillende modellen robotmaaiers op de markt en aan elk model hangt een werkcapaciteit plaatje vast. Is je gazon groter dan 100 m2, dan heeft het geen zin een robotmaaier te kopen die geschikt is voor een gazon van 800 m2. Iets overcapaciteit om goed om te kunnen gaan met oneffenheden, heuvels en obstakels is daarentegen wel aan te bevelen.

Robotmaaier kiezen – meerdere zones

Ben je in het bezit van een tuin of gazon wat bestaat uit meerdere zones gescheiden door bijvoorbeeld een voetpad? Kijk dan eerst of de robotgrasmaaier van jouw keuze hier goed mee om kan gaan. Er zijn robotmaaiers die zo slim zijn dat ze bij het bereiken van het voetpad stoppen met maaien, oversteken en vervolgens verder maaien. Informeer jezelf of de maaier hiermee om kan gaan.

Robotmaaier kiezen – overcapaciteit

Robotmaaier fabrikanten geven vaak aan wat de maximale gazongrootte is die de grasrobot kan maaien. Soms geven ze ook de aanbevolen (lagere) werkcapaciteit aan. Daarnaast is elk merk/model geschikt voor een bepaald hellingspercentage.

Als je uitgaat van de maximale werkcapaciteit dien je rekening te houden met een marge. Heeft jouw gazon veel obstakels zoals bomen dan kun je het beste voor een robotmaaier kiezen die 25% overcapaciteit heeft. Toevallig ook nog een gazon dat flinke hellingen heeft? Nog eens 25% erbij. Waarom vraag je je af? Hoe vaker de robot grasmaaier tegen obstakels aan botst hoe meer hij van rijrichting moet veranderen. Dit kost accu capaciteit. Idem met (steile) hellingen en het maaien van nat gras. Het kost de robot grasmaaier dan meer moeite het gras te maaien en de robot zal dan sneller terugkeren naar het laadstation om op te laden.

Robotmaaier kiezen – randmaaien

Vaak zullen robotmaaiers een klein stukje van de gazonrand niet kunnen maaien. Dit heeft te maken met het perimeter draad wat je om het gazon heen legt. De randen van je gazon zou je kunnen bijtrimmen met een grastrimmer voor een mooi strak resultaat. Ook kun je met een grastrimmer vaak de graskanten mooi bijsnijden. Gelukkig zijn er een aantal automatische grasmaaiers op de markt die een speciale randmaaifunctie hebben, zoals de meeste Robomow robotmaaiers. Wil je zo weinig mogelijk werk hebben, dan kun je beter een robotmaaier kiezen die over deze randmaai optie beschikt.

Robotmaaier kiezen – gewicht

Ga je robotmaaiers vergelijken, dan hoef je je niet zo druk te maken om het gewicht omdat hij toch het merendeel van de tijd op je gazon aanwezig is. Het is wel zo dat hoe lichter het toestel, hoe makkelijker hij omgaat met hellingen in het gras. Ook zal hij minder zichtbare sporen (afdrukken) achterlaten. Zo lang je niet de hele dag met je grasmaaier robot in je hand rondloopt, is het gewicht niet zozeer van belang. Laat de machine doen waar hij goed in is. Zelfstandig maaien!

Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in Nederland
Nu kopen
Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in België
Nu kopen

13 reacties op “Welke robotmaaier kiezen?

 1. Hallo, het wordt weer tijd om te maaien en ik zit ook te denken aan een robot maaier. Mijn gazon is ongeveer 50 vierkante meter, met een kleine vijver in het midden. Welk model raadt u mij aan?

  1. Beste Kees,

   Voor het automatisch maaien van kleine gazons kun je goed terecht bij Robomow. Je hebt de keuze uit onder andere de Robomow RX12u, Robomow RX20u en Robomow RX50u (nieuw m.i.v. 2019). Maar ook tuingereedschap producent Wolf Garten heeft een kleine robotmaaier in het assortiment (de Loopo S150).

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 2. Hallo, wij hebben een kleine tuin, onder het gazon ligt wel een mollendoek maar ondanks dat hebben wij toch hier en daar wat een wat bobbeling gazon kunnen wij ondanks dat toch een robotmaaier gebruiken?

  1. Beste Gonny,

   Kun je het gras nu ook met een gewone grasmaaier maaien? Zo ja, dan kun je ervan uitgaan dat een robotmaaier er ook geen problemen mee heeft. Wellicht is een robotmaaier met zwevend maaidek aan te bevelen. Een zwevend maaidek betekent dat de maaikop (het mes) van de robotgrasmaaier zich in verticale richting kan bewegen en zich aan zal passen aan de eigenschappen van het gazon. Robomow heeft bijvoorbeeld robotmaaiers in het assortiment welke over deze techniek beschikken.

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

  1. Beste Gonny,

   Zowel de Robomow robotmaaier model RX, als de RC en RS hebben een zwevend maaidek. De RX is een goede robotmaaier voor een klein gazon. De Robomow RC is geschikt voor middelgrote gazons en de RS is voor echt grote tuinen (dit model heeft dan ook dubbele messen en een grote maaibreedte). Meer info kun je vinden op robomow.com/nl-NL/products/.

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 3. Beste, ik heb een rand rond het gazon die bestaat uit enerzijds leischilfers en een rand bestaande uit kiezelsteentjes. De rand ligt op dezelfde hoogte van het gazon. Zal een Husqvarna Automower met zijn voorste wieltjes zich niet vastrijden indien hij het randje wil maaien?? Bedankt voor info!!

  1. Beste Neman,

   Grenst het werkgebied (gazon) aan een dergelijk pad, dan raden wij aan om de begrenzingsdraad op 25 tot 30 centimeter binnen het werkgebied aan te leggen. Zo wordt voorkomen dat de Husqvarna robotmaaier vastloop en/of de voorwielen beschadigen. Dit houdt wel in dat 10 tot 15 cm gras langs het pas niet wordt gemaaid. Dit zul je dan met bijvoorbeeld een grastrimmer bij kunnen werken.

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 4. Beste,

  Ik zou graag een robotmaaier aankopen.
  Ik twijfel enkel tussen de verschillende merken.

  Momenteel ben ik aan het twijfelen tussen een Husqvarna en Gardena (Vb. SILENO of live) robotmaaier… Ik vindt weinig info over de kwaliteit van deze machines, is deze gelijkwaardig of is het prijsverschil van Husqvarna het toch waard?

  Alvast bedankt!

  Mvg.
  Wout

  1. Beste Wout,

   Gardena is onderdeel van Husqvarna, dus met de techniek zit het wel snor. Een Gardena robotmaaier is een prima en voordelige keuze. Hou je van veel gebruiksgemak, kies dan voor een Smart (City) Sileno maaier.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 5. Beste

  Wij zijn op zoek naar een robotmaaier van duurzame kwaliteit voor een vlak stuk grond van 2000 vierkante meter.
  Het mag in een hogere prijscategorie zitten, maar enkel als het daardoor een meerwaarde blijkt voor hetgeen we nodig hebben. Alvast bedankt,

  Nicky

  1. Beste Nicky,

   De Wolf Garten Loopo M2000 of de Robomow RS615u robotmaaier zijn qua techniek vergelijkbaar en een goede keuze. Beide modellen kun je hier bekijken.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 6. Ik heb nu een Gardena r40li maar die is niet capabel om 2 zones (voor en achter tuin) te maaien.
  Voortuin is ongeveer 50m2
  Achtertuin is 150m2

  Welke kan dit wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *