Stel: je bent enthousiast gemaakt of uit jezelf geworden en wil graag de beste robotmaaier kiezen…

robotmaaier kiezen?

Robotmaaier kiezen – vergelijken

Om te bekijken welke robot grasmaaier voor jou het meest geschikt is, zijn er een aantal belangrijke zaken die je in het achterhoofd moet houden. Er zijn vele robotmaaiers op de markt die je – als het goed – is met elkaar gaat vergelijken. Om niet teveel tijd kwijt te zijn met kijken naar robotmaaiers die toch niet geschikt zijn voor jouw gazon, is het verstandig om rekening te houden met de volgende aspecten.

 

Robotmaaier kiezen – gazongrootte

Hou bij het uitkiezen van een grasrobot altijd rekening met de grootte van je eigen gazon. Er zijn verschillende modellen robotmaaiers op de markt en aan elk model hangt een werkcapaciteit plaatje vast. Is je gazon groter dan 100m2 dan heeft het geen zin een robotmaaier te kopen die geschikt is voor een gazon van 800m2. Dat is wat we noemen iets teveel overcapaciteit.

 

Robotmaaier kiezen – meerdere zones

Ben je in het bezit van een tuin of gazon wat bestaat uit meerdere zones gescheiden door bijvoorbeeld een voetpad? Kijk dan eerst of de robotgrasmaaier van jouw keuze hier goed mee om kan gaan. Er zijn robotmaaiers die zo slim zijn dat ze bij het bereiken van het voetpad stoppen met maaien, oversteken en vervolgens verder maaien. Informeer jezelf of de maaier hiermee om kan gaan. Elk merk/model is geschikt voor een bepaald hellingspercentage.

 

Robotmaaier kiezen – overcapaciteit

Robotmaaier fabrikanten geven vaak aan wat de maximale gazongrootte is die de grasrobot kan maaien. Soms geven ze ook de aanbevolen (lagere) werkcapaciteit aan.

Als je uitgaat van de maximale werk capaciteit dien je rekening te houden met een marge. Heeft jouw gazon veel obstakels zoals bomen dan kun je het beste voor een robotmaaier kiezen die 25% overcapaciteit heeft. Toevallig ook nog een gazon dat flinke hellingen heeft? Nog eens 25% erbij. Waarom vraag je je af? Hoe vaker de robot grasmaaier tegen obstakels aan botst hoe meer hij van rijrichting moet veranderen. Dit kost accu capaciteit. Idem met (steile) hellingen en het maaien van nat gras. Het kost de robot grasmaaier dan meer moeite het gras te maaien en hij zal dan sneller terugkeren naar het laadstation om op te laden.

 

Robotmaaier kiezen – randmaaien

Vaak zullen robotmaaiers een klein stukje van de gazonrand niet kunnen maaien. Dit heeft te maken met het perimeter draad wat je om het gazon heen legt. De randen van je gazon zou je kunnen bijtrimmen met een grastrimmer voor een mooi strak resultaat. Ook kun je met een grastrimmer vaak de graskanten mooi bijsnijden. Gelukkig zijn er modellen op de markt die een speciale randmaaifunctie hebben, zoals de meeste Robomow robotmaaiers. Wil je zo weinig mogelijk werk hebben, dan kun je beter een robotmaaier kiezen die over deze randmaai optie beschikt.

 

Robotmaaier kiezen – gewicht

Ga je robotmaaiers vergelijken dan hoef je je niet zo druk te maken om het gewicht omdat hij toch het merendeel van de tijd op je gazon aanwezig is. Het is wel zo dat hoe lichter het toestel, hoe makkelijker hij omgaat met hellingen in het gras. Ook zal hij minder zichtbare sporen (afdrukken) achterlaten. Zo lang je niet de hele dag met je grasmaaier robot rond loopt te zeulen, is het gewicht niet zozeer van belang. Laat de machine doen waar hij goed in is. Zelfstandig maaien!

 

Robotmaaier kiezen
5 (100%) 4 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *