Om ervoor te zorgen dat de robot grasmaaier niet het gazon van je buren gaat maaien, zul je je gazon moeten afbakenen met begrenzingsdraad, ook wel perimeterdraad genoemd. Voordat we de robotmaaier installeren gaan we eerst het laadstation plaatsen en het begrenzingsdraad aanleggen.

Robotmaaier installeren

Inhoudsopgave

Robotmaaier installeren – voorbereiding

Begrenzingsdraad aanleggen is niet moeilijk, maar kost wel wat tijd. Natuurlijk geldt hoe groter het gazon, des te langer je er mee bezig bent. Is de kabel eenmaal aangelegd en aangesloten op het laadstation dan zal de robotmaaier rustig zijn rondjes gaan rijden.

 

Robotmaaier installeren – stap 1 – gras maaien

Voordat je het laadstation gaat installeren en de grensdraad gaat neerleggen, raden wij je aan eerst het gras goed kort te maaien. Gelukkig ben je nog in het bezit van je oude grasmaaier en trimmer, dus dat is geen probleem. Wanneer je gazon er spik en span uit ziet kun je door naar stap 2.

 

Robotmaaier installeren – stap 2 – laadstation

In meegeleverde gebruikershandleiding staat uitgelegd hoe je het beste het laadstation kunt positioneren en hoe je een en ander aan moet sluiten. We beginnen eerst met het basisstation. Dit is de thuisbasis van de robot grasmaaier waar hij zichzelf oplaadt. Zorg ervoor dat het laadstation aan de rand van je gazon wordt geplaatst of, wanneer mogelijk, in een border. Kijk goed of je robot grasmaaier dit kan, want niet elke robotmaaier rijdt over zand heen. Een optie is om aparte een kleine grasstrook aan te leggen wat als oprijlaan fungeert. Het is over het algemeen belangrijk dat de grasrobot recht op het laadstation af kan rijden.

 

Robotmaaier installeren – stap 3 – begrenzingsdraad

Het is mogelijk de draad in te (laten) graven met behulp van een rechte spade of kantensteker. Doe dit dan op een diepte van 5 tot 10 centimeter. Het ingraven is met name van belang voor mensen die het gras af en toe willen verticuteren.

Het merendeel van de robot maaier gebruikers legt de afbakeningsdraad op het gazon en zet dit vast met krammen. Sluit hiertoe eerst een van de twee uiteinden aan op het laadstation en leg de grensdraad netjes om je gazon heen, enkele centimeters van de rand. Dit betekent wel dat er vaak een strookje gras niet gemaaid zal worden.

Een grasmaaier robot is voorzien van onder andere botssensoren wat betekent dat bij het in aanraking komen met een groot object zoals een boom, de maairobot automatisch van rijrichtig verandert. Het is dus niet nodig om bomen met grensdraad af te bakenen. Bovengrondse wortels daarentegen wel. Gebieden die je niet gemaaid wilt hebben (zoals een bloemenperk) zul je met grensdraad vanuit de rand moeten afbakenen. Is de grensdraad aangelegd, dan zul je normaal gesproken nog 1 draad (de zoekdraad of geleidingsdraad) moeten aanleggen vanaf het laadstation tot aan een vooraf gedefinieerd punt op de begrenzingsdraad. Langs deze kabel zal de maairobot zijn weg terugvinden naar het laadstation.

 

Grensdraad om obstakels aanleggen

Wil je een bloemenperk met grensdraad afbakenen, zorg er dan voor dat je het grensdraad vanuit de rand van je gazon richting de border leidt, vervolgens rond het obstakel aanbrengt en weer terug richting de rand van het gazon. Daarna kun je weer verder gaan met het omranden van je grasmat. Je creëert hiermee als het ware een soort van lus om het bloemenperk heen. Zet de opkomende en afgaande draad als het lukt onder dezelfde krammen vast. Wanneer de draden elkaar raken wordt het signaal op deze manier opgeheven en kan de maairobot de dubbele draad negeren. Natuurlijk reageert de robot grasmaaier wel op het signaal van de enkele draad die om het bloemenperk ligt.

Alvorens je de perimeterdraad echt vastzet, is het beter om deze her en der losjes vastzetten met een haring. Zet in geen geval de gehele begrenzingsdraad vast! We laten de grasrobot straks namelijk eerst een proefrondje rijden. Als je uiteindelijk de perimeterdraad om je gazon hebt gelegd, kun je het andere uiteinde vastmaken aan het laadstation. Schakel dan pas de stroom in.

 

Robotmaaier installeren – stap 4 – robotmaaier programmeren

Vervolgens gaan we de robotmaaier installeren. Stel de maairobot eenvoudig in met behulp van de meegeleverde handleiding. Laat hem anders eerst even een rondje rijden en kijk of hij de randen goed meemaait. Desgewenst kun je de grensdraad nog iets verleggen en uiteindelijk goed vastzetten met de pinnen. Na verloop van tijd zal de draad in het gras verdwijnen en zie je deze (bijna) niet meer liggen. De stukjes gras die niet gemaaid worden zijn eenvoudig met een grasschaar of grastrimmer bij te werken. Een robotmaaier installeren is leuk werk, ook omdat je weet dat je aan je nieuwe groene automatische tuinman veel plezier zult beleven!

 

Installatie instructies

Husqvarna installatie

 

Robomow installatie

 

Gardena installatie

 

Bosch installatie

 

Worx installatie