Welkom bij de robotmaaier FAQ (veelgestelde vragen) over robotmaaiers. Wij hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.
Inhoudsopgave
Robotmaaier FAQ
Wat kost een robotmaaier?
Wil je een robotmaaier kopen hou er dan rekening mee dat hij duurder is dan een gewone handgrasmaaier. Wil je op een slimmere manier je tijd in delen en meer tijd kunnen besteden aan andere dingen, dan kun je kiezen voor een robot grasmaaier. Afhankelijk van het merk en model varieert de prijs globaal tussen 500 en 3000 Euro. normaliter is het hoe groter de tuin, hoe duurder de robotmaaier. Wil je een robot grasmaaier met de allerlaatste technische snufjes zoals gps-ondersteunende navigatie, dan betaal je hiervoor natuurlijk extra.
Welke soorten robotmaaiers zijn er op de markt?
Er zijn 2 soorten robotmaaiers op de markt, te weten volautomatische en halfautomatische maaiers. Een volautomatische robotmaaier is een grasrobot met een laadstation in de tuin. De maairobot heeft hiermee een vaste plek in de tuin en maait zelfstandig het gazon. Als de accu bijna leeg is keert hij weer terug naar het laadstation wachtend op de volgende ronde. Een halfautomatische robotmaaier daarentegen is vaak een grasrobot zonder laadstation welke geen vaste plek in de tuin heeft. Deze maairobot wordt daarom telkens handmatig op het gazon geplaatst.
Hoe werkt de robotmaaier?
Een robotmaaier is erg eenvoudig in het gebruik. Eenmaal aangeschaft wordt het basisstation op het gazon of in een border geplaatst. De robot grasmaaier zal telkens naar zijn basis terugkeren om op te laden en te wachten op zijn ingeplande taken. Is het basisstation geplaatst, dan is het nodig om eenmaal een grensdraad om je gazon en obstakels aan te leggen en deze aan te sluiten op het basisstation. Vervolgens sluit je het basisstation via de stroomkabel aan op een stopcontact. Nu kun je de robotmaaier aanzetten, instellen en genieten van elke dag weer een strak gemaaid gazon.
Kan ik de robotmaaier gemakkelijk bedienen?
Jazeker! Elke grasmaaier robot wordt geleverd met een duidelijke handleiding. Ook kun je via de site van de leverancier vaak informatiefilms bekijken. De bedieningspanelen zijn eenvoudig uit te lezen en in te stellen. Als je de grasmaaier eenmaal hebt ingesteld, gaat deze zijn eigen gang. Er komen steeds meer modellen op de markt die eenvoudig op afstand (met een smartphone of tablet) te bedienen zijn.
Maken robotmaaiers veel lawaai?
Dat valt reuze mee. Waar een benzine grasmaaier een geluidsniveau tegen de 100 dB kan hebben, ligt het geluidsniveau van robotmaaiers op of net onder de 60 decibel, afhankelijk van het gekozen model. Het aantal decibellen dat conventionele maaiers produceren ligt zo rond 100 dB. De robotmaaiers werken rustig in de tuin, zonder dat jijzelf of de buren overlast ondervinden
Is een gras robotmaaier beter dan een normale grasmaaier?
Een robot grasmaaier heeft maar 1 doel en dat is het gras naar tevredenheid kunnen maaien. Hierin verschilt een robotmaaier niet van een gewone elektrische of benzine grasmaaier. Echter, waar je met een gewone grasmaaier vaak in banen maait, zullen de meeste robotmaaiers je gazon in een willekeurig patroon maaien. Dit is ook beter voor het gras omdat het vanaf verschillende kanten bewerkt wordt. Gazonranden zul je vaak nog wel handmatig bij moeten werken, maar dit heb je ook met een gewone grasmaaier. Omdat een robot grasmaaier compleet zelfstandig je tuin maait en zichzelf oplaadt wanneer nodig, hou je meer tijd over voor andere dingen en hierin ligt het grote voordeel.
Wat verbruikt een robotmaaier aan elektriciteit op jaarbasis?
Een robotmaaier verbruikt zeer weinig stroom. Afhankelijk van de grootte van het gazon zullen de kosten tussen de 10 en 50 Euro per seizoen liggen.
Welke beveiliging zit er op een robotmaaier?
Gelukkig zijn de meeste robotmaaiers tegen diefstal beveiligd met een PIN-code en soms is ook een alarmsysteem ingebouwd. Ook is er in veel gevallen een kinderslot aanwezig wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld kinderen de maairobot niet kunnen gebruiken. Wanneer de robotmaaier het gazon gaat maaien raden alle fabrikanten het af om kinderen en huisdieren op het gazon aanwezig te hebben. De robotmaaiers hebben een ingebouwd veiligheidssysteem dat de maaiers doet stoppen wanneer hij wordt opgetild of kantelt. In een noodgeval is het altijd mogelijk om de rode stop knop in te drukken die zich bovenop de robotmaaier bevindt.
Er lopen ’s avonds en ’s nachts egels of kikkers in mijn tuin.
Het kan voorkomen dat er ook wilde dieren in je tuin rondscharrelen. Een egel loopt normaal gesproken overdag niet over je gazon. Dit is dan ook het juiste moment om je gras door de automatische grasmaaier te laten maaien. Droog gras laat zich beter maaien, het maairesultaat zal hierdoor beter zijn en de robotmaaier wordt minder snel smerig. Wij raden dan ook aan de robot grasmaaier overdag te laten maaien en hem ’s avonds / ’s nachts in zijn robotmaaier huisje te laten uitrusten.
Welk model robotmaaier is geschikt voor mijn tuin?
Een robotmaaier neemt je veel werk uit handen. Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat de afmeting is van het te maaien gazon. Er zijn robot grasmaaiers die tot 200m2 gaan, maar ook maaiers die tot 5000m2 kunnen maaien. Is het gazon groter dan 5000m2, dan kun je in overweging nemen om 2 of meer robotmaaiers te installeren. Als je een kleinere tuin hebt, is het vaak mogelijk de maaitijd van de maaier aan te passen door middel van een timer-functie.
Kan de robotmaaier ook maaien met regen?
Bijna alle robotgrasmaaiers zijn weerbestendig, wat betekent dat ze ook met regen kunnen maaien en/of nat gras kunnen maaien. Echter het is beter om de robotmaaier niet uit te laten rijden wanneer het gras nat is omdat er meer zand en grassnippers aan de behuizing blijven kleven en dit het maairesultaat niet ten goede komt. Kortom, de robotmaaier kan dan minder efficiënt zijn werk uitvoeren en je zult de maaier vaker moeten schoonmaken. Is de maairobot uitgerust met een regensensor? Dan keert de robot bij regen automatisch terug naar zijn laadstation. Dit laadstation kun je overiges tegen weersinvloeden beschermen dor een overkapping die je op of over het basisstation zet.
Ik heb een ongelijk gazon en/of voorwerpen op mijn gazon. En nu?
Een robotmaaier zoals bijvoorbeeld de Wiper Blitz 2.0 is van huis uit geschikt voor oneffen oppervlakken en kan (afhankelijk van het model) hellingen tot wel 45% / 24 graden maaien. Het is wel zo dat de robotmaaier in kleine diepe gaten vast kan lopen. Een grasrobot kun je beter niet gebruiken in weilanden. Hiervoor is hij niet geschikt.
Je kunt ervan uitgaan dat wat je met een normale grasmaaier kunt maaien, dit ook met een robot grasmaaier kunt doen. Echter, als de tuin bestaat uit veel kleinere stukken gazon die niet met elkaar verbonden zijn, dan zul je de maaier op moeten pakken en deze zelf naar het andere gazon moeten verplaatsen, tenzij hij meerdere zones kan maaien.
Om ervoor te zorgen dat de grasmaaier robot ongestoord zijn werk kan doen, is het beter om voorwerpen zoals steentjes, dennenappels en takjes regelmatig van je gazon te verwijderen. Doet je dit niet dan is de kans aanwezig dat deze schade veroorzaken aan de machine waardoor deze niet meer (optimaal) kan maaien. Overigens zijn er ook robotmaaiers met extra sterke messen die zelfs kleine takjes kunnen versnipperen.
Elke grasrobot is uitgerust met obstakel detectie. Tegen grotere obstakels zoals bomen en muurtjes zal de maaier zachtjes aan botsen. Door middel van botssensoren in de bumper wordt gezorgd dat de robotmaaier automatisch achteruit rijdt en daarna een andere weg kiest. Gebieden zoals een vijver of bloemenperken zul je moeten afbakenen met perimeter draad.
Tip: Het is ook belangrijk de ingang van/naar het basisstation vrij te houden van kleine obstakels zodat de maairobot niet gehinderd wordt het laadstation te verlaten of te bereiken.
Hoe kan ik het maaioppervlak berekenen?
Bij het kiezen van een robotmaaier is het erg belangrijk om te weten wat de oppervlakte van je gazon is. Om dit te bepalen meet je de afstand tussen de twee uiterste punten van je gazon, zowel voor de lengte als voor de breedte. Deze twee getallen vermenigvuldig je met elkaar en je hebt het aantal vierkante meters dat je gazon groot is. Staan er een aantal bloemenperken of een vijver in je tuin, dan kun je de oppervlaktes hiervan weer aftrekken van je totale gazonoppervlak. Hier hoeft de robotmaaier immers niet te maaien.
Moet ik het gemaaide gras zelf opruimen?
Nee. Robotmaaiers laten kleine grasresten / grassnippers achter die op het gazon blijven liggen en vanzelf verteren. De verhakselde gras snipppers geven hierdoor natuurlijke voedingsstoffen af aan de bodem. Je hoeft deze resten dus niet te verwijderen. Het zeer fijn versnipperen van het gras wordt ook wel ‘mulchen‘ genoemd. Doordat de grasrobot veel aan het maaien is wordt het gras goed kort gehouden zodat onkruid geen kans krijgt zich te verspreiden.
Tip: Voordat je de robot grasmaaier aanzet, is het van belang dat de grensdraad op een goede manier is aangebracht zodat de maaier geen delen van de tuin maait die je niet gemaaid wilt hebben. Te denken valt bijvoorbeeld aan je favoriete bloemenperk.
Wat is gras recycling / mulching?
Nieuwere robotmaaiers maken gebruik van zogeheten mulching techniek, ook wel gras recyclagetechniek genoemd. Het gras hoeft niet te worden opgeruimd want de grassnippers worden door moeder natuur hergebruikt als compostmateriaal. De goede en organische voedingsstoffen worden op deze manier weer vrijgegeven aan de ondergrond. Op deze manier zal het gras beter groeien en het gazon er beter uitzien.
Ik heb hooikoorts. Is een robot grasmaaier wel iets voor mij?
Robotmaaiers recyclen het gras. Dankzij deze techniek kom je niet in aanraking met het gras, want het gras hoeft niet te worden aangeharkt en opgeruimd. Ook wordt onkruid steevast klein gemaaid zodat allergenen zich niet kunnen verspreiden. Een robot grasmaaier is ideaal voor mensen hooikoorts en/of pollen allergie.
Ik kom op het gazon plekken tegen met geel gras. Hoe ontstaat dit?
Als je plekken met geel gras tegenkomt, dan is dit een teken dat het gras aan het afsterven is. Er zijn een aantal oorzaken op te noemen. De meest voorkomende oorzaken van geel gras zijn een teveel of juist tekort aan water, urine van (huis)dieren of het te kort afmaaien van het gras.
Moet ik de maaier ook schoonmaken?
Ja. Net als bij iedere andere grasmaaier is het belangrijk om regelmatig de behuizing, messen en de wielen te ontdoen van gras, zand en takjes zodat je zeker bent van een perfect maairesultaat. Let op: spuit de robotmaaier en het basisstation niet schoon met een tuinslang of hogedrukreiniger! Reinigen doe je het best met een licht vochtige doek.
Mijn robotmaaier maait niet overal
Het kan voorkomen dat de robotmaaier niet overal maait en stukken overslaat. Dit kan komen doordat 1) de grasrobot te klein is voor de te maaien oppervlakte, 2) de robot niet goed is ingesteld of 3) de robot te weinig maait door bijvoorbeeld en versleten batterij.
Kan ik de maaier in het winterseizoen buiten laten staan?
Als het niet nodig is om te maaien kun je de robotmaaier plus het laadstation beter binnen zetten in een droge, vorstvrije ruimte. Maak voor het opbergen de machine wel eerst even netjes schoon. De grensdraad kan gewoon in de tuin blijven liggen.
Hoe installeer ik de robotmaaier?
Het is gemakkelijk om de robotgrasmaaier zelf te installeren door middel van de instructies in de handleiding. De installatie neemt enkele uren in beslag (afhankelijk van de complexiteit en grootte van de tuin). Het kan zijn dat het servicepunt / verkoper aanbiedt de installatie voor je uit te voeren. Vraag van te voren of deze service bij de prijs is inbegrepen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wat is begeleidingsdraad?
De begeleidingsdraad (grensdraad) wordt gebruikt om de werkruimte van de maairobot netjes af te bakenen. De draad wordt vaak op de randen van het gazon neergelegd en vastgezet met haringen. De grensdraad wordt ook wel rondom struiken, bloemenperken en bovengrondse wortels aangelegd om deze te beschermen tegen de maaier (of andersom).
Moet ik de grensdraad ingraven?
Nee, dat hoeft niet. Met de meegeleverde haringen / klemmen zet je de draad op de grond vast. Na verloop van tijd zal de draad in het gras verdwijnen zodat deze (bijna) niet meer te zien is. Het is belangrijk om voor het plaatsen van de draad het gras zo kort mogelijk te maaien zodat je de draad zo kort mogelijk bij de grond aan kunt brengen. Het is ook mogelijk de draad in de grond te laten verzinken, waarbij aangeraden wordt deze in te graven op een diepte van ongeveer 5-10 centimeter. Gebieden die niet gemaaid moeten worden, zullen met grensdraad (vanuit de rand) afgebakend moeten worden. Grensdraad wordt ook wel begrenzingsdraad, afbakeningsdraad of perimeterdraad genoemd. Door het magnetisch veld wat deze draden afgeven blijft de robotmaaier binnen het afgebakende gebied.
Tip: Om ervoor te zorgen dat het gazon er altijd netjes bij ligt, raden wij je aan om de randen met een grastrimmer of grasschaar bij te werken.
Bestaat er ook een type robotmaaier zonder draad?
Er zijn fabrikanten die robotmaaiers verkopen waarbij je geen begrenzingsdraad hoeft aan te leggen. Dit klinkt leuk (en is het ook), maar brengt ook een nadeel met zich mee. Nog steeds is het namelijk nodig om je gazon te omranden. Dit keer niet met perimeterdraad, maar het liefst met een opstaande rand van steen of hout. Doe je dit niet, dan kan het gebeuren dat hij toch de bloemen gaat maaien of misschien het slootje in rijdt. Pas dus goed op wanneer je een robotmaaier zonder draad koopt.
Zijn robotmaaiers zwaar?
Een robotmaaier hoef je niet elke dag op te tillen, maar afhankelijk van fabrikant en model varieert het gewicht tussen de 7 en 20 kg. Dit is nog altijd een stuk lichter dan de zitmaaier die je wellicht gebruikt.
Hoe lang gaan de accu en messen mee en wat zijn de kosten van vervanging?
Een en ander is afhankelijk van het te maaien gebied (gazongrootte), de ingestelde maaitijd en de lengte van het maaiseizoen. Voor een gazongrootte van 800 m2 en bij een maaiperiode van 6 maanden per jaar, gaat de accu 3 tot 5 seizoenen/jaren mee. De kosten voor het vervangen van een accu liggen (afhankelijk van het model) tussen de 50 en 100 Euro.
Ook zul je af en toe de messen van de grasmaaier moeten vervangen. In de regel gaat een messenset op een maaigebied van 1000m2 ongeveer 2 tot 3 maanden mee. Er zijn zelfs merken die aangeven dat de messenset een heel seizoen mee gaat! De mesjes kunt je eenvoudig binnen enkele minuten vervangen. De kosten voor een messenset beginnen zo rond de 8 Euro (voor een set van 3), wederom afhankelijk van het model.
Een robot grasmaaier zelf kan gemakkelijk 10 jaar mee gaan. De onderdelen zijn net als bij een auto apart van elkaar te vervangen.
Heeft een robotgrasmaaier ook af en toe een (grote) onderhoudsbeurt nodig?
Robotmaaier onderhoud is erg eenvoudig. De jaarlijkse onderhoudsbeurt kun je namelijk zelf voor een groot deel uitvoeren. In de handleiding is hier vaak genoeg informatie over te vinden. In ieder geval is het verstandig de machine te reinigen en waar nodig de mesjes te slijpen of te vervangen.
Maar natuurlijk kun je ook de robotmaaier na het maaiseizoen (bijvoorbeeld in de winterperiode) door een erkend dealer-servicepunt na laten kijken om de grasrobot zo in optimale conditie te houden en de levensduur te verlengen. Zij kunnen ook software-updates uitvoeren.