Elke robotmaaier is uitgerust met een accu. Zonder deze robotmaaier accu kan de machine niet functioneren. Soms is het 1 batterij, soms zijn het er meerdere. Welke soorten accu’s worden er eigenlijk toegepast in robotmaaiers?

Robotmaaier accu Er bestaan robotmaaiers die zijn uitgerust met een loodzuur-accu en robotmaaiers die de nieuwere lithium-ion batterijen in zich hebben. Welke robotmaaier accu kun je het beste nemen? De verschillen zullen we hieronder voor je uiteenzetten.

Bestel direct de beste robotmaaier accessoires
Nu kopen

Inhoudsopgave

Accu capaciteit

Capaciteit van batterijen wordt normaal gesproken uitgedrukt in Ampère uur (Ah). Maar wat betekent dit nu precies? Een accu voorzien van een capaciteit van 4 Ah kan vier uur stroom leveren van 1 Ampère, of bijvoorbeeld één uur lang stroom leveren van 4 Ampère. Verder wordt er veelal een aantal Volt (spanning) vermeld. Het aantal Volt moet altijd worden bezien in combinatie met de capaciteit uitgedrukt in Ah. Een 20 Volt batterij van 4 Ah is bijvoorbeeld veel krachtiger dan een 14 Volt batterij met een capaciteit van 4 Ah.

Lithium-ion robotmaaier accu

Lithium-ion accu’s zijn lichter en compacter dan loodaccu’s die hetzelfde vermogen leveren en worden voornamelijk gebruikt in consumentenelektronica. Een regelsysteem in de robotmaaier controleert continu de spanning om te voorkomen dat de li-ion robotmaaier accu compleet wordt ontladen, omdat diepte ontlading moet worden voorkomen. Robotmaaiers die zijn uitgerust met een lithium-ion batterij zijn sneller klaar met opladen en kunnen efficiënter maaien op een acculading. Het voordeel van een lithium-ion accu ten opzichte van een lood-zuur accu is dat deze niet volledig ontladen hoeft te worden om zijn capaciteit te behouden. Tevens gaan lithium accu’s vele jaren mee.

Een robot grasmaaier met li-ion batterij is tijdens het maaiseizoen constant op je gazon te vinden. In de tijd dat hij niet aan het maaien is, ligt hij aan het laadstation waar hij in een mum van tijd weer wordt op geladen. Gebruik je de robotmaaier lange tijd niet, dan kun je de maairobot het beste aan de lader leggen zodat de capaciteit behouden blijft. Is het winter, laat dan de maairobot het liefst niet buiten staan, maar zet deze op een droge en vorstvrije plek neer om te overwinteren.

Een li-ion accu heeft (naast geringe zelfontladingssnelheid) bijna geen geheugeneffect, wat betekent dat in de loop der jaren de accu capaciteit niet sterk zal afnemen. Een li-ion accu levert een hoog vermogen bij een laag gewicht, waardoor de het gewicht van de robot grasmaaier binnen de perken kan worden gehouden.

Kortom, wil je genieten van een robotmaaier die veelvuldig je gras aan het maaien is? Kies dan voor een maairobot die deze lithium technologie bezit.

Voordelen

  • Lithium-ion accu’s zijn een stuk lichter dan loodaccu’s.
  • Ze presteren goed onder koude omstandigheden.
  • De robotmaaier accu heeft een lange levensduur.
  • Wanneer ze een tijdje niet worden gebruikt is er slechts sprake van geringe zelfontlading.

Nadelen

  • Li-ion accu’s verliezen constant iets van hun capaciteit, ook als ze niet gebruikt worden. Bij hogere temperaturen wordt dit effect versterkt.
  • Prijs. Deze accu’s zijn een stuk duurder dan loodaccu’s.

Lood-zuur accu

Lood-zuur accu’s zijn van een de oudste varianten. Een lood-zuur accu moet je regelmatig opladen. Doe je dit niet dan kan hij zelfs geheel onbruikbaar worden.

De lood-zuur robotmaaier accu die gebruikt wordt in de Robomow RX serie is de AGM variant. Deze accu’s zijn onderhoudsvrij, hebben een lange levensduur en leveren betere prestaties dan zogenaamde natte loodaccu’s. De AGM accu kan goed omgaan met zowel koude als hoge temperaturen. Ook is er sprake van geringe zelfontlading. De werkduur is erg lang, maar daar tegenover staat een zeer lange laadtijd.

Wil je graag dat je grasrobot zo veel mogelijk het gazon aan het maaien is? Kies dan niet voor deze robotmaaier accu. Vind je het niet erg dat hij tot soms wel een dag in zijn basisstation aan de lader ligt, dan is er niks mis met een maairobot die over deze techniek beschikt. Voorbeelden van robotmaaiers die beschikken over een AGM lood-zuur accu zijn de Robomow RX12u en RX20u.

Wil je een Robomow robotmaaier kopen die voorzien is van AGM accu, dan levert je dat een mooie machine op die 90 tot 120 minuten op een acculading kan maaien. Daarna zal hij tot 20 uur aan de lading moeten liggen. Je zult hem dus maar maximaal 2 uur per dag maaiend op je gazon aantreffen.

Voordelen

  • Relatief goedkoop en simpel qua bouw.
  • Levert hoge spanning en hoge elektrische stroom.
  • Kan zeer diep ontladen.

Nadelen

  • Opladen duurt zeer lang.