Inhoudsopgave

Robomow robotmaaier

Robomow is sinds 1995 wereldwijd leidend op het gebied van robotmaaiers die het leven leuker en gemakkelijker maken. In plaats van achter een grasmaaier aan te hoeven lopen, hoef je hem namelijk alleen nog maar een vaste plek in de tuin te geven, waarna de maaier iedere keer weer voor je aan de slag gaat om het gras op de juiste hoogte te krijgen. Het bedrijf bouwt al meer dan 20 jaar aan een portfolio van state-of-the-art robotmaaiers die al werden geëerd met vele awards op het gebied van technologie en design.

Enkele jaren geleden is het merk samengegaan met MTD Products, waardoor de producten wereldwijd nog beter hun weg vinden naar consumenten. Sinds juli 2017 combineert MTD Products de distributie van de tuinmerken Robomow, WOLF-Garten, Cub Cadet en de andere MTD merken. MTD heeft haar hoofdkantoor in Cleveland, Ohio en heeft wereldwijd meer dan 10.000 werknemers in 183 landen. Het van oorsprong Duitse familiebedrijf werd in 1932 opgericht en is nu in handen van de derde generatie. Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in het Brabantse Rosmalen.

Vergelijk Robomow robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken

Vergelijk Rpbomow robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Robomow robotmaaier

Robomow robotmaaierDe Robomow robotmaaier is een volautomatische grasmaaier met unieke eigenschappen. De specificaties zijn afhankelijk van het model, waardoor je er altijd een hebt die bij jouw situatie past. Zo kun je door middel van de grensdraad vloeiende bewegingen verkrijgen bij het wegdraaien, zonder dat er gestopt wordt. De smartmow functie zorgt er daarbij voor dat er minder maaitijd nodig is, waardoor de accu en de motor vrijwel niet meer belast worden. Dit geeft ook weer als voordeel dat er een langere levensduur gegarandeerd is en je de komende jaren geen extra kosten meer krijgt in de toekomst.

De Robomow RX-serie kent verschillende compacte en gebruiksvriendelijke robotmaaiers. De RX12u is bijvoorbeeld een halfautomatisch model. Je zult daarom zelf op de startknop moeten drukken voordat het maaien kan starten. Wel gaat de maaier automatisch terug naar het laadstation. De RX20, RX20 Pro en RX50u zijn wel automatisch, waardoor je een gazon tot wel 500 vierkante meter kunt maaien zonder dat je er nog naar om hoeft te kijken. Zowel het opstarten als het afsluiten gebeuren wanneer het moment daar is. Daarnaast zijn er ook robotmaaiers voor grotere gazons te koop.

Wat zijn de voordelen van Robomow robotmaaiers?

Een Robomow robotmaaier kent enkele voordelen ten opzichte van andere modellen maaiers. De toestellen hebben enkele unieke eigenschappen (aanwezigheid afhankelijk van het model). Bereikt de Robomow robotmaaier bijvoorbeeld de grensdraad dan zal deze bijvoorbeeld met een vloeiende beweging weg draaien, zonder te stoppen. Dit is de Smartmow functie. Hierdoor heeft de robot grasmaaier minder maaitijd nodig dan andere maairobots en bijkomend voordeel is dat de accu en de motor op deze manier minder worden belast.

Een andere specialiteit is het dat een Robomow robotmaaier kan “randmaaien”. De randmaaimodus plus de messen die buiten de wielen maaien zorgen ervoor dat de randen van het gazon perfect gemaaid worden en je niet alsnog met met een grastrimmer of grasschaar aan de slag moet. Door de grote maaibreedte (RX 18 cm, RC 28 cm, RS 56 cm) zijn de maaiers sneller klaar met het maaien van je gazon. De diverse modellen beschikken daarbij over een zwevend maaidek. Dit betekent dat de maaikop van de Robomow robotmaaier zich in verticale richting kan bewegen en zich kan aanpassen aan de eigenschappen van het gazon. Het voorkomt dat de robot maaier vast loopt bij oneffenheden in het gras en hij hiermee het gras beschadigt. Mocht de robot grasmaaier toch merken dat hij in de problemen komt, dan gaat hij uit zichzelf even achteruit om daarna van richting te veranderen. Zo heb je ook geen problemen met hellingen en andere randen, waardoor de robotmaaier zijn werk weer blijft doen.

Hoe werkt een Robomow robotmaaier?

De Robomow robotmaaier is een gras robotmaaier die alleen maar op een goede plaats gezet moet worden, waarna deze direct weer aan de slag kan gaan. De volautomatische varianten hoeven alleen maar ingesteld te worden, zodat de tuinmachine weet wanneer hij aan de slag moet. Bij de halfautomatische modellen moet je wel op de startknop drukken, maar de maaimachines gaan gelukkig wel automatisch terug naar het oplaadstation. Hierdoor heb je altijd de meest eenvoudige apparaten in handen en ligt je gazon erbinnen een mum van tijd er weer strak gemaaid bij. Hou je echter van stille robot grasmaaiers, dan is het goed om te weten dat een Robomow robotmaaier iets meer geluid maakt dan de concurrentie. Waar andere grasrobots zo rond de 60 dB aan geluid produceren, zit dit merk op ongeveer 65 dB.

Speciale functies van een Robomow robotmaaier

Een van de speciale functies van de Robomow robotmaaier is de App waarmee je kunt communiceren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Bluetooth Low Energy (BLE). Je hoeft dus niet altijd naar het apparaat toe te lopen om de instellingen te plaatsen. Deze App communiceert met je maaier d.m.v. van een BLE (Bluetooth Low Energy) communicatieprotocol wat ervoor zorgt dat je de robotmaaier vanuit je luie stoel kunt bedienen. Het enige wat je doet is de app openen en de verbinding tot stand brengen. Let op: het verbindingsbereik ligt tussen de 10 en 25 meter. 

Een ander voordeel van de Robomow robotmaaier zoals Robomow RT 300 of de Robomow RX 20U Clever is dat hij meerdere zones kan maaien. De robot grasmaaier zal zich automatisch verplaatsen naar verschillende zones van je tuin via een terras of grasstrook (wel even afbakenen). Met zijn sterke messen is de grasrobot goed uitgerust om diverse graslengtes keer op keer te kunnen maaien. Een pluspunt ten opzichte van andere maairobots is dat de messen slechts 1 maal per jaar vervangen hoeven te worden. Het is mooi om te zien dat de RC en RS modellen zijn uitgerust met een handige regensensor. Wanneer het regent keert de maairobot automatisch terug naar het basisstation. Wanneer hij al in het laadstation staat en er volgt een regenbui, dan zal hij pas vertrekken als de weersomstandigheden het toelaten.

Waar je rekening mee moet houden bij je aankoop

De aanschaf van een Robomow robotmaaier is niet eenvoudig. Er zijn verschillende series op de markt te vinden, die allemaal andere functies en specificaties hebben. Je moet daarom altijd eerst bepalen wat er het beste bij jou past. Daarbij is onder andere het vermogen belangrijk. Het aantal vierkante meters dat jouw gazon is, moet namelijk behaald kunnen worden. Daarbij is het ook goed om te bepalen of je voor een volautomatisch of halfautomatisch gaat.

Ondanks dat de specificaties heel belangrijk zijn, is het budget wellicht nog wel het belangrijkste. Je kunt namelijk niet meer geld uitgeven dan er beschikbaar is. Het is daarom goed om op voorhand al te bepalen wat het maximale gaat zijn, zodat je alleen in deze prijsklasse gaat kijken. Zo heb je altijd het beste apparaat tot jouw beschikking en kun je het gazon altijd van de juiste hoogte gras voorzien. In combinatie met de app hoef je ook geen moeite meer te doen om de instellingen te plaatsen. Robomow onderhoud is gelukkig erg eenvoudig en het installeren van een Robomow robotmaaier idem dito.

Verschillende Robomow robotmaaier modellen

Robomow heeft een groot aanbod aan krachtige automatische grasmaaiers. Deze hebben een vast plekje in de tuin en gaan er volgens een vooraf door de gebruiker ingesteld schema op uit om het gras te maaien. Wanneer het maaien er op zit of de accu bijna leeg is, keert de Robomow robotmaaier automatisch terug naar zijn laadstation. Friendly Robotics biedt een compleet assortiment robotmaaiers aan, zowel voor kleine gazons (vanaf 10 m2) tot erg grote tuinen van 5.000 vierkante meter! Hieronder laten we enkele modellen de revue passeren. Elk model Robomow robotmaaier is te verkrijgen in 3 smaken. De “u”-varianten worden standaard geleverd met draad en pennen. De “Pro” en “Pro S”-varianten worden zonder installatiekit (draad en pennen) geleverd, maar met een GSM module welke (storings)meldingen direct doorzet naar je smartphone. Draad en pennen zul je zelf moeten bijbestellen. De “Pro S” variant wordt geleverd inclusief de Robohome robotmaaier garage welke je Robomow robotmaaier beschermt tegen extreme weersomstandigheden.

Robomow RC serie: voor een maximale gazongrootte tot 500 vierkante meter

De RX-serie bestaat uit een aantal compacte en gebruiksvriendelijke automatische grasmaaiers. De RX12u is een halfautomatisch model wat betekent dat hij pas gaat maaien na een druk op de startknop. Als het batterijniveau te laag wordt, gaat deze Robomow robotmaaier vanzelf terug naar het laadstation, echter hij vertrekt niet weer uit zichzelf. Je zult hem dus weer handmatig moeten starten. De RX20u, RX20 Pro en RX50u zijn volautomatische modellen. De maairobots uit de RX serie hebben een gewicht van 8kg.

 • Capaciteit werkgebied: 250 m2 (RX12u) / 300 m2 (RX20u) / 500 m2 (RX50u)
 • Maximale helling: 8.5 graden / 15%
 • Maaihoogte (min-max): 15-45 mm
 • Maaibreedte: 18 cm (1 mes)
 • Werktijd: 90-120 minuten (RX12u en RX20u) / 180 minuten (RX50u)
 • Laadtijd: 16-20 uur (RX12u en RX20u) / 8-10 uur (RX50u)
 • Geluidsniveau: 64 dB
 • Stroomverbruik per maand: 2.5 kWh (RX12u) / 4 kWh (RX20u) / 8 kWh (RX50u)

Robomow RC serie: voor een maximale gazongrootte tot 2.000 vierkante meter

De RC-serie bestaat uit meerdere volautomatische modellen, geschikt voor de grotere gazonoppervlakten. Alle robotmaaiers beschikken standaard over functies als de App, diefstalbeveiliging, smartmow, turbo-maaien en zijn uitgerust met een regensensor. Deze Robomow robotmaaiers beschikken over een groter mes dan de RC serie en kunnen iets langer op 1 volle acculading maaien. De toestellen hebben een gewicht van 11kg.

 • Capaciteit werkgebied: 1.000 m2 (RC304u) / 1.500 m2 (RC308u) / 2.000 m2 (RC312u)
 • Maximale helling: 20 graden / 36%
 • Maaihoogte (min-max): 15-60 mm
 • Maaibreedte: 28 cm (1 mes)
 • Werktijd: 45-50 minuten (RC304u) / 60-70 minuten (RC 308u en RC312u)
 • Laadtijd: 50-70 minuten (RC304u) / 70-90 minuten (RC 308u en RC312u)
 • Geluidsniveau: 64 dB
 • Stroomverbruik per maand: 11 kWh (RC304u) / 14 kWh (RC308u) / 18 kWh (RC312u)

Robomow RS serie: voor een maximale gazongrootte tot 5.000 vierkante meter

De RC-serie bestaat uit diverse volautomatische modellen welke standaard beschikken over functies als de App, diefstalbeveiliging, smartmow, turbo-maaien. Daarnaast zijn de toestellen uitgerust met een regensensor en dubbele messen voor een breder maai oppervlak. Het gewicht van de Robomow robotmaaier is 20kg. De Robomow RS615 Pro is zelfs winnaar geweest van de Test Aankoop robotmaaier test van 2017!

 • Capaciteit werkgebied: 3.000 m2 (RS615u) / 4.000 m2 (RS625u) / 5.000 m2 (RS635 Pro S)
 • Maximale helling: 20 graden / 36%
 • Maaihoogte (min-max): 20-80 mm
 • Maaibreedte: 56 cm (2 messen)
 • Werktijd: 55-70 minuten (RS615u en RS625u) / 80-100 minuten (RS635 Pro S)
 • Laadtijd: 90-110 minuten (RS615u en RS625u) / 90-110 minuten (RS635 Pro S)
 • Geluidsniveau: 66 dB
 • Stroomverbruik per maand: 22 kWh (RS615u) / 27 kWh (RS625u) / 34 kWh (RS635 Pro S)

Robomow robotmaaier accessoires

Voor de Robomow robotmaaier zijn verschillende robot grasmaaier accessoires te koop zoals messen, grensdraad, haringen en beschermdakjes en robotmaaier garages.

Robotmaaier messenset

Messenset

Een Robomow robotmaaier heeft behoefte aan een stel scherpe robotmaaier messen om het gazon er piekfijn uit te laten zien. Hoe scherper de mesjes des te eerder kan hij weer uitrusten en zich opladen voor een nieuw avontuur. Er zijn diverse verschillende reserve messensets te koop.

Robotmaaier garageRobotmaaier garage

Voor de RC en RS modellen is de Robohome beschikbaar. Deze stoere robotmaaier garage zorgt ervoor dat je nieuwe Robomow robotmaaier heerlijk kan uitrusten zonder bloot te staan aan barre weersomstandigheden.

Robotmaaier grensdraad

Begrenzingsdraad

De Robomow robotmaaier heeft heel veel plezier in het maaien van je gazon. Ook is hij een tikkeltje nieuwsgierig. Om hem ervan te weerhouden het gras van je buren te maaien, is het nodig je gazon af te bakenen met grensdraad.

Belangrijke kenmerken van Robomow robotmaaiers

 • Altijd te besturen met een app
 • Meerdere modellen met unieke eigenschappen
 • De series aanpassen aan het gazon
 • Ook de randen worden meegenomen

Koop nu een Robomow robotmaaier