Robomow RC308u review | Heb je een middelgrote tuin met een afmeting van maximaal 1.500 vierkante meter? Kijk dan eens naar de Robomow RC308u. Deze mid-range robotmaaier is zeer veilig door kantel-, bots- en tilsensoren. Voelt de machine dat het regent? Geen nood, hij maakt direct rechtsomkeert om in het laadstation te wachten op betere tijden. Middels de Robomow app is hij makkelijk te bedienen zodat je lekker achterover kunt leunen terwijl de grasrobot op een willekeurige manier je gras maait. De Robomow maairobot wordt geleverd met laadstation, grensdraad en pinnen in tegenstelling tot de RC308 Pro die het zonder deze accessoires moet doen.Robomow RC308u - bovenaanzicht

Vergelijk direct Robomow robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk direct Robomow robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Robomow RC308u Pro

 • Capaciteit van maximaal 1.500 m2 (aanbevolen 800 m2)
 • Te bedienen met smartphone
 • In staat om meerdere zones te maaien
 • Borstelloze maaimotor

Robomow RC308u in de praktijk

Productiviteit

Capaciteit werkgebied

De maximale werkcapaciteit ligt volgens de fabrikant op 1.500 vierkante meter, echter aanbevolen is maximaal 800 m2. Alleen wanneer je een super vlak gazon hebt zonder obstakels zal de maaier 1.500 m2 kunnen bedienen. In vergelijking met de Husqvarna 315 Automower en de Gardena SILENO 1300 is de aanbevolen werkcapaciteit van de Robomow iets lager dan bij de concurrenten.

Robomow RC308u review

Accu

Maaitijd & Oplaadtijd

Na een iets meer dan een uurtje maaien is de Robomow RC308u robotmaaier toe aan een beetje voeding waarop hij automatisch weer terugkeert naar zijn basisstation. Daar wordt gezorgd dat de 26 Volt Lithium (LiFePO4) accu met een capaciteit van 3.0 Ah in anderhalf uur weer is op geladen. Hiermee is de Robomow RC308 niet het meest efficiënte model op de markt, maar het is toch indrukwekkend. Het gemiddelde stroomverbruik op maandbasis is een kleine 14 kWh (minder dan 3 Euro). Leuke bijkomstigheid is dat je het basisstation van de Robomow RC308u buiten het gazon kunt plaatsen zodat je van elke grasspriet kunt genieten.

Maaisysteem

Met zijn grote maaimes van 28 centimeter breed kan de Robomow RC308u gazons met hellingen tot 36% prima onderhouden. Het gras wordt strak gemaaid en automatisch bemest omdat de kleine grasresten dienen als bemesting voor het gazon. Het gras kan dus gewoon op het gazon blijven liggen! Hoe fijn is dat? Dit maaisysteem wordt ook wel mulching of grasrecyclage genoemd.

Messen

Het oersterke maaimes met 3 snijkanten heeft een maaibreedte 28 centimeter en is in hoogte verstelbaar. Omdat het mes zo sterk is dat het zelfs kleine takjes en eikels mee verpulvert hoeft het slechts 1 maal per jaar vervangen te worden. Dit in tegenstelling tot andere fabrikanten waar je soms na enkele maanden al met de schroevendraaier in de weer moet. Door de randmaaifunctie kan het maaimes tot net buiten de wielen maaien. Hierdoor zullen de randen van je gazon ook goed gemaaid worden! De robotgrasmaaier wordt overigens geleverd met extra brede wielen (Power Wheels) voor betere grip. Moet de grasrobot meerdere zones maaien? Geen probleem. Hij rijdt automatisch naar verschillende zones in je tuin om deze te onderhouden.

Maaihoogte

De maaihoogte kun je middels de app of op de machine zelf variëren van 15 tot 60 millimeter, zodat het mogelijk is de standen aan te passen aan de groeisnelheid van het gras. Begint de maairobot in het voorjaar weer met maaien en is het gras al wat langer dan verwacht? Dan is het beter om op een wat hogere maaihoogte te beginnen en langzaamaan de hoogte terug te schroeven. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de grasrecycling functie.

SmartMow

Om de robotmaaier accu en motoren te ontzien is de Robomow RC308 voorzien van slimme techniek die ervoor zorgt dat de maairobot bij het naderen van een grensdraad in een vloeiende beweging wegdraait. Je zult het toestel dus niet zien stoppen, achteruitrijden, omkeren en een andere kant op zien gaan. Doordat hij hierdoor energie bespaart is hij sneller klaar met het te maaien gebied dan een soortgelijke robot maaier die niet over SmartMow beschikt.

Randmaai mode

Er handig voor als je de robotgrasmaaier even een snelle maaironde langs de randen van je gazon wilt laten doen. Omdat de Robomow RC308u reeds buiten de wielen kan maaien zal hij bij het selecteren van deze optie zijn gewoonlijjke maaischema uitschakelen en de gehele grensdraad volgen om hier te maaien. Het kan overigens mogelijk zijn dat tegen schuttingen of hekken een kleine grasstrook overblijft die je met de grastimmer bij zult moeten werken. De Robomow RC308u kan heel veel, maar niet alles! Eens de machine klaar is met grenzen opzoeken en maaien dan schakelt hij, zonder dat je er iets voor hoeft te doen, weer over op zijn gebruikelijke programma.

Turbo mode

Is de lente weer begonnen en het gras toch wat hoger dan gedacht? Zet dan de Turbo mode aan. De Robomow RC308u robotgrasmaaier zal de messen extra snel rond laten draaien om de eerste maaibeurt goed aan te kunnen. Gebruik deze optie niet te vaak, want de grasrobot zal door deze extra energievraag sneller naar het laadstation terug moeten keren om op te laden.

Bediening via Robomow App

De Robomow RC308u wordt geleverd met een praktische app. Op deze manier kun je bijvoorbeeld het maaipatroon, maaischema en maaihoogte instellen. Het is zelfs mogelijk om de grasmaaier robot net als een op afstand bestuurbare auto te bedienen! Dit is voornamelijk handig als je net even dat ene stukje snel gemaaid wilt hebben.

Veiligheid & Beveiliging

Bovenop de robotmaaier zit een grote rode STOP-knop waarmee je de machine meteen kunt laten stoppen.

Bots-, kantel- en tilsensor

De Robomow RC308u is volgepakt met veiligheidssensoren die ervoor moeten zorgen dat de grasrobot geen schade toebrengt aan anderen en aan zichzelf. Het zal vast wel enige keren voorkomen dat het toestel een voorwerp raakt of dat iemand hem op wil tillen. Het geeft een geruststellend gevoel dat wanneer de grasmaaier robot ergens tegenaan botst direct de mesmotor zal stoppen. Tevens wanneer de robot grasmaaier wordt opgetild of kantelt worden de messen direct stilgezet.

Regensensor

Regent het? Geen probleem. De Robomow RC308u is weerbestendig en beschikt over een regensensor die het apparaat naar huis laat keren wanneer de druppels op zijn groene behuizing vallen. Laten de weersomstandigheden het weer toe, dan pakt de grasrobot zijn werkschema weer op.

Robotmaaier garage

Zeg nou zelf, wil je de nieuwe maairobot nou echt zo zielig en alleen in de regen laten staan? Voor de Robomow RC308u is er de RoboHome beschikbaar, een robotmaaier beschermhuisje die je automatische grasmaaier tegen vuil beschermt. Maar stel je bent een beetje handig, dan kun je misschien ook wel zelf een robotmaaier garage maken. Pak een paar houten planken bij elkaar en timmer een huisje in elkaar. Geef deze dan een mooi plekje in je tuin of uit het zicht zodat de maairobot rustig bij kan tanken, wachtend op een nieuw avontuur.

PINcode en Alarm

’s nachts zul je gerust kunnen slapen want de Robomow RC308u is voorzien van anti diefstalbeveiliging. Zonder de juiste PINcode is het apparaat namelijk niet te programmeren en er zal een luid alarm doen klinken wanneer iemand iets doet wat van jou niet mag.

Accessoires

In tegenstelling tot de Robomow RC308 Pro en RC308 Pro S, wordt deze variant standaard geleverd met onder andere: Power Wheels, gebruiksaanwijzing, 250 krammen, 200 meter grensdraad en natuurlijk de roboliniaal voor het nauwkeurig opmeten van de te gebruiken afstand tussen gazonrand en perimeterdraad.

Robomow RC308u review: conclusie

De prijs ligt iets hoger dan van concurrenten, maar daar krijg je een prima product van hoge kwaliteit voor terug. De Robomow RC308u is een veelzijdige maairobot met een motorvermogen van 200 Watt, SmartMow, randmaaien et cetera. En zeg nou zelf….. het is toch een lust voor het oog? Aanrader!

VoordelenRobomow RC308u robotmaaier

 • Bouw en afwerking zijn van een hoog niveau
 • Erg gebruiksvriendelijk, zeker met de bijgeleverde app
 • Mulch functie voor het fijn versnipperen van het gras in combinatie met randmaaien
 • Zeer veilig door diverse sensoren

Nadelen

 • Na het maaien kan het even duren voordat de maaier zijn weg naar het laadstation heeft gevonden
 • Ondanks de randmaai modus kan het soms nodig zijn grasranden langs muurtjes of hoekjes nog even met de grastrimmer bij te werken
 • Met 64 decibel is de Robomow RC308u iets luider dan bijvoorbeeld de Gardena Sileno, maar dit is echt spijkers op laag water zoeken

Belangrijkste specificaties van de Robomow RC308u

De belangrijkste specificaties van de Robomow RC308u Pro:

 • Capaciteit werkgebied: 1.500 m2 (aanbevolen 800 m2)
 • Maximale helling: 20 graden / 36%
 • Maaihoogte (min-max): 15-60 mm
 • Maaibreedte: 28 cm (1 mes)
 • Werktijd: 60-70 minuten
 • Laadtijd: 70-90 minuten
 • Geluidsniveau: 64 dB
 • Beveiliging: sensoren, alarm en pincode
 • Stroomverbruik per maand: 14 kWh
 • Overig: de Robomow RC308u wordt geleverd met 200 meter perimeterdraad en 250 draadpinnen
Bestel direct een Robomow robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een Robomow robotmaaier in België
Nu kopen

4 thoughts on “Robomow RC308u review

  1. Beste Mike,

   Robotmaaiers van Robomow en Wolf Garten hebben een stevig maaimes welke om kan gaan met dennenappels op het gazon. Beschik je over bijvoorbeeld een Gardena of McCulloch robotmaaier, dan zul je het gazon vrij moeten maken van zulke obstakels. De mesjes klappen wel naar binnen toe, maar zullen elke keer opnieuw beschadigen en kunnen in het slechtste geval afbreken en in het gras belanden.

   Sowieso is het beter om er altijd voor te zorgen dat je gazon vrij is van takjes, dennenappels of gevallen fruit.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 1. Niet kopen het is een waardeloos ding. Hij kan niet draaien op het gazon omdat de wielen achter dicht bij elkaar staan t.o.v. Het zwenkwiel voor. Gevolg is dat hij er de hele tijd naast loopt. Ik heb grote spijt dat ik deze prul heb aangeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *