Inhoudsopgave

Robomow onderhoud

Bijgaande onderhoudsinstructies zijn van toepassing op de volgende Robomow robotmaaiers: RC304u, RC304 Pro, RC306, RC308u, RC308 pro, RC312u en RC312 Pro S. Hoe houd je de robot grasmaaier in topconditie? Door regelmatig onderstaande Robomow onderhoud uit te voeren:

 • Met enige regelmaat schoonmaken van de maairobot en het laadstation.
 • Controleren van de maairobot op beschadigingen en slijtage.
 • Bij slijtage het vervangen van de onderdelen.

Wanneer je aan het werk gaat met je Robomow robotmaaier, schakel dan altijd de machine uit door middel van de veiligheidsschakelaar. Dit geldt voor zowel het controleren en reinigen van het apparaat, als ook bij het vervangen van de messen.

Heb je de robotmaaier uitgeschakeld? Dan zul je wel dag en tijd opnieuw in moeten stellen zodat hij niet ineens een eigen willetje krijgt en gaat maaien op momenten dag je dit niet wilt.

Zolang je regelmatig de maairobot controleert en versleten onderdelen vervangt, zullen de prestaties en werking verbeterd worden en gaat de grasrobot langer mee. Vervangen van het mes of de accu? Gebruik dan uitsluitend origineel gereedschap en originele robotmaaier accessoires.

Robomow onderhoud | Het maaidek

Omdat de Robomow een functionele mulching maaier is kunnen zich maairesten ophopen op de behuizing, wielen en onder het maaidek. Dit gebeurt vooral wanneer de grasrobot nat gras heeft gemaaid. Controleer de onderkant van de maairobot regelmatig en reinig deze wanneer nodig. Volg de volgende instructies voor het schoonmaken van het maaidek:

 • Zet de veiligheidsschakelaar uit en trek werkhandschoenen aan.
 • Til de machine op en leg hem op de zijkant.
 • Verwijder voorzichtig de grasresten met een stokje, borstel of licht vochtige doek. Kun je niet overal bij, verwijder dan even het mes. Gebruik in geen geval stromend water (tuinslang of gieter) om de robotgrasmaaier schoon te spoelen! Vloeistoffen kunnen de onderdelen van de machine beschadigen.

Robomow onderhoud | Het mes

Om een perfect maairesultaat te garanderen is een scherp mes noodzakelijk. Controleer daarom regelmatig het mes op schade en vervang het indien beschadiging geconstateerd wordt. Messen van Robomow zijn erg sterk en hoeven normaal slechts 1 maal per jaar vervangen te worden (bijvoorbeeld bij de winter servicebeurt). Het laten slijpen van het mes is niet toegestaan, omdat dit het mes uit evenwicht kan brengen.

 • Zet altijd de veiligheidsschakelaar uit voordat je service aan de maaischijf en het mes uitvoert.
 • Voorzie je zelf van veiligheidshandschoenen en zet de maairobot op de zijkant.
 • Verwijder het mes door het meegeleverde gereedschap (tang) in de open gleuven naast de vergrendel lipjes aan de beide kanten van het mes te steken.
 • Om het mes te verwijderen, draai het gereedschap zodat de klem aan de bovenkant van beide lipjes komt te zitten.
 • Knijp vervolgens in de hendel van het gereedschap zodat de vergrendel lipjes aan beide kanten worden ingedrukt.
 • Verwijder het mes van de maaischijf.
 • Installeer het nieuwe mes wederom met behulp van de meegeleverde tang.

Video messen vervangen

Vergelijk Robomow messensets
Meer informatie

Robomow onderhoud | Rondom het basisstation

Een robotmaaier moet goed naar het laadstation toe kunnen rijden en hier ook weer makkelijk uit kunnen komen. Houd daarom de opening en het gebied rondom het laadstation vrij van voorwerpen die de maairobot in zijn beweging kunnen belemmeren. Bij voorwerpen kun je bijvoorbeeld denken aan stokjes, bladeren, twijgen en ander vuil dat zich net altijd ophoopt op de plaatsen waar je dat niet wilt.

Let op! Het laadstation afspoelen met een tuinslang of hogedrukspuit is niet toegestaan. Het basisstation is aangesloten om het stroomnetwerk en kan hierdoor kortsluiting en verwondingen veroorzaken. Ook zul je met je grastrimmer op moeten passen. Pas op dat je niet per ongeluk de stroomkabel beschadigt. Is het snoer toch beschadigd geraakt? Dan mag je de robotmaaier en het laadstation niet gebruiken en zul je het kapotte snoer moeten vervangen.

Robomow onderhoud | De accu

Robomows accu’s hebben geen onderhoud nodig, maar ze hebben wel een beperkte levensduur van tussen de 2 en 4 jaar. De levensduur is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de lengte van het maaiseizoen en het aantal werkuren. De accu wordt in het laadstation opgeladen waarna de maairobot hem op spanning houdt terwijl hij wacht op zijn volgende maaibeurt.

Is de batterij aan vervanging toe? Gooi de oude accu dan niet in de container, maar breng deze naar een van de vele inzamelpunten of recyclingbedrijven. Zodoende wordt ervoor gezorgd dat het onderdeel op een milieuvriendelijke manier verwerkt wordt.

Robomow onderhoud | Onweer met bliksem

Onstuimig weer met onweer en bliksem kan schade toebrengen aan de Robomow robotmaaier en zijn laadstation. In geval van bliksem is het noodzakelijk de grensdraad van het laadstation te verwijderen en de stekker van het controlepaneel uit het stopcontact te trekken. Voor bescherming tegen regen en wind kun je volstaan met een mooie robotmaaier garage.

Robomow onderhoud | Winterperiode

Voordat je de robotmaaier binnen op een droge en vorstvrije plek op gaat slaan, maak je de maairobot eerst even goed schoon. Volg daarna de volgende stappen:

 • Laad de robotmaaier volledig op in zijn basisstation, net zo lang tot de led van de accu continu groen brandt. Is het lampje rood, dan moet de accu opgeladen worden. Knippert de led groen dan is hij momenteel aan het laden.
 • Is de batterij eenmaal compleet opgeladen verwijder dan de robotmaaier uit het laadstation.
 • Schakel vervolgens de veiligheidsschakelaar uit en berg het toestel op in een vorstvrije ruimte (liefst met kamertemperatuur).
 • Het laadstation mag in de winter gewoon buiten blijven staan, maar je mag het ook naar binnen halen.
 • Wordt de Robomow langer dan 3 maanden opgeslagen, dan is het nodig om elke 3 maanden de accu bij te laden totdat de accu indicator led aangeeft dat hij volledig is opgeladen. Tip: tijdens het laden (of herladen) moet de veiligheidsschakelaar aan staan (“on”).
 • Is het in het voorjaar weer tijd om te maaien? Zet dan de robotmaaier aan en plaats hem in het basisstation. De grasrobot zal automatisch aan het werk gaan.

Service onderhoud

Uiteraard is het ook mogelijk om je Robomow naar een erkende Robomow dealer te brengen voor service voordat je hem veilig opbergt. Bij een winter servicebeurt wordt de robotmaaier grondig schoongemaakt en geïnspecteerd op gebreken. Waar nodig worden onderdelen (messen, wielen en andere bewegende onderdelen) vervangen. Teven worden diverse functies van de robot grasmaaier getest en wordt er – indien voorhanden – een software update uitgevoerd.

Robomow onderhoud robotmaaier