Wie wil dat nou niet, iemand die het gras voor jou maait in plaats van dat je het zelf moet doen? Heb je een klein gazon? We bekeken de Robomow RX20u en deze heeft ons zeer gunstig gestemd. De prijs is scherp en het apparaat is op eenvoudige wijze te installeren.

Vergelijk direct Robomow robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk direct Robomow robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Robomow RX20u: inleiding

Robomow RX20u robotmaaier - zijaanzichtSteeds meer mensen zijn het zat om het gras te moeten maaien. Liever zou je iets leuks met de kinderen gaan doen, met moeders de vrouw op stap of een goed boek lezen. Of je nu gras maait met een handgrasmaaier of elektrische grasmaaier is, het kost ons tijd en tijd is… geld. Wilde je enkele jaren terug een grasrobot kopen dan was je toch al gauw Euro 1.000,- kwijt. Tegenwoordig kun je de Robomow RX20u op moment van schrijven al kopen voor Euro 650,-. Dat is dus bijna een halvering van de aanschafprijs! Zit er dan een addertje onder het gras? Wij zijn op onderzoek uitgegaan.

Werking van de Robomow RX20u in de praktijk

Robomow RX20u review

Robomow, een sterke speler op het gebied van maairobots, voert een aantal varianten in haar assortiment. Te weten de RX, RC en RS serie. De RX is geschikt voor kleinere gazons en bestaat uit de RX12u, de RX20u en de RX20 Pro. De door ons bekeken Robomow RX20u wordt geleverd met app, zodat je de robotgrasmaaier hiermee kan programmeren. Het apparaat is een volautomatisch model is, wat inhoudt dat hij zelfstandig vertrekt om het gras te maaien en terugkeert als de accu bijna leeg is of het maaien er op zit.

Dit in tegenstelling tot de RX12u wat een halfautomatisch model is: je dient handmatig op de startknop te drukken alvorens de maairobot aan het werk zal gaan. Hij keert wel uit zichzelf terug naar het laadstation, maar zal niet uit zichzelf weer vertrekken. De Robomow RX20u variant doet dit wel. Ook is de grasmaaier robot uitgerust met sensoren die ervoor zorgen dat het toestel geen schade oploopt.

Bij het ontvangen van de Robomow RX20u valt gelijk de supercompacte afmeting op. De grasrobot is slechts 53cm lang, 42cm breed en is 26cm hoog en een lust voor het oog. Wat we verder zien is dat de Robomow RX20u niet is uitgerust is met een wieltje aan de voorkant, maar in plaats daarvan gebruik maakt van een zogeheten „zwevend maaidek“, waardoor de machine over het gras glijdt.

Installatie

Wanneer je de maairobot ontvangt wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk aan het werk zetten. De Robomow RX20u is niet geschikt om hoog gras te maaien, vandaar raden wij je ten zeerste aan eerst je gazon goed kort te maaien. Wanneer je ook de randen goed kort hebt getrimd kun je de grensdraad vlak langs de rand van het gazon. Ingraven is niet nodig, tenzij je van extra werk houdt. De groene draad leg je op de randen van je gazon en eventueel om je favoriete bloemenperk heen, om hem daarna vast te zetten met de meegeleverde pinnen. Na verloop van tijd zie je de kabel niet meer liggen. De uiteinden van de kabel sluit je aan op het laadstation wat je een mooi plekje hebt gegeven.

Tip: let er wel op dat er een stroomvoorziening in de buurt is, want je wilt waarschijnlijk geen 50 meter verlengsnoer in je tuin hebben liggen.

Bediening via app

Iedere Robomow RX20u robotmaaier is te bedienen middels een app (beschikbaar voor Android en IOS) en gemakkelijk in het gebruik. Met de app kun je de maairobot programmeren en bedienen, wanneer je wil dat hij ergens anders met hogere prioriteit gaat maaien. Verder is het goed te vermelden dat de Robomow RX20u voorzien is van diefstalbeveiliging met pincode, waardoor de lokale jatmoos niks aan het toestel heeft.

Gazongrootte en maairesultaten

Voor welke gazongroottes is deze Robomow robotmaaier nu geschikt? Het toestel heeft een werkgebied capaciteit van 300m2, maar aanbevolen wordt 200m2. De grasrobot kan tot 2 uur maaien op een volle accu. Daarna vindt hij zijn weg terug naar het laadstation om bijna een hele dag aan de lader te liggen.

Door zijn kleine afmeting heeft de maairobot ook een kleinere maaicirkel. De maaibreedte van de Robomow RX20u is 18cm waar zijn broers 28 cm (RC) tot zelfs 56cm (RS) tot hun beschikking hebben. Logisch gevolg is dat de Ribomow RX20u meerdere maairondes nodig heeft dan zijn broers om dezelfde oppervlakte te maaien.

Waar de maaibreedte „slechts“ 18cm is, heeft de machine wel een extra sterk mes tot zijn beschikking. Dit messenblad is echt oersterk en hoeft slechts 1x per jaar vervangen te worden. De maaihoogte is instelbaar in 3 stappen van 15mm, naar 30mm tot 45mm. Zelfs op hoogste stand maait de machine het gras nog steeds lekker kort.

Tip: het is beter de maaier niet te laten maaien bij regen en/of nat gras omdat deze dan niet meer optimaal zijn werk kan doen. Robomow RX20u robotmaaiers beschikken over de zogenaamde randmaai functie. Deze ontbreek echter op de RX modellen. Hierdoor zul je de grasranden toch nog met een grastrimmer / kantenmaaier bij moeten trimmen.

Laadtijd en werktijdRobomow RX20u robotmaaier bediening via App

De maximale maaitijd op een acculading is ongeveer 2 uur. Helaas is de laadtijd van deze kleine robot aan de lange kant. Dit komt doordat de Robomow RX20u een lood-zuur accu heeft en niet beschikt over een lithium variant. Zijn grote broers zijn met maximaal 2 uur opgeladen (afhankelijk van het model) en kunnen snel weer aan het werk. Met de RX20u zul je dus wat geduld moeten hebben. Vandaar is deze machine niet geschikt voor grote oppervlakten.

Voordelen

 • Prijs (rond Euro 650,-)
 • Installatiegemak
 • Eenvoudige bediening via app

Nadelen

 • Geen randmaaifunctie
 • Laadtijd aan de lange kant
 • Regensensor ontbreekt

Robomow RX20u review: conclusie

Heb jij een gazon van maximaal 200m2? Is de tijd van met de hand grasmaaien definitief voorbij? Dan is de Robomow RX20u robotmaaier een zeer interessante optie! Voor deze scherpe prijs krijg je een product wat prima je gazon kan onderhouden. Heb je geen behoefte aan een bediening via smartphone en vind je het niet erg de maairobot handmatig te starten, kijk dan eens naar de Robomow RX12u. Dit is een prima en goede robot grasmaaier voor een zeer gunstige prijs.

Bestel direct een Robomow robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een Robomow robotmaaier in België
Nu kopen

One thought on “Robomow RX20u review

 1. Vanaf het begin was er steeds iets met het apparaat.
  Ondanks de instelling van de maaicyclus moest hij meestal met de hand gestart worden. Na drie jaar haperend gebruik bleef hij rondjes draaien voor het laadstation.
  Bij onderzoek bij de leverancier bleek het moederboard van de maaier defect te zijn. Draad sensor defekt!
  Kosten opgave: tenminste €300,-
  Bij de importeur/leverancier een coulance verzoek ingediend.
  Een levensduur van 3 jaar vindt men blijkbaar normaal, gezien de reactie: Wij doen hier niets aan.
  Ook de zeer trage reactie is teleurstellend.
  Al met al is de Robomo geen aanrader!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *