Robomow RX12u review | Voor diegene met een gazon kleiner dan 250 vierkante meter is de Robomow RX12u wellicht een geschikte grasrobot. Deze Robomow robotmaaier is de goedkoopste telg uit de Robomow familie. Moet het model dan ergens concessies op doen? In onderstaande review gaan we bekijken hoe deze kleine robot grasmaaier het er in de praktijk vanaf brengt.

Vergelijk direct Robomow robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk direct Robomow robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Robomow RX12u review

Robomow RX12u robotmaaier - zijaanzichtHeb je niet genoeg tijd of zin om met de handmaaier op je gazon tekeer te gaan, dan kun je kiezen voor een grasrobot. Een grasrobot, ook wel robotmaaier genoemd, zal automatisch het gras voor je maaien zodat jij dit niet meer hoeft te doen. De robotmaaier is speciaal ontwikkeld voor kleinere gazons. Met een druk op de start-knop zal de Robomow RX12u robot grasmaaier het gazon gaan maaien en automatisch terugkeren wanneer de accu bijna leeg is of wanneer de maaibeurt er op zit. Robotmaaiers zijn de afgelopen jaren flink in prijs gedaald terwijl de techniek steeds geavanceerder wordt. De Robomow RX12u maairobot is al verkrijgbaar vanaf Euro 500,-.

Robomow RX12u in de praktijk

Diverse modellen

Robomow is een sterke speler op het gebied van robot grasmaaiers en heeft een flink aantal modellen in haar assortiment. Dit zijn de RX, RC en RS serie. De RX-serie is geschikt voor kleinere gazons en bestaat uit 3 modellen: de Robomow RX12u, de RX20u en de RX20 Pro. Waar de RX20u en RX20pro beschikken over een app en te bedienen zijn middels je smartphone, moet de RX12u het doen zonder app. Geen tierelantijnen, gewoon maaien. De Robomow RX12u is een halfautomatische maaier. Dit betekent dat je handmatig op de start-knop moet drukken om het toestel in beweging te brengen. Gelukkig keert hij wel uit zichzelf terug naar het basisstation. Vertrekken doet hij dan weer niet vanzelf, waardoor je wederom op de knop moet drukken.

Specificaties

Net als de RX20u en RX20 Pro is de Robomow RX12u 53cm lang, 26cm hoog en 42cm breed. De RX12u heeft geen wieltje vooraan, maar maakt gebruik van een “zwevend” maaidek, wat betekent dat de machine over het gras glijdt. De Robomow RX12u beschikt verder over een mulch functie. De grasmaaier robot versnippert het gras zodat je dit gewoon kunt laten liggen. Deze kleine snippers fungeren namelijk als bemesting voor je gazon! Je hoeft het gras niet op te ruimen en in de container te gooien. Dit scheelt weer wat gehark en gesjouw. Het toestel wordt geleverd met laadstation, 70 meter perimeterdraad, 100 draadpinnen, een roboliniaal, handleiding en 2 jaar garantie.

Installatie

Installeren van de Robomow RX12u robotmaaier is erg eenvoudig. Om te beginnen is het verstandig eerst het gras goed kort te maaien met je eigen (hand)maaier. De RX serie kan namelijk niet goed overweg met hoog gras. Vervolgens kun je het perimeterdraad langs de gazonranden leggen, vastzetten met de pinnen en aansluiten op het laadstation. Mocht je het draad in willen graven dan is dit ook mogelijk. Het is wel belangrijk om er voor te zorgen dat er een stroomvoorziening in de buurt is.

Gazongrootte en maairesultaten

Robomow RX12u robotmaaier op laadstation

De Robomow RX12u robot grasmaaier heeft een werkgebied capaciteit van 250 m2 in ideale omstandigheden. De aanbevolen gazongrootte ligt op 150 m2. Door de maaitijd van maximaal twee uur en de lange oplaadtijd kan het een poosje duren voor je gazon er netjes bij ligt. De kleine maaicirkel van 18cm zorgt ervoor dat de Robomow RX12u voor het zelfde oppervlak meer maairondes nodig heeft dan andere modellen. De maaihoogte is in 3 stappen verstelbaar (15mm – 30mm – 45mm). De grasmaaier robot beschikt over een extra sterk mes wat het gras snel en vakkundig een kopje kleiner maakt. Een extra voordeel is dat het messenblad slechts 1 maal per jaar vernieuwd hoeft te worden.

De Robomow RX12u robotgrasmaaier is regenbestendig, echter het is verstandig deze te laten maaien bij regen of nat gras. Het maairesultaat zal er onder lijden en je zult de maairobot wat vaker schoon moeten maken. De RX robotmaaiers zijn niet voorzien van een randmaai functie. Om je gazonranden toch mooi kort te houden, kun je deze het beste bijmaaien met een grastrimmer.

Laadtijd en werktijd

De kleine Robomow RX12u kan tot maximaal 2 uur maaien alvorens hij terugkeert naar het laadstation. Daar blijft de maairobot dan geruime tijd (20 uur) staan om op te laden. Dit is erg veel in vergelijking met zijn grote broers (RC en RS serie). De lange laadtijd heeft te maken met de lood-zuur accu die in dit model wordt gebruikt. Robotgrasmaaiers uit de RC en RS serie zijn met maximaal 2 uur volledig opgeladen en ready for action. Als je gras niet zo snel groeit of het je niet uitmaakt dat de grasrobot zo lang aan de lader ligt, dan is dit een goede keuze.

Voordelen

 • Prijs (rond Euro 500,-)
 • Snel geïnstalleerd
 • Makkelijk te bedienen

Nadelen

 • De laadtijd is aan de lange kant
 • Ontbreken van een randmaaifunctie
 • Regensensor niet aanwezig

Robomow RX12u review: conclusie

Heb jij een gazon van maximaal 250 vierkante meter en wil je niet meer met de handmaaier lopen zwoegen? Geen behoefte aan bediening van een robotmaaier met je smartphone of tablet? Dan is de Robomow RX12u een goede keus! De prijs is scherp en de semi-automatische maaier is makkelijk in het gebruik. Al met al een aantrekkelijke robot maaier voor een klein gazon.

Bestel direct een Robomow robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een Robomow robotmaaier in België
Nu kopen

11 thoughts on “Robomow RX12u review

 1. Ik heb de Robotmaaier van Robomow, type RX 12U geïnstalleerd bij mijn ouders. Zij wonen in Barchem en hebben een tuin met o.a. gras dat verdeeld is in 2 stukken (er loopt een stenen pad van 1 meter breed + bandjes doorheen).
  A.d.h.v. de informatie op deze site is de keuze gevallen op deze machine en ik kan alleen maar zeggen dat het voldoet aan de verwachtingen die hier zijn afgegeven.
  Mijn ouders, maar ook ik vinden het fantastisch als onze groene “knecht”, vlot en onvermoeibaar weer aan het werk is.

  Het is een lust voor het het oog!!

  Missie geslaagd dankzij deze site!!!

  1. Beste Willie,

   Bedankt voor je bericht. We vinden het fijn om te horen dat de installatie goed is verlopen en je ouders nu dag in dag uit kunnen genieten van een perfect gemaaid gazon.

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 2. Team Robotmaaiervergelijk,

  Na een zomer lang genoten te hebben van onze trouwe hulp, werd de accu capaciteit minder.
  Onze Knecht met inmiddels de naam Rob in de auto gezet en bij Welkoop in Ruurlo gevraagd wat er zijn kon?
  Zonder aarzelen werd hij daar doorgestuurd naar een servicepunt en werd ik binnen 1 week gebeld met de mededeling dat hij weer “beter” was.
  Er is een nieuwe accu geplaatst zonder bijkomende kosten zei Hans de eigenaar van Welkoop.
  Meer dan een dankjewel was niet nodig en als het morgen droog is en de zon schijnt zal hij weer zijn wet klaren!
  Dank voor de snelverleende en goede afhandeling.
  Fam Benning uit Barchem

 3. Beste,

  Ik heb een Robomow RX 12 nog geen 1 jaar oud en hij rijd geen uur meer Max. Is dat normaal dat de batterij al zijn capaciteit kwijt heeft. En ook de nieuwe app 2.0 vind ik de knop niet voor het mes te doen draaien. Kan hem wel besturen.

  Met vriendelijke groeten

  Depaepe

  1. Beste Depaepe,

   Gelieve even contact op te nemen met de klantenservice van Robomow. De robot maaier valt nog onder de garantie, dus misschien is er iets mis met de accu.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 4. voor mijn gazon van 100 m2 zoek ik een robot maaier en mijn oog is gevallen op of de Robomow RX12u of de Wolf-Garden Loopt S150 wat zou jullie voorkeur zijn? het lijken vrijwel dezelfde maaiers ?

  1. Beste Lilian,

   Deze robotmaaiers zijn vergelijkbaar omdat beide merken uit de stal komen van MTD Products.

   Kies het model dat qua uiterlijk je voorkeur heeft.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 5. Ik had het probleem ook dat hij na een jaar geen accu capaciteit meer had, na 10 min maaien ging hij terug naar het laadstation. Nieuwe accu gekocht, en toen leek het probleem over…jammer, want na een periode weer hetzelfde probleem. Ik heb dit onderzocht en ben tot de conclusie gekomen dat de standaard aansluitkabels van de accu te dun zijn, ik heb ze zelf vervangen voor dikke soepele kabels van 1.5 mm2 en nu rijdt het maaiertje op dezelfde accu 2.5 uur ipv 10 min. En dat keer op keer…problem solved!

  1. Wat bedoel je met standaard aansluitkabels accu?
   Heb zelfde probleem, gaat na 20 minuten naar basisstation. Heb de accu gedemonteerd en de kabels leken me niet echt dun.

 6. Mijn Robomow rx12u laadt wel op, vertrekt ook uit het basisstation en doet alles wat hij moet doen, behalve maaien. De messen draaien niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *