De meeste robotmaaiers die tegenwoordig geproduceerd worden zijn voorzien van een zogenaamde mulch functie. Maar wat is mulchen nu precies en wat zijn de voordelen hiervan?

Inhoudsopgave

Wat is Mulchen?

MulchenMulching of mulchen is het bedekken van de bodem van het gazon met een laagje organisch materiaal. Bij een robot grasmaaier met mulch functie zorgen de maaimessen ervoor dat het gras heel klein versnipperd wordt. Vervolgens vallen deze piepkleine grassnippers terug op het gazon tussen de grassprieten. Op deze manier zorgen ze voor een beschermlaag die tevens als natuurlijke bemesting voor je gazon dient. Mulching wordt ook wel grasrecycling genoemd.

Waarom mulchen?

Wanneer je gazon veel aan zonlicht en hitte wordt blootgesteld kunnen de grond en graswortels snel uitdrogen. Kies je voor een robotmaaier met mulch functie dan wordt de bodem bedekt met in dit geval kleine grassnippers zodat het vocht minder snel zal verdampen. Heb je nieuwe mesjes voor je robotmaaier nodig om een optimaal maai- en mulchresultaat te bereiken? Vergelijk direct de verschillende messen met elkaar.

Wanneer wel en niet mulchen?

Een robotmaaier met mulch functie zal het hele maaiseizoen het gras continu zeer klein versnipperen. Echter, het is beter om ervoor te zorgen dat de robotmaaier met regen niet gaat maaien. Ook nat gras (bijvoorbeeld ’s nachts of vroeg in de ochtend) kun je beter niet laten maaien/mulchen. Het gras plakt dan namelijk vast aan de behuizing, wielen en messen zodat 1: het maairesultaat tegenvalt en 2: de mulchfunctie niet optimaal benut wordt omdat het maaisel niet goed over de grasmat verdeeld kan worden. En daar is het nu juist om te doen!

Hoog gras mulchen?

Laat je de net aangeschafte grasmaaier robot gelijk los op je gazon met hoog gras? Dit is niet ideaal. Je kunt de maaihoogte vaak instellen, maar het doel is om slechts kleine grasstukjes af te maaien. De robotmaaier zal ongetwijfeld het gras kunnen kortwieken, maar dan heb je over je gehele gazon grote afgemaaide grassnippers liggen die niet snel verteren. Het gevolg is dat je deze dan zelf moet verzamelen en af moet voeren. Voordat je de robotmaaier in gebruik neemt is het beter om eerst nog eenmaal zelf het gras lekker kort te maaien. De maairobot houdt vanaf dat moment het gazon goed in de gaten en zorgt ervoor dat het gras niet boven de door jou ingestelde (maai)hoogte uitkomt!

Voordelen van mulchen

Doordat de afgemaaide gras snippers op de boden blijven liggen en daar een laagje mulch vormt, wordt het vocht in de grond langer vastgehouden en zal de grasmat niet zo snel verdrogen. De grassnippers beschermen namelijk de wortels van het gras tegen de hitte. Bijkomend voordeel is dat wanneer deze kleine grasresten op het gazon blijven liggen, onkruid veel minder kans krijgt om te groeien en zich over het gazon uit te breiden. Teven wordt schimmelvorming voorkomen. Deze kleine grasresten composteren / verteren zeer snel en de voedingsstoffen worden daardoor aan de gazonbodem afgegeven en door de graswortels opgenomen. Hierdoor leveren ze een natuurlijke bemesting voor je gazon. Het gras zal er voller en mooier uit gaan zien! Je hoeft je gazon hierdoor niet meer zelf bij te mesten of handmatig te mulchen.

Nadelen van mulchen

Heeft mulchen ook nadelen? Nadelen zijn zijn er praktisch niet. Je gazon wordt na verloop van tijd een stuk gezonder en zal er mooier uit gaan zien. Als we dan toch 1 nadeel moeten noemen is dat er uiterst kleine grassnippers op het gazon achterblijven (die je bijna niet ziet).

Op zoek naar meer tips en antwoord op veelgestelde vragen? Dan kun je het best onze FAQ raadplegen.

Bestel direct een robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een robotmaaier in België
Nu kopen