Inhoudsopgave
McCulloch onderhoud
McCulloch onderhoud voor de ROB600 en ROB1000 robotmaaier is noodzakelijk om zeker te zijn van de beste prestaties en lange levensduur. De onderhoudswerkzaamheden zijn onder te verdelen in grofweg 3 aspecten:
- Schoonmaken van de maairobot
- Met enige regelmaat de machine controleren
- Het vervangen van versleten onderdelen indien noodzakelijk
Belangrijke aandachtspunten voor het in goede conditie houden van McCulloch robotmaaiers:
- Zet de hoofdschakelaar altijd in stand 0 (uit) bij het reinigen of vervangen van de messen. Vervang de mesjes regelmatig voor het beste maairesultaat.
- Gebruik nooit een tuinslang, hogedrukreiniger of stromend water om de maairobot schoon te maken. Gebruik ook geen oplos- of reinigingsmiddelen.
- Kans op onweer? Alle aansluitingen op het basisstation moeten worden losgekoppeld. Dit geldt voor de voeding en de begeleidings- en begrenzingsdraad.
- Voordat de robotmaaier in winteropslag gaat, laad de batterij dan eerst volledig op aan het einde van het seizoen.
McCulloch onderhoud | Inspectie
Na ingebruikname van de McCulloch robotmaaier is het van belang om wekelijks en kort inspectierondje te maken bij het laadstation en de robotmaaier. Tijdens deze controlewerkzaamheden maak je het basisstation vrij van gras en blaadjes zodat de maairobot het laadstation eenvoudig kan bereiken. Het laadstation en de robotmaaier worden ontdaan van grasresten met een zachte borstel en daarna optioneel afgenomen met een licht vochtige doek. Let op! Gebruik zeker geen hogedrukreiniger of tuinslang om het basisstation en de robot grasmaaier schoon te maken. Door het gebruik van (snel) stromend water is serieuze schade aan de componenten niet uit te sluiten en zal je garantie vervallen. Voer de onderhoudswerkzaamheden en reparaties altijd uit volgens de instructie van McCulloch.
Video McCulloch
McCulloch onderhoud | Chassis en maaischijf
Als er langere gras sprieten of voorwerpen zich in het chassis of bij de maaischijf nestelen, dan kan de beweging van de grasrobot en de beweging van de maaischijf worden belemmerd. Volg de volgende stappen voor het reinigen en controleren van de onderzijde en maaischijf:
- Zet de hoofdschakelaar in stand 0 (uit).
- Draag veiligheidshandschoenen.
- Til de robot grasmaaier op zijn kant.
- Maak het chassies, de wielen en de maaischijf schoon met een borstel of licht vochtige doek.
- Controleer direct of de maaischijf vrij kan draaien ten opzichte van de voet-beschermer.
- Inspecteer vervolgens de mesjes. Zijn ze nog intact en kunnen ze vrij draaien?
- Vervang eventueel de versleten onderdelen.
- Zet de robotmaaier weer rechtop en reinig de kap met een vochtige, zachte spons of doek. Is de kap erg vuil, dan is het toegestaan om een zeeoplossing of afwasmiddel te gebruiken.
McCulloch onderhoud | Laadstation
Het reinigen van het basisstation is erg eenvoudig. Ontdoe het basisstation regelmatig van blader, gras en twijgen voordat je hem met een borstel en vochtige doek schoonmaakt. Let er ook op dat je voorwerpen die zich rondom het basisstation hebben verzameld weg haalt. Op deze manier voorkom je dan de robotmaaier het laadstation niet (meer) kan bereiken. Gebruik nooit een tuinslang, hogedrukspuit of stromend water om het laadstation schoon te maken.
McCulloch onderhoud | Messen vervangen
De robotmaaier is uitgerust met drie mesjes die met schroeven aan de maaischijf zijn vastgemaakt. Het is belangrijk om zowel de messen als de schroeven op hetzelfde moment te vervangen zodat het maaisysteem uitgebalanceerd blijft.
Robotmaaier mesjes vervangen is belangrijk. Werkt een robotmaaier met botte messen, dan resulteert dit in een slechter maairesultaat. Het gras zal niet goed worden gemaaid en de maairobot heeft meer energie nodig om goed zijn werk te kunnen doen. Hierdoor zal de machine een kleiner oppervlak dan normaal kunnen maaien.
- Zet de hoofdschakelaar in stand 0.
- Doe een paar werkhandschoenen aan voordat je onderhoud uit gaat voeren.
- Keer de robotmaaier om en leg hem op zijn kop, bij voorkeur op een schone en zachte ondergrond om beschadigingen aan de klep en kap te voorkomen.
- Verwijder de 3 schroeven met een platte of kruiskop schroevendraaier.
- Haal de messen voorzichtig uit de behuizing.
- Plaats nu nieuwe mesjes en schroeven in de maaischijf en controleer of de snijmesjes vrij kunnen draaien.
Vervang je de messen, vervang dan ook altijd de schroeven. Als je alleen de mesbladen vervangt kunnen de schroeven tijdens het maaien gaan slijten, van de behuizing losraken en ernstig letsel veroorzaken. Ook als de messen nog intact zijn moet je deze regelmatig preventief vervangen voor een optimaal maairesultaat en een laag energieverbruik van de grasmaaier.
Levensduur
Een normale levensduur van de messen is 4 tot 8 weken bij gebruik onder gunstige condities. De daadwerkelijke levensduur kan minder lang of zelfs langer zijn. Dit hangt bijvoorbeeld af van:
- Het soort gras en seizoensgebonden groei.
- Ondergrond, zand en gebruik van kunstmest.
- Rijtijd en afmeting van het werkgebied.
- Aanwezigheid van obstakels en voorwerpen op het gazon zoals afgewaaide vruchten, dennenappels, gereedschap, stenen, wortels en speelgoed.
McCulloch onderhoud | Accu vervangen
McCulloch heeft haar robotmaaiers uitgerust met een onderhoudsvrije lithium ion accu. Deze batterij is onderhoudsvrij, maar heeft een beperkte levensduur van ongeveer 2 tot 4 jaar. Hoe lang een accu meegaat is sterk afhankelijk van de dagelijkse werkuren en de lengte van het seizoen. Gebruik bij het vervangen alleen de originele door McCulloch aanbevolen accu’s.
Merk je dat de rijtijd van de robotmaaier tussen twee laadbeurten korter is dan normaal dan kan dit een indicatie zijn dat de accu verouderd raakt en aanvervanging toe is. Je hoeft hem niet meteen te vervangen, want zolang de robot grasmaaier in staat is je gazon goed te maaien is je accu in orde.
Stappenplan voor het vervangen van de accu
- Breng de hoofd in stand 0.
- Zet de maaihoogte in de laagst mogeljke stand.
- Maak gebruik van werkhandschoenen.
- Leg de robotmaaier ondersteboven op een zachte en schone ondergrond om schade aan het chassis en de display afdekking te voorkomen.
- Maak de zone rond het accudeksel goed schoon met een spons of licht vochtige doek.
- Draai de vier schroeven van het accudeksel los met een torx 20 sleutel en verwijder dit deksel.
- Draai de schroef van de bevestigingsbeugel van de batterij los en verwijder vervolgens de beugel.
- Trek de batterij naar buiten met behulp van de riem.
- Pak de nieuwe accu en plaats deze in de robotmaaier. Druk op de contactstrook om de accu goed vast te zetten (druk niet op de accu zelf).
- Pak de bevestigingsbeugel van de accu, plaats deze in de oorspronkelijke positie en draai vervolgens de schroef weer vast.
- Breng het accudeksel aan zonder de kabels vast te klemmen, maar controleer even of de afdichting op het accudeksel beschadigd is. Is dit het geval, dan moet het volledige deksel vervangen worden.
- Draai de 4 schroeven van het deksel weer vast en zet de maaihoogte (terug) op het gewenste niveau.
Een oude accu gooi je niet bij het huishoudelijk afval, maar lever je in bij een geschikt recyclingscentrum (gemeente, winkel).
Wil je de McCulloch robotmaaier opbergen voor het winterseizoen? Zo ja, laad de accu dan volledig op vóórdat je hem in winteropslag zet. Wanneer de batterij niet volledig is opgeladen kan deze beschadigd raken en in het ergste geval zelfs onbruikwaar worden.
McCulloch onderhoud | Winterperiode
In de winterperiode hoeft de robotmaaier normaal gesproken niet te maaien. je kunt de maairobot zelf een onderhoudsbeurt geven of deze naar een erkende dealer brengen. Doe je het robotmaaier onderhoud zelf, maak de machine dan eerst goed schoon. Controleer daarnaast de de conditie van slijtage gevoelige onderdelen zoals de mesjes en lagers in het achterwiel. Waar nodig vervang je deze zodat in het voorjaar de zo goed als nieuwe robotmaaier je gazon kan betreden.
Winterbeurt
Het is ook mogelijk om je robotmaaier naar een lokale McCullcoh dealer te brengen voor een servicebeurt. Dit houdt de maairobot in goede staat en zorgt ervoor dat je het nieuwe seizoen zo goed mogelijk begint. Een servicebeurt bestaat gewoonlijk uit de volgende activiteiten:
- Grondige schoonmaak van het chassis, de kap, maaischijf en andere bewegende delen.
- Het testen van functies en componenten.
- Controle en eventuele vervanging van onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Je kunt dan denken bijvoorbeeld aan messen en lagers van de wielen.
- Controle van de accucapaciteit en een aanbeveling wanneer vervanging nodig mocht zijn.
- Installatie van de nieuwste software en bijwerken van het systeem.
Winteropslag
Heeft de dealer onderhoud uitgevoerd of heb je dit zelf gedaan, dan is het tijd om de robot grasmaaier gedurende de winter op te bergen. Voordat je dit doet zul je eerst de accu volledig moeten opladen. Plaats hiervoor de grasrobot in het laadstation en laat de klep open. Wacht vervolgens tot het accusymbool op het display aangeeft dat de batterij compleet is opgeladen. Zet daarna de hoofdschakelaar van de robotmaaier op 0 (uit). Stal de robotgrasmaaier, bij voorkeur in de originele verpakking, rechtop op zijn wielen op een vorstvrije en droge plek. Tevens is het mogelijk de robotmaaier aan een originele wandsteun van McCulloch op te hangen.
Laadstation en voeding
Het laadstation en de voeding berg je het liefst binnen op. De begrenzingsdraden en begeleidingsdraad kun je gerust in de grond laten zitten. Wat er dan nog wel moet gebeuren is het volgenden:
- Koppel de voeding los van het laadstation.
- Ontgrendel de connector en trek deze eruit.
- Maak de contacten van de perimeterdraad en begeleidingsdraad los uit het basisstation. Let op! Om de uiteinden van de draden tegen vocht te beschermen kun je deze het beste in een potje met vet steken.