Er zijn verschillende producenten van robotmaaiers met elk hun eigen kenmerken. De een heeft speciale functie als randmaaien en de ander heeft GPS-ondersteunende navigatie. Dit zijn echter niet de enige verschillen, want hoe maait een robotmaaier het gras? Doet hij dit in rechte parallelle banen? Welke maaipatronen bestaan er en welk maaipatroon is de beste?

Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Maaipatroon robotmaaier – soorten

Welk merk robotmaaier je ook kiest, een ding kunnen ze allemaal. Gras maaien! Ze zijn gemaakt om jou veel werk uit handen te nemen. Werk wat je misschien nooit leuk hebt gevonden of werk wat je niet meer kunt of mag doen. Voor jou is de robot grasmaaier uitgevonden.

Iedere fabrikant rust haar maaiers uit met een voorgeprogrammeerd spectrum aan maaipatronen. Er zijn er bij die slechts 1 patroon hebben, maar er zijn er ook fabrikanten die hun robotmaaiers uitrusten met 4 soorten maaipatronen zoals bijvoorbeeld de Honda Miimo 310 en de Honda Miimo HRM 3000.

Willekeurig maaipatroon

De meeste robotmaaiers op de markt werken op de willekeurige manier, ook wel het kriskras patroon manier genoemd.

Maaipatroon - willekeurig systeem Dit betekent dat wanneer de maairobot tijdens het maaien een grensdraad of een obstakel tegenkomt, hij stopt, onder een bepaalde hoek omkeert en vervolgens zijn weg in een andere richting vervolgt. De robotmaaier is gelukkig wel zo slim dat hij geen enkel deel van het gazon overslaat,

Heb je een wat meer complex gazon (diverse hellingen, ongelijke randen en obstakels) dan is dit een goede manier om het te laten maaien. Het is niet een erg efficiënte manier, maar het werkt prima. Heb je een eenvoudig gazon of eentje met rechte lijnen en hoeken, dan is klassieke systeem een stuk efficiënter.

Klassiek maaipatroon

Naast het kriskras maaien bestaat er het klassieke systeem wat in banen maait. Dit is normaal gesproken ook de manier waarop met je handmaaier zult maaien.

Maaipatroon - klassiek systeem Er zijn maar een aantal fabrikanten die een klassiek systeem ondersteunen. Bosch is actief op de robotmaaier markt met haar Indego robotmaaiers. Daarentegen zijn de modellen van Honda ook voorzien van een banen-maai-programma. Toch zijn er tussen beide wel enige verschillen. Waar Bosch zijn robot grasmaaiers alleen in parallelle banen laat maaien, kunnen de grasrobots van Honda diverse maaipatronenen aan. De Honda robotmaaier bepaalt zelf wanneer hij overschakelt op een ander maaipatroon. Op deze manier probeert hij zo efficiënt mogelijk te maaien. Het nadeel van alleen banen maaien is dat het wat lastiger kan zijn op kleine ruimtes waar de robotmaaier zijn banen niet goed af kan maken. Het voordeel daarentegen is dat de maairobot in hetzelfde tijdsbestek efficiënter maait dan een kriskras maaier.

Uitbreidingen op het klassieke en willekeurige systeem zijn het zogenoemde spiraalpatroon en randpatroon.

Spiraalpatroon

Maaipatroon - spiraalpatroonZowel de Honda Miimo 310 als bijvoorbeeld de Husqvarna 430X is uitgerust met een spiraalpatroon programma, ook wel spot cutting of spiral cutting genoemd. Het maaien in een spiraalpatroon is geschikt voor het maaien van een dichtbegroeid deel van je gazon. Het verschil tussen deze twee maaiers is dat de Miimo automatisch van maaipatroon overschakelt wanneer hij vindt dat dit nodig is. De Husqvarna Automower dien je zelf op de plek neer te zetten die je grondig gemaaid wilt hebben. Zodra de grasrobots eenmaal in cirkels aan het maaien zijn en de spiraalvorm steeds groter wordt, zullen ze hier na verloop van tijd mee stoppen. Daarna schakelen de robotmaaiers weer automatisch over op het oorspronkelijke maaipatroon.

Randpatroon

Maaipatroon - randpatroonEen randpatroon programma zorgt ervoor dat de grasmaaier robot bij aanvang van zijn maaironde eerst de gehele grensdraad langsgaat. Het apparaat zal dus eerst netjes de randen van je gazon gaan maaien. Pas daarna zal het apparaat overschakelen naar zijn gebruikelijke werkzaamheden.