Heb je door de aanschaf van een robotmaaier eindelijk weer eens tijd over om boeken te lezen? Of ben je gewone boeken zat en wil je daarom graag de beste e-reader kopen? | Omdat een robotmaaier voor jou veel extra vrije tijd creëert, heb je de mogelijkheid om nu eens lekker ontspannen te genieten van een goed boek. Dit kan natuurlijk een “ouderwets” papieren boek zijn, maar wat te denken van boeken lezen op een e-reader? Niet meer zeulen met stapels boeken, maar gewoon duizenden e-books kopen en eenvoudig op een Kobo e-reader installeren.

Kobo Aura e-reader kopen / Kobo e-reader

Vergelijk de best verkochte e-readers (NL)
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte e-readers (BE)
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

De beste e-reader kopen? | Advies en tips voordat je een e-reader kopen gaat

Online een e-reader kopen is prima te doen, waarbij je hem vaak de volgende dag al in huis hebt. Maar waar moet je nu op letten als je een e-reader wilt kopen? Wij bij Robotmaaiervergelijken.nl zijn echte boekenverslinders en zijn op onderzoek uitgegaan. Dus ben je op zoek naar informatie over e-readers en misschien wel geneigd de beste e-reader aanbieding te bekijken? Lees dan snel verder.

Robotmaaiervergelijken.nl probeert je zo goed als mogelijk op weg te helpen wanneer en e-reader kopen op je verlanglijstje staat. Hieronder volgen in het kort de voor- en nadelen van een electronic reader (e-reader).

De beste e-reader kopen | E-reader nadelen

 • Een e-reader kopen kan tegenwoordig bij veel (online) elektronica zaken of boekenwinkels. E-readers zijn echter nog relatief duur, al worden ze elk jaar goedkoper. Ben je een echte boekenverslinder, dan heb je de aanschafprijs snel terugverdiend doordat digitale boeken een stuk goedkoper zijn. En hebben we het al gehad over gebruiksgemak en het handzame formaat?
 • Niet voor iedereen een probleem, maar e-readers hebben geen kleurenscherm. Daarnaast zijn ze door de slimme Electronic Ink technologie niet een van de snelste apparaten voor het wisselen van pagina. De e-reader heeft altijd even tijd nodig om het scherm te verversen.
 • Niet meer lekker met de hand papieren bladzijden omslaan. Maar goed, dat zal een ieder voor zichzelf moeten bekijken.

De beste e-reader kopen | E-reader voordelen

 • Een e-reader is erg gemakkelijk mee te nemen door het kleine en handzame formaat. Om ervoor te zorgen dat je e-reader niet beschadigt kun je voor weinig geld een beschermhoes voor je e-reader kopen.
 • Op een goede e-reader kun je duizenden boeken kwijt, die je normaal gesproken niet in je tas of koffer kunt vervoeren. Je hebt dus altijd alle boeken van je favoriete schrijvers bij de hand!
 • Koop je wel eens boeken? Online een e-book kopen bespaart je veel geld. Digitale boeken zijn nu eenmaal voordeliger in de aanschaf dan papieren boeken.
 • De e-reader werkt met een accu. Eenmaal opgeladen gaat deze bijzonder lang mee (zet dan wel je wifi uit). Doordat de beste e-readers beschikken over een efficiënt en zuinig E-ink scherm is de belasting op de ingebouwde oplaadbare batterij nihil. Je kunt (afhankelijk van je leesuren, gebruik wifi en helderheid schermverlichting) weken tot maanden lang lezen zonder het apparaat op te hoeven laden. De batterij indicator geeft je precies aan hoe vol de accu nog zit, zodat hij niet plotseling uitvalt.
 • Prettig lezen. Op een e-reader lees je net zo prettig, zo niet prettiger, als in een boek. Daarnaast zul je minder last hebben van vermoeide ogen, in tegenstelling tot wanneer je boeken leest op bijvoorbeeld een tablet of smartphone. Beschik je ook nog over een e-reader met ingebouwde schermverlichting, dan kun je zelfs in het donker genieten van je favoriete boeken. Een nachtlampje aan doen is dus niet meer nodig. Vaak is het ook mogelijk om de lettergrootte en het lettertype aan te passen voor een zo optimaal mogelijk leesresultaat

De beste e-reader kopen | Wat is een e-reader?

Een elektronic reader, is een handig apparaat dat speciaal is bedoeld om digitale boeken op te lezen. Tegenwoordig biedt een e-reader vaak ruimte aan tot wel 8.000 ebooks. Hoe meer geheugen (gigabyte), hoe meer ebooks je er op kwijt kunt. De ereader beschikt net als een computer en tablet over een processor en geheugen, maar werkt met een ander scherm, speciaal geschikt gemaakt om uren naar te kijken. Dit in tegenstelling tot een tablet of laptop, waar je na verloop van tijd toch vermoeide ogen door krijgt. Voor een ontspannen leeshouding kun je ook beter niet achter een computer of laptop plaatsnemen. Het beeldscherm van een electronic reader heeft een zeer grote kijkhoek en is gemaakt met “E-ink” technologie. Het voordeel van een energiezuinig E-ink scherm is dat licht niet reflecteert en je zelfs in de volle zon uitstekend kunt lezen.

Elektronische inkt?

Doordat een ereader is voorzien van een stilstaand beeld wat slechts ververst wordt bij het omslaan van een bladzijde, verbruikt het apparaat erg weinig stroom. Je kunt meerdere boeken uitlezen zonder het apparaat aan de lader te hoeven leggen. Gebruik je de ereader niet, dan zal hij geen stroom verbruiken. Het elektronisch paper dislpay op basis van elektronische inkt technologie. Het updaten van een ereader gaat trouwens ook steeds eenvoudiger. Tegenwoordig beschikt bijna elke e-reader over wifi waarmee je snel en veilig de laatste software updates kan downloaden en installeren. Wil je graag in het donker lezen, maar ben je geen fan van een felle nachtlamp? Dan kun je een ereader kopen welke is uitgerust met ingebouwde verlichting. Het licht straalt niet op je af, maar wordt vanuit de zijkant het scherm op getransporteerd, waarbij de lichtsterkte handmatig instelbaar is.

De beste e-reader kopen | Kiezen voor een e-reader of tablet?

Het is mogelijk om digitale boeken te lezen op een tablet. Echter, een e-reader is speciaal geschikt gemaakt om boeken op te lezen, terwijl een tablet hier niet specifiek op gericht is. Hou je van een kleurenscherm, dan kun je beter een tablet kopen. Ook is de reactietijd van een tablet een stuk sneller dan van een e-reader. Daarentegen is een e-reader zo ontworpen dat je er prima uren achter elkaar op kunt lezen (geen licht wat in je ogen schijnt) en gaat de accu erg lang mee. Een tablet is wat zwaarder dan een e-reader en tevens is het scherm van een tablet in een zonnige omgeving niet altijd even goed te lezen. Ga vooral geen boeken lezen op een mobiele telefoon. Door het turen naar een klein scherm raken je ogen snel vermoeid. Tevens gaat de accu van een smartphone erg kort mee in verhouding tot een e-reader.

De beste e-reader kopen | Wat is een e-book / e-reader boek

Een electronic book, e-book of e-reader boek is een digitale versie van een papieren boek. Het digitale bestand is zo gemaakt dat het op een e-reader worden geopend kan worden. Deze elektronische boeken bestaan in een aantal bestandsformaten. Sommige ebooks hebben een ingebouwde kopieerbeveiliging, ook wel DRM genoemd. Bestandsformaten die deze DRM in zich hebben zijn het ePUB en het Mobipocket bestandsformaat. Ebooks die in deze bestandsformaten hebben worden reflowable genoemd, omdat de tekst zich automatisch aanpast aan je scherm. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het PDF bestandsformaat, wat je handmatig op de juiste grootte moet zetten.

Let op! Een e-reader kopen is snel gedaan, maar let goed op de bestandsformaten die je de e-reader ondersteunt. Soms worden namelijk niet alle formaten ondersteund en dat zou jammer zijn.

Waarom een e-reader kopen? | Waarom zou je een e-reader aanschaffen?

Indien je jezelf wel eens afvraagt waarom je nog met ouderwetse papieren boeken loopt te zeulen, zou je eens kunnen kijken naar een goede e-reader. De prijzen van zowel e-readers als elektronische boeken zijn in de afgelopen jaren gedaald, terwijl de hard- en software van de apparaten sterk verbeterd is. Met een e-reader in je bezit kun je eenvoudig weg tot wel duizenden boeken meenemen, waar je ook gaat.

Heb je momenteel al een e-reader, maar wil je graag een beter model? Elk jaar komen de fabrikanten met nieuwe e-readers op de markt, steeds weer een stukje sneller en techniek die verbeterd is. Een oude e-reader kan soms wat traag reageren of beschikt misschien niet over achtergrond verlichting. Ook kan het zijn dat de schermresolutie te laag is of dat er mankementen optreden. Wil je een snelle en goede e-reader, of misschien wel de beste e-reader kopen die momenteel op de markt is? Neem dan eens een kijkje bij de beste Kobo e-reader modellen.

Bestel direct een e-reader (NL)
Nu kopen
Bestel direct een e-reader (BE)
Nu kopen

E-reader gebruiken | Hoe gebruik je een e-reader?

Heb je eenmaal een e-reader gekocht, dan zul je hem natuurlijk ook moeten gebruiken. De best verkochte e-readers van dit moment zijn van fabrikant Kobo. Kobo is al jaren marktleider op het gebied van e-readers. Wanneer je de e-reader uit de doos haalt, zet hem hem eerst aan door middel van de aan/uitknop die op het apparaat te vinden is. Hierna kun je het apparaat het beste even helemaal laten opladen. Terwijl de e-reader aan het opladen is kun je wellicht alvast via wifi verbinding maken met de Kobo store en hier een account aanmaken. Tevens download je de nieuweste update zodat je beschikt over de laatste software versie en verbeteringen die hierin zijn aangebracht. Het wordt wel aangeraden alleen de wifi in te schakelen wanneer het ook daadwerkelijk gebruikt, want anders zal de batterij sneller leeglopen dan gewenst.

Via de leesinstellingen op de Kobo e-reader geef je aan op welke manier je het apparaat wilt bedienen en hoe het leesvenster er uit moet zien. Wil je graag een ander lettertype of de grootte hiervan wijzigen? Geen probleem! Daarnaast kun je aangeven hoe je de leesvoortgang zou willen weergeven. Dit kan zijn als percentage van het hoofdstuk / boek of als paginanummer.

E-reader gebruiken | Scherm verversen

Ben je eenmaal aan het lezen geslagen, dan zul je merken dat het scherm na een aantal pagina’s even kort knippert. Dit is geen fout, maar hoort bij een E-ink scherm. Op deze manier is het voor de e-reader mogelijk om zich te verversen en het scherm helder te laten blijven. De verversingsinterval kun je overigens zelf instellen. Ben je een casual of hardcore gamer, dan gebruik je de Kobo e-reader het liefst niet voor spelletjes. Soms zijn deze namelijk aanwezig (bijv. schaken), maar door de aanwezigheid van een E-ink scherm laat de spelbeleving wat te wensen over.

E-reader gebruiken | Leestips voor de Kobo e-reader

Voor de snelle lezers onder ons zijn er een aantal snelle tips om een en ander aan te passen aan je e-reader.

 • Ben je een boek aan het lezen, maar wil je de pagina opmaak van het boek veranderen? Druk dan in het midden van je scherm om vervolgens het Aa logo in te drukken. Nu is het mogelijk om de regelafstand, marges, lettertype en -grootte te veranderen.
 • Lees je een woord, maar ken je de betekenis hier niet van? Tik gewoon op het woord en houd je vinger ingedrukt, waarna het woordenboek je uit de brand helpt. Op deze manier is het ook mogelijk om bijvoorbeeld notities toe te voegen. Veel e-readers zijn tegenwoodig voorzien van een woordenboek, zowel vertalend als verklarend. Let bij de aankoop van een e-reader goed op of de Nederlandse taal ondersteund wordt (als je daar behoefte aan hebt). Ook kun je vaak stukken tekst die je wilt bewaren markeren en er notities aan toevoegen.
 • Wordt het donker en zou je het scherm iets verlicht willen hebben om toch nog comfortabel te kunnen lezen? Op Kobo e-readers met schermverlichting kun je de lichtsterkte iedere keer weer zo instellen als je zelf wilt. Ervan uitgaande dat je Kobo e-reader over verlichting beschikt, kun je dit eenvoudig met en slide beweging over het scherm activeren. Zo maak je de verlichting beter, of dim je de verlichting, net wat je wilt.

E-reader E-ink scherm | Wat is een Electronic Ink scherm?

De meeste E-readers hebben een Electronic Ink scherm in zich. Dit soort schermen zijn goed leesbaar in (direct) zonlicht en gaan erg zuinig om met energie. Doordat een E-ink scherm digitale inktdruppels in zich heeft van waaruit de letters worden opgebouwd, lijkt het inderdaad alsof je een gewoon boek leest! Voor de nostalgisch ingestelde lezers een prettige gedachte.

E-reader E-ink scherm | Hoe werkt een Electronic Ink scherm?

Vrijwel iedereen is tegenwoordig gewend aan kleuren displays en snelle graphics. Dan lijkt het alsof je met een e-reader weer teruggworpen wordt in de tijd. Maar niks is minder waar. De Electronic Ink technologie wordt nog steeds verbeterd. Miljoenen kleine zwarte en witte capsules komen door een statische lading op de juiste plaats terecht. Op deze manier worden letters en afbeeeldingen op het scherm getoverd.

Voordelen E-ink scherm

De lange accu duur en de prima leesbaarheid zijn de sterkste punten van een e-reader met Electronic Ink scherm. Het licht straalt namelijk niet op de gebruiker af zoals bij een laptop of tablet, maar wordt door een ingebouwde lichtbron vanaf de zijkant verdeeld over het beeldscherm. Dit levert een rustige leeservaring op. Hierdoor lijkt een e-reader ook erg op een gewoon papierenboek. Zelfs wanneer je buiten zit en de zon volop schijnt, kun je prima een paar hoofdstukken weglezen. Met een laptop of tablet is dit vaak niet te doen. Maar wacht, er is meer. Voor slechtziende mensen is een papieren boek vaak niet goed te lezen. Je hebt dan een leesbril of loep nodig om te kunnen lezen. Bij een e-reader stel je eenvoudig het lettertype en de lettergrootte in!

Nadelen E-ink scherm

Heeft een E-ink scherm ook nadelen? Het is voor de een geen probleem, maar voor de ander wel. Het ontbreken van kleur. Een Electronic Ink scherm werkt met grijswaarden, waardoor de plaatjes er wel goed uit kunnen zien, maar helaas niet in kleur. Is dit voor jou een afknapper dan kun je beter geen e-reader kopen die over een E-Ink scherm beschikt. Maar zeg nou zelf, je wilt graag een boek lezen. Hoe meer je afgeleid wordt door felle kleuren en andere opties, hoe minder geconcentreerd je kunt lezen.

Een tweede punt wat je als nadeel op kunt vatten, is dat het even duurt voordat een pagina is geladen. Het apparaat moet de capsules eerste naar de goede plaats dirigeren. Gelukkig is dit door verbeterde technologie al stukken beter geworden. Het omslaan van pagina’s / bladzijden op een e-reader gaat eigenlijk best snel. Wat bij een E-ink scherm nog wel een speelt is dat het apparaat af en toe het scherm zal verversen, geregeld in de verversingsinterval. Dit betekent dat na een aantal pagina’s lezen de capsules op het scherm even gereset (gewist) worden. Deze reset interval kun je vaak zelf nog aanpassen. Het verversen is noodzakelijk om een optimaal leesresultaat te kunnen garanderen.

Bestel direct een e-reader (NL)
Nu kopen
Bestel direct een e-reader (BE)
Nu kopen

De beste e-readers vergelijken | Waar moet je op letten?

Om een goede keuze te kunnen maken, raden we je aan eerst aan e-readers te vergelijken. Het goed met elkaar vergelijken van e-readers is cruciaal, zodat je het apparaat koopt wat aan jouw wensen voldoet. Een kat in de zak kopen is niet je plan toch? Lees hieronder de verschillende zaken waar je op moet letten voordat je een Kobo e-reader gaat kopen.

E-reader vergelijken | Welke soorten e-readers bestaan er?

Grofweg zijn er twee soorten e-readers op de markt, te weten de E-ink e-readers en TFT e-readers, ook wel bekend als LCD e-readers. E-Ink e-readers werken met elektronische inkt en de tweede variant is uitgerust met een kleurendisplay. Een elektronische reader met een TFT display is meer een tablet, echter voorzien van speciale functies zodat je er makkelijker op kunt lezen. Een tablet wordt meer gebruikt om wat op internet te surfen, video’s te bekijken of spelletjes te spelen, maar ook het lezen van digitale boeken is vaak mogelijk. Soms moet je hiervoor speciale software downloaden.

E-reader vergelijken | E-ink e-reader versus TFT e-reader

E-ink e-readers hebben een mooi, rustig en stabiel beeld zonder flikkering. Ze zijn uitermate geschikt voor lezen in zonnige omstandigheden, verbruiken nauwelijks stroom en hebben hierdoor een lange accu duur. Heb je vaak de ingebouwde regelbare led-verlichting op maximale helderheid staan of continu de wifi aan, dan is de batterij uiteraard sneller leeg. Door ontspiegelde schermen zijn reflecties bij deze schermen niet aanwezig. Over het internet surfen wordt dan weer niet aangeraden omdat het verversingstempo van de E-ink schermen niet zo snel is. Sowieso is E-ink wat trager dan TFT schermen.

Op een TFD of LCD kleurenscherm kun je prettiger foto’s bekijken en zelfs een beetje surfen op het internet of een e-mailtje sturen. Met ingebouwde achtergrondverlichting is het ook mogelijk kom in het donker op de TFT e-reader te werken. De nadelen zijn het hogere stroomverbruik (dus kortere batterijduur) en de schermverlichting waardoor je eerder vermoeide ogen krijgt. Daarbij is het buiten lezen in (direct) zonlicht niet te doen.

E-reader vergelijken | Schermresolutie

Hier kunnen we kort over zijn. Scherm resolutie van een goede e-reader is allesbepalend voor de leeservaring, want hoe hoger de resolutie, hoe scherper en gedetailleerder het beeld. De beste e-readers hebben een hoge beeldkwaliteit. De pixels cq beeldpuntjes op het scherm veranderen hierbij zeer snel van kleur (bij E-Ink grijstinten). Tegenwoordig hebben de meeste e-readers een resolutie vn 1.024 x 768 pixels, waarmee je prima teksten kunt lezen.

E-reader vergelijken | Schermformaat

Het scherm van de e-reader is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het apparaat. De grootte bepaalt voor en groot gedeelte de leeservaring. En hoe prettiger de leeservaring, hoe meer plezier je van je e-reader hebt. E-readers komen er in diverse schermgroottes. Een apparaat met een groot scherm is lastiger mee te nemen en zal iets meer stroom verbruiken. Aan de andere kant geeft een groter scherm je meer oppervlak zodat je de teksten beter zal kunnen lezen. Daarnaast kun je op een groot scherm meer tekst weergeven worden, zodat je minder pagina’s hoeft om te slaan. Een kleine e-reader is een stuk eenvoudiger om mee te nemen.

E-reader met klein scherm

Waar het merendeel van de gangbare e-readers een scherm afmeting (scherm diagonaal) hebben van ongeveer 6 inch (circa 15 cm), zijn er inmiddels ook grote modellen tot boven de 8 inch verkrijgbaar. Voor de snelle rekenaars: 1 inch staat gelijk aan 2,54 cm. Wil je graag een e-reader kopen die je gemakkelijk ergens meer naar toe kunt nemen? Kies dan een apparaat met een schermdiagonaal van ongeveer 6 inch. Electronic readers van deze afmeting zijn niet te zwaar en passen veelal in een jaszak, tas of misschien wel broekzak zodat je ze snel en eenvoudig op kunt bergen.

E-reader met groot scherm

Hou je van geen groter scherm, dan kun je ook e-readers kopen die aan je wensen voldoen. Met name de zakelijke gebruikers en/of studenten gebruiken vaker een e-reader met groot scherm. Immers, hoe groter het scherm, hoe meer informatie er op getoond kan worden. Let op met e-readers die over een TFT scherm beschikken. Deze kunnen vaak wel kleuren weergeven, maar hierdoor zal de accuduur flink afnemen. Maakt je dit niet uit, dan zul je sneller kunnen werken/lezen, want een TFT scherm reageert sneller dan een E-ink scherm.

E-reader vergelijken | Touchscreen en stylus

Moderne e-readers hebben een scherm wat je door middel van aanraking opdrachten kunt geven, een zogeheten touchscreen. Dit zien we ook terug bij smartphones en tablets. Door eenvoudig met je vingers op het scherm te tikken of deze over het scherm te bewegen kun je het apparaat bedienen. Omdat je met het aanraakgevoelige scherm gemakkelijk door je bibliotheek kunt navigeren werkt dit systeem erg prettig. Tevens kun je er voor kiezen om een stylus (invoer pen) te gebruiken om te navigeren. Een stylus wordt echter niet altijd standaard meegeleverd, maar met dit hulpmiddel is het mogelijk om de e-reader te bedienen zonder je vingers te gebruiken. Je voorkomt hiermee bijvoorbeeld vingerafdrukken op het scherm. Een stylus werkt ook iets secuurder, bijvoorbeeld wanneer je snel aantekening wilt maken, of tekst wilt selecteren of bij het invoeren van een URL in de internet browser.

E-reader vergelijken | Prijs / kwaliteit

E-readers bestaan al langere tijd en de prijzen dalen nog steeds. De beste e-readers zijn verkrijgbaar vanaf 100 Euro, maar de topmodellen (met betere specificaties, waaronder vaak meer geheugen) kunnen oplopen tot wel 250 Euro in aanschafprijs. Niet iedereen heeft dit geld er voor over. Echter, als je ziet hoeveel (goedkopere digitale) boeken je er op kwijt kunt en hoeveel gemak een e-reader je brengt, is de prijs misschien nog wel overbrugbaar.

Bestel direct een e-reader (NL)
Nu kopen
Bestel direct een e-reader (BE)
Nu kopen

E-reader vergelijken | Bestandsformaat e-books

Wil je op een e-reader teksten lezen of plaatsjes bekijken, dan worden deze weergegeven door middel van diverse bestandsformaten.Het meest gebruikte e-book formaat is EPUB. Het voordeel van de EPUB indeling is dat de tekst zich aanpast aan het scherm. Is je scherm kleiner, dan worden de zinnen automatisch korter gemaakt. Andere bekende formaten zijn bijvoorbeeld DOC, PDF, TXT, BMP en HTML. Niet elke e-reader ondersteunt alle bestandsformaten. Let hier dus goed op bij de aankoop.

E-reader vergelijken | Audio aansluiting

Niet elke e-reader beschikt over een 3.5 mm aansluiting, waar je bijvoorbeeld een koptelefoon aan kunt sluiten. Luister je graag naar muziek tijdens het lezen of luister je graag naar een audioboek? Dan is dit met dergelijke e-books mogelijk. Let er wel op dat met het afspelen van audoi, dit de batterijduur niet ten goede komt.

E-reader vergelijken | Schermverlichting

Menigeen houdt ervan om ’s avonds nog even fijn een paar hoofdstukken weg te lezen. Wil je in het donker kunnen lezen, dan is het fijn om een e-reader met achtergrondverlichting te hebben. De verlichting is in de rand van het scherm verwerkt en richt zich naar binnen om zoende het complete scherm te verlichten. Op deze manier geeft het rust aan je ogen, zodat deze niet snel vermoeid zullen raken. Maar let op, de schermverlichting gebruikt relatief veel stroom.

Heb je bijvoorbeeld een Kobo e-reader die is voorzien van schermverlichting, dan ben je spekkoper. Zo kun je overal lezen zonder dat je anderen wakker houdt met je halogeen leeslamp. Bij een e-reader met achtergrondverlichting is het veelal mogelijk om zelf de lichtsterkte cq helderheid te bepalen, of gewoon uit te schakelen. Hoe minder fel je de verlichting laat schijnen, hoe langer de batterij mee gaat, dus het is aan te bevelen om de achtergrondverlichting uit te zetten wanneer je het het niet nodig hebt. Het wordt tevens aangeraden om de ingebouwde schermverlichting alleen aan te doen als het donker is. Vaak is een lichtsterkte van <10% ruim voldoen.

E-reader vergelijken | Accuduur / oplaadtijd

De meeste e-readers hebben een accuduur van ongeveer 7.000 pagina’s. Waarom wordt dit uitgedrukt in pagina’s vraag je je misschien af? Dit omdat er alleen stroom wordt verbruikt wanneer je een pagina omslaat. Staat de tekst dan eenmaal op je scherm, dan wordt er geen energie verbruikt. Bij Electronic Ink schermen word alleen energie verbruikt wanneer het scherm wordt ververst. Dit kan zijn het “omslaan” van een pagina, maar ook het navigeren door een menu. Is de pagina eenmaal geladen, dan verbruikt de e-reader geen energie. De accuduur van een e-reader wordt ook wel eens uitgedrukt in weken of maanden.

Opladen van een e-reader gebeurt via de USB-poort van een computer. Daarnaast kun je er voor kiezen om een adapter te kopen zodat je ook via het stopcontact het apparaat op kunt laden. Met een paar uur is je ebook reader normaal gesproken opgeladen, waarbij gezegd moet worden dat het opladen via een adapter sneller gaat dan het opladen via USB.

E-reader vergelijken | Geheugencapaciteit

Op de nieuwste e-readers kun je vele duizenden boeken kwijt. Wil je een nieuwe e-reader kopen met een opslagcapaciteit van 4 GB dan kun je ongeveer 3.000 elektronische boeken opslaan. Dit is voor de meesten onder ons ruim voldoende. Er bestaan ook e-readers waarbij de opslagruimte uitbreidbaar is door een microSd kaart toe te voegen. Zo kun je een extra hoeveelheid boeken meenemen en is het niet meer noodzakelijk om tassen of koffers vol met boeken mee te nemen.

E-reader vergelijken | WiFi

De meeste e-readers beschikken inmiddels over WiFi om draadloos verbinding te kunnen maken met het internet. Via deze verbinding kun je dan soms een klein beetje op internet surfen (verwacht geen snelheden die je met een TFT of LCD scherm kunt halen!), maar het belangrijkst is dat je software updates kunt downloaden en je boeken collectie kunt bekijken en uitbreiden. Kobo heeft bijvoorbeeld een grote online boeken winkel, waar je middels je Kobo accout inlogt en direct boeken kunt kopen en lezen. Deze gekochte boeken blijven (ook nadat je ze uit hebt) uiteraard jouw eigendom.

De beste e-reader aanbieding | Waar vind je de beste e-reader aanbieding?

Het hele jaar door kun je een mooie slag slaan door het vergelijken van e-readers. Voor de beste e-reader aanbieding van dit moment kun je het best even kijken op Coolblue.nl of Bol.com.

Bekijk aanbiedingen in Nederland
Bekijk aanbieding
Bekijk aanbiedingen in Belgie
Bekijk aanbieding

E-book kopen | Waar kun je een e-book kopen?

Bij onder andere Bol.com kun je snel en gemakkelijk ebooks kopen. Wanneer je de Kobo e-reader aanzet en inlogt op je Bol.com account, zie je gelijk alle ebooks die je bij de winkel hebt gekocht. En wil je graag nieuwe ebooks kopen, dan kun je via de ingebouwd wifi verbinding snel naar de ingebouwde shop met miljoenen ebooks. Maar ook bijna iedere boekenwinkel is tegenwoordig online te vinden, zodat je ook hier ebooks kunt kopen. Heb je het ebook eenmaal in je winkelmandje gestopt en betaald, dan kun je het direct via een link downloaden. Bij een papieren boek moet je altijd nog wacht op de postbode en (afhankelijk van de ordergrootte) verzendkosten betalen. Heb je het ebook gedownload, dan kopieer je het gewoon naar je e-reader.

Bestel direct de beste ebooks
Nu kopen

E-book installeren | Hoe installeer je e-books

Standaard wordt er bij een electronic reader een USB-kabel meegeleverd. Hiermee kun je verbinding maken tussen de computer en de e-reader om bijvoorbeeld ebooks over te zetten. De computer zal de e-reader herkennen als een soort USB-stick zodat je daarna eenvoudig ebooks van en naar je e-reader kunt kopieren. Na het kopieren of verwijderen zal je e-reader zijn bibliotheek verversen. Het kan zijn dat sommige fabrikanten eigen computer software meeleveren. Wanneer je deze software op je computer installeert kun je boeken soms nog eenvoudiger op de e-reader zetten. Vaak biedt dit stukje software vaak wat extra functionaliteiten zoals een snelle verbinding (link) naar de e-reader store van de fabrikant.

 

E-book formaten | Welke e-book bestandsformaten zijn er?

De meeste digitale boeken hebben een EPUB (electronic publication) bestandsformaat. Vrijwel alle EPUB bestanden zijn op iedere e-reader te lezen, maar check dit voor de zekerheid wel even. EPUB heeft een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld PDF bestanden. De tekst wordt met EPUB aangepast aan de schermgrootte. Ook wanneer je de tekst liever wat groter of kleiner wilt hebben, dan leent dit bestandsformaat zich daar goed voor. PDF documenten passen zich niet automatisch aan het beeldscherm aan. Wil je de tekst wat groter maken, dan zul je moeten inzoomen. Erg lastig om dit keer op keer te doen en door de lage updatefrequentie van een E-ink scherm, is een PDF een stuk minder prettig leesbaar.

E-book beveiliging | Welke beveiliging zit er op ebooks?

Een ebook is voorzien van een beveiliging, zodat het niet eenvoudig (via internet) te verspreiden is. Waar voorheen veel gebruikt werd van Adobe DRM (Digital Rights Management) stappen steeds meer uitgevers over naar gebruiksvriendelijke methoden zoals watermerken. Dit omdat bij je bij elk ebook dat voorzien is van DRM je ieder apparaat waarop je het ebook wilt lezen moet autoriseren met je eigen Adobe account.

Het is bij watermerken niet zo dat je deze ook in het boek zelf ziet verschijnen, maar het is meer versleutelde informatie welke is opgeslagen in het bestand. Hier zit onder andere informatie in over de koper van het boek, zodat het mogelijk is bij illegale verspreiding te achterhalen wie of wat de bron is geweest. Kijk voordat je een ebook koopt dus goed op welke beveiligingsmethode wordt gebruikt omdat het niet altijd vanzelfsprekend is dat je een ebook van Amazon (Kindle) ook op een Kobo af kunt spelen en vice versa.

De beste e-reader kopen | Wat is de best verkochte e-reader van dit moment?

Wat is op dit moment de beste e-reader? Deze vraag wordt om ons heen vaak gesteld. Om erachter te komen wat de beste e-reader merken zijn, hoeven we alleen maar naar marktaandeel en best verkochte modellen te kijken. Fabrikant Kobo is marktleider en de de betwiste nummer 1 als het gaat om het produceren van de beste eReaders. De Kobo Aura H2O e-reader is door de Consumentenbond in juni 2017 en juni 2018 uitgeroepen tot “Beste uit de test”.

E-Ink beeldschermen die door Kobo worden gebruikt zijn energiezuinig, waarbij eens in de twee maand opladen meer regel dan uitzondering is. De rustige achtergrondverlcihting zorgt ervoor dat je uren lang kunt genieten van je favoriete ebook, zonder dat je vermoeide ogen krijgt. Met het ontspiegelde scherm is lezen in een zonnige omgeving ook prima te doen, waarbij de lichtsterkte aan te passen is. Stond je op het punt een nieuwe leesbril te kopen? Probeer dan eerst eens te spelen met het lettertype, letttergroote en regelafstand voordat je naar het dorp gaat om enkele Euro’s uit te geven aan een leesbril. Misschien kun je deze Euro’s wel uitsparen en daar een leuk ebook van kopen!

Kobo e-readers

Het bedrijf Kobo is opgericht in 2009 en marktleider op het gebied van digitaal lezen. Gebruikers van een Kobo e-reader krijgen hebben een vergelijkbare leeservaring als bij een papieren boek. De best verkochte Kobo e-reader is momenteel de Kobo Aura die enkele tientjes goedkoper is dan de Kobo Aura H2O.

Kobo Aura H2O e-reader (Edition 2)

Kobo Aura h2O e-reader kopen (edition 2) / Kobo e-reader

Ongetwijfeld de beste e-reader van dit moment. De Kobo Aura H2O Edition 2. Een Kobo eReader die beschermd is tegen water en waar je ook nog eens ruim 6.000 ebooks op kunt droppen? We kunnen ons bijna niet indenken dat je deze hoeveelheid boeken gebruikt, maar toch, je hebt je altijd je complete collectie ebooks bij de hand. Via de online shop van Kobo als ook via bijvoorbeeld Bol.com download je eenvoudig de e-books naar je apparaat zodat je uren leesplezier hebt, ook in bad. Want dankzij een waterdichte coating is hij goed beschermd tegen water.

Kobo Aura H2O | Waterbestendig

Lig je in de zomerperiode vooral aan het strand of lekker in het zwembad, dan kun je met een gerust hart deze Kobo ereader kopen. Ook wanneer je even wegsukkelt in je ligbad en de ereader uit je handen glipt is er niks aan de hand. De Kobo e-reader kan 60 minuten op maximaal 2 meter diepte in het water overleven. Dus doe je vooral korte powernaps in het water? Dan kun je het beste de Kobo H2O e-reader kopen. Verder kun je met deze Kobo e-reader ook nog een beetje surfen over het internet mocht je dat willen, maar ook hierbij geldt: internetten gaat een stuk fijner op een pc, laptop of tablet.

Kobo Aura H2O | Scherm, opmaak en verlichting

De Kobo Aura H2O heeft maar liefst 8 gigabyte aan geheugen en heeft een prachtig 6.8 inch Full HD carta E-ink-scherm. Een E-ink beeldscherm waarmee je zelfs op de zonnigste dagen geen last hebt van reflecties. Het lettertype is gemakkelijk aan te passen, alsmede de lettergrootte. Om de opmaak aan te passen zijn er meer dan 50 lettergroottes aanwezig en kun je kiezen uit standaard 11 lettertypen. Verder is het mogelijk om de pagina marges en regelafstand te wijzigen en kun je tijdens het lezen notities maken. Naast het maken van anatekeningen is het ook mogelijk om teksten te markeren of een ezelsoor te plaatsen. En wat betekende dat woord toch ook alweer? Geen probleem, door het ingebouwde woordenboek. Of wil je nog graag een e-book lezen vlak voordat je gaat slapen? Het kan met deze Kobo e-reader.

Kobo Aura H2O | Kobo ComfortLight Pro

Gewone beeldschermen stralen vaak teveel blauw licht uit, welke voor een remmende werking zorgt op de aanmaak van het slaaphormoon. Maar als we eerlijk zijn, van een saai boek valt iedereen in slaap! We zien bij beeldschermen en monitoren steeds vaker een zogenaamd Blue Light Filter. Monitoren fabrikant BenQ heeft bijvoorbeeld monitoren op de markt met een Low Blue Light optie. Ook de Kobo Aura H2O beschikt over deze intelligente scherm verlichting.

ComfortLight Pro | Uitleg

De Aura H2O beschikt namelijk over ComfortLight Pro schermverlichting. Dit is een zogenaamd natuurlijk blauw licht filter zodat je moeiteloos in slaap kunt komen nadat je nog even net dat laatste spannende hoofdstuk hebt uitgelezen. Het apparaat geeft zelf de meest geschikte lichtsterkte weer op basis van hoe laat het is. Mocht je hier geen behoefte aan hebben, dan is het natuurlijk mogelijk om deze optie uit te zetten of in te stellen naar je eigen wens. Het apparaat ligt verder fijn in de hand zijn lichte gewicht en prettige vorm.

Kobo Aura H2O | Conclusie

Zijn er eigenlijk ook minpunten te ontdekken aan de Kobo Aura H2O? Nou, er is geen audio aansluiting aanwezig, dus een hoofdtelefoon inpluggen gaat niet lukken. Ook zul je hem op moeten laden via usb, want een stopcontact lader wordt niet meegeleverd. Zijn deze twee kleine minpunten geen probleem voor jou en zit je regelmatig in of bij een leuk zwembad? Dan is deze Kobo e-reader met Full HD scherm en 8 GB geheugen voor jou de beste e-reader.

Kobo Aura H2O | Enkele technische specificaties

 • Schermresolutie: 1.440 x 1.080 pixels (Full HD)
 • Opslagcapaciteit: 8 GB (6.000 boeken)
 • Accuduur: tot 14.000 pagina’s
 • Gewicht: 207 gram
 • Afmeting (b x h x d): 129 x 172 x 8.8 mm
 • Bestandsformaten: EPUB, EPUB3, MOBI, TXT, PDF, HTML, XHTML, RTF, CBR en CBZ
Bestel direct een e-reader (NL)
Nu kopen
Bestel direct een e-reader (BE)
Nu kopen

Kobo Aura e-reader (Edition 2)

Kobo Aura e-reader kopen (edition 2) / Kobo e-reader

Echte Kobo e-reader kwaliteit vind je ook terug in de Kobo Aura e-reader welke het je een stuk eenvoudiger maakt om je boeken overal mee heen te nemen. In tegenstelling tot de Kobo Aura H2O is de Kobo Aura niet bestand tegen water, dus hou hier bij de aanschaf rekening mee. Kijken we naar de opslagcapaciteit, dan heeft de Kobo Aura 4 GB minder aan geheugen dan de H2O, waardoor je ook ongeveer de helft aan boeken op kunt slaan. Vrees echter niet, want met ruim 3.000 boeken ben je niet snel uitgelezen!

Kobo Aura e-reader | Comfort tijdens het lezen

Deze e-reader van Kobo is voorzien van een 6 inch Carta E-ink HD Ready touchscreen en ingebouwde verlichting (Kobo ComfortLight). Omdat de e-reader vanwege het compact formaat en gewicht fijn in de hand ligt, kun je makkelijk uren lang lezen. Niet verwonderlijk met een accu van 1.500 mAh. Het niet glanzende beeldscherm (anti glare) voorkomt daarentegen nare reflecties op het scherm en kun je ook buiten in de zon prima de ebook voor ebook weglezen. Met een smartphone of tablet scherm gaat je dit niet eenvoudig lukken. De verlichting op het scherm is in te stellen, zodat je ook op donkere plekken met de achtergrond belichting goed kunt blijven lezen.

Het touchscreen van de Kobo e-reader un je bedienen met 1 of 2 vingers. Met een resolutie van 1.024 x 758 (212 puntjes per inch) wordt de tekst op een natuurlijke manier op het beeldscherm weergegeven. Het lijkt hierdoor net alsof de letters echt op je scherm zijn gedrukt. Lettergrootte en lettertypes en marges instellen is ook op deze e-reader mogelijk.  Verder kun je tekst markeren en bladwijzers aanbrengen, net als bij een papieren boek. De aantekeningen worden bijvoorbeeld automatisch opgeslagen, zodat je ze later gemakkelijk terug kunt vinden.

Kobo Aura | WiFi en synchronisatie

Fijn om te weten is oko dat de Kobo Aura is voorzien van ingebouwde WiFi. Zo kun je thuis, maar ook onderweg, altijd contact maken met bijvoorbeeld de Kobo Store. Let wel op met het gebruik van WiFi, want als dit continu aan staat zal je accu sneller leeglopen. Op een volledig opgeladen batterij (1.500 mAh) kun je ongeveer 2 maanden lezen. Met de meegeleverde usb-kabel kun je de Kobo e-reader overigens ook op je computer aansluiten om op deze manier ebooks uit te wisselen.

Kobo Aura | Conclusie

De Kobo Aura wordt compleet geleverd, echter je kunt geen oordopjes aansluiten om van bijvoorbeeld een audioboek te genieten. Daarnaast wordt er geen thuislader meegeleverd, iets wat we steeds vaker zien bij e-readers. In plaats hiervan vindt het opladen plaats via usb-kabel (wel meegeleverd). Zoek je een 6 inch Kobo e-reader met 4 GB aan geheugen en een batterij capaciteit van 2 maanden? Dan is de Kobo Aura voor jou de beste e-reader.

Kobo Aura | Enkele technische specificaties

 • Schermresolutie: 1.024 x 758 pixels (Full HD)
 • Opslagcapaciteit: 4 GB (3.000 boeken)
 • Gewicht: 180 gram
 • Afmeting (b x h x d): 113 x 159 x 9 mm
 • Bestandsformaten: EPUB, EPUB3, MOBI, TXT, PDF, HTML, XHTML, RTF, CBR en CBZ
Bestel direct een e-reader (NL)
Nu kopen
Bestel direct een e-reader (BE)
Nu kopen

Kobo Ebook app | Wat is de Kobo e-book app?

Heb je de Kobo e-reader even niet bij je, maar wil je toch op een smartphone of tablet even een stukje (verder) lezen? Geen probleem met de Kobo ebook app (voor iOs en Android)! Je leest eenvoudig verder waar je gebleven was. De gelezen bladzijdes worden automatisch in de Cloud bijgehouden, zodat je de volgende keer weer verder kunt lezen waar je was gebleven. Daarnaast heb je toegang tot meer dan 5 miljoen boeken, zodat je overal kunt genieten van een goed ebook op je Kobo e-reader.

Kobo Plus ebook-abonnement

Misschien is het ook leuk om naast de Kobo app het Kobo Plus ebook-abonnement uit te proberen. Hiermee kun je onbeperkt ebooks lezen op de Kobo e-reader, tablet en smartphone. Het Kobo Plus ebook abonnement kun je nu gratis 30 dagen lang proberen! De fabrikant levert tevens voor elke nieuwe Kobo e-book koper standaard dit 30 dagen gratis Kobo Plus ebook abonnement mee.

E-reader accessoires | De beste accessoires voor je Kobo e-reader

Misschien wil je je Kobo e-reader beschermen met een screenprotector of wellicht blij maken met een mooi e-reader hoesje. Daarbij wordt niet elke Kobo e-reader geleverd met een oplader, zodat je verplicht bent deze via een usb-kabel op te laden. Gelukkig kun je nog gewone stekkers kopen om in het stopcontact te pluggen. Ben je in het bezit van een Kobo e-reader zonder schermverlichting? Dan kun je een apart leeslampje kopen. Er zin verschillende e-reader accessoires te koope.

E-reader accessoires vergelijken
Prijzen vergelijken

E-reader accessoires | E-reader beschermhoesje

Door je Kobo e-reader optimaal te beschermen tegen stof en krassen, kun je hem het best voorzien van een beschermhoes. Wij raden aan om je Kobo e-reader te verwennen met een e-reader sleepcover met magnetische sluiting, zodat hij makkelijk te openen en te sluiten is. Sluit je de case cover, dan zal de Kobo e-reader automatisch uit gaat. Open je een poosje later de cover weer, dan zal je favoriete apparaat weer aan gaan zodat je weer fijn verder kunt lezen.

Vergelijk de beste e-reader hoesjes
Prijzen vergelijken

E-reader accessoires | E-reader leeslampje voor in het donker

Beschik je over een leuke e-reader, maar heeft je E-ink scherm geen ondersteunende schermverlichting? Wil of kun je geen aparte leeslamp aan doen? Kijk dan eens naar een e-reader leeslampje, welke ervoor zorgt dat je ook bij weinig licht kunt genieten van de beste ebooks. De kleine e-reader leeslampjes zijn eenvoudig op je e-reader te monteren.

Vergelijk de beste leeslampjes
Prijzen vergelijken

E-reader accessoires | E-reader opladen met een autolader

Ben je onderweg in de auto en moet je Kobo e-reader worden opgeladen? Geen nood als je in het bezit bent van een autolader. Met bijvoorbeeld de Xtorm (A-Solar) Power Autolader met 2 usb poorten kun je tot 2 apparaten tegelijkertijd opladen. Zo kun je bijvoorbeeld een smartphone en een Kobo e-reader aansluiten omdat beide usb poorten over een stroomsterkte van 2.4A beschikken.

Bestel direct een autolader (NL)
Nu kopen
Bestel direct een autolader (BE)
Nu kopen

E-reader accessoires | E-reader opladen met een powerbank

Ben je niet in de auto onderweg, maar bijvoorbeeld met de trein of zit je net aan het strand en is de accu van je Kobo e-reader leeg? Een Kobo e-reader of smartphone kun je dan eenvoudig opladen met een powerbank. Een goede keus is bijvoorbeeld de Xtorm (A-Solar) Power Bank Free XB102 met een capaciteit van maar liefst 15.000 mAh. De Xtorm powerbank beschikt daarbij over 3 usb poorten de noodlader heeft namelijk 3 usb poorten. De led lampjes op de noodlader geven duidelijk aan hoeveel stroom de accu nog over heeft. Naast een USB-C kabel die je kunt wegwerken aan de zijkant, levert Xtorm er ook nog een losse Micro-usb kabel bij. Netjes!

Bestel direct een powerbank (NL)
Nu kopen
Bestel direct een powerbank (BE)
Nu kopen

De beste e-reader kopen | Tot slot

Wij van Robotmaaiervergelijken.nl zijn erg in onze nopjes met de e-readers van Kobo. Wil je graag verlost worden van het sjouwen met stapels boeken of wil je graag minder geld uitgeven aan het kopen van boeken? Dan is een Kobo e-reader kopen voor jou het beste wat je kunt doen! Tal van voordelen als een stabiel scherm, dimbare achtergrond verlichting, handzaam, licht en geschikt om duizenden ebooks op te bewaren. Ook een belangrijk voordeel ten opzichte van lezen op een tablet, is dat je met een Kobo e-reader je 100% kunt focussen op je boek, in plaats van dat je misschien toch weer verleid wordt om je mail te checken of berichtjes te versturen. Wij weten inmiddels wel welke e-readers we aanraden… Jij ook?

Bestel direct een e-reader (NL)
Nu kopen
Bestel direct een e-reader (BE)
Nu kopen