Een robot grasmaaier snoeit met alle plezier je gras, maar heeft wat moeite met het zagen van hout. Heb je flink wat bomen die je om moet zagen of takken die je van bomen wilt verwijderen? Wil je niet zelf met een bijl in de weer om de stammetjes in kleine stukken te hakken, maar snel je stapel open haard hout op een stoere manier tot stand brengen? Dan is een kettingzaag kopen een must.

Natuurlijk zijn er een aantal dingen waar rekening mee moet worden gehouden voordat je zomaar een kettingzaag gaat kopen. Ben je van plan dikke nog levende bomen om te kappen of wil je slechts wat kleine takken snoeien? Voor elke klus kun je een kettingzaag kopen, maar eerst staat kettingzagen vergelijken op het programma. Wij geven je aan welke kettingzaag geschikt is voor welke klus!

Vergelijk de Top 10 beste kettingzagen
Meer informatie

Wat is een kettingzaag

Een motorzaag of kettingzaag is een draagbare zaagmachine om (de naam zegt het al) hout mee te zagen. (ook motorzaag, motorkettingzaag of boomzaag genoemd). Er bestaan verschillende varianten, waarbij de benzine kettingzagen meestal zijn voorzien van een tweetakt motor. Dit zijn dan ook gelijk de krachtigste modellen die te verkrijgen zijn.

 

Kettingzaag werking

 

Een kettingzaag kopen voor elke klus

Zagen van nat hout

Onder nat hout verstaan we bomen en takken waar nog leven in zit en die nog niet eerder gekapt zijn. Levende bomen zijn namelijk een stuk moeilijker door te zagen dan bomen die reeds zijn omgekapt en al geruime tijd op je erf liggen. Om nat hout te snoeien wordt gebruik gemaakt van een benzine kettingzaag met veel vermogen en een lang zaag gedeelte (dit word ook wel het zwaard genoemd).

Zagen van droog hout

Droog hout zijn bomen of takken die op een eerder tijdstip zijn gekapt of omgevallen en hierdoor makkelijker door te zagen. Dit hout wordt veelal gebruikt als haardhout. Hiervoor is minder vermogen nodig en een motorzaag met een wat kortere zwaardlengte is hier vaak erg geschikt voor.

 

Kettingzaag vergelijken – soorten

Is een kettingzaag kopen in je opgekomen, maar weet je nog welke variant je nodig hebt? Dan is kettingzagen vergelijken de beste optie. Kettingzagen vergelijken kan eenvoudig via onze site.

Kettingzaag vergelijken tip 1 – vermogen

Het vermogen waarmee een kettingzaag zijn werk kan doen wordt uitgedrukt in watt.  Hoe groter het vermogen, hoe meer stroom hij verbruikt en hoe krachtiger hij is. De vermogens van een kettingzaag variëren tussen 500 tot wel 2.500 watt.  Het is belangrijk om de motorzaag af te stemmen op de klus die je wilt doen.

Kettingzaag vergelijken tip 2 – zwaardlengte

Het zwaard is het gedeelte waarmee je zaagt. Er bestaan machines met een zwaardlengte van 25 tot 45 centimeter. Ben je iemand die met grof geschut dikke bomen wilt kappen, dan is het verstandig een krachtig exemplaar met een lange zwaardlengte te nemen. Let er wel op dat hoe langer het zwaard, hoe zwaarder het apparaat wordt. Zelfs geoefende kettingzagers kunnen geen uren achter elkaar zagen. Voor de normale hobby zagers onder ons is het dan beter een exemplaar te kiezen met een zwaardlengte kleiner dan 35 centimeter (wel afhankelijk van het te zagen materiaal uiteraard, zie hieronder).

Kettingzaag vergelijken tip 3 – zaagketting en zaagblad

Om het zaagblad ligt de zogenaamde zaagketting. Door de motor word deze met grote snelheid rond het blad getrokken waardoor de zaagtanden in beweging komen en gaan zagen. Het zaagblad bestaat uit vele vlijmscherpe snijtanden, gemaakt van gehard staal. Omdat deze zo robuust zijn kunnen ze gemakkelijk boomstammen en takken doormidden zagen.

Kettingzaag vergelijken tip 4 – top handle

Een kleine handzame en tevens lichte kettingzaag vooral bedoel voor kleine struikjes is de zogenaamde top-handle kettingzaag. Deze is met 1 hand te bedienen middels een handvat bovenop de zaagmachine.

Kettingzaag vergelijken tip 5 – kettingrem

Motorzagen zijn gevaarlijke apparaten, waarmee je in een mum van tijd veel schade kunt aanrichten. Merk je dat de zaag onverwachte dingen gaat doen of er iets gevaarlijks gebeurt, dan kun je de ketting snel afremmen. Het afremmen gebeurt door middel van een hendel (kettingrem) die bovenop je zaag vlakbij je hand is geplaatst. Gelukkig zijn heden ten dage de meeste motorzagen uitgerust met dit veiligheidssysteem.

 

Wanneer een benzine kettingzaag kopen?

De variant met de meeste power is ongetwijfeld de kettingzaag met brandstof motor. Een benzine kettingzaag kopen doe je wanneer je hem overal wilt kunnen gebruiken en uren achtereen wilt kunnen zagen. Nadelen kunnen zijn dat de benzine kettingzaag iets meer lawaai maakt en dat de benzinemotor wat klein onderhoud vergt en je hem regelmatig moet voorzien van olie en benzine.

Ga je grote bomen kappen met een diameter vanaf pakweg 30 centimeter, dan is een benzine kettingzaag kopen aan te bevelen. Vergelijk voor een goed resultaat motorzagen met een zwaardlengte van minimaal 30, maar liever 35 tot 40 centimeter. Hoe langer het zwaard hoe breder te te maken inkeping zodat je eenvoudiger de val richting van de boom kunt bepalen. Ook met een elektrisch aangedreven variant kun je uit de voeten, maar pak dan wel een exemplaar met een vermogen van minimaal 2.000 watt. Hoe dichter je naar het midden van de stam komt, hoe meer kracht er namelijk nodig is om verder te zagen.

Meer informatie en prijzen vergelijken

 

Wanneer een elektrische kettingzaag kopen?

Het voordeel van een elektrische kettingzaag is dat deze vaak goedkoper is dan een door accu of benzine aangedreven machine. Daarnaast maken elektrische en accu machines minder lawaai dan benzine kettingzagen. Bij elektrische kettingzagen ben je helaas wel gebonden aan een stroomkabel die met de andere kant in het stopcontact moet worden gestoken. Het is dus altijd van belang een stroomvoorziening in de buurt te hebben en het snoer in de gaten te houden. In een bos aan de rand van je perceel kun je als zodanig niet goed met een elektrische kettingzaag aan de slag omdat de actieradius beperkt is. De bewegingsvrijheid is met een elektrische kettingzaag dus minder dan bij een accu aangedreven of benzine aangedreven ketting zaag.McCulloch kettingzaag kopen

Waar je een benzine kettingzaag koopt voor grote bomen en stammen, is de elektrische kettingzaag erg geschikt voor bomen met een diameter tot 30 centimeter. Omdat de stamdikte kleiner is dan bij de grote jongens, kun je ook volstaan met een geringere zwaardlengte. Een lengte van 30 centimeter is veelal genoeg om de bomen om te zagen. Het vermogen hoeft daarbij niet zo hoog te liggen en daartoe kun je volstaan met een vermogen van rond de 1.500 watt.

Meer informatie en prijzen vergelijken

 

Wanneer een accu kettingzaag kopen?

Een draadloze elektrische kettingzaag wordt ook wel een accu kettingzaag genoemd en geeft je veel bewegingsvrijheid zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Even aan de rand van je perceel wat bomen of takken zagen? Geen probleem. Je hoeft geen verlengsnoer te pakken en in de gaten te houden of deze zich niet om struikjes krult of dat je er per ongeluk met je kettingzaag in snijdt. Het nadeel van een kettingzaag op accu is dat je deze na verloop van tijd weer op moet laden voordat je weer verder kunt met zagen. Standaard wordt er vaak maar 1 accu meegeleverd, waardoor het verstandig is een extra accu aan te schaffen en deze opgeladen te houden wanneer je uren achtereen wilt zagen.

De accu kettingzaag koop je wanneer je slechts wat dikke takken wilt snoeien of van droog hout een paar stapels haardhout wilt creëren. Voor deze werkzaamheden is het niet nodig een grote motorkettingzaag aan te schaffen, want dit klusje kun je eenvoudig met de draagbare elektrische kettingzaag af. Echter, moet je ook wel eens levend hout kappen, dan is een elektrische of benzine model beter om te kopen.

Voor het in stukjes zagen van dikke takken en droog hout is er veel minder kracht nodig dan bij het zagen van “levend” hout. Een accu motor zaag volstaat dan prima. Tevens heb je hiermee meer bewegingsvrijheid omdat je niet belemmerd wordt door een verlengsnoer. Ben je op zoek naar toch nog wat extra bewegingsvrijheid om hoger gelegen takken te snoeien waar je anders alleen met gevaarlijke capriolen bij kunt komen? Vergelijk dan eens telescopische kettingzagen.

Meer informatie en prijzen vergelijken

 

Kettingzaag onderhoud

Een kettingszaag kopen is je gelukt, maar heeft een kettingzaag onderhoud nodig? Jazeker! Waar de (draagbare) elektrische kettingzagen minder onderhoud nodig hebben dan het apparaat wat voorzien is met een benzinemotor, zijn er altijd kleine onderhoudswerkzaamheden die gedaan moeten worden. Alleen zo zorg je ervoor dat je zaag tip top in orde blijft en je er veilig mee kunt blijven werken. De meestvoorkomende vormen van onderhoud aan een kettingzaag zijn het schoonmaken, ketting spannen (tenzij er een automatische kettingspanner op zit), ketting smeren (kan ook automatisch) en olie/benzine bijvullen indien je een benzine motorzaag hebt.

Ketting smeren

Het smeren van de ketting zorgt ervoor dat je ketting soepeltjes en vloeiend blijft lopen. Je kunt het vergelijken met het af en toe in de smeerolie zetten van je eigen fietsketting. Doe je dit niet dan gaat deze na verloop van tijd stroever lopen en kun je je minder eenvoudig van A naar B verplaatsen. Is het model voorzien van automatische oliesmering van de ketting, dan heeft dit als voordeel dat het niet nodig is om tussentijds de ketting hoeft te smeren.

Ketting spannen

Tijdens het zagen kan de ketting wel eens iets gaan verlopen. Hoe vaker het ding wordt gebruikt, des te meer speling kan er op de ketting komen te staan. Beschikt je motorzaag over een automatische kettingspanner, dan is het manueel verstellen niet nodig. Anders moet je dit handmatig doen via de vaak aanwezige draaiknop/hendel.

Ketting vervangen

Een ketting is een slijtdeel, niets meer en niets minder. Dit houdt in dat je na verloop van tijd deze (preventief) dient te vervangen.

Bekijk de beste kettingzaag accessoires
Meer informatie

 

Veiligheid

Een motor zaag is geen ongevaarlijke machine. Doordat de ketting en tanden met flinke snelheid draaien is het oppassen geblazen. Bij een motor aangedreven zaag is er ook nog een motor die beweegt en warm kan worden. Let er dan op dat bij de aanschaf je kettingzaag is voorzien van bijvoorbeeld beschermende kappen.
Ook is het mogelijk dat de ketting door veelvuldig achter elkaar zagen snel heet kan worden en/of kan vastlopen in de ketting geleider.

Het apparaat is vaak voorzien van een terugslagbeveiliging wat zichzelf inschakelt indien de kettingrem de ketting automatisch stopt. Dit voorkomt het krijgen van een zogenoemde terugslag. Ook kan het zijn dat het model beschikt over een tweede handgreep voor extra houvast. Een veiligheidsschakelaar draagt zorg voor het niet onbedoeld inschakelen van de zaag. Echter, hoe veilig de motorzagen ook zijn gemaakt, voor alle kettingzagen geldt dat door onzorgvuldig gebruik er regelmatig ongelukken gebeuren. Veiligheid gaat dus boven alles, want je wilt graag van je mooi gesnoeide perceel of je knisperende open haard kunnen genieten. Wanneer je met een soortgelijke zaagmachine gaat zagen hou er dan rekening mee dat je beschermende kleding, een veiligheidshelm, veiligheidsbril en gehoorbescherming draagt. Veiligheidsmiddelen voor gebruik met je motorzaag kopen is daarom ook erg belangrijk.

Bekijk de beste veiligheidsmiddelen
Meer informatie

 

Kettingzaag
Deze pagina beoordelen?