Kettingzaag kopen | Een robot grasmaaier snoeit met alle plezier je gras, maar heeft wat moeite met het zagen van hout. Heb je flink wat bomen die je om moet zagen of takken die je van bomen wilt verwijderen? Wil je niet zelf met een bijl in de weer om de stammetjes in kleine stukken te hakken, maar snel je stapel haardhout op een stoere manier tot stand brengen? Dan is een kettingzaag kopen een must.

Vergelijk de best verkochte kettingzagen in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte kettingzagen in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Kettingzaag kopen | Hoe kun je eenvoudig de beste kettingzaag kopen?

Natuurlijk zijn er een aantal dingen waar rekening mee moet worden gehouden voordat je zomaar een kettingzaag gaat kopen. Ben je van plan dikke nog levende bomen om te kappen of wil je slechts wat kleine takken snoeien? Voor elke klus kun je een kettingzaag kopen, maar eerst staat kettingzagen vergelijken op het programma. Wij geven je aan welke kettingzaag geschikt is voor welke klus! Een kettingzaag kopen kan dus ook heel eenvoudig via Robotmaaiervergelijken.nl. Snel de top 10 beste kettingzagen vergelijken? Bekijk dan direct onze beste kettingzaag top 10 voor meer informatie.

Wat is een kettingzaag

Een motorzaag of kettingzaag is een draagbare zaagmachine om (de naam zegt het al) hout mee te zagen. En kettingzaag wordt ook wel motorzaag, motorkettingzaag of boomzaag genoemd. Er bestaan verschillende varianten, waarbij de benzine kettingzagen meestal zijn voorzien van een tweetakt motor. Dit zijn dan ook gelijk de krachtigste modellen die te verkrijgen zijn.

Kettingzaag werking

Een kettingzaag kopen voor elke klus

Een motorzaag kopen, maar welke? Dat is een vraag die we de laatste tijd steeds vaker krijgen. Hieronder volgt een stappenplan waarmee je eenvoudig een kettingzaag kunt kiezen.

Zagen van nat hout

Onder nat hout verstaan we bomen en takken waar nog leven in zit en die nog niet eerder gekapt zijn. Levende bomen zijn namelijk een stuk moeilijker door te zagen dan bomen die reeds zijn omgekapt en al geruime tijd op je erf liggen. Om nat hout te snoeien wordt gebruik gemaakt van een benzine kettingzaag met veel vermogen en een lang zaag gedeelte (dit word ook wel het zwaard genoemd).

Zagen van droog hout

Droog hout zijn bomen of takken die op een eerder tijdstip zijn gekapt of omgevallen en hierdoor makkelijker door te zagen. Dit hout wordt veelal gebruikt als haardhout. Hiervoor is minder vermogen nodig en een motorzaag met een wat kortere zwaardlengte is hier vaak erg geschikt voor.

Kettingzaag kopen | Aan welke zaken moet je denken?

Is een kettingzaag kopen in je opgekomen, maar weet je nog welke variant je nodig hebt? Dan is kettingzagen vergelijken de beste optie. Kettingzagen vergelijken kan eenvoudig via onze site.

Kettingzaag kopen tip 1 – vermogen

Het vermogen waarmee een kettingzaag zijn werk kan doen wordt uitgedrukt in watt. Hoe groter het vermogen, hoe meer stroom hij verbruikt en hoe krachtiger hij is. De vermogens van een kettingzaag variëren tussen 500 tot wel 2.500 watt. Het is belangrijk om de motorzaag af te stemmen op de klus die je wilt doen.

Kettingzaag kopen tip 2 – zwaardlengte

Het zwaard is het gedeelte waarmee je zaagt. Er bestaan machines met een zwaardlengte van 25 tot 45 centimeter. Ben je iemand die met grof geschut dikke bomen wilt kappen, dan is het verstandig een krachtig exemplaar met een lange zwaardlengte te nemen. Let er wel op dat hoe langer het zwaard, hoe zwaarder het apparaat wordt. Zelfs geoefende kettingzagers kunnen geen uren achter elkaar zagen. Voor de normale hobby zagers onder ons is het dan beter een exemplaar te kiezen met een zwaardlengte kleiner dan 35 centimeter (wel afhankelijk van het te zagen materiaal uiteraard, zie hieronder).

Kettingzaag kopen tip 3 – zaagketting en zaagblad

Om het zaagblad ligt de zogenaamde zaagketting. Door de motor word deze met grote snelheid rond het blad getrokken waardoor de zaagtanden in beweging komen en gaan zagen. Het zaagblad bestaat uit vele vlijmscherpe snijtanden, gemaakt van gehard staal. Omdat deze zo robuust zijn kunnen ze gemakkelijk boomstammen en takken doormidden zagen.

Kettingzaag kopen tip 4 – top handle

Een kleine handzame en tevens lichte kettingzaag vooral bedoel voor kleine struikjes is de zogenaamde top-handle kettingzaag. Deze is met 1 hand te bedienen middels een handvat bovenop de zaagmachine.

Kettingzaag kopen tip 5 – kettingrem

Motorzagen zijn gevaarlijke apparaten, waarmee je in een mum van tijd veel schade kunt aanrichten. Merk je dat de zaag onverwachte dingen gaat doen of er iets gevaarlijks gebeurt, dan kun je de ketting snel afremmen. Het afremmen gebeurt door middel van een hendel (kettingrem) die bovenop je zaag vlakbij je hand is geplaatst. Gelukkig zijn heden ten dage de meeste motorzagen uitgerust met dit veiligheidssysteem.

Merken kettingzagen vergelijken | Welke merken motorzagen zijn er?

De meeste producenten hebben zowel een productenlijn voor de professional als voor de hobbyist. De markt voor goede kettingzagen is groot, maar we willen wel graag het kaf van het koren scheiden. Ben je op zoek naar gewoon een goede en goedkope kettingzaag? Kijk dan eens naar Bosch, Gardena en Hitachi. Ben je op zoek naar de beste kettingzaag en bereid iets meer te betalen, dan kun je terecht bij Stihl, Makita / Dolmar en Husqvarna / McCulloch / Jonsered.

Wanneer een benzine kettingzaag kopen?

De variant met de meeste power is ongetwijfeld de kettingzaag met brandstof motor. Een goede benzine kettingzaag kopen doe je wanneer je hem overal wilt kunnen gebruiken en uren achtereen wilt kunnen zagen. Nadelen kunnen zijn dat de benzine kettingzaag iets meer lawaai maakt en dat de benzinemotor wat klein onderhoud vergt en je hem regelmatig moet voorzien van olie en benzine.

Ga je grote bomen kappen met een diameter vanaf pakweg 30 centimeter, dan is een benzine kettingzaag kopen aan te bevelen. Vergelijk voor een goed resultaat motorzagen met een zwaardlengte van minimaal 30, maar liever 35 tot 40 centimeter. Hoe langer het zwaard hoe breder te te maken inkeping zodat je eenvoudiger de val richting van de boom kunt bepalen. Ook met een elektrisch aangedreven variant kun je uit de voeten, maar pak dan wel een exemplaar met een vermogen van minimaal 2.000 watt. Hoe dichter je naar het midden van de stam komt, hoe meer kracht er namelijk nodig is om verder te zagen.

Bestel direct een benzine kettingzaag in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een benzine kettingzaag in België
Nu kopen

Wanneer een elektrische kettingzaag kopen?

Het voordeel van een elektrische kettingzaag is dat deze vaak goedkoper is dan een door accu of benzine aangedreven machine. Daarnaast maken elektrische en accu machines minder lawaai dan benzine kettingzagen. Bij elektrische kettingzagen ben je helaas wel gebonden aan een stroomkabel die met de andere kant in het stopcontact moet worden gestoken. Het is dus altijd van belang een stroomvoorziening in de buurt te hebben en het snoer in de gaten te houden. In een bos aan de rand van je perceel kun je als zodanig niet goed met een elektrische kettingzaag aan de slag omdat de actieradius beperkt is. De bewegingsvrijheid is met een elektrische kettingzaag dus minder dan bij een accu aangedreven of benzine aangedreven ketting zaag.

Waar je een benzine kettingzaag koopt voor grote bomen en stammen, is de elektrische kettingzaag erg geschikt voor bomen met een diameter tot 30 centimeter. Omdat de stamdikte kleiner is dan bij de grote jongens, kun je ook volstaan met een geringere zwaardlengte. Een lengte van 30 centimeter is veelal genoeg om de bomen om te zagen. Het vermogen hoeft daarbij niet zo hoog te liggen en daartoe kun je volstaan met een vermogen van rond de 1.500 watt.

Bestel direct een elek. kettingzaag in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een elek. kettingzaag in België
Nu kopen

Wanneer een accu kettingzaag kopen?

Een draadloze elektrische kettingzaag wordt ook wel een accu kettingzaag genoemd en geeft je veel bewegingsvrijheid zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Even aan de rand van je perceel wat bomen of takken zagen? Geen probleem. Je hoeft geen verlengsnoer te pakken en in de gaten te houden of deze zich niet om struikjes krult of dat je er per ongeluk met je kettingzaag in snijdt. Het nadeel van een kettingzaag op accu is dat je deze na verloop van tijd weer op moet laden voordat je weer verder kunt met zagen. Standaard wordt er vaak maar 1 accu meegeleverd, waardoor het verstandig is een extra accu aan te schaffen en deze opgeladen te houden wanneer je uren achtereen wilt zagen.

De accu kettingzaag koop je wanneer je slechts wat dikke takken wilt snoeien of van droog hout een paar stapels haardhout wilt creëren. Voor deze werkzaamheden is het niet nodig een grote motorkettingzaag aan te schaffen, want dit klusje kun je eenvoudig met de draagbare elektrische kettingzaag af. Echter, moet je ook wel eens levend hout kappen, dan is een elektrische of benzine model beter om te kopen.

Voor het in stukjes zagen van dikke takken en droog hout is er veel minder kracht nodig dan bij het zagen van “levend” hout. Een accu motor zaag volstaat dan prima. Tevens heb je hiermee meer bewegingsvrijheid omdat je niet belemmerd wordt door een verlengsnoer. Ben je op zoek naar toch nog wat extra bewegingsvrijheid om hoger gelegen takken te snoeien waar je anders alleen met gevaarlijke capriolen bij kunt komen? Vergelijk dan eens telescopische kettingzagen.

Bestel direct een accu kettingzaag in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een accu kettingzaag in België
Nu kopen

Kettingzaag onderhoud | Is dit nodig?

McCulloch kettingzaag kopenEen kettingszaag kopen is je gelukt, maar heeft een kettingzaag onderhoud nodig? Jazeker! Wanneer je kettingzaagonderhoud pleegt dan gaat de machine een stuk langer mee. Ook zal hij een stuk beter werken, zodat het zagen een prettige klus wordt en blijft. Het is belangrijk om voor een scherpe ketting te zorgen. Hiervoor dien je hem regelmatig te slijpen en te vervangen indien hij is versleten. Controleer verder met enige regelmaat de kettingspanning. Ben je klaar met zagen, maak dan de machine goed schoon en tap de brandstof af wanneer je de motorzaag gedurende langere tijd (> 30 dagen) niet gebruikt. Gebruik tevens steeds dezelfde motorolie voor de zaagketting en tweetakt benzine voor de benzine kettingzaag. Op deze manier zul je nog vele jaren van je zaagmachine kunnen genieten.

Meest voorkomende kettingzaag onderhoudswerkzaamheden

Waar de (draagbare) elektrische kettingzagen minder onderhoud nodig hebben dan het apparaat wat voorzien is met een benzinemotor, zijn er altijd kleine onderhoudswerkzaamheden die gedaan moeten worden. Alleen zo zorg je ervoor dat je zaag tip top in orde blijft en je er veilig mee kunt blijven werken. De meest voorkomende vormen van onderhoud aan een kettingzaag zijn het schoonmaken, ketting spannen (tenzij er een automatische kettingspanner op zit), ketting smeren (kan ook automatisch) en olie/benzine bijvullen indien je een benzine motorzaag hebt.

Zaagketting smeren

Het smeren van de zaagketting zorgt ervoor dat je ketting soepeltjes en vloeiend blijft lopen. Je kunt het vergelijken met het af en toe in de smeerolie zetten van je eigen fietsketting. Doe je dit niet dan gaat deze na verloop van tijd stroever lopen en kun je je minder eenvoudig van A naar B verplaatsen. Is het model voorzien van automatische oliesmering van de ketting, dan heeft dit als voordeel dat het niet nodig is om tussentijds de zaagketting hoeft te smeren.

Zaagketting spannen

Tijdens het zagen kan de ketting wel eens iets gaan verlopen. Hoe vaker de machine wordt gebruikt, des te meer speling kan er op de ketting komen te staan. Beschikt je motorzaag over een automatische kettingspanner, dan is het manueel verstellen niet nodig. Anders moet je dit handmatig doen via de vaak aanwezige draaiknop/hendel.

Zaagketting vervangen

Een ketting is een slijtdeel, niets meer en niets minder. Dit houdt in dat je na verloop van tijd deze (preventief) dient te vervangen.

Kettingzaag toebehoren | Welke motorzaag accessoires heb je nodig?

Om je motorzaag in goede conditie te houden zul je af en toe wat klein onderhoud moeten plegen. Hierbij kun je denken aan het schoonmaken van de kettingzaag, maar ook het veilen van de zaagbeitels en de dieptesteller. Het regelmatig slijpen van de machine verhoogt de veiligheid en zorgt ervoor dat je soepeltjes je hout blijft zagen.

Slijp gereedschap

Een kettingzaag kopen houdt ook in dat je slijpgereedschap nodig hebt. Het mooiste en handigste is om een complete slijpset te kopen. Wat zit hier dan zoal in? Een set met slijpgereedschap bevat vaak een ronde veil om de zaagbeitel mee te veilen, een platte veil om de dieptesteller mee te veilen, een veilhouder, een mal voor de dieptestellers en een groefreiniger. Er bestaan ook 2 veilen die gebruik maken van 1 houder. Zomaar een set slijpgereedschap kopen is niet verstandig, want het gereedschap moet wel gebruikt kunnen worden op jouw merk en type motorzaag. Let er dus op dat je de juiste maat bestelt.

Bestel direct een kettingzaagslijper in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een kettingzaagslijper in België
Nu kopen

Werkbank en bankschroef

Een kettingzaag slijpen doe je niet uit de losse pols zoals we vaak zien bij buurman & buurman. Zorg ervoor dat je in het bezit bent van een stevige werkbank met daarop gemonteerd een goede bankschroef waarmee je de kettingzaag vast kunt zetten. Ben je ver van huis en heb je ter plaatse niet de beschikking over deze materialen? Dan kun je altijd nog een zogenaamd vijlblok gebruiken.

Veilblok

Op momenten dat je geen werkbank tot je beschikking hebt is het mogelijk je kettingzaag vast te zetten op een veilblok.

Schoonmaakmiddelen

Een kettingzaag is je beste vriend, behandel hem dan ook zo. Als je klaar bent met zagen dien je de motorzaag elke keer goed schoon te maken. Hout en ander vuil worden zodoende verwijderd van de behuizing en de bewegende delen. Dit kun je doen door gebruik te maken van een borstel met vochtige doek, maar is ook mogelijk middels een compressor of spuitbus met perslucht.

Kettingzaag olie

Kettingolie is onmisbaar voor je elektrische- of benzinemotorzaag. Voor het eenvoudig bijvullen van het oliereservoir is een zogeheten snelvuller een ideale optie.

Benzine (voor benzine kettingzagen)

Werk je het liefst met een benzinezaag, dan heb je brandstof nodig. Het is mogelijk om zelf de brandstof te maken van benzine en olie, maar een stuk gemakkelijker is het gebruik van een kant en klare kettingzaag benzine. Wij raden aan om alleen goede kant en klare kettingzaag benzine (zoals Aspen benzine) te kopen en je zaag hiermee bij te vullen. Dit mengel is dan wel iets duurder dan wanneer je het zelf maakt, maar zal veel minder snel ontmengen met de kans dat je zaagmachine niet meer wil starten. Met compleet mengsel zal de zaag efficiënter lopen en minder stinken. Voor het vullen van de zaag met benzine is het mogelijk om gebruik te maken van een trechter, of nog eenvoudiger, een snelvuller in te zetten. Uit de losse pols bijvullen raden wij af, want dit levert onherroepelijk gesmeer op. Snelvullers voor een kettingzaag kopen kan prima online.

Reserve onderdelen

Een zaagketting is een slijtdeel wat af en toe vervangen zal moeten worden. Zorg er dus voor dat je er altijd eentje op voorraad hebt mocht die van jou aan vervanging toe zijn of ineens knappen. Zo ben je er zeker van dat de gelijk weer door kunt gaan met het zaagwerk. Een benzine kettingzaag vergt wellicht nog de aanschaf van een paar bougies.

Bestel direct de beste kettingzaag accessoires
Nu kopen

Veiligheid en kettingzagen

Een motor zaag is geen ongevaarlijke machine. Doordat de ketting en tanden met flinke snelheid draaien is het oppassen geblazen. Bij een motor aangedreven zaag is er ook nog een motor die beweegt en warm kan worden. Let er dan op dat bij de aanschaf je kettingzaag is voorzien van bijvoorbeeld beschermende kappen. Ook is het mogelijk dat de ketting door veelvuldig achter elkaar zagen snel heet kan worden en/of kan vastlopen in de ketting geleider.

De motorzaag is vaak voorzien van een terugslagbeveiliging wat zichzelf inschakelt indien de kettingrem de ketting automatisch stopt. Dit voorkomt het krijgen van een zogenoemde terugslag. Ook kan het zijn dat het model beschikt over een tweede handgreep voor extra houvast. Een veiligheidsschakelaar draagt zorg voor het niet onbedoeld inschakelen van de zaag. Let er ook goed op dat je kettingzaag is uitgerust met een anti-vibratiesysteem. Wanneer de machine beschikt over een vibratie gedempt handvat, dan zal deze minder trillen zodat schokken minder worden doorgegeven aan je armen en torso. Een soft grip handvat zorgt ervoor dat je een goede grip hebt en de kettingzaag makkelijk te hanteren is. Door de opgeruwde “soft-grip” omranding glijdt het tuingereedschap niet snel uit je handen.

Veiligheidsmiddelen

Echter, hoe veilig de motorzagen ook zijn gemaakt, voor alle kettingzagen geldt dat door onzorgvuldig gebruik er regelmatig ongelukken gebeuren. Veiligheid gaat dus boven alles, want je wilt graag van je mooi gesnoeide perceel of je knisperende open haard kunnen genieten. Wanneer je met een soortgelijke zaagmachine gaat zagen hou er dan rekening mee dat je beschermende kleding, een veiligheidshelm, veiligheidsbril en gehoorbescherming draagt. Veiligheidsmiddelen voor gebruik met je motorzaag kopen is daarom ook erg belangrijk.

Vergelijk de beste veiligheidsmiddelen
Nu vergelijken

Veiligheidskleding voor gebruik van een kettingzaag kopen

Een motorzaag kan bij onzorgvuldig gebruik erg veel schade veroorzaken. Het is dan ook (letterlijk) van levensbelang om tijdens het zagen goede en de persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Beschermende kleding voor een kettingzaag kopen is niet moeilijk, maar zorg ervoor dat je minimaal onderstaande veiligheidsmiddelen draagt.

Hoofdbescherming

Pas op je bol, want bij het afzagen van takken loop je kans op het verkrijgen van hoofdletsel. Niet alleen door vallende stukken hout, maar ook doordat je het risico loopt om naar beneden te vallen.

Gezichtsbescherming

Ben je aan het zagen dan zullen er ongetwijfeld houtsnippers in de rondte vliegen. Aangezien je maar 1 paar ogen hebt, wil je deze uiteraard goed beschermen. Het dragen van een veiligheidsbril of gelaatsscherm is dan geen overbodige luxe.

Gehoorbescherming

Kettingzagen produceren aardig wat lawaai, zeker de benzine motorzaag. Dit varieert (afhankelijk van het model) gemiddeld tussen de 75 en 120 decibel. Om gehoorbeschadiging te voorkomen zijn er oorkleppen of oordoppen verkrijgbaar. Er bestaan zelfs alles-in-1 helmen die voorzien zijn van een gezichtsbeschermer en oorkleppen.

Zaagbroek

Om je benen te beschermen is het noodzakelijk om een zaagbroek aan te trekken. Mocht om de een of andere reden de kettingzaag tegen je been aankomen, dan zal deze niet meteen je ledemaat door midden zagen omdat de zaagbroek ervoor zorgt dat de ketting vast zal lopen in de stof.

Werkschoenen

Omdat je met een motorzaag vaak zowel hoog als laag bij de grond aan het zagen bent, is het belangrijk om veiligheidsschoenen of laarzen met een stalen neus te dragen. Tevens kun je kiezen voor speciale zaaglaarzen.

Werkhandschoenen

Je kunt volstaan met goede tuinhandschoenen, al zijn er ook speciale handschoenen met zaagbescherming te koop. Deze zijn extra stevig. Wil je er zeker van zijn dat je veilig kunt zagen, dan kun je het best deze extra beschermende zaaghandschoenen kopen.

Veilig werken met een kettingzaag

Omdat een motorzaag een gevaarlijke machine is zul je hier op gepaste wijze mee om moeten gaan. Hieronder volgen enkele kettingzaag tips om op een veilige manier de machine te kunnen hanteren.

  • Op de plek waar je wilt gaan zagen ruim je eerst rondslingerend materiaal op waarmee je een overzichtelijk werkgebied creëert. Zorg dat je voorzien bent van beschermende kleding en dat je stevig staat.
  • Zagen doe je het liefst alleen, dus hou in de gaten dat dieren of andere mensen op gepaste afstand blijven.
  • Volg de zaag instructies in de handleiding en bedien de motorzaag bijvoorbeeld niet met 1 hand. Laat ook niet iemand anders het stuk hout vasthouden.
  • Check voordat je begint de kettingzaag. Is de ketting scherp genoeg en zit er voldoende spanning op? Is het motorolie reservoir gevuld zodat je ketting soepeltjes blijft lopen?
  • Zaag nooit “boven je macht” met een gewone kettingzaag. Wil je hoger gelegen takken afzagen, dan kun je het best een stokzaag of telescopische kettingzaag gebruiken.