Inhoudsopgave

Husqvarna robotmaaier

Husqvarna is een Zweedse fabrikant van tuingereedschap welke garant staat voor een effen gazon. Hiervoor heeft de fabrikant veel ervaring op gedaan en meerdere modellen op de markt gebracht. Gedurende de tijd zijn er daarom meerdere technologieën toegevoegd, waardoor je steeds meer kunt bereiken. De krachtige messen zorgen ervoor dat het gras altijd goed wordt afgesneden en er tevens een natuurlijke bemesting plaatsvindt. Hierdoor zal je gazon er te allen tijde weer goed uitzien, terwijl je slechts eenmalig een Husqvarna robotmaaier aan hoeft te schaffen.

Als een van de eerste fabrikanten bracht het bedrijf met de Automower een volautomatische accu grasmaaier op de markt. Een Husqvarna robotmaaier zoals bijvoorbeeld de Husqvarna Solar Hybrid kenmerkt zich door een hoge gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Door zijn lage gewicht kan het toestel zich gemakkelijk over je (oneffen) gazon verplaatsen zodat hij geheel zelfstandig je gazon kan onderhouden. Omdat hij is uitgerust met krachtige maaimesjes kan hij het gras perfect afsnijden en zorg dragen voor een mooi egaal maairesultaat. Daarnaast is de Husqvarna robotmaaier 24/7 beschikbaar en zal zonder morren het ingestelde maaiprogramma volgen.

Vergelijk Husqvarna robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken

Vergelijk Husqvarna robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Husqvarna robotmaaier

Husqvarna robotmaaier - Automower 435X AWDDe Husqvarna robotmaaier komt in meerdere modellen. Hierdoor heb je altijd een apparaat die bij je gazon past. Zo was de eerste serie voornamelijk bedoeld voor werkgebieden tot 600 vierkante meter. De series die erna komen zijn juist weer bedoeld voor de grotere gebieden. Het maakt daarom niet uit hoe groot het terrein is, je zorgt er altijd voor dat het gras de juiste hoogte heeft en dat je er geen omkijken meer naar hebt. De robotgrasmaaier doet namelijk alles zelf en begint daarna direct weer met opladen.

Een van de modellen van de Husqvarna robotmaaier is de Automower 105. Dit is de eerste serie van de fabrikant, welke een helling tot 25 procent aankan. Op dit model kun je de gewenste maaihoogte instellen tussen de 20 en 50 millimeter. Iets meer dan uur kan deze robot maaier voor je aan de slag, waarna de tuinmachine weer teruggaat naar het oplaadstation. De Automower 310 heeft een werkgebied tot maximaal 1.000 vierkante meter, welke ook hellingen tot 40 procent kan pakken. Ook is deze hoger in te stellen, wat weer extra voordelen met zich meebrengt voor de grasmat. Welk model je ook kiest, je bent altijd verzekerd van een redelijk geluidsstil apparaat.

Wat zijn de voordelen van Husqvarna robotmaaiers?

De Husqvarna robotmaaier heeft meerdere voordelen. Een daarvan is de accu. Elke Husqvarna robotmaaier kenmerkt zich door een prima maaitijd. De toestellen zijn voorzien van de beste li-ion accu’s en hebben een maaitijd welke varieert van 70 minuten (Automower 105) tot een verbazingwekkende 290 minuten (Automower 440) op een lading. Hierdoor kunnen de grootste terreinen worden aangepakt, zonder dat de robotmaaier hiervoor terug naar het oplaadstation moet.

Een ander voordeel is de veiligheid die er geboden wordt. Naast het gegeven dat de gras robotmaaiers zeer efficiënt zijn, is de Husqvarna robotmaaier is zeer veilig. Het toestel is uitgerust met diverse sensoren die ervoor zorgen dat zowel jijzelf, je huisdieren en de maairobot zelf geen noemenswaardige schade op kan lopen. Er zijn bots-, til- en kantelsensoren aanwezig die – wanneer getriggerd – de maaimotor direct stoppen. Daarnaast maaien de messen niet tot de buitenkant van de behuizing en zijn ze goed afgeschermd voor grijpgrage handjes. Uiteraard met een alarmsysteem met pincode niet ontbreken zodat je zonder pincode niks met het toestel aan kan vangen.

Als derde voordeel noemen we het geluidsniveau. Met een benzine grasmaaier of zitmaaier verspreid je flink wat decibellen. De Husqvarna robotmaaier behoort dan ook tot de stilste machines op de markt. Hij produceert een geluid van rond de 60 dB. Zo veroorzaakt de grasrobot geen overlast voor jezelf en de buren wanneer hij bezig is met zijn favoriete bezigheid: maaien.

Hoe werkt een Husqvarna robotmaaier?

Een Husqvarna robotmaaier werkt eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de robot maaier een vaste plek te geven. Hier plaats je het oplaadstation, waar de maairobot aan het einde van de werkzaamheden naar terug zal keren. Afhankelijk van het model moet je zelf de startknop indrukken of gaat de grasmaaier aan de slag wanneer deze vindt dat het tijd is. Daarbij kan de robot grasmaaier ook hellingen nemen, zodat er geen obstakel te veel is voor deze handige tuinmachine. Uiteindelijk gaat de robotmaaier vanzelf terug naar het oplaadstation om weer op te laden. Het is belangrijk dat een robot grasmaaier vaak maait, want op deze manier wordt er gezorgd voor een mooi strak gemaaid gazon met als mooie bijkomstigheid continue natuurlijke bemesting. Deze bemesting bestaat uit de kleine grastopjes die de robot grasmaaier op het gazon achterlaat. Gras opruimen is dus niet meer nodig!

Waar sommige robot grasmaaiers in parallelle banen maaien, maait de Husqvarna robotmaaier in een willekeurig patroon, ook wel kriskras patroon genoemd. Het willekeurige maaipatroon zorgt voor een uitstekend maairesultaat. Het gras wordt namelijk overal goed gemaaid en vanaf verschillende kanten. Tevens ontstaat er hierdoor geen spoorvorming in het gazon. En hellingen geen probleem voor deze krachtpatser. Door zijn goede grip en lage gewicht is de maaier ideaal voor hellingen tot zelfs 24 graden (45%).

Speciale functies van een Husqvarna robotmaaier

Afhankelijk van het model zijn er verschillende speciale functies te vinden bij de Husqvarna robotmaaier. De grasrobot beschikt (afhankelijk van het model) over een aantal handige functies. Zo is Automower uitgerust met een 4 cijferige pincode. Onbevoegden kunnen zonder deze pincode niks met de robotmaaier beginnen. Ook heeft de fabrikant andere slimme functies bedacht zoals een weer timer en GPS-systeem.

De Automower 315 tot en met de 450X zijn bijvoorbeeld uitgerust met weer timer. Dit betekent dat de machine de maaitijd aanpast op de groei van het gras. In een periode dat het gras hard groeit zal de maaier zijn maaitijden maximaliseren. In droge/zonnige perioden of later in het seizoen zal hij er minder vaak op uit gaan om het gras te maaien.

Daarnaast beschikken geavanceerde modellen zoals de Automower 430X en 450X over GPS-ondersteunde navigatie. Het ingebouwde GPS-systeem maakt een kaart van het gazon, inclusief grensdraden. Vervolgens zal de Husqvarna robotmaaier registreren welke delen van de tuin gemaaid moeten worden en zal zijn maaipatroon hierop aanpassen. Deze functie zorgt voor een geoptimaliseerde gazondekking en een uitstekend maairesultaat.

Waar je rekening mee moet houden bij je aankoop

Een Husqvarna robotmaaier aanschaffen is niet heel eenvoudig, doordat er meerdere series terug te vinden zijn bij het merk. Je moet daarom als eerste naar het oppervlak van de tuin of terrein gaan kijken. Afhankelijk hiervan vallen er namelijk al een aantal modellen af. Daarna kun je verder gaan kijken naar andere specificaties die de modellen kenmerken. Zo heb je de instellingen die je kunt gaan plaatsen, de besturing via een app of het geluidsniveau. Je kunt de robot grasmaaier daarom helemaal naar wens aanpassen.

Ondanks dat de specificaties belangrijk zijn om te bepalen welk model het beste bij je past, moet je bij de aanschaf van een Husqvarna robotmaaier (zoals bijv. de Automower 435X AWD) ook gaan kijken naar je eigen budget. Het maximale bedrag dat je uit kunt en wilt geven moet daarom te allen tijde vastgesteld worden. Begin daarmee als eerste, zodat je de nodige filters al aan hebt staan en de lijst met modellen korter wordt. Je gaat merken dat je dan altijd een goede aanschaf doet.

Verschillende Husqvarna robotmaaier modellen

Zowel klein- als grootgrondbezitters opgelet: de fabrikant biedt een complete range robotmaaiers aan. Er is dan ook een Husqvarna robotmaaier voor ieder tuin, variërend van een maximale werkgebied capaciteit tot maar liefst 5.000 m2! Een robotmaaier kiezen was nog nooit zo eenvoudig. De producent heeft momenteel meerdere volautomatische modellen in het assortiment. Een Husqvarna robotmaaier is uitgerust met 3 messen, een beveiligingssysteem en bots- en hefsensoren. De maairobot wordt standaard geleverd met een laadstation en extra messen. De begrenzingsdraad en haringen worden niet meegeleverd, maar deze kun je gelukkig extra bijbestellen.

Automower 105

 • Capaciteit werkgebied: 600 m2
 • Maximale helling: 14 graden / 25%
 • Maaihoogte (min-max): 20-50 mm
 • Maaibreedte: 17 cm (3 mesjes)
 • Werktijd: 65 minuten
 • Laadtijd: 50 minuten
 • Geluidsniveau: 61 dB
 • Stroomverbruik per maand: 5 kWh

Automower 310, 315 en 315X

 • Capaciteit werkgebied: 1.000 m2 (310) / 1.500 m2 (315) / 1.600 m2 (315X)
 • Maximale helling: 22 graden / 40%
 • Maaihoogte (min-max): 20-60 mm
 • Maaibreedte: 22 cm (3 mesjes)
 • Werktijd: 70 minuten
 • Laadtijd: 60 minuten
 • Geluidsniveau: 60 dB (310 en 315) / 58 dB (315X)
 • Stroomverbruik per maand: 8 kWh

Automower 420, 520 en 430X

 • Capaciteit werkgebied: 2.200 m2 (420 en 520) / 3.200 m2 (430X)
 • Maximale helling: 24 graden / 45%
 • Maaihoogte (min-max): 20-60 mm
 • Maaibreedte: 24 cm (3 mesjes)
 • Werktijd: 75 minuten (420 en 520) / 145 minuten (430X)
 • Laadtijd: 50 minuten
 • Geluidsniveau: 58 dB (420 en 430X) / 59 dB (520)
 • Stroomverbruik per maand: 17 kWh (420 en 520) / 18 kWh (430X)

Automower 440, 450X en 550

 • Capaciteit werkgebied: 4.000 m2 (440) / 5.000 m2 (450X en 500)
 • Maximale helling: 24 graden / 45%
 • Maaihoogte (min-max): 20-60 mm
 • Maaibreedte: 24 cm (3 mesjes)
 • Werktijd: 290 minuten (440) / 270 minuten (450X en 500)
 • Laadtijd: 60 minuten
 • Geluidsniveau: 56 db (440) /59 dB (450X) / 61 dB (550)
 • Stroomverbruik per maand: 23 kWh

Belangrijke kenmerken van Husqvarna robotmaaiers

 • Verschillende oppervlakten te maaien
 • Een geluidsstil apparaat
 • Langere tijd maaien op een volle accu
 • Extra beveiliging dankzij de pincode

Koop nu een Husqvarna robotmaaier