Inhoudsopgave

Husqvarna onderhoud

Om je Husqvarna robotmaaier in goede conditie te houden is het noodzakelijk met enige regelmaat de machine te reinigen en te inspecteren op ontstane beschadigingen. Beschadigde (slijtage) delen kun je vervolgens eenvoudig vervangen met behulp van deze onderhoudsinstructie. Het Husqvarna onderhoud is erg eenvoudig.

Husqvarna onderhoud | Reinigen

Aan de behuizing, wielen en maaischijf zal na verloop van tijd gras en vuil blijven plakken. Het is dan ook belangrijk om de robotgrasmaaier schoon te houden. Een maairobot waar aan veel gras is blijven plakken zal minder gemakkelijk hellingen op kunnen rijden, slechter presteren en sneller slijten.

Voor een langere levensduur en betere betrouwbaarheid controleer je regelmatig het toestel en vervang je – indien nodig – versleten onderdelen. Voor het reinigen kun je een zachte borstel of vochtige doek gebruiken om de opgedroogde grasresten te verwijderen. De bovenkant van de robotmaaier is bijvoorbeeld gemakkelijk schoon te maken met een spons en warm water. Let op! Gebruik in geen geval een tuinslang, hogedrukreiniger of gieter om de robotmaaier en het laadstation schoon te maken. Gebruik van stromend water en oplosmiddelen is uit den boze.

Veiligheid

Wanneer je werkzaamheden uitvoert aan het chassis van de maairobot, zet dan altijd de hoofdschakelaar in stand 0 (uit). Dit geldt voor werkzaamheden als het reinigen van de onderzijde alsmede voor het vervangen van de mesjes.

Video reiniging

Husqvarna onderhoud | Messen vervangen

Omdat je wilt dat je maairobot het gras netjes en efficiënt afmaait is het gebruikelijk om regelmatig je grasmaaier te inspecteren. De robotmaaier is voorzien van 3 scherpe snijmesjes die in de maaischijf zijn geschroefd. Deze mesjes scharnieren naar buiten tijdens het maaien en draaien naar binnen wanneer ze in aanraking komen met een voorwerp. De 3 messen en schroeven dienen allemaal op hetzelfde moment te worden vervangen omdat alleen op deze manier het maaisysteem uitgebalanceerd blijft.

Merk je bij inspectie op dat de robotmaaier mesjes nog prima intact zijn, dan nog is het beter deze regelmatig te vervangen. Op deze manier krijg je het beste maairesultaat en blijft het energieverbruik van de grasrobot laag.

De te nemen stappen om je messen te vervangen:

  • Zet de hoofdschakelaar in stand 0 (uit).
  • Gebruik veiligheidshandschoenen voordat je verder gaat.
  • Leg de robot grasmaaier op zijn kop en plaats deze op een schone en zachte ondergrond om krassen op de klep en de kap te voorkomen.
  • Draai vervolgens aan de glijplaat zodat de openingen hiervan recht voor de schroeven van de mesjes staan.
  • Verwijder de 3 schroeven met een platte of kruiskop schroevendraaier.
  • Neem voorzichtig de mesjes uit de maaischijf ben breng nieuwe mesjes en schroeven aan.
  • Draai de schroeven aan en controleer of de mesjes vrij kunnen draaien.

Vervang dus niet alleen de mesjes maar ook de schroeven. Bij hergebruik van de schroef kan hier slijtage optreden tijdens het maaien waardoor de mesjes uit de behuizing kunnen losraken. Op deze manier kunnen ze bijvoorbeeld op het gazon terechtkomen en ernstig letsel veroorzaken.

Video messen vervangen

Vergelijk Husqvarna messensets
Meer informatie

Husqvarna onderhoud | Accu vervangen

Husqvarna heeft haar robot grasmaaiers voorzien van onderhoudsvrije batterijen die een levensduur hebben van 2 tot 4 jaar. De levensduur hangt onder andere af van de lengte van het maai seizoen en het aantal uren dat de robotgrasmaaier dagelijks in gebruik is. Veel bedrijfsuren per dag of een lang seizoen betekent dat de accu vaker vervangen moet worden.

Husqvarna raadt aan alleen originele accu’s te gebruiken om zodoende de veiligheid van haar robotmaaier te kunnen garanderen. Is de rijtijd van de maairobot tussen twee laabeurten korten dan normaal, dan kan dit aangeven dat de accu oud wordt en uiteindelijk vervangen moet worden. Zolang de robot grasmaaier blijft zorgen voor een goed gemaaid gazon is de accu in orde. Wil je de accu laten vervangen? Neem dan contact op het je lokale Husqvarna vertegenwoordiger / dealer.

Een accu die aan het einde van zijn levensduur is mag niet verwerkt worden als huishoudelijk afval. In plaats hiervan moet de batterij worden afgegeven bij een geschikt inzamelpunt of recyclingscentrum.

Husqvarna onderhoud | Onweer

Is er kans op onweer? Ontkoppel dan alle aansluitingen in het laadstation (grensdraad, voeding en begeleidingsdraad) om risico op schade aan de componenten te beperken.

Husqvarna onderhoud | Winteropslag

Het seizoen is voorbij een de robotmaaier heeft vakantie verdiend. Voordat je de robotmaaier in de winterstalling zet moet deze eerst zorgvuldig gereinigd worden.

Accu opladen

Is dit eenmaal gedaan, dan is het noodzakelijk om de accu van de maairobot volledig op te laden. Alleen op deze manier kan de werking en levensduur van de batterij worden gegarandeerd. Als de batterij niet volledig is opgeladen, is het mogelijk dat hij beschadigd raakt en in sommige gevallen kan hij zelfs onbruikbaar worden. Om de batterij op te laden plaats je de Husqvarna grasrobot in het laadstation met de klep open. Wacht net zo lang totdat het accu symbool op het display aangeeft dat de batterij volledig is opgeladen. Zet vervolgens de hoofdschakelaar op 0 (uit).

Controleren van de maaier

Inspecteer de conditie van slijtage gevoelige onderdelen zoals de lagers in de achterwielen en de conditie van de mesjes. Vervang indien nodig zodat de robotmaaier bij de start van het komende maai seizoen in goede conditie is.

Opslag condities

Een grasmaaier robot wordt op zijn wieltjes opgeslagen op een vorstvrije en droge plek, bij voorkeur in de originele verpakking. Ook is het mogelijk de Husqvarna robotmaaier aan een originele Husqvarna wandsteun op te hangen.

Laadstation en voeding

De begeleidingsdraad en grensdraad kunnen in de grond blijven zitten. Het basisstation en de voeding kunnen binnen worden opgeborgen.  Ga hiervoor als volgt te werk:

  • Ontkoppel de voeding van het laadstation.
  • Ontgrendel vervolgens de connector en trek hem eruit.
  • Maak de contacten van de perimeter- en begeleidingsdraad los uit het basisstation. De uiteinden van de draden kunnen het best worden beschermd door ze in een potje met vet te steken.

Is het niet mogelijk om het laadstation binnen op te bergen? Laat dan het basisstation op zijn plek staan, maar zorg ervoor dat het gedurende de hele winter aangesloten blijft op het lichtnet, de grensdraad en de begeleidingsdraden.

Husqvarna onderhoud robotmaaier