Husqvarna 450X Automower review | De Husqvarna 450X Automower is een high-end robotmaaier die door middel van efficiënte navigatie als een topsporter zijn werk doet. Met een maximale werkcapaciteit van maar liefst 5.000 vierkante meter heeft deze jongen weinig concurrentie. Alleen de Robomow RS635 Pro S heeft ook een maximale capaciteit van 5.000m2.

Husqvarna 450X Automower

Vergelijk direct Husqvarna robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk direct Husqvarna robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Husqvarna 450X Automower review: voor welke gazons?

Een keer per week je gazon ter grootte van 5.000m2 maaien kost je minstens enkele uren aan noeste arbeid. En ben je eenmaal klaar, dan ziet het gazon er natuurlijk prima uit. Maar enkele dagen later merk je toch al dat het alweer minder wordt.

Nu gaan de meeste mensen niet elke dag hun gazon maaien, dus zit je tegen een groot gazon aan te kijken waar je toch niet helemaal blij mee bent. De Husqvarna 450X Automower biedt hier uitkomst. Deze volautomatische robotmaaier maait compleet zelfstandig, keert terug naar zijn lader om op te laden en rijdt weer uit. Je gazon zal er elke dag piekfijn uitzien. Het enige wat je hoeft te doen is af en toe even de gegevens van de maairobot bestuderen, eventueel wat instellingen (zoals maaihoogte) wijzigen en wanneer nodig de messen en behuizing ontdoen van grasresten.

De Husqvarna 450X Automower is geschikt voor zowel eenvoudige gazons als complexe en oneffen gazons met veel obstakels en hellingen. Deze grasrobot kan gemakkelijk hellingen tot 24 graden aan en heeft geen problemen met het navigeren door smalle doorgangen.

Husqvarna 450X Automower in de praktijk

Automatische doorgangsdetectie

Kijken we naar het omgaan met smalle doorgangen, dan slaagt de Husqvarna 450X Automower met vlag en wimpel. Hij is namelijk uitgerust met automatische doorgangsdetectie. Deze functie stelt hem in staat om de afstand tot de perimeter draad automatisch te verkleinen zodat hij door een smalle doorgang kan navigeren. Meerdere modellen van de fabrikant beschikken inmiddels over deze functie.

Wat verder een knap staaltje techniek is, dat eens de Husqvarna 450X Automower een doorgang heeft genomen, hij dit onthoudt. Een volgende keer zal hij namelijk een net iets andere route nemen om het gras niet te veel te belasten. Ook wordt zo spoorvorming, door telkens heen en weer rijden over hetzelfde stuk gazon, voorkomen.

Weertimer

Uitgerust met een weertimer kan de Husqvarna 450X Automower zich qua maaiprogramma aanpassen aan de groeisnelheid van het gazon. Is het voorjaar en groeit het gras erg snel? Dan zal de robotgrasmaaier er vaker op uit rijden. In tijden dat het gras minder snel groeit past de maairobot hier zijn programma weer op aan.

Automower Connect Module

De Husqvarna 450X Automower is net als de 430X Automower uitgerust met de Automower Connect Mudule. Dit betekent volledige controle over je robotmaaier middels GPS tracking. Met de GPS functie is het mogelijk om via een verbinding met het mobiele netwerk de robot grasmaaier te starten, stoppen en het maaiprogramma aan te passen. Via de app is de robot grasmaaier altijd op te sporen, bijvoorbeeld wanneer hij is gestopt of is ontvreemd.

GPS ondersteunde navigatie

Door een ingebouwd GPS systeem is de robotgrasmaaier in staat een kaart van de tuin te maken. Dit is inclusief perimeter- en zoekdraden. De Husqvarna 450X Automower registreert vervolgens welke delen van het gazon gemaaid moeten worden en zal zijn maaipatroon daarop aanpassen. Het resultaat van het gebruik maken van deze GPS navigatie is een geoptimaliseerde gazondekking met als bijkomend voordeel een nog mooier en egaler gemaaid gazon. Deze functie is voorhanden op de 430X en de 450X.

Gebruiksgemak

Programmeren en veranderen van instellingen is erg makkelijk bij de Husqvarna 450X Automower. Het bedieningsmenu is erg eenvoudig en de goed herkenbare afbeeldingen zorgen ervoor dat je niet te veel tijd kwijt bent aan het zoeken naar de juiste instellinge. Via het menu kun je onder andere gemakkelijk instellen op welke dagen en tijden je de grasrobot aan het werk wilt hebben.

Bediening via App

Husqvarna heeft ook ingezien dat de mens graag eenvoudig machines wil kunnen bedienen. Middels de app (iOS en Android) is het mogelijk om van afstand je Husqvarna 450X Automower in te stellen en te besturen. Je hoeft het gazon niet meer op en dat is nu juist de bedoeling. Toch? Oke, even lekker ravotten met de kinderen, maar zelf maaien daar heb je geen zin meer in. Middels de app kun je een plattegrond van je tuin opvragen en met de heat-map zien waar je grasmaaier recentelijk is geweest.

Installatie

Om gebruik te maken van de GPS functie op de Husqvarna 450X Automower zul je deze moeten voorzien van de bijgeleverde simkaart. De simkaart stop je in de robotmaaier en zet vervolgens de Husqvarna App op je mobiele telefoon. Nadat je een account hebt aangemaakt en je robotmaaier een leuke naam hebt gegeven, wordt de maairobot aan je smartphone gekoppeld.

Nu begint het leuk te worden, want je kunt de robotgrasmaaier opdrachten gaan geven. Daarnaast is het mogelijk instellingen te wijzigen en zie je waar hij zoal geweest is. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld het veranderen van de maaihoogte en het aanpassen van het maaiprogramma. Het is ook mogelijk om de maairobot te laten terugkeren naar zijn basisstation.

Tracking

Een mooie feature is ook dat dat je via de app kunt zien waar de Husqvarna 450X Automower zoal is geweest (line trail). Ook is er een hitte map (heat map) voorhanden die laat zien waar de machine het meest heeft huisgehouden. Is de luilak veel in het laadstation geweest of zie je dat de maaitijd flink terugloopt? Misschien is dan de accu aan vervanging toe. Maait hij bepaalde gebieden niet? Toch maar eens even het gazon op lopen dan maar.

Werking Automower Connect

Maaihoogte

Wil je het gras wat langer of juist wat korter hebben? De maaihoogte kan bij de Husqvarna 450X Automower elektrisch worden ingesteld door een draaiknop bovenop het toestel of via de app. Je kunt kiezen uit een hoogte van 20 tot 60 millimeter. Maar let op. Het is niet verstandig om de grasrobot gelijk op de kortste stand in te stellen omdat je dan het risico loopt op grote afgesneden grassprieten die op je gazon belanden en hier niet verteren. Het beste is om wat hoger te beginnen en bijvoorbeeld elke week de maaihoogte iets te verlagen.

Mulching

Eens je de maaihoogte goed hebt staan en de robotmaaier aan de slag gaat, zul je zien dat hij slechts zeer kleine gras snippers achterlaat. Het maaisel hoef je niet op te ruimen, want dit composteert en dient als organische voeding voor je gazon. Het systeem van grasrecycling wordt ook wel “mulchen” genoemd. Dit zorgt ervoor dat je gazon er na verloop van tijd gezonder en groener uit zal gaan zien.

Husqvarna 450X Automower vs Robomow RS635 Pro S

Wat het altijd goed doet bij robotmaaier reviews, is een vergelijk met een andere robotmaaier die ongeveer dezelfde werkgebied capaciteit heeft. In deze Husqvarna 450X Automower review vergelijken we de grasrobot met de RS635 Pro S robotmaaier van Robomow.

Husqvarna 450X Automower - robotmaaier vergelijkVergelijken we de Husqvarna 450X Automower met de Robomow RS635 Pro S, dan zien we dat de Robomow qua maaitijd verreweg niet in de buurt komt van de Husqvarna 450X Automower. De Husqvarna 450X Automower is dan ook bijna 3 keer zo lang op het gazon aan het maaien dan de Robomow RS635 Pro S. Echter, een oplettend oog heeft natuurlijk al gezien dat de maaibreedte van de Husqvarna 450X Automower bijna 2,5 keer kleiner is dan die van de Robomow RS635 Pro S. Om een lang verhaal kort te maken: de Robomow kan dan wel veel minder lang op een volle accu lading maaien, maar hij zal in deze tijd wel veel meer gras wegmaaien door zijn grote maaibreedte.

Het verschil in gewicht tussen de beide robotgrasmaaiers is voor een groot deel te verklaren door het gebruik van verschillende maaisystemen. Waar Husqvarna kiest voor het klassieke systeem van meerdere kleine maaimesjes, is de Robomow uitgerust met 2 flinke mesbladen die ook dennenappels en takjes kunnen versnipperen.

Maaisysteem

De Husqvarna 450X Automower is voorzien van 3 kleine maar vlijmscherpe scharnierende maaimessen. Deze mesjes zitten vast aan een roterende schijf, maar kunnen wel vrijuit bewegen (in- en uitklappen). Het maaisysteem bevindt zich midden onder de robot grasmaaier en de mesjes komen niet buiten de behuizing wat een veilige werking garandeert.

Eens de maaimotor is gestart worden de mesjes die vastzitten aan de draaischijf naar buiten geslingerd en maaien zodoende het gras lekker kort. Komen de mesjes in aanraking met een voorwerp wat ze niet kunnen maaien zoals steentjes of dennenappels, dan zullen ze inklappen om verdere schade aan het toestel en het voorwerp te voorkomen.

Omdat de mesjes automatisch naar binnen klappen als ze in contact komen met een object, betekent dit niet dat je het gazon vol met rommel moet laten liggen. Af en toe even grote takken of dennenappels opruimen zorgt er ook voor dat de Husqvarna 450X Automower efficiënter zijn werk kan doen.

Spot maaien

Spot Cutting wordt gebruikt voor delen van het gazon waar langer gras te vinden is. Dit kan bijvoorbeeld zijn onder een eettafel of onder een houten bankje wat je op het gazon hebt staan. Aangezien de robot maaier hier waarschijnlijk niet onder kan komen zal het gras er wat hoger staan. Verwijder de tafel of het bankje dan even van het gazon en plaats de Husqvarna 450X Automower op de plek die gemaaid moet worden.

Tik vervolgens in het menu de “spot snijfunctie” aan en de grasmaaier robot zal in spiraalvorm steeds grotere rondjes gaan maaien om vervolgens zijn normale maaiprogramma weer op te pakken. Tijdens deze spot cutting gebruikt de grasrobot extra vermogen om zich te kunnen verplaatsen en er gaat extra vermogen naar de maaimessen omdat deze zwaar werk moeten verrichten. Ben je tevreden met het resultaat, dan kun je de meubels weer terugzetten en genieten van je maairobot die geheel zelfstandig het gras voor jou en je familie aan het maaien is.

Wil je graag meer informatie over de diverse maaipatronen die een robotmaaier kan volgen?

Lees meer..

Geluidsproductie

De Husqvarna 450X Automower produceert slechts 58 decibel aan geluid en dat is minder dan de directe concurrent van Robomow die met 66 dB iets luidruchtiger is. Een en ander heeft dan ook te maken met het gekozen maaisysteem. Je kunt de robotmaaier dus gerust op je vrije dag of in de vroege ochtend laten maaien, want hij zal geen geluidsoverlast veroorzaken.

Weerbestendigheid

Omdat het Scandinavische klimaat nou niet het meest zachte is, zal de Husqvarna 450X Automower ook in minder fijne weersomstandigheden zijn werk doen.

Regensensor

De met een regensensor uitgeruste Husqvarna 450X Automower zal regen detecteren. Is dit het geval dan zal de robot maaier terugkeren naar zijn docking station. Is het weer droog, dan gaat de robot uit zichzelf weer aan de slag. Natuurlijk staat ook als het regent de robotmaaier zijn mannetje, maar het is zowel voor het toestel als het gras beter om alleen droog gras te maaien. Is het gras nat dan moet de maairobot meer vermogen leveren en kunnen wielsporen lang zichtbaar blijven. De mulching functie zal ook niet meer werken door vast klittende grasresten op de messen en maaier zelf. Met vorst kun je de robotgrasmaaier beter binnen laten staan.

Veiligheid

Om er zeker van te zijn dat de robotmaaier geen onbedoelde schade toebrengt, is hij volgestopt met sensoren.

Als de Husqvarna 450X Automower ergens tegenaan botst, wordt opgetild of kantelt dan stopt hij direct met maaien. Komt de robotmaaier in aanraking met een object dan zal hij stil gaan staan en zijn weg in een andere richting vervolgen. Verder beschikt de maairobot over afstandssensoren. Ziet de grasmaaier robot dat hij een obstakel nadert, dan mindert hij vaart en zal in een andere richting verder maaien.

Tussen de zijkant van de behuizing en de messen zit voldoende ruimte. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de messen buiten het apparaat kunnen maaien. Veiligheid staat voorop, echter dit heeft ook zijn nadeel en wel voor gazonranden. De robotmaaier is, doordat de messen binnen de behuizing zitten, niet in staat de gazonranden goed te maaien. Hierdoor zul je de kantenmaaier af en toe uit de schuur moet halen.

Pin-code en alarm

Er is een pincode en alarmsysteem ingebouwd zodat niet iedereen de Husqvarna 450X Automower kan bedienen. Vooral kinderen en dieven wil je het liefst weghouden bij je maairobot. Is er iets vreemd aan de hand met de robotmaaier, dan zal hij je een bericht sturen.

Husqvarna 450X Automower review: conclusie

Met vele voordelen als GPS ondersteunende navigatie, omgang met smalle doorgangen en al met al een uitstekend en efficiënt maaigedrag is de Husqvarna 450X Automower een high-end robotmaaier die je niet teleur zal stellen.

Voordelen

  • Uitermate geschikt voor complexere tuinen
  • Maait effectief door middel van GPS ondersteunende navigatie
  • Zeer goede maaitijd/laadtijd ratio
  • Automatische doorgangsdetectie
  • Gemakkelijk te gebruiken

Nadelen

  • Zelf perimeterdraad en haringen meebestellen
  • Af en toe nog zelf de kantenmaaier gebruiken voor gazonranden
Bestel direct een Husqvarna robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een Husqvarna robotmaaier in België
Nu kopen

One thought on “Husqvarna 450X Automower review

  1. Wij zijn in het bezit van een robotmaaier 450x Husqvarna. Wij willen weten waar we het aantal draaiuren kunnen aflezen. Goed bestudeerd maar we zijn er niet achter gekomen.

    Groet Nico Bant.Greenkeeper golfbaan Molenslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *