Husqvarna 430X Automower review | Robotmaaiers produceren kan het Zweedse merk als geen ander. De Husqvarna 430X Automower is daarop geen uitzondering. Uitgerust met een GPS-systeem, weertimer en lithium-ion accu behoort deze maairobot tot de beste robotmaaiers die er op dit moment bestaan.Husqvarna 430X Automower robotmaaier

Vergelijk direct Husqvarna robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk direct Husqvarna robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Husqvarna 430X Automower review

Dat de Husqvarna 430X Automower met kop en schouders boven andere modellen uitsteekt is te zien aan zijn uitrusting. Een weertimer zorgt ervoor dat de maaier niet automatisch zijn programma afloopt, maar juist in de gaten houdt of hij het gras vaker of juist minder vaak moet maaien. De maairobot past namelijk zijn willekeurige maairitme aan op de groeisnelheid van het gras!

Omdat de Husqvarna 430X Automower geschikt is voor werkzaamheden in complexe tuinen en beschikt over doorgangsdetectie, is het een slimme hulp in de tuin. Wanneer je een smalle doorgang hebt van het ene naar het andere gazon kan hij de afstand tot het grensdraad verkleinen zodat hij deze smalle doorgang makkelijk door zal rijden. Meerdere modellen van Husqvarna beschikken momenteel over deze functie. Wat daarentegen niet veel modellen ter beschikking hebben is de unieke GPS-navigatie. Deze is wel aanwezig op de Husqvarna 450X Automower.

Husqvarna 430X Automower in de praktijk

GPS-systeem

Geavanceerde modellen als de Husqvarna 430X Automower en 450X beschikken over unieke GPS-ondersteunende navigatie. Dit houdt in dat het ingebouwde GPS-systeem een kaart / map van de tuin aanmaakt inclusief laadstation en grensdraden De robot grasmaaier kan door dit intelligente systeem onthouden welke gebieden reeds gemaaid zijn en welke nog niet. Hierop zal hij zijn maaipatroon aanpassen om op deze manier zo efficiënt mogelijk het gras te maaien. Deze functie zorgt dus voor een geoptimaliseerde gazondekking en een ongeëvenaard maairesultaat. Dit dan ook een van de redenen dat de Husqvarna 430X Automower met name geschikt is voor complexe en oneffen gazons.

Spot Cutting modus

Stel je hebt in je tuin plekken die wat extra aandacht nodig hebben omdat het gras hier extra snel groeit of gewoon hoog staat. Met de Spot Cutting modus kun je hier snel korte metten mee maken. Zet hiervoor de Husqvarna 430X Automower op het te maaien oppervlak en kies uit het bedieningsmenu de “spot cutting” optie. Vervolgens zal de grasrobot in een spiraal steeds grotere rondjes gaan maaien om na verloop van tijd zelf zijn normale maaiprogramma weer op te pakken. Simpel en effectief!

Uithoudingsvermogen

Husqvarna heeft hierop extra zijn best gedaan. Met zijn efficiënte aandrijfsysteem en lithium-ion robotmaaier accu is de Husqvarna 430X Automower eenvoudig in staat je gazon onderhouden. Op een acculading kan hij maar liefst ruim 135 minuten maaien. Na deze maaimarathon keert hij weer terug naar zijn basisstation om op te laden. Na ongeveer een uur is de accu weer vol en de maairobot klaar om aan het werk te gaan. Hier onderscheidt de Husqvarna 430X Automower zich van andere merken, want zo’n werktijd/oplaadtijdratio zien we niet vaak! De efficiëntie van deze robotgrasmaaier blijkt wel doordat hij met al zijn functies en technieken slechts 18 kWh per maand verbruikt.

Messen en maaihoogte instelling

Husqvarna 430X Automower beschermhuisOnder de Husqvarna 430X Automower zien we 3 ronddraaiende stalen messen middels schroeven vastgezet op een roterende ronde plaat. Je kunt de mesjes eenvoudig vervangen met slechts een schroevendraaier. De mesjes kunnen ondanks dat ze zijn vastgeschroefd vrij bewegen zodat bij het tegenkomen van obstakels minimale schade aan de mesjes zal ontstaan. Robotmaaiers met een enkel maaiblad zijn vaak een stuk zwaarder. Met 13kg in totaal is deze robotmaaier een stuk lichter dan bijvoorbeeld de Robomow RS615 Pro van 20kg.

De maaihoogte is via het bedieningsmenu elektronisch in te stellen tussen de 20 en 60 millimeter. Wanneer je de grasmaaier robot voor het eerst een rondje laat rijden, zet hem dan niet meteen op de laagste stand (20mm). Wanneer het gras een stuk hoger is zullen er grote grassnippers op je gazon blijven liggen die niet snel verteren. Begin daarom wat hoger zodat het gras op alle plekken van je tuin de tijd krijgt om op een zelfde hoogte te komen. Daarna kun je de stapsgewijs de maaihoogte verlagen (indien gewenst).

Het is overigens aan te raden dat je – voordat je het grensdraad en laadstation installeert – het gazon eerst nog een keer zelf goed kort maait. De grensdraden kun je dan lekker dicht op de ondergrond neerleggen en vastzetten. Tevens voorkom je dat je dat de Husqvarna 430X Automower de eerste maairondes minder efficiënt kan maaien en veel grote grassnippers achterlaat.

Grasrecycling

Een Husqvarna 430X Automower is uitgerust met een mulching functie. Deze grasrecycling functie betekent dat de robotgrasmaaier het gras in zeer kleine snippers op het gazon achterlaat. Deze kleine snippers zakken naar de bodem en zorgen voor een natuurlijke bemesting van je gazon. Na verloop van tijd zal je gras beter groeien en er voller uitzien. Door regelmatig met een robotmaaier over het gras te gaan voorkom je ook mos- en onkruidvorming.

Weerbestendigheid

De wielen onder de Husqvarna 430X Automower zijn iets groter dan die onder de andere Husqvarna modellen. Hiermee is het bedwingen van hellingen van 24 graden en gladde ondergronden geen probleem. Op nat gras en in complexe tuinen voelt hij zich op zijn gemak. De Husqvarna 430X Automower is ontworpen om met regen, wind en kou te kunnen maaien. Zijn robuuste behuizing en materialen zorgen ervoor dat jouw gazon telkens weer op een maaibeurt kan rekenen! Toch is het beter om bij slechte weersomstandigheden de maairobot in het basisstation te laten staan. Op nat gras kunnen de wielsporen lang zichtbaar blijven en de robotmaaier zal eerder schoongemaakt moeten worden door samen klittende grasresten.

Beveiliging en veiligheid

Om de veiligheid van jezelf, je kinderen en huisdieren te garanderen is de Husqvarna 430X Automower rijkelijk uitgerust met sensoren en slimme technieken. De pincode en diefstalbeveiliging draagt zorg voor een veilig gevoel. De pincode en alarmsysteem zorgen ervoor dat onbevoegden de grasrobot niet kunnen bedienen.

Botssensoren zorgen ervoor dat de machine, wanneer deze in de gaten krijgt dat hij een object nadert, in vaart mindert en bij de botsing automatisch het roterende blad met messen uitschakelt! Hiermee wordt voorkomen dat zowel de messen als omstanders schade oplopen. Let op: is het een klein object, dan zal de grasrobot hier eenvoudig overheen maaien. Een kleine pop van je nichtje wordt als je niet oplet flink toegetakeld. Til- en kantelsensoren zijn ervoor om te garanderen dat er geen ongelukken gebeuren bij het optillen of kantelen van de grasrobot. Gebeurt dit dan zullen wederom de messen automatisch stoppen!

Bediening via App

Voor wie volledige controle wil: de Husqvarna 430X Automower wordt geleverd met een app voor eenvoudige bediening. De meegeleverde simkaart stop je in de machine en download vervolgens de app (iOS en Android) naar je smartphone. Het installeren gaat eenvoudig en indien gereed wordt je gevraagd een account aan te maken. Hier kun je je robot maaier een naam geven en hem koppelen aan je telefoon. Zo is het mogelijk om vanuit je huiskamer de grasrobot te bedienen. Met de Husqvarna app kun je op ieder moment je Husqvarna Automower andere opdrachten geven of inzien wat hij zoal gemaaid heeft. Je kunt dan kiezen voor de optie waarin je de gereden routes kunt zien of kiezen voor de hitte-map waarmee je kunt zien waar hij het meest is geweest.

Wanneer de Husqvarna 430X Automower in de problemen komt of er een storing is krijg je via sms een berichtje! Is hij per abuis toch door een dief meegenomen? Geen nood, hij is middels de app op te sporen.

Husqvarna 430X Automower review: conclusie

Husqvarna 430X Automower vooraanzicht

Een Husqvarna 430X Automower kopen is een prima keuze voor elke tuin, maar ook zeker voor complexe tuinen tot 3.200m2. Het gebruikte maaisysteem is zeer effectief. Bestaat je tuin uit diverse hellingen en/of obstakels, hou rekening met een marge van ongeveer 20 procent afhankelijk van de complexiteit van het te maaien terrein. Als je uitgaat van een aanbevolen gazongrootte van 2.600 m2 dan zit je safe. Let er wel op dat je bij aanschaf zelf installatiemateriaal als pennen en perimeterdraad bij moet bestellen. Ook accessoires als een robotmaaier garage kun je eenvoudig online kopen.

Voordelen

  • Het apparaat is in staat meerdere zones te maaien
  • Snel opladen in combinatie met een werktijd van ruim 2 uur!
  • GPS‑navigatie voor optimale gazondekking en een perfect maairesultaat
  • Spot Cutting functie
  • Bediening via app… en nog veel meer!

Nadelen

  • Als we dan toch 1 moeten noemen is het dat je zelf de graskanten bij zult moeten (laten) trimmen omdat de Husqvarna 430X Automower niet beschikt over een zogenaamde randmaaimodus
Bestel direct een Husqvarna robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een Husqvarna robotmaaier in België
Nu kopen