Husqvarna 315 Automower review | De Husqvarna 315 Automower is een robot grasmaaier die zich thuis voelt in complexe tuinen. Eigenlijk voelt hij zich thuis in elke tuin, mits niet groter dan 1.500 vierkante meter en geen hellingen groter dan 22 graden. Uiteraard zijn diepe kuilen niet gewenst, maar dat spreekt hopelijk vanzelf!

Husqvarna 315 Automower - zijaanzicht

Vergelijk direct Husqvarna robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk direct Husqvarna robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Husqvarna 315 Automower review

Uitgerust met een weertimer is de Husqvarna 315 Automower in staat je gazon optimaal te bedienen. De weertimer zorgt ervoor dat de robotmaaier zijn maaitijd altijd aanpast op de groeisnelheid van het gras. In een periode dat het gras minder hard groeit zal hij minder vaak uitrijden en in een periode met snelle grasgroei zal hij zijn maaitijd maximaliseren.

Husqvarna 315 Automower in de praktijk

Geluidsniveau en maaitijd/laadtijd ratio

Met een geluidsniveau onder de 60 dB is de Husqvarna 315 Automower een van de stilste robotmaaiers op de markt. Concurrenten als de Robomow RS615 en Bosch Indego 1000 maken wat meer lawaai, echter is dit nog niet echt storend te noemen. Je buren zullen niet merken dat er op jouw gazon een robotgrasmaaier actief is. Of wel, want je grasmat heeft er nog nooit zo netjes en groen uitgezien! Na ongeveer 70 minuten gemaaid te hebben vindt de Husqvarna 315 Automower het welletjes geweest en keert uit zichzelf terug naar het basisstation om de accu op te laden. Dit laden duurt ongeveer 60 minuten waarna de robot maaier weer aan de slag gaat. Met 9kg in gewicht is hij een stuk lichter dan bijvoorbeeld de Robomow RS615 die 20kg weegt.

De Husqvarna 315 Automower beschikt over een lithium-ion robotmaaier accu welke automatisch wordt opgeladen wanneer de maairobot merkt dat hij onder een bepaald niveau zakt. Daar het een lithium accu betreft zal deze niet snel aan capaciteit verliezen en jaren lang meegaan. Het voordeel van een grasmaaier robot op lithium accu is dat deze naast het behouden van zijn capaciteit over de jaren heen, ook veel sneller in staat is op te laden dan modellen met een loodzuur-accu zoals de Robomow RX-serie. Merk je na een aantal jaar dat de Husqvarna 315 Automower op een acculading korter gaat maaien en/of meer tijd kwijt is met opladen? Geen nood, je kunt dan gemakkelijk de accu (laten) vervangen.

Husqvarna 315 Automower messensysteem: 3 robuuste maaimessen

Net als veel andere robotmaaiers is ook de Husqvarna 315 Automower uitgerust met 3 messen op een roterende schijf in het midden van het chassis. Deze mesjes zullen door het ronddraaien van de schijf naar buiten slingeren en het gras perfect kortwieken. Komen ze in aanraking met kleine objecten zoals dennenappels, takjes, steentjes of speelgoed, dan slaan ze automatisch naar binnen. Op deze manier wordt voorkomen dat messen, de maaier en het object veel schade oplopen. Ook wordt hiermee voorkomen dat stukken van het mes afbreken, deze op het gazon blijven liggen, en in de toekomst letsel aan mens en dier kunnen veroorzaken. Een simpel maar zeer effectief messenysteem!

Lees meer..

Omgaan met objecten: diverse sensoren

In en om het gazon staan wellicht bomen, hekjes en er liggen toevallig ook een paar grote zwerfkeien. Dit is voor de Husqvarna 315 Automower geen probleem. Door sensoren is hij in staat deze objecten te detecteren. Botst hij ergens tegenaan dan zullen de messen direct stoppen met roteren. De grasrobot stop uiteraard ook en zal een stukje terug rijden om daarna zijn weg in een andere richting te vervolgen. Op deze manier wordt schade aan het toestel en de messen voorkomen. Wanneer je de robotmaaier optilt of wanneer hij kantelt is het toestel zo ontworpen dat het direct stopt met maaien. Veiligheid gaat bij Husqvarna boven alles zodat mens en dier zich niet kunnen bezeren.

Middels een pincode en alarmsysteem is de Husqvarna 315 Automower beveiligd tegen oneigenlijk gebruik. Alleen door het intoetsten van de pincode kun je de grasrobot (her)programmeren en het alarmsysteem zorgt ervoor dat een dief wordt afgeschrikt.

Gras recycling

Wanneer de robotmaaier met zijn 22cm maaibreedte je gazon aan het maaien is, dan doet hij dit met precisie. Juist omdat de Husqvarna 315 Automower zo vaak op het gras te vinden is en dit goed kort wordt gehouden, zal de grasmaaier robot steeds hele kleine stukjes van het gras af maaien. Deze kleine grassnippers vallen tussen de overige grassprieten en nestelen zich op de bodem van je gazon. Binnen een mum van tijd zijn deze kleine voedzame grassnippers verteerd en zorgen op deze manier voor een optimale bemesting van je gazon! Het gras wordt dikker, groener en gaat er gewoon een stuk beter uitzien. In het Engels wordt deze functie ook wel “mulching” genoemd.

Spiraal maaien (spot cutting)

Zie je ergens in je tuin een stukje gras wat hoger is dan normaal? Zet dan de Husqvarna 315 Automower op deze plek neer en selecteer de “spot cutting” mode op je toestel. Hiermee zal de maairobot de plek in spiraalvorm met steeds grotere cirkels gaan maaien en uiteindelijk weer zijn eigen weg vervolgen. Maar waarom is deze functie nou aanwezig horen wij je denken? De robot grasmaaier maait toch alles? Ja, tot op zekere hoogte. Als je objecten op je gazon hebt staan zoals een tafel en stoelen of misschien wel een barbecue, zal de maaier hier niet goed onder kunnen maaien. Wanneer je de objecten weg haalt kun je met deze “spot cutting” je gras weer snel bijwerken.

Komt de Husqvarna 315 Automower op zijn verdere route nauwe passages tegen dan zal hij deze elke keer op een andere manier gaan maaien om spoorvorming van de wielen te voorkomen. Hellingen tot 22 graden neemt hij met gemak dus loopt je tuin op meerdere plekken een beetje schuin dan hoef je je geen zorgen te maken.

Weerbestendig ontwerp

Husqvarna 315 Automower - kitGelukkig is deze Husqvarna 315 Automower robotmaaier voorzien van een zeer robuuste behuizing met dito materialen. Hij kan tegen een stootje en is ook weerbestendig. Dit betekent dat hij nat gras kan maaien en met regen kan maaien. Het gehele maaiseizoen door zal hij buiten aan het werk zijn. In de winterperiode is het beter de grasrobot binnen te zetten. Heb je een erg uitdagend terrein voor de maairobot van je keuze, dan is het aanschaffen van de Husqvarna achterwiel kit een goed idee. Deze kit met extra grof profiel zorgt voor extra grip op de achterwielen bij hellingen, vochtig of oneffen terrein.

Regensensor

Gelukkig is elke Husqvarna 315 Automower uitgerust met een regensensor, geen overbodige luxe. Bijna elke robot maaier kan nat gras maaien, maar het maairesultaat zou wel eens tegen kunnen vallen. De maairobot zal veel meer moeite moeten doen om zich over het gazon te verplaatsen en kleine gras snippers zullen aan het toestel blijven kleven. Hierdoor krijgt de robotgrasmaaier het nog zwaarder. Daarom heeft de fabrikant haar 315 Automower uitgerust met een regensensor. Merkt de maairobot dat het regent, dan zal hij zijn maaiprogramma afbreken en terugkeren naar het laadstation.

Instellingen wijzigen

Wil je de robotmaaier programmeren? Dat kan heel eenvoudig. Je kunt aangeven op welke dagen en/of tijdstippen je de maaier aan het werk wilt zetten. Maaihoogte instellen? No problemo. Dit instellen gebeurt door het draaien aan een knop bovenop de grasrobot. Met deze knop kun je de maaihoogte in stellen tussen de 20 en 60mm. Zet Husqvarna 315 Automower echter niet meteen op de laagste stand (tenzij je vlak daarvoor zelf het gazon nog een keer hebt gemaaid). Je wilt niet dat er te grote gras snippers op het gazon belanden, want deze verteren niet zo snel als de kleine “gemulchte” stukjes.

Husqvarna 315 Automower review: conclusie

Als je het beu bent om elke week 1 of twee keer je grote mooie gazon te maaien, kies dan voor een robotmaaier. Met de Husqvarna 315 Automower kun je je geen buil vallen. Deze steun en toeverlaat in de tuin zal je immens veel werk uit handen nemen. Waar je normaal gesproken om de paar dagen het gras maait zie je naar enkele dagen alweer verschillen in het grasniveau ontstaan. Ga je een Husqvarna robotmaaier kopen (in dit geval de Husqvarna 315 Automower), dan ligt je gazon er altijd strak bij. Het is een zeer robuuste en efficiënte robotmaaier die je niet teleur zal stellen. Uniek is dat de grasmaaier robot zo slim is dat hij zijn maaiprogramma aanpast aan de groeisnelheid van het gras! Dat zien we niet zo vaak. De prijs ligt iets hoger dan zijn concurrenten, maar kwaliteit heeft zijn prijs om het zo maar te zeggen.

Voordelen

 • Unieke eigenschappen als een weertimer en spot cutting modeHusqvarna 315 Automower - achterzijde
 • Zeer goede maaitijd/laadtijd ratio
 • Robuuste robotmaaier

Nadelen

 • Prijs van de Husqvarna 315 Automower is wat aan de hoge kant
 • Zelf grensdraad en haringen bijbestellen
Bestel direct een Husqvarna robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een Husqvarna robotmaaier in België
Nu kopen

4 thoughts on “Husqvarna 315 Automower review

 1. Wij hebben 2 nieuwe robotmaaiers laten installeren. Na enkele maanden begon de winter. Nu blijkt door het schoonmaken een printplaat geoxideerd te zijn door vocht. Husqvarna geeft aan gewoon een nieuwe printplaat erin. Geen enkele coulance vanaf Husqvarna. Wat een aanfluiting. Gewoon troep wat niet tegen vocht kan en een firma die alleen wil verkopen.

 2. IK heb de Husqvarna 310 voor in mijn geval 1.000m2, nu 4 jaar, geen probleem. Na 3 jaar een nieuwe accu ca. € 75,00 en weer verder. Weet niet of je misschien met veel, spuitwater (hogedrukreiniger? ) de robot maaier hebt schoon gemaakt, daar kan hij nl niet tegen, staat ook over duidelijk bij. Voor mij een Top apparaat!

  1. Hallo Gerben,

   Bedankt voor je bericht! Fijn om te lezen dat je Automower zijn werk nog steeds goed doet.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 3. Zeer tevreden over de robotmaaier. Niet goedkoop, maar het geld waard. Doet waarvoor hij aangeschaft is, en kan tegen een stootje, wat zeker belangrijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *