Husqvarna 310 Automower review | De Husqvarna 310 robotmaaier is geschikt voor elk type tuin. Is de totale gazon afmeting maximaal 1.000 vierkante meter en bevat deze geen hellingen groter dan 22 graden? Dan is de Automower 310 een geschikte kandidaat om eens onder de loep te nemen.

Husqvarna 310 Automower

Vergelijk direct Husqvarna robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk direct Husqvarna robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Husqvarna 310 Automower review

De Husqvarna 310 Automower is uitgerust met een weertimer. Robot grasmaaiers die een weertimer aan boord hebben zijn in staat de maaitijd aan te passen aan de groeisnelheid van het gras. Groeit het gras in een periode iets minder hard dan zal de maairobot minder vaak uitrijden. Omgekeerd, als het gras de neiging heeft om super snel te groeien dan gaat de Husqvarna 310 robot grasmaaier aan de bak om de maaitijd te maximaliseren.

Husqvarna 310 Automower in de praktijk

Drie robuuste maaimessen

Een beproefde techniek voor het chirurgisch kortwieken van grassprieten is het gebruik van 3 flexibele maaimesjes. Deze maaimesjes zijn verbonden met een roterende schijf in het midden onder de grasmaaier. Wanneer de maaimotor van de Husqvarna 310 start, zal de schijf snel gaan roteren waardoor de messen naar buiten klappen. Aan veiligheid is gedacht, want de mesjes komen niet buiten de behuizing.

Schade aan de mesjes wordt voorkomen doordat deze bij contact met bijvoorbeeld dennenappels en grotere takjes weer automatisch naar binnen klappen. Zo zullen er geen stukjes mes afbreken en op het gazon belanden.

Spot cutting modus (spiraal maaien)

Vaak ken je het wel. Het gras onder een tafel of een robuust houten meubel wordt niet of nauwelijks gemaaid. Geen nood, want de Husqvarna 310 heeft hier een prima oplossing voor. Verplaats hiervoor eerst het tuinmeubel en zet daarna de maairobot op het te maaien oppervlak. Selecteer vervolgens de “spot cutting” mode en de maairobot zal in spiraalvorm de plek maaien. Hij zal hiervoor wel wat extra vermogen gebruiken. Langer gras heeft namelijk invloed op het vermogen wat de maaimotor vraagt en invloed op het vermogen wat gebruikt wordt voor de wiel aandrijving.

Werktijd en laadtijd

Deze Husqvarna 310 robotgrasmaaier beschikt over een lithium ion accu en kan hiermee ongeveer 70 minuten maaien. Daarna zal hij middels de grensdraad zijn weg naar het basisstation terugvinden. Hier duurt het opladen vervolgens maximaal 60 minuten. Je zult je nieuwe tuinman dus veel maaiend op het gras aantreffen. Met een maaibreedte van 22 centimeter maait de Husqvarna 310 grasrobot veel gras weg in een enkele maaibeurt.  Bestaat je tuin uit enkele nauwe passages dan zal hij deze iedere keer op een andere manier maaien. Op deze manier wordt spoorvorming van de wielen en vastlopen van de robot maaier voorkomen.

Veiligheid en de Husqvarna 310

De Husqvarna 310 grasmaaier robot is uitgerust met een alarmsysteem met pincode waardoor kinderen of dieven niks met het apparaat kunnen beginnen. Verder beschikt het toestel over verschillende veiligheidssensoren. Bloemenperken heb je als het goed middels een grensdraad afgeschermd. Botst de robotmaaier echter tegen iets aan dan dan zullen de messen direct stoppen met maaien. Hierna zal de maairobot zijn weg in een andere richting vervolgens. Ook wanneer de machine wordt opgetild of kantelt zorgen veiligheidssensoren ervoor dat de maaimotor stilvalt zodat je je niet kunt bezeren.

Mulching

Het gras wordt door de Husqvarna 310 Automower erg kort gehouden. Hele kleine grassnippers zullen op je gazon blijven liggen, maar dit is normaal! Het is niet de bedoeling dat je deze op gaat ruimen. De snippers vallen tussen de grassprieten in waar ze tot op de gazonbodem geraken. Hier geven de stukjes gras hun voedingsstoffen af. Het is dus niet meer nodig om gras aan te harken, op te pakken en in de container te gooien.

Regensensor

Een robot grasmaaier kan ook nat gras maaien, al zal het resultaat dan tegen kunnen vallen. Het fijn versnipperen van het gras (mulchen) gaat dan niet lukken de maaier heeft meer moeite om zich over het gazon te bewegen zodat de efficiency een stuk minder wordt. Husqvarna heeft dit ook gezien en bijvoorbeeld haar Automower 315 voorzien van een regensensor. Gaat het regenen dan zal de gras robotmaaier meteen terugkeren naar zijn thuisbasis en daar net zo lang wachten totdat het droog is. De Automower 310 rijdt daarentegen gewoon door, dus wil je hem met slecht weer beletten te maaien, dan zul je handmatig in moeten grijpen.

Achterwiel kit

Husqvarna 310 Automower kitWeer, wind en regen is voor de Husqvarna 310 Automower geen probleem (al zal hij met regen wel terugkeren naar het basisstation). Heb je een wat ruiger terrein dan kun je de voor de maairobot een heuse achterwiel kit kopen. Hiermee heeft de machine extra grip bij het bedwingen van oneffen terrein en hellingen.

Programmeren

Het wijzigen van instellingen is geen hogere wiskunde bij de Husqvarna 310 grasrobot. Via de gebruiksaanwijzing is het eenvoudig om aan te geven op welke dagen / tijden je wilt dat de robotmaaier moet maaien. De maaihoogte wordt geregeld middels een draaiknop die bovenop de grasmaaier robot aanwezig is. Je kunt de maaihoogte regelen tussen de 20 en 60 millimeter, waarbij het wordt afgeraden om hem gelijk op de laagste stand te zetten. Afhankelijk van de hoogte van je gras is het beter is om wat hoger te beginnen en uiteindelijk lager te eindigen. Het doel van de Husqvarna 310 robotgrasmaaier is natuurlijk om het gras zeer klein te versnipperen. Wanneer er grassprieten van een centimeter op je gazon worden gedropt zul je dit toch echt zelf weer op moeten ruimen.

Husqvarna 310 Automower review: conclusie

De Husqvarna 310 Automower is prima in staat gazons tot 1.000 m2 te onderhouden. Het is niet meer nodig om er zelf met de loopmaaier op uit te gaan, want deze maairobot is hiervoor ontworpen. Omdat hij zijn maaiprogramma aan kan passen aan de snelheid waarmee je gras groeit weet je zeker dat het gazon er altijd piekfijn uitziet.

Voordelen

 • Met 58 decibel erg stil
 • Bevat een weertimer en de handige spot cutting mode
 • Prima maaitijd/laadtijd ratio
 • Robuuste robotmaaier

Nadelen

 • Geen grensdraad en haringen meegeleverd
Bestel direct een Husqvarna robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een Husqvarna robotmaaier in België
Nu kopen

6 thoughts on “Husqvarna 310 Automower review

 1. Hallo Grasmaaiers
  Wij hebben sinds 4 weken een Husqvarna 310 en deze bevalt uitstekend het is een lust om naar dit stukje techniek te kijken.
  Wij hebben deze gekocht bij een plaatselijke dealer en deze heeft de gehele installatie geregeld inclusief een duidelijke uitleg over bediening en onderhoud.
  De robot maait ook in een complexe tuin uitstekend.
  Een aanrader.

  1. Beste B.v.U.,

   Goed om te horen dat de machine bevalt! Kun of je wil je de robotmaaier niet zelf installeren dan is het inderdaad mogelijk om dit door een erkende dealer te laten uitvoeren. Zo ben je 100% verzekerd van een juiste werking.

   Vriendelijke groet,
   Team robotmaaiervergelijken.nl

 2. Graag had ik geweten of deze ( Husqvarana 310) effectief een regensensor heeft. Ik vind daar niets van terug op de officiele site? Kan U me zeggen wat de ideale frequentie is om uit te rijden en op welk moment van de dag (of nacht) is dit het beste? Kan m’n achertaf nog een lus (draad) leggen wanneer er bomen worden bijgeplaatst waar hij rond moet? Of moet de afbakeningsdraad dan in zijn geheel vervangen worden?

  1. Beste Koen,

   De 315 beschikt over een regensensor, de Automower 310 helaas niet, of je moet er zelf eentje opzetten (maar dat raden we niet aan). Idealiter laat je de robotmaaier overdag maaien. Hiervoor kun je op de machine diverse schema’s in programmeren. Tip: laat hem liever niet te vroeg in de ochtend maaien. Dit in verband met dauw op het gras wat aan de robotmaaier kan gaan kleven.

   Wil je na verloop van tijd het afbakeningsdraad verlengen, dan is dit mogelijk met behulp van zogenaamde koppelstukken. Husqvarna heeft naast extra rollen met afbakeningsdraad ook waterdichte kabelverbinders in het assortiment waarmee je een gebroken kabel of een nieuw stuk kabel met een bestaande kunt verbinden. Deze koppelstukken kosten ongeveer 2 euro per stuk. Dus wil je het afbakeningsdraad verlengen? Koop dan minimaal 2 stuks.

   Vriendelijke groet,
   Team robotmaaiervergelijken.nl

 3. Super Maaier 310, stille werker !!

  Geleverd en aanleg verzorgd door Fa.Tijms Tuin mechanisatie. Geesbrug.
  Advies,goed.duidelijk vergelijk gegeven.
  Prijs zeer concurrend!
  Aanleg in de tuin ,Zeer correct en zorgvuldig uitgevoerd.
  Goede uitleg van de Machine.
  Al met al, firma Tijms en Husqvarna, ZEER An te bevelen.
  Coevorden, april 2020.
  fam.Keen

  1. Beste,
   is 105 of 305 model voldoende voor 480m² gras?

   de verkopers laten weten dat we beter een groter model zouden nemen, maar die is dubbel zo duur.
   Hoeveel jaar garantie krijgen we voor dit toestel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *