Husqvarna 105 Automower review | Het Zweedse merk Husqvarna is een van de pioniers op het gebied van robotgrasmaaiers. Met de betrouwbare en efficiënte volautomatische Automowers is er voor elk type en grootte gazon een robot grasmaaier te koop. In deze review nemen we de Husqvarna 105 Automower onder de loep. De robotgrasmaaier is stil, licht en heeft een compacte afmeting.Husqvarna 105 Automower robotmaaier

Vergelijk direct Husqvarna robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk direct Husqvarna robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Husqvarna 105 Automower

 • Capaciteit van maximaal 600m2 (aanbevolen 480m2)
 • Borstelloze mes- en wielmotoren
 • Kan maaien bij regen
 • Anti-diefstalbeveiliging door alarm en PINcode

Husqvarna 105 Automower in de praktijk

Productiviteit

Capaciteit werkgebied & Maximale helling

De Husqvarna 105 Automower is de kleinste en meest compacte robotmaaier in het assortiment van Husqvarna. Naast het feit dat hij erg stil is, is de maairobot in staat om onder ideale omstandigheden gazons tot 600 vierkante meter te onderhouden. Let wel, dit is de maximaal haalbare oppervlakte voor een gazon wat vlak is en geen obstakels heeft. Beschikt jouw tuin over een aantal kleine hellingen en/of obstakels dan zal hij met gemak 500m2 aan kunnen. Met zijn brede wielen voor extra grip kan de grasrobot met gemak hellingen tot 25% bedwingen en omgaan met kleine oneffenheden in het terrein.

Accu

Maaitijd & Oplaadtijd

In de Husqvarna robotmaaier zit een Lithium batterij van 18 Volt met 2.1 Ah. Met een opgeladen lithium-ion batterij is de maaitijd 70 minuten, waarna de robot grasmaaier rechtsomkeert maakt naar het basisstation om bij te laden voor een nieuw avontuur. Dit bijladen duurt 50 minuten wat een nette maai/laad ratio oplevert. Om het energieverbruik hoef je je geen zorgen te maken, want het stroomverbruik is slechts 5 kWh per maand.

Maaisysteem

Messen

Maaien kan deze robot grasmaaier als de beste. Net als andere modellen van de fabrikant, is de Husqvarna 105 Automower uitgerust met 3 ronddraaiende snijmessen vastgemaakt aan een roterende schijf. De scharnierende mesjes kunnen vrijuit bewegen en zullen naar binnen bewegen eens ze in contact komen met een klein voorwerp zoals een takje. Zodoende wordt voorkomen dat er schade aan de mesjes ontstaat.

Maaibreedte & Maaihoogte

De maaibreedte van de Husqvarna 105 Automower is 17 centimeter en niet te verstellen. Wat wel in te stellen is, is de maaihoogte. Met een draai aan de knop bovenop de maairobot kun je eenvoudig de maaihoogte instellen van 20 tot 50 mm. Wanneer je bijvoorbeeld van wat hoger gras houdt zet je hem op 40 of 50mm.

Motor

De Husqvarna 105 Automower is voorzien van borstelloze motoren, wat een positief effect heeft op de efficiency van de robot grasmaaier. Dit betekent minder slijtage, onderhoud en geluid. Zowel de mesmotor als de twee wielmotoren zijn borstelloze DC motoren.

Grasrecycling

Omdat hij zo vaak aan het maaien is zullen er ook weinig grasresten op je gazon blijven liggen. En de resten die er liggen zijn zo klein dat ze vanzelf naar de bodem zakken, verteren en het gazon bemesten. Door mulching (gras recycling) zal het gras beter groeien waardoor je na verloop van tijd een mooier en groener gazon tegemoet kunt zien.

Voordat je de Husqvarna 105 Automower en de grensdraad gaat installeren is het beter nog eenmaal het gras te maaien zodat het lekker kort is. Zo kun je de perimeterdraad beter op het gazon leggen en hoeft je robotgrasmaaier geen grote grassprieten weg te maaien. Deze grote grasresten verteren namelijk niet zodat je alsnog een keer met de hark aan de slag moet. Wat je ook bij niet al te hoog gras kunt doen is hem de eerste ronde op 50mm zetten. De tweede ronde op 40 enzovoort. Op deze manier zullen er steeds kleine grassnippers op het gazon belanden die makkelijker verteren.

Veiligheid & Beveiliging

Om ervoor te zorgen dat jij, je kinderen en (huis)dieren geen schade oplopen door de rondrijdende robotmaaiers, is de Husqvarna 105 Automower uitgerust met tal van veiligheidssystemen. Je kunt dan denken aan sensoren die ervoor zorgen dat de mesmotor direct stilvalt wanneer de robotgrasmaaier wordt opgetild of kantelt.

Sensoren

Aangezien de maaimessen niet buiten de behuizing uitsteken is de maairobot veilig voor mens en dier. Wanneer de machine wordt opgetild, kantelt of tegen een object aan botst zullen de messen automatisch stoppen met maaien om verwondingen te voorkomen. Komt de robotgrasmaaier in de buurt van een obstakel, dan zal hij deze als zodanig herkennen en automatisch zijn snelheid aanpassen om een harde botsing te voorkomen. Is hij eenmaal in aanraking gekomen met een voorwerp, dan zal hij rustig achteruit rijden en daarna zijn weg in een andere richting vervolgen.

Anti-diefstalalarm

De Husqvarna 105 Automower is ook voorzien van een anti diefstal alarm en wordt met een pincode beveiligd tegen oneigenlijk gebruik. Mocht het om een of andere reden voorkomen dat de robotmaaier met een lege batterij komt te staan dan zal het alarm afgaan zodat je de maairobot een handje kunt helpen. Toets de pincode in zodat het alarm uit wordt gezet, plaats hem in het laadstation en klaar is Kees.

Accessoires

Wat wordt er standaard meegeleverd bij de Husqvarna 105 Automower? In de doos tref je de volgende robotmaaier accessoires aan: een handleiding, oplaadstation, 3 messensets, transformator, maatstok en anti-diefstal sticker.

Husqvarna 105 Automower review: conclusie

Husqvarna 105 Automower robotmaaier

Eigenlijk hebben we niet echt iets slechts kunnen ontdekken aan de Husqvarna 105 Automower. Voor tuinen tot 600m2 is hij misschien wel het beste wat er op dit moment te koop is. De bediening van het toestel is eenvoudig aan de hand van een duidelijk display en verlicht toetsenbord. Op deze manier is kun je snel de instellingen van de robot maaier bekijken en wijzigen. Aandachtspunt is wel dat de Husqvarna 105 Automower wordt geleverd zonder installatiemateriaal. Grensdraad en pinnen zul je er los bij moeten kopen.

Voordelen

 • Door zijn compacte afmeting en technologie is de 7kg lichte maairobot geschikt voor complexe tuinen
 • Gemakkelijk om te programmeren, te bedienen en te onderhouden
 • Uitstekende maairesultaten met mulchfunctie

Nadelen

 • Je ontkomt er niet aan om af en toe zelf met een grastrimmer de randen van het gazon bij te trimmen
 • Heb je meerdere gazons welke niet met elkaar verbonden zijn? Dan zul je de grasrobot handmatig moeten verplaatsen
 • Geen regensensor en bediening via app mogelijk

Belangrijkste technische specificaties van de Husqvarna 105 Automower

 • Capaciteit werkgebied: 600m2
 • Maximale helling: 14 graden / 25%
 • Maaihoogte (min-max): 20-50 mm
 • Maaibreedte: 17 cm (3 mesjes)
 • Werktijd: 70 minuten
 • Laadtijd: 50 minuten
 • Geluidsniveau: 61 dB
 • Beveiliging: sensoren, alarm en pincode
 • Overig: de Husqvarna 105 Automower wordt geleverd zonder begrenzingsdraad en pennen
Bestel direct een Husqvarna robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een Husqvarna robotmaaier in België
Nu kopen

4 thoughts on “Husqvarna 105 Automower review

  1. Beste R. Visser,

   Als het stenen pad de corridor is waar de robotmaaier doorheen moet rijden: nee.
   Wanneer het pad door twee stukken gazon heen loopt, op gelijke hoogte is als de gazons en en vlak is: ja.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 1. Kan de bots sensor ook gevoeliger afgesteld worden? Als mijn 105 tegen een voorwerp rijdt dan blijven de wielen draaien en graaft hij zichzelf in. Je moet de bovenkap wel heel ver naar achteren duwen voordat de sensor in werking komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *