Honda Miimo HRM 3000 review | De Honda Miimo HRM 3000 is een robotmaaier die geschikt is voor tuinen tot 4.000 vierkante meter. Voorzien van diverse maaipatronen kun je hem net zo instellen als jij dat wilt. De Miimo is de baas over je tuin, maar jij bent de baas over je Miimo.Honda Miimo HRM 3000 robotmaaier

Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Honda Miimo HRM 3000

 • Capaciteit van maximaal 4.000 m2 (aanbevolen 3.200 m2)
 • Meerder vormen van maaien (willekeurig, spiraal, rand)
 • Op afstand bedienbaar middels bluetooth app
 • Borstelloze mes- en wielmotoren

Honda Miimo HRM 3000 in de praktijk

Maaitijd en laadtijd

Om grote gebieden te kunnen maaien werkt de Honda Miimo HRM 3000 met een lithium batterij van 22 Volt en 5,4Ah. Hiermee is het toestel in staat om op een volle accu zo’n anderhalf uur continu te maaien. Raakt de batterij leeg, dan keert de grasrobot uit zichzelf terug naar het oplaadpunt. Opladen gaat erg snel, want met slechts 45 minuten is de robotmaaier weer gereed om zijn werkschema op te pakken. De maaihoogte is elektrisch in te stellen tussen de 20 en 60 millimeter.

Aangezien je vast graag ziet dat de Honda Miimo HRM 3000 je gras bij elke soort weer onderhoudt, is deze robot maaier geschikt om met regen te laten werken. Maar het maaien van je gazon met regen is niet ideaal. De maairobot zal vaker moeten schoongemaakt en het toestel kan minder efficiënt door het drassige gras verplaatsen. Wel leuk om te vermelden is dat je deze robotmaaier is voorzien van geavanceerde waterproof technologie, waardoor je hem met een tuinslang af mag spoelen. Bij de meeste andere robotmaaiers is dit uit den boze.

Navigatie over het gazon

Allereerst beschikt hij over een unieke soepele draaitechniek, waardoor hij bij het bereiken van de grensdraad soepel wegdraait. Hij doet dit zonder te stoppen, terug te rijden en een andere richting te kiezen. Op deze manier worden de wielmotoren minder belast en navigeert de Honda robotmaaier efficiënter over het gazon. Soms zal hij er echter voor kiezen om wel te stoppen, om er zeker van te zijn dat hij elk stukje van je gazon gemaaid heeft. Of het nu om een eenvoudige vierkante tuin gaat of om een complexe tuin met vijvers, bloembedden, zwambaden of smalle doorgangen, de Honda Miimo HRM 3000 is er de baas. Is je gazon niet compleet vlak? Geen probleem voor de robotmaaier. Waar een van de top machines van Husqvarna, de Automower 440, hellingen tot 24 graden aankan, is de Honda in staat om hier nog 1 graad bij te plussen. Niet slecht!

Miimo’s wielen worden aangedreven door twee borstelloze motoren van 25 Watt. De mesmotor betreft een 56 Watt borstelloze motor. Inzet van dit soort aandrijving ten opzichte van gewone motoren met koolborstels betekent minder lawaai, minder slijtage, minder onderhoud en dus minder kosten.

Maaipatronen – Willekeurig, Rechtlijnig, Gemixt, Spiraal en Kanten

De Honda Miimo HRM 3000 heeft een heel arsenaal aan maaitechnieken tot zijn beschikking. Meestal rijden robotmaaiers kriskras over het gazon en hebben na verloop van tijd de gehele oppervlakte gemaaid. Zo niet de Honda robotmaaier. Het is mogelijk om hem in een compleet willekeurig patroon te laten maaien, maar er is ook een instelling “gemengde modus“. Hiermee zal hij aan het begin van zijn maaisessie eerst willekeurig wat gaan maaien, waarna hij bij het bereiken van een grote oppervlakte overgaat tot het in parallelle banen maaien. Spiraalmaaien is geschikt voor gebieden met wat hoger of stugger gras die je vakkundig gemaaid wilt hebben. De Honda Miimo HRM 3000 zal dan in spiraalvorm steeds grotere rondjes maaien en vervolgens verder gaan met zijn oorspronkelijke programma. Wil je graag dat hij eerst de randen van je gazon onder handen neemt? Dan is de kantenmaaiermodus iets voor jou. Vanaf het oplaadstation gaat hij de gehele perimeterdraad langs en zodra hij weer bij het basisstation aankomt pakt hij zijn “normale” programma automatisch weer op.

Beveiliging

Er is maar 1 eigenaar van de Honda Miimo HRM 3000 en dat ben jij. Instellingen wijzigen of de robot maaier gebruiken gaat niet zonder de pincode die je bij het eerste gebruik in moet geven. Zonder deze toegangscode kun je niks met het apparaat beginnen. En wordt de maairobot tijdens het maaien opgetild, dan gaat er ook nog eens een alarm af wat mensen met grijpgrage handjes af zal schrikken en jou waarschuwt dat er actie ondernomen moet worden.

Een kans op verwondingen door een robot grasmaaier is erg klein omdat deze grasmaaiers zo ontworpen zijn dat ze veilig zijn voor mens en dier. Zo ook de Honda Miimo HRM 3000. Sensoren rondom de machine bewaken steevast de omgeving. Botst de robotgrasmaaier tegen een voorwerp dan valt de maaimotor (en de messen) gelijk stil. Dit gebeurt ook bij het kantelen of optillen van de maairobot.

Bediening

Om het gemakkelijker te maken je Honda Miimo HRM 3000 te bedienen, is gekozen voor een bluetooth smartphone app. Zowel de Miimo 310 en Miimo 520 zijn niet middels app te bedienen, maar de HRM3000 dus wel! Een gebruiksvriendelijke intuïtieve interface maakt dat je eenvoudig de instellingen van de robotgrasmaaier kunt aanpassen op je smartphone. Maar natuurlijk kun je ook gebruik maken van het menu op de grasrobot zelf. Dit bedieningspaneel (met tekst en illustraties) is te vinden onder de waterdichte kap van het toestel. Er is een scherm waarom je het menu en de informatie kunt raadplegen en een toetsenbord om door het menu te navigeren en instellingen te wijzigen.

Ventilator in de messenhouder

De Honda Miimo HRM 3000 heeft een uniek stukje techniek aan boord, of beter gezegd “onder” boord. De messenhouder is namelijk voorzien van een ventilator die de grassprieten als het ware omhoog zuigen richting de messen toe, wat resulteert in een erg goed maairesultaat. Het maaisel wordt daarna als kleine snippers over het gazon verdeeld waar het blijft liggen en dient als natuurlijke voeding. Een voordeel van de Honda robotmaaier is dat hij dagelijks op het gazon aan het maaien is. Hierdoor is het voor onkruid en mos lastiger om zich te ontwikkelen en te verspreiden met een perfect gazon als resultaat!

Eenmalige werkzaamheden

Voordat je de Honda Miimo HRM 3000 kunt gebruiken zul je eenmalig een afbakeningsdraad om je gazon moeten leggen om de perimeter aan te geven waar de robotmaaier mag werken. Het is verstandig om bloemenperken of andere plaatsen waar de grasrobot niet mag komen, af te bakenen. Ben je toch ergens vergeten een grensdraad te leggen, dan kan het maar zo zijn dat ook je mooie bloemen een knipbeurt krijgen. Hier draait de Honda Miimo HRM zijn mesjes niet (of juist wel) voor om. De drie snijmesjes zitten vast aan een roterende schijf die wordt aangestuurd door de maaimotor. Komen deze mesjes in contact met harde voorwerpen, dan draaien ze naar binnen om afbreken van de mesjes te voorkomen zodat er geen stukjes op je gazon belanden.

Het laadstation is flexibel te plaatsen en kan op iedere (vlakken) plek op je gazon worden geïnstalleerd, het liefst wel een beetje beschut. Plaatsing in een border, onder een struik, op een smalle gras strook of op een stoeptegel is dus mogelijk. Hierdoor blijft je gazon vrij van het laadstation en hier ook gemaaid kan worden.

Terugkerende werkzaamheden

Af en toe is het nodig om de Honda robotmaaier te inspecteren. Het is de bedoeling dat je hem soms even goed schoonmaakt en controleert op beschadigingen of slijtage. De mesjes kunnen bijvoorbeeld beschadigd raken door voorwerpen op het gazon. Daarnaast zullen ze na enkele maanden continu maaien zeker een stuk minder scherp zijn geworden. We raden dan ook altijd aan om een paar setjes messen op voorraad te leggen. Vervangen gaat erg eenvoudig met behulp van een schroevendraaier. Let er wel op dat je tegelijkertijd ook de schroefjes vervangt!

Honda Miimo HRM 3000 review: conclusie

Een opvallende verschijning in je tuin, de Honda robotmaaier. Rijkelijk voorzien van diverse maaipatronen en een goede laadtijd/maaitijd ratio zul je keer op keer van hem kunnen genieten. Het gebruik van efficiënte technieken als koolborstelloze motoren en ventilatiegaten in de messenhouder zien wij graag. Daarnaast is het onderhouden van de Miimo HRM 3000 een eenvoudig klusje. Helaas zul je hem (als je een optimaal maairesultaat wilt) met regen in het laadstation moeten houden, want een regensensor is niet aanwezig. Voor het laadstation zijn meerdere plaatsings-mogelijkheden aanwezig (zowel binnen als buiten het grasveld).

Voordelen

 • Ziet er futuristisch en erg mooi uit
 • Werkt op steile hellingen
 • Erg stil met een geluidsproductie van slechts 59 decibel
 • Afspoelen met een tuinslang mogelijk

Nadelen

 • Aan de prijzige kant
 • Normaal gesproken installatie door een dealer
 • Randzaken zoals draadpennen en begrenzingsdraad niet standaard
 • Geen mobiele applicatie

Belangrijkste specificaties van de Honda Miimo HRM 3000

De Honda Miimo HRM 3000 heeft de volgende belangrijkste technische specificaties:

 • Capaciteit werkgebied: 4.000 m2 (aanbevolen 3.200 m2)
 • Maximale helling: 25 graden / 47%
 • Maaihoogte (min-max): 20-60 mm
 • Maaibreedte: 25 cm (3 mesjes)
 • Werktijd: 90 minuten
 • Laadtijd: 45 minuten
 • Maaicapaciteit: max 170 m2/uur
 • Geluidsniveau: 56 dB
 • Beveiliging: sensoren, alarm en pin-code
 • Overig: de Honda robotmaaier wordt geleverd met handleiding en basisstation, maar zonder begrenzingsdraad en pinnen
Bestel direct een robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een robotmaaier in België
Nu kopen