Honda Miimo 520 review | Heb je graag een mooi gazon maar wil je er niet al te veel moeite voor hoeven doen? Kijk dan eens naar de Honda Miimo 520, de grote broer van de Miimo 310 waar we al eerder over schreven. De 310 heeft ons blij verrast, maar zal de Honda Miimo 520 dit ook doen?

Honda Miimo 520 robotmaaier

Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Honda Miimo 520 HRM review

Qua uiterlijk is hij hetzelfde als de Miimo 310, echter de Honda Miimo 520 heeft een grotere capaciteit en kan gazons maaien die maar liefst 3.000 vierkante meter groot zijn. Nu is het altijd beter een kleine reserve te maken, maar dan nog. Zou je een gazon van deze oppervlakte zelf moeten maaien dan ben je hier veel tijd mee kwijt.

Honda Miimo 520 in de praktijk

Unieke kenmerken

Wat de Honda Miimo 520 onderscheidt van andere merken is de ingebouwde ventilator in de messenhouder. In de roterende schijf waar de drie messen inzitten heeft Honda Miimo 520 drie kleine gaten gemaakt die het gras als het ware naar boven zuigen richting de messen. Doordat het gras met deze opgewekte luchtstroom goed richting de messen wordt geleid kan het toestel zeer efficiënt maaien. Het gemaaide gras wordt daarna op een gelijkmatige manier over het gazon verspreid waar het als mulch / voeding voor de bodem dient. Je hoeft het gras dus niet op te ruimen, maar dient het gewoon te laten liggen. Deze kleine grassnippers verteren zeer snel en voeden de gazonbodem en graswortels.

Omdat de Honda Miimo 520 robotmaaier continu op het gras aanwezig is en door de mulching functie het gazon keer op keer blijft bemesten, hebben onkruid en mos weinig kans. Het gras zal groener en gezonder worden. Je gazon heeft er nog nooit zo mooi uitgezien.

Messensysteem en maaihoogte

Onder de Honda Miimo 520 treffen we een roterende schijf aan waar 3 messen inzitten. Deze mesjes zijn eenvoudig te vervangen. Een slimmigheidje is dat de messen niet “vast” zitten in de houder, maar kunnen bewegen. Mocht de robotgrasmaaier met harde voorwerpen in aanraking komen, dan klappen de mesjes naar binnen zodat er geen stukken afbreken en op je gazon blijven liggen. Tevens worden zowel de grasrobot als het voorwerp niet beschadigd. Afhankelijk van de groeisnelheid van het gras kun je de maaihoogte instellen van 20 tot 60 mm. De maaibreedte is 22 centimeter.

Maaipatroon

Waar andere robotmaaiers alleen in een kriskras beweging maaien, kan de Honda Miimo 520 verschillende maaipatronen kiezen. Stel je het apparaat in op de “gemengde modus” dan zal hij in het begin even kriskras gaan maaien totdat hij een grote oppervlakte tegenkomt. Is dit het geval dan gaat hij over tot het maaien in banen. Je kunt ook kiezen voor puur willekeurig of puur het in rechte banen maaien. Andere maaipatronen waar de Honda Miimo 520 over beschikt zijn spiraalmaaien en randmaaien. Bij de laatste zal hij vanaf het laadstation eerst langs de gehele grensdraad maaien om daarna zijn normale maaiprogramma af te werken.

Installatie

Installatie van de robotmaaier heel eenvoudig. Maai eerst het gras zelf nog een keer mooi kort en zoek dan een plekje voor het laadstation. Leg dan de grensdraad om je gazon en objecten aan (waarbij je altijd vanuit de rand werkt). Je legt als het ware een lus om het object heen waarna je de grensdraad weer richtig gazonrand leidt. De uiteinden van de grensdraad worden gekoppeld aan het laadstation en de stroomtoevoer aangesloten. Daar de grensdraden een elektronisch signaal afgeven richting de Honda Miimo 520 robotgrasmaaier, weet hij door de aanwezige sensoren waar hij zich bevindt. De grensdraad zal hij niet overschrijden zodat hij gedwongen wordt om in het afgebakende gebied te blijven maaien.

Verder is de Honda Miimo 520 makkelijk in te stellen zodat hij binnen een mum van tijd up and running over je gazon rijdt. En met een geluidsproductie van 62 db zul je geen klagende buren over de vloer krijgen.

Maaitijd en laadtijd

Honda Miimo 520 - geschikt voor complexe tuinen

De maai/laad ratio van de Honda Miimo 520 robotmaaier is prima in orde. De grasrobot is in staat om grote en complexe tuinen met onregelmatige grenzen makkelijk te kunnen maaien. Uitgerust met een lithium-ion batterij is de Honda Miimo 520 weer snel opgeladen. De laadtijd bedraagt ongeveer 60 minuten, waarna hij pakweg 70 minuten kan maaien. Dit is een zeer nette maaitijd/laadtijd ratio! Het batterijniveau wordt nauwlettend in de gaten gehouden en wanneer het nodig is keert de grasmaaier robot automatisch terug naar het laadstation. Hou er wel rekening mee dat wanneer je gazon beschikt over veel (steile) hellingen en objecten de maaiduur minder kan zijn. Het kost de robotmaaier dan gewoonweg meer kracht.

Maaien als het gras nat is wordt afgeraden. De Honda Miimo 520 is dan ook niet voorzien van een regensensor die de robot maaier instrueert om naar het oplaadstation terug te keren wanneer er regen wordt gedetecteerd. De meeste robotgrasmaaiers (zo ook deze tuinmachine) zijn wel in staat om nat gras te maaien, echter dan functioneert de mulching functie niet meer optimaal. Ook zal de robotmaaier zwaarder gaan lopen wat de efficiency niet ten goede komt.

Omgang met hellingen

De 12kg zware Honda Miimo 520 kan hellingen van maximaal 24 graden / 45 procent aan. Leg je een grensdraad aan op een helling, dan mag deze helling maximaal 10 graden / 17 procent zijn. Komt de robotmaaier eenmaal op een plek waar het gras langer of dikker is dan verlaagt hij de wielsnelheid, maar zal de messnelheid hetzelfde laten. Op deze manier kan hij het gras op lastige gebieden op een goede manier kortwieken.

Veiligheid

Een robot grasmaaier beweegt zich compleet autonoom over het gazon, iedere dag weer. Dan is het goed om te weten dat hij is volgepakt met veiligheidssensoren. De Honda Miimo 520 is bijvoorbeeld uitgerust met 3 onafhankelijke 360 graden botssensoren. Deze botssensoren detecteren wanneer de grasmaaier robot in contact komt met obstakels. Mocht er een sensor geactiveerd worden, dan zal de maairobot stoppen, omdraaien en zijn weg in een andere richting vervolgen. Wordt de robotmaaier opgetild of kantelt hij om de een of andere reden, dan zullen de messen direct stoppen met maaien. Het toestel wordt uitgeschakeld en er zal een alarmsignaal afgaan. De robotmaaier zal pas weer gebruikt kunnen worden wanneer de juiste pincode wordt ingevoerd. Zonder deze pincode is het ook niet mogelijk de machine te programmeren en te gebruiken. Dieven zullen er dus niks aan hebben, maar ook kinderen zullen het apparaat niet per ongeluk kunnen bedienen.

Honda Miimo 520 review: conclusie

De Honda Miimo 520 is een prima robotmaaier voor gazons tot 3.000 m2. Zijn maaitijd is langer dan de Honda Miimo 310. De diverse sensoren en maaiprogramma’s maken het een veilige en breed inzetbare robot grasmaaier. Is je interesse gewekt en wil je graag een Honda Miimo 520 kopen? Dan kun je helaas niet terecht bij de grote online webwinkels. Honda verkoopt zijn modellen namelijk alleen via dealers. Ook kan het zijn dat je verplicht wordt om de robot grasmaaier door de dealer te laten installeren. Vraag hier als het kan even goed naar!

Voordelen

 • Diverse maaipatronen, waaronder banen en willekeurig maaien
 • Kan ook in regenachtige weersomstandigheden het gazon onderhouden

Nadelen

 • Prijs. Vraag goed na bij de dealer of je verplicht bent om hem door hen te laten installeren
 • Geen app om de robotmaaier op afstand te kunnen bedienen
 • Toch nog af en toe een grastrimmer nodig om de gazonranden bij te werken
Bestel direct een robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een robotmaaier in België
Nu kopen

6 thoughts on “Honda Miimo 520 review

 1. Heb recentelijk een miimo 520 aangeschaft. Het verwondert me dat hij toch blijft maaien bij regen ondanks de regensensor. Hoe is dit mogelijk?

  1. Beste Nelly,

   De Honda Miimo 520 kan ook in regenachtig weer je gazon bijknippen. De grasmaaier beschikt niet over een aparte regensensor.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

  2. Deze heeft geen regensensor. En regensensor op een robotmaaier is totaal nutteloos. Maaien tijdens een regenbui zou niet mogen, maar als het gras nat is wel….waar is de logica? In het begin vh seizoen kan je eventueel kleine hoopjes gras hebben die blijven liggen op het gazon, na een week is dit verwerkt en zie je er niets meer van. Trouwens er is geen enkele robotmaaier die echt mulcht. De snippers vh gemaaide gras zijn zo klein.(omdat deze constand rijdt) dat ze niet zichtbaar zijn op het gazon. Laat de robotmaaier best elke dag rijden. Mvg

 2. Wat is de levensduur van deze maaier ?De mijne is van 2013 en de maaimotor is kapot.
  Een nieuwe kost me 250 euro,en volgens mijn verkoper gaat deze maaier maar 7 tot max 9
  jaar mee !!
  Dat is dan een dure miskoop volgens mij voor 2000 euro kan of kon ik wel een andere machine
  gekocht hebben.

  1. Beste P. Michiels,

   Dat de maaimotor nu reeds kapot is lijkt wellicht wat snel, maar net als bij andere apparatuur kan dit gebeuren omdat ook een maaimotor wordt geproduceerd met inachtneming van een x-aantal draaiuren. In de loop van de tijd zal deze slijtage vertonen, net als bijvoorbeeld de accu van de maairobot. Daarom is het ook verstandig om regelmatig robotmaaier onderhoud uit te laten voeren.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 3. Ben niet e ht tevreden moet nog regelmatig met de zitmaaier rondrijden om alles mooi gemaait te hebben. Is een ppervlakte van 2500 vierkante meter en heb de miimo 520. Die zou dit normaal toch wel moeten aankunnen zou ik denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *