Honda Miimo 310 review | Honda kennen we voornamelijk als fabrikant van auto’s en motorfietsen, maar laat je niet misleiden. Het concern produceert ook buitenboord motoren voor de scheepvaart en tuingereedschap zoals heggenscharen en gazontrimmers. In deze review bespreken we de Honda Miimo 310.

Honda Miimo 310 in laadstation

Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Honda Miimo 310 HRM review

De fabrikant brengt met de Honda Miimo 310 een volautomatisch toestel naar je gazon wat je ongelooflijk veel werk uit handen neemt. De grasrobot gaat automatisch aan de slag en wanneer de accu bijna leeg is keert hij weer terug naar zijn thuisbasis om op te laden. We kunnen de Honda Miimo 310 zien als een mid-end tot high-end toestel welke qua werkgebied capaciteit (1.500 m2) goed te vergelijken is met de Husqvarna Automower 315 (max 1.500 m2).

Miimo robotmaaiers zijn waterdicht en zijn zo gemaakt dat ze onder alle weersomstandigheden kunnen maaien. Een slimmigheidje is dat de roterende schijf – met drie messen – 2 kanten op kan draaien zodat je messen twee keer zo lang mee gaan! De Honda Miimo 310 beschikt over sensoren rondom zodat ook de op het gazon spelende kinderen of huisdieren geen hinder van de robot maaier ondervinden. Hij heeft obstakels goed in de gaten en mocht hij kantelen of worden opgetild, dan zullen de messen direct stoppen met draaien. De messnelheid is met dit model verhoogd en zorgt ervoor dat je een uitstekend maairesultaat kunt verwachten. Verder is hij stil en heeft efficiënte prestaties. Daar de Honda Miimo 310 is voorzien van elektromotoren, is er geen geluidsoverlast en zullen zowel jijzelf als je buren geen hinder ondervinden van het het werk dat de robotmaaier dag (en nacht) verzet.

Honda Miimo 310 HRM in de praktijk

Anti-diefstal beveiliging

Iedere Honda Miimo 310 wordt beschermd door middel van een PIN code zodat hij niet door onbevoegden kan worden gebruikt. Wanneer hij wordt opgetild slaat hij alarm en zal pas weer starten wanneer je de juiste pincode hebt ingevoerd.

Maaihoogte en mulch-functie

Onder de Honda Miimo 310 robotmaaier vinden we een draaiende schijf waaraan drie scharnierende maaimesjes vast zitten. Komen deze in contact met een voorwerp, dan zullen ze naar binnen bewegen om grote schade aan het apparaat en het object te voorkomen. Tevens loop je hiermee geen gevaar dat er afgebroken stukjes mes op het gazon achterblijven.

Honda Miimo 310De maaihoogte is eenvoudig in te stellen tussen de 20 en 60 millimeter. Bij de Honda Miimo 310 en Miimo 520 gebeurt dit handmatig via het menu bovenop de maairobot. Laat de robotmaaier de eerste rondes niet gelijk op het laagste niveau maaien. Het maairesultaat zal tegenvallen en je hebt veel extra werk om de grote grassnippers aan te harken en op te ruimen. Net als andere maaiers die zijn voorzien van de mulching techniek werkt deze maairobot het best wanneer hij kleine snippers kan produceren. Deze snippers vallen vervolgens tussen de grassprieten en dienen als voeding voor je gazon. Voordat je de grensdraad aanlegt, kun je beter zelf nog even voor de laatste keer het gazon maaien.

Meerdere maaipatronen

Om het gazon op een perfecte manier te kunnen maaien, heeft de Honda Miimo 310 diverse maaipatronen tot zijn beschikking. Waar de meeste robotgrasmaaiers op een willekeurige manier het gras maaien, is deze robotmaaier voorzien van enkele slimme opties. De robotmaaier zal zelf bepalen wanneer hij welk maaipatroon gebruikt. Zo zal hij in het begin eerst even kris kas rondrijden tot hij op een grotere oppervlakte terechtkomt. Hier zal de grasrobot dan overgaan tot het maaien in banen.

Willekeurig maaien

Als je beschikt over een grote tuin met veel obstakels en/of afwijkende vormen, dan kun je er best voor dit willekeurige patroon kiezen. Met de random cutting mode zal de Honda Miimo 310 robotmaaier het gazon kris kras gaan maaien zodat uiteindelijk elk stukje gemaaid wordt.

Banen maaien

Heeft jouw tuin weinig obstakels en zijn de randen van je gazon mooi recht (bijvoorbeeld een rechthoekig gazon)? Dan is direction cutting iets voor jou. De Honda Miimo 310 zal zig zaggend mooie diagonale banen maaien zodat hij geen enkel plekje overslaat.

Randen maaien

Een robot maaier heeft vaak moeite met het maaien van gazonranden, omdat hij niet te dicht bij het perimeterdraad mag komen. Waar Robomow zijn maaiers uitrust met een mes wat buiten de wielen kan maaien, heeft de Honda Miimo 310 de edge cutting modus. De messen komen niet zoals bij de Robomow buiten de wielen. In plaats daarvan zal de grasrobot bij de start eerste de gehele grensdraad volgen en hier goed strak maaien. Wanneer de robotgrasmaaier hiermee klaar is zal hij verder gaan met zijn normale maaiprogramma.

Spiraal maaien

Een unieke eigenschap van de Honda Miimo 310 is dat hij zijn maaipatroon automatisch aanpast aan de groeisnelheid van het gras. Wanneer het gras erg snel groeit, dan zal de Honda Miimo 310 grasmaaier robot automatisch wat vaker maaien. Tevens is hij voorzien van de “spiral cutting mode“. Merkt hij een zone op waar sprake is van dichtere begroeiing, dan zal hij dit gedeelte eerst met extra inspanning in spiraalvorm kortwieken. Nadat hij hiermee klaar is zal hij zijn weg vervolgen naar andere gedeelten van het gazon. Deze optie is vergelijkbaar met de “spot cutting mode” van de Husqvarna Automower 430X.

Tip: probeer elke mode eens uit en bekijk welke het meest geschikt is voor jouw gazon!

Zonemanagement en hellingen

Heeft jouw tuin geen hellingen groter dan 24 graden (45%) en zitten er geen diepe kuilen of gaten in? Dan kun je op de Honda Miimo 310 vertrouwen. Hij kan goed uit de voeten in complexe tuinen met smalle doorgangen. Doordat hij is uitgerust met verschillende sensoren gaat hij goed om met obstakels zoals bomen. Je kunt de maairobot laten starten vanuit het laadstation, maar ook vanaf 3 andere punten in je tuin.

Ventilatie in de messenhouder

Een unieke functie van de Honda Miimo 310 is de ingebouwde ventilator in de messenhouder. De luchtstroom die hiermee ontstaat zuigt het gras als het ware richting de messen. Met deze vernuftige techniek garandeert de grasrobot een superieure afwerking van het gemaaide gras.

Accuduur

Honda Miimo 310 - onderzijde

Honda, the power of dreams. Nou, power heeft hij! Net als het overgrote deel van de robotmaaiers is ook de Miimo robotmaaier voorzien van een lithium-ion batterij. Het betreft een 22 Volt, 1.8 Ah accu. Een verschil met andere robotmaaiers is dat deze vaak beschikken over slechts 1 motor die de gehele machine aandrijft. De Honda Miimo 310 daarentegen heeft twee 10 watt motoren die de wielen aandrijven en een aparte 25 watt motor die de messen in beweging brengt. Dit is een mooi concept wat ervoor zorgt dat Honda met deze techniek een kleine voorsprong heeft op de competitie.

Doordat de grasmaaier robot extra energie verbruikt is hij al na 40 minuten toe aan een oplaadbeurt. Aan de andere kant hoeft hij ook maar 30 minuten op te laden en is hij door zijn techniek net zo snel, zo niet sneller dan concurrenten. Daalt het batterijniveau onder de 30%? Dan keert de Honda Miimo 310 weer terug naar het laadstation. Nadat de accu is bijgevuld gaat hij er uit zichzelf weer op uit om gras te maaien.

Honda Miimo 310 review: conclusie

Het is een erg goede robotmaaier die voorzien is van verschillende technieken die hem een uitermate breed inzetbare machine maken. Wil je de Honda Miimo 310 robotmaaier kopen? Dan kun je niet terecht bij de grote online webwinkels, omdat Honda zijn modellen alleen via dealers levert en laat installeren.

Voordelen

  • Kan gazons tot 2.000 m2 onderhouden
  • Een arsenaal aan maaipatronen voorhanden. Direction Cutting en Edge Cutting zijn onze favoriet
  • Voorkomt maaien bij regen dankzij de ingebouwde regensensor.
  • Super snel en stil (62 dB)

Nadelen

  • Prijs aan de hoge kant. Afhankelijk van de dealer kun je verplicht worden om hem te laten installeren. Houd in dat geval rekening met meerkosten
  • Geen mogelijkheid om te bedienen via een app
  • Af en toe met de kantenmaaier in de weer om gazonranden en stukjes gras tegen bijvoorbeeld muurtjes bij te trimmen
Bestel direct een robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een robotmaaier in België
Nu kopen