Heb je je altijd al afgevraagd hoe een robotmaaier werkt? En hoe komt het nu dat de robotmaaier precies weet waar hij moet maaien? Kan hij niet van je gazon af rijden? Antwoord op deze en meer vragen vind in je in deze uitgebreide blog –  hoe werkt een robotmaaier. Veel leesplezier!Hoe werkt een robotmaaier?

Bestel direct een robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een robotmaaier in België
Nu kopen

Inhoudsopgave

Hoe werkt een robotmaaier?

Hoe werkt een robotmaaier nu precies? Een robot grasmaaier is een automatische grasmaaier die geheel zelfstandig rondjes op je gazon rijdt en het gras mooi kort houdt. De voordelen van een robot grasmaaier zijn legio. Je hoeft bijvoorbeeld zelf geen gras meer te maaien en op te ruimen, geen tuinman meer in te huren etc. En zeg nou zelf, het maairobotje is toch een lust voor het oog?

Alle robot gazonmaaiers werken met een oplaadbare accu, oftewel batterij. Elke grasrobot heeft zijn eigen specificaties en zal meer of minder minuten op een volle acculading kunnen maaien. De meeste grasrobots zijn voorzien van een lithium accu die jaren mee kan voordat hij vervangen moet worden. Wanneer de grasmaaier robot klaar is met zijn dagelijkse of wekelijkse rondje, keert hij terug naar het laadstation om de accu op te laden. Daar wacht hij dan weer net zo lang tot zijn programma aangeeft wanneer hij weer aan het werk mag. Het is slim om het laadstation indien mogelijk op een beschutte plek neer te zetten of een robotmaaier huisje / garage te maken of te kopen. Fabrikanten hebben vaak standaard robotmaaier garages in het assortiment die je op of over het laadstation kunt plaatsen.

Een robotmaaier is eenvoudig te programmeren. Steeds meer robotmaaiers zijn te bedienen / programmeren middels een app op je smartphone. Er zijn er zelfs bij die je via deze manier kunt besturen en net dat ene plekje kunt laten maaien waar je straks wilt gaan picknicken.

Hoe werkt een robotmaaier samen met grensdraad?

Het grensdraad wat je om het gazon hebt aangebracht, is vastgemaakt aan het laadstation. Dit laadstation creëert een magnetisch veld zodat de robotmaaier precies weet tot waar hij (willekeurig) het gras mag maaien. Is grensdraad aanbrengen moeilijk? Neen, maar het is een noodzakelijk eenmalig karweitje om te voorkomen dat de maairobot stukken tuin gaat maaien wat je liever niet hebt. De perimeter draad leg je op de randen van je gazon en zet deze vast met de (vaak) meegeleverde klemmen (haringen). Wil je het gras ook af en toe verticuteren met tuingereedschap, dan kun je de draad beter ingraven op een diepte van ongeveer 10 centimeter. Dit is natuurlijk wel iets meer werk. Voor het in de grond aanbrengen van de draad kun je gebruikmaken van een kantensteker of rechte spade.

Er bestaan ook robotmaaiers waarbij je geen grensdraad hoeft aan te leggen. Deze maaiers detecteren middels een sensor zelf of ze zich op gras of een andere ondergrond bevinden. Let alsjeblieft wel op mooie bloemenperken of op de tuin van je buren, want wanneer je deze niet hebt afgescheiden door bijvoorbeeld een laag muurtje gaat de robotmaaier gewoon door…. met maaien!

Hoe werkt een robotmaaier met obstakels zoals bomen, dennenappels of speelgoed?

Een robot grasmaaier is zo ontworpen dat hij zelfstandig het gazon moet kunnen maaien. Daarbij is hij uitgerust met diverse robotmaaier sensoren. Hij beschikt over sensoren die communiceren met de grensdraad zodat hij weet in welk gebied hij mag maaien. De kantel-sensor voorkomt dat de maairobot kantelt, bijvoorbeeld bij een onverwachte diepe kuil in het gras of een (te) steile helling. Met de bots-sensor merkt de grasrobot dat hij tegen een obstakel aanrijdt. Hierop zal hij omkeren en in een andere richting verder gaan maaien. De til-sensor uiteindelijk maakt dat de grasrobot onmiddellijk stopt met maaien wanneer hij wordt opgetild. Aan diefstal beveiliging en alarmering is ook gedacht. Bijna alle robotmaaiers zijn voorzien van een pin-code zodat een onverlaat de robot grasmaaier niet kan bedienen. Tevens zijn veel robotmaaiers uitgerust met een alarm dat afgaat wanneer ze worden opgetild of wanneer ze vastlopen en geblokkeerd raken.

Staan er bomen middenin je gazon dan hoef je deze niet te omranden met begrenzingsdraad. De bots-sensor registreert het obstakel en stuurt de maairobot een andere richting uit. Dennenappels, klein speelgoed of steentjes zijn een ander verhaal. Met een beetje pech maait de robotgrasmaaier hier overheen, met als gevolg het sneller slijten van de messen, het beschadigen van je robot en/of het beschadigen van je favoriete waterpistooltje.

Hoe werkt een robotmaaier met nat gras?

Om een goed maairesultaat te garanderen kun je de maairobot het best laten maaien wanneer het gras droog is. Droog gras is eenvoudiger te maaien en het voorkomt samenklitten van grassnippers op de messen en behuizing. In de zomer en bij hoge temperaturen is het beter de grasmaaier robot zo in te stellen dat hij aan het einde van de middag / begin van de avond zijn maairondje gaat maken.

Let op: alle fabrikanten raden het af om kleine kinderen of huisdieren op het gazon aanwezig te hebben wanneer de robotmaaier aan werk is.

Werking van een robotmaaier