Graszaad kopen? | Vooral met de warme weersomstandigheden van dit moment kan het gebeuren dat je gazon (bij te weinig sproeien) uitdroogt zodat je tegen een verdord en geel gazon aankijkt. Heeft het gras te lang geen water gehad en kan het zich niet meer herstellen, dan is gras inzaaien noodzakelijk. Graszaad kopen en inzaaien is dan een ideale en goedkope manier om je gazon te herstellen.

Bestel eenvoudig de beste graszaden (NL)
Prijzen vergelijken
Bestel eenvoudig de beste graszaden (BE)
Prijzen vergelijken

Ecostyle graszaad kopen

Inhoudsopgave

Graszaad kopen | Soorten graszaad

Voor het herstellen of het inzaaien van een nieuw gazon kun je graszaad kopen. Voor ieder gazon zijn er speciale graszaden te koop. Er bestaan diverse soorten graszaad. Er zijn graszaden te verkrijgen voor het inzaaien een siergazon, sportgazon, speelgazon (gazon wat gebruikt wordt om kinderen op het laten spelen) of dierenweide. Wil je slechts kleine kale plekken herstellen, dan kun je ook hiervoor graszaad kopen.

Graszaad kopen | Wanneer gras inzaaien?

Gras zaaien gebeurt voornamelijk in het voorjaar of in het najaar, vandaar zullen de meeste tuinliefhebbers in deze perioden graszaad kopen. In deze seizoenen groeit het gras namelijk goed. In de winter heeft het geen zin om gras in te zaaien, omdat door de lage temperaturen de graszaden nog niet zullen ontkiemen. Gras zaaien in de zomer is mogelijk, maar hou er dan rekening mee dat je enkele weken zeker elke dag (twee keer) moet sproeien.

Graszaad kopen | Stap 1 | Gazonbodem gereed maken voor inzaaien

Voordat je gras kunt inzaaien, is het nodig om de bodem gereed te maken voor het graszaad. Hiertoe kun je het beste onkruid verwijderen en de bodem omspitten tot zo’n 25 centimeter. Op deze manier vergroot je de beluchting van de grond en heeft water ook meer kans om zich in de bodem te verspreiden. Bij een bestaand gazon kun je ook gebruik maken van een verticuteermachine om mos en onkruid te verwijderen. Is de grond goed omgewoeld, dan is het belangrijk om zanderige / arme grond te voorzien van voedingsstoffen zoals organische mest. Bestaat je grond voornamelijk uit klei, dan kun je er zand of turf doorheen mengen. Maak vervolgens de grond vlak met bijvoorbeeld een hark en gebruik daarna een tuinwals of loop over de grond om deze aan te drukken. Is de grond eenmaal stevig en vlak, dan kun je het graszaad kopen en dit gaan zaaien.

Meer informatie

Graszaad kopen | Stap 2 | Gras zaaien

Gras inzaaien is een snellere en minder arbeidsintensieve methode dan het leggen van graszoden. Daarnaast zijn graszaden een stuk goedkoper dan graszoden. Wel duurt het met inzaaien iets langer voordat je van een groene grasmat kunt genieten. Je kunt verschillende soorten graszaad kopen, ieder geschikt voor een specifiek doeleinde. Ga je gras zaaien, dan kun je het best een dag uitkiezen waarop het niet veel waait. Wil je daarbij op een goede en gelijkmatige manier gras zaaien, dan zijn hiervoor handige hulpmiddelen te koop zoals een zaadstrooier (ook handig voor het uitstrooien van bemesting zoals korrels of kalk), maar je kunt natuurlijk ook gewoon graszaad kopen wat je met de hand uitstrooit over het gazon. Hierbij is het belangrijk om bij de gazonranden iets meer te strooien, want de randen hebben het altijd iets zwaarder.

Hoeveel graszaden heb ik nodig?

Hoeveel graszaden je nodig hebt hangt af van de grootte van je gazon en over werlk type gazon je beschikt. Op de verpakking vind je altijd informatie over hoeveel graszaden je per vierkante meter gazon nodig hebt. Zijn de graszaden eenmaal met succes gekocht, dan kun je gaan strooien. Eerst bijvoorbeeld in de lengterichting van het gazon en als je klaar bent strooi je nogmaals in de breedterichting. Op deze manier worden de graszaden op een gelijkmatige manier over de bodem verdeeld. Eventueel kun je de graszaden nog voorzichtig aandrukken met een tuinwals of er overheen lopen (gebruik hiervoor planken voor een goede drukverdeling). Eenmaal in de grond zal het zaad sneller ontkiemen en minder snel wegwaaien.

Graszaad kopen | Stap 3 | Gazon sproeien

Heb je eenmaal het gras ingezaaid, dan is het wel nodig om je gazon goed te onderhouden. Sproei in het begin met regelmaat (minimaal twee keer per dag, 14 dagen lang) met een zwenksproeier of besproeiingscomputer wat water op het gazon zodat de bodem vochtig blijft en de graszaden kunnen ontkiemen en er groene sprietjes boven de gazonbodem verschijnen. Meer weten over tuinsproeiers en beregeningssystemen?

Vergelijk de best verkochte sproeiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte sproeiers in België
Prijzen vergelijken

Graszaad kopen | Stap 4 | Gras maaien

Heb je eenmaal een goed en mooi groen gazon, dan kun je het gras wekelijks handmatig maaien. Maar het is uiteraard ook mogelijk om dit werk uit handen te geven. Een mooie oplossing hiervoor is automatische grasmaaier, ook wel robotmaaier genoemd. Op onze website vind je genoeg informatie over deze grasmaaiers. De graskanten of dikker onkruid wat je wellicht in je tuin hebt kun je vervolgens met een grastrimmer of bosmaaier mooi bijsnoeien, zodat je tuin er altijd strak bij ligt.