We krijgen regelmatig de vraag van lezers of hun tuin wel geschikt is voor een robotgrasmaaier zoals de Toadi maairobot, maar ook vragen over het maaien van ruigere terreinen. Gelukkig bestaan er diverse grasmaaier werktuigen cq tuinmachines zodat je elke klus kunt klaren.
Inhoudsopgave
Grasmaaier werktuigen en tuinmachines – de gewone grasmaaiers
Ben je in het bezit van een gazon, bermen of weide en wil je voorkomen dat er een ruige woestenij ontstaat? Dan zul je regelmatig moeten maaien. En als natuurliefhebber wil je je gewassen maaien met tuinmachines die hiervoor bedoeld zijn. Welke grasmaaier werktuigen en tuinmachines bestaan er? Bekende merken zijn John Deere, Holder en Roberine.
Robot grasmaaier
Voor een robot grasmaaier hanteren wij de volgende simpele vuistregel. Kun je je gazon momenteel met een hand-, elektrische- of benzine grasmaaier goed maaien? Dan kan dit ook met een robotmaaier! Voor het maaien van gazons is een robotgrasmaaier als tuinmachine uitermate geschikt. Een robot grasmaaier is een geautomatiseerde grasmaaier die volledig autonoom over je gras heen en weer rijdt om het in topconditie te houden. Raakt de batterij leeg, dan zoekt het toestel uit zichzelf het oplaadstation op. Eenmaal bijgeladen hervat de maairobot zijn programma. Het afgemaaide gras hoef je niet op te ruimen, want de kleine grassprieten blijven op het gazon achter waar ze dienen als natuurlijke bemesting.
Onderhoud
Een robotmaaier heeft erg weinig onderhoud nodig. Net als bij een gewone grasmaaier zul je regelmatig even moeten inspecteren of het maairesultaat nog aan je wensen voldoet. Het kan zijn dat na verloop van tijd zich gras en andere tuinresten aan je in een aan je machine hebben verzameld wat hem belemmert in zijn werk. Met een zachte borstel of licht vochtige doek is het normaal gesproken mogelijk de machine te reinigen. Sommige robotmaaiers kun je zelfs met de tuinslang (niet met hogedrukspuit!) afsproeien om de grasresten te verwijderen. Vervangen van de mesjes is 1 of 2 keer per jaar nodig, afhankelijk van het model robotmaaier wat in je bezit is.
Benzine grasmaaier of elektrische grasmaaier
Gemotoriseerde grasmaaiers zijn er in twee smaken, te weten de benzine-grasmaaier en de elektrische grasmaaier. Het voordeel van een benzine grasmaaier is dat deze krachtiger is dan een elektrische grasmaaier. Wel maakt deze tuinmachine veel meer lawaai. En waar een elektrische grasmaaier een stuk lichter is en minder geluidsoverlast geeft, heb je altijd een stopcontact en verlengsnoer nodig.
Welke grasmaaier werktuigen en tuinmachines bestaan er?
Er bestaan verschillende methoden om je gras te maaien. Maar welke methode is nu het meest geschikt voor jou? Op de vele voordelen van robotmaaiers gaan we nu niet in, maar wel wel op de vraag van welke tuinmachines er nu geschikt zijn voor ruiger terrein. Aan bod komen onder andere de kooimesmaaier, cirkelmaaier, klepelmaaier en balkmaaier.
Lang geleden, nog in het pre robotmaaier tijdperk, bestonden er namelijk al oer-grasmaaiers. Welke soorten grasmaaiers bestaan er vandaag de dag en waar worden ze voor gebruikt? Voor het maaien van wegbermen of weide heeft de robotmaaier enkele verre neven opgetrommeld.
Zweefmaaier vs wielmaaier
Een zweefmaaier is een grasmaaier (cirkelmaaier) zonder wielen aan de onderkant en functioneert ongeveer als een hovercraft.
Doordat het mes aan de onderkant snel ronddraait wordt de zweefmaaier iets opgetild omdat er een luchtkussen wordt gecreëerd. Het voordeel van een zweefmaaier is dat deze tijdens het grasmaaien wendbaarder en daardoor makkelijk te besturen is. Het nadeel van en zweefmaaier is dat hij minder goed overweg kan met oneffen oppervlakten.
Het voordeel van een wielmaaier is dat de machine beter met oneffen oppervlakten overweg kan en eenvoudig naar een volgende positie te verplaatsen (rollen) is.
Grasmaaier werktuigen / tuinmachines – Kooimaaier
Een perfect voorbeeld van een kooimaaier is de gewone hand grasmaaier. Deze tuinmachine is voorzien van een messen kooi waarin spiraalvormige messen zitten die over een zogenoemde snijplaat draaien. Wanneer je met de hand grasmaaier gaat lopen zorgen de wielen ervoor dat deze messen in beweging komen. Het gras wat tussen de verschillende messen komt wordt daarna afgeknipt. Omdat er sprake is van netjes afknippen van het gras zorgt dit voor een erg mooi afwerkingsresultaat.
Heb je ooit wel eens met een oude (tweedehands) grasmaaier gemaaid en ging dit erg lastig? Dan was of het gras te lang en/of de messen waren niet scherp meer. Probeer bijvoorbeeld maar eens met een botte schaar papier of nagels te knippen…
Cirkelmaaier, Weidebloter, Klepelmaaier en Zwadmaaier?
De eerste drie grasmaaier werktuigen zijn bedoeld om gewassen te maaien zonder dat het hergebruikt gaat worden. Normaliter wordt het verhakselde gewas door de tuinmachine achter gelaten waar het als voeding voor de bodem dient. Een zwadmaaier daarentegen maait het gewas op een zodanige manier dat het gebruikt kan worden voor voederwinning.
Grasmaaier werktuigen / tuinmachines – Cirkelmaaier
De cirkelmaaier is het meest gebruikte maaisysteem. Een cirkelmaaier is zeer geschikt voor maaiwerkzaamheden rondom je huis en laat een erg mooi maaibeeld zien. De grasmaaier is aan de onderkant voorzien van een of meerdere messen die horizontaal ronddraaien in een beschermhuis. Komen de messen boven het gras dan wordt het gras door een luchtstroom in het beschermhuis naar boven getrokken en vakkundig afgesneden.
Het afgemaaide gras wordt vervolgens aan de achterkant van de maaier uitgeworpen of opgevangen in een grasopvangbak. Er bestaan tevens cirkelmaaiers die uitgevoerd zijn met een mulching kit. Het afgemaaide gras wordt met dit systeem heel fijn verhakseld en zal gewoon op het gazon blijven liggen. Voordeel is dat je de grasresten dus niet hoeft op te ruimen! Maar het mag natuurlijk wel als je wat extra calorieën wilt verbranden. Is dit het geval dan wensen wij je veel succes, want de gras snippers zijn erg klein. Er zijn ook ruwterreinmaaiers te koop.
Let op: een cirkelmaaier is niet bedoeld voor het maaien van stugge begroeiing.
Grasmaaier werktuigen / tuinmachines – Weidebloter
Een weidebloter is in feite een cirkelmaaier en uitgerust met een of meerdere zware messen. Hiermee wordt het gewas vakkundig afgesneden, verhakseld en aan de achterkant van de machine uitgeworpen.
Werking
Een weidebloter is een werktuig dat is ontwikkeld om op een efficiënte manier hoog gras af te maaien en dit gelijk te verhakselen / versnipperen. In bermen of weide met hoog gewas voelt deze machine zich thuis.
Maaibeeld
Het maaibeeld is iets minder fraai dan bij een cirkelmaaier, echter de weidebloter is goed bestand tegen het maaien van zware of hoge gewassen. Komt hij af en toe een tak of molshoop tegen, dan is de weidebloter prima in staat hiermee om te gaan.
Grasmaaier werktuigen / tuinmachines – Klepelmaaier
De klepelmaaier werkt met een andere maaitechniek dan een cirkelmaaier of weidebloter. Een klepelmaaier is een bijna onverwoestbaar werktuig wat in het bijzonder geschikt is voor het zware maaiwerk, zoals het maaien van lang gras of ruw terrein langs wegbermen en taluds. De robuuste klepelmaaier is ongevoelig voor aanwezigheid van struikjes, takken, blikjes of stenen en is in staat grassen, riet en dergelijke af te maaien en volledig op een efficiënte manier te versnipperen.
Werking
Zoals de naam reeds doet vermoeden is de klepelmaaier voorzien van een horizontale as waaraan zware roterende (scharnierende) klepels gemonteerd zijn. Deze klepels slaan het gras af en versnipperen het gemaaide product fijn, waarna de maairesten aan de achterzijde worden uitgeworpen. Het maaisel blijft vervolgens normaliter op de bodem liggen waar het dient als voedselverrijking van de bodem. Het is overigens ook mogelijk om een klepelmaaier te voorzien van een opvangbak zodat de de maairesten worden opgevangen en op een later tijdstip kunnen worden verwerkt.
Wordt er tijdens het maaien een obstakel geraakt, dan is er veelal niks aan de hand. Wat wel kan gebeuren is dat een klepel afbreekt, echter een klepel is erg goedkoop en eenvoudig te vervangen.
Maaibeeld
Het maaibeeld van een klepelmaaier is niet zo mooi als bij een cirkelmaaier, maar een klepelmaaier is dan ook niet gemaakt om je engelse gazon te maaien! De klepelmaaier kan goed omgaan met ruigere, oneffen oppervlakten zoals bermen, maar is ook te gebruiken op sportvelden of campings. Tevens wordt er vaak een opvangbak gebruikt op recreatieterreinen zoals campings, maar ook bij het maaien van bijvoorbeeld paarde weiden waar veel zwaar gewas aanwezig is.
Is er achterop de maaier een looprol aanwezig, dan kan de klepelmaaier ook op ruw terrein met gaten en kuilen worden ingezet. Wil je stukken terrein maaien waar de ondergrond drassig is? Dan zijn er soms optioneel lage drukbanden beschikbaar waardoor je de klepelmaaier hier goed in kunt zetten.
Bevestiging
De klepelmaaier heeft een eigen aandrijving en is ontworpen om voortgetrokken te kunnen worden door bijvoorbeeld een quads, 4×4’s of mini trekker. Bevat de klepelmaaier een in hoogte en zijdelings verstelbare trekboom, dan is het ook mogelijk om bijvoorbeeld onder bomen met laaghangende takken te maaien. Er moet wel rekening mee worden gehouden dat je met een klepelmaaier niet hard kan rijden en deze relatief veel vermogen vraagt.
Grasmaaier werktuigen / tuinmachiens – Zwadmaaier (Cyclomaaier of Balkmaaier)
Een zwadmaaier is een landbouwwerktuig geschikt voor het maaien van diverse grassoorten. De machine is ontworpen voor het afmaaien van gewas wat daarna veelal verwerkt wordt tot veevoer.
Werking
De maaier is voorzien van een maaibalk met hieraan bevestigd een onder- en bovenmes. Deze 3-hoekige messen bewegen heen en weer en snijden het gewas zo laag mogelijk af met een knipbeweging. Balkmaaiers kunnen diverse grassoorten aan.
Maaibeeld
Wanneer de zwadmaaier het gras heeft gemaaid, wordt dit door de machine verzameld tot een zwad (een rij van gemaaid gewas) rekening houdend met genoeg ruimte voor de wielen van werktuigen voor een volgende bewerking. De volgende bewerking is vaak het oppakken van het afgemaaide gewas zodat het verder verwerkt kan worden tot bijvoorbeeld persvoer of hooi. Er zijn zwadmaaiers met een balkmaaier aan voorzijde, zijkant maar er bestaan ook achtergedragen uitvoeringen.