Geschiedenis van de automatische grasmaaier | Lekker ontspannen in de tuin en genieten van een groen gazon, terwijl je niet meer hoeft om te kijken naar het onderhoud. Veel tuinliefhebbers zouden dit graag willen en nemen hiervoor hun maatregelen. Daarom zijn automatische grasmaaiers steeds vaker graag geziene werkers in de moderne tuin. Met een automatische grasmaaier hoef je zelf geen maai werkzaamheden meer te verrichten en omdat deze machines ook nog eens zeer stil het werk verrichten, kan de maaier zelfs ’s nachts maaien zonder dat iemand daar last van heeft. Hoe is dit slimme en populaire product eigenlijk tot stand gekomen? Daarover lees je meer in onderstaande tekst over “de geschiedenis van de automatische grasmaaier”.

Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Geschiedenis van de automatische grasmaaier: van knipschaar naar grasmaaier

Tot 1827 werden grasvelden bijgehouden door gebruik te maken van sikkels, zeisen en grote knipscharen. Je kunt je vast voorstellen dat daar veel manuren in ging zitten. Grotere velden werden daarom vaak onderhouden door koeien, herten en schapen. Dat veranderde toen in 1827 de eerste echte grasmaaier werd ontwikkeld. Deze grasmaaier werd ontworpen door de Engelsman Edwin Beard Budding. Een tuinman van een Engelse dierentuin was de eerste die de grasmaaier uitprobeerde. Hij was er zeer tevreden over. De grasmaaier verving naar zijn schatting namelijk wel zes tot acht mannen met sikkels.

Stoom, benzine en elektriciteit

automatische grasmaaier - stoomgrasmaaierDe technologische vooruitgang zorgde ervoor dat er snel nieuwe grasmaaiers werden ontwikkeld. Als eerste werden de stoom-aangedreven grasmaaiers ontwikkeld. Daarna kwamen er benzinemotor-aangedreven grasmaaiers op de markt en vervolgens ontstond de elektrische grasmaaier. Ook de messen en snijrichtingen werden steeds verder geperfectioneerd en de grasmaaiers werden telkens compacter. Tegelijkertijd werden er grasmaaiers met accu ontwikkeld, zodat je draadloos kon maaien. Een grote revolutie op het gebied van grasmaaiers is de ontwikkeling van automatische grasmaaier, ook wel robotmaaier genoemd.

André Colens

De eerste robot grasmaaier werd ontwikkeld door de Belgische uitvinder André Colens in 1990. In de jaren die volgden verkocht hij de rechten aan Husqvarna. In 2002 richtte André Colens zelf het bedrijf Belrobotics op, wat nu ook een grote leverancier van robotmaaiers is. Ontwerpers zijn steeds verder gegaan met het ontwikkelen van de automatische grasmaaier en in de loop der jaren werden deze robotmaaiers steeds inventiever en slimmer. De achterliggende gedachte van een maairobot is dat je zelf geen omkijken meer hebt naar het onderhoud van jouw gazon.

Steeds slimmer

Automatische grasmaaiers die nu worden verkocht zijn voorzien van de meest bijzondere technieken. Zo zijn er robotmaaiers te koop die zelf maaisessies inplannen en zelfstandig de efficiëntste en snelste maairoutes vaststellen. Verder zijn er regensensoren ontwikkeld die ervoor zorgen dat robotmaaiers automatisch terugkeren naar hun basisstation wanneer het begint te regenen. Daarnaast bestaan er automatische grasmaaiers die onder slechte weersomstandigheden gewoon door kunnen gaan met maaien waarbij het mulch-systeem er voor zorgt dat het gazon automatisch wordt bemest met de maairesten. Op deze manier blijft het gazon gezond en hoeft de eigenaar niet zelf grasresten af te voeren.

Goed om te weten is dat er robot grasmaaiers gemaakt worden die zelfs kunnen maaien op hellingen tot 55%. Zo is het ook mogelijk om heuvelachtige gebieden heel goed te maaien. De robotmaaiers die grote grasoppervlakten kunnen maaien zijn tegenwoordig allemaal voorzien van beveiligingssystemen. Deze zorgen ervoor dat de automatische grasmaaier niet gebruikt kan worden wanneer je niet over de persoonlijke pincode en het basisstation beschikt. Om het gebruiksgemak te bevorderen zijn de meeste automatische grasmaaiers tegenwoordig te bedienen via de telefoon of tablet.

3 thoughts on “Geschiedenis van de automatische grasmaaier

  1. Een aardige tekst over de geschiedenis van de grasmaaier.
    Er is naar mijn mening wel ruimte voor wat afbeeldingen. Vooral de stoommaaier wekt mijn nieuwsgierigheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *