Een kort artikel over vervelende gele plekken in je gazon. Bijna iedereen heeft wel eens met het fenomeen “geel gras” te maken gehad. Maar wat is hier nou de oorzaak van en wat kun je er tegen doen? Hieronder vind je een aantal hoofdoorzaken waardoor je gras geel kleurt.

Bestel direct een robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een robotmaaier in België
Nu kopen

Inhoudsopgave

Geel gras – bemesting

Gras wat bemest wordt is voller en groener. Daarnaast is het beter bestand tegen diverse weersomstandigheden en krijgen onkruid en mos minder kans zich te ontwikkelen. Heb je kale plekken dan kun je het beste graszaad kopen en bijzaaien.

Mulching

Geel grasBen je in het bezit van een accu grasmaaier, benzine grasmaaier of – nog beter – een robotmaaier die is voorzien van mulch functie, dan kun je ervan uit gaan dat het gazon goed bemest wordt. Dit hoef je niet zelf te doen, want de kleine afgesneden grassprietjes doen al het werk. Het gazon kan echter op bepaalde vlakken extra bemesting nodig hebben. Vraag om het zeker te weten bij je tuincentra of hovenier even na wat je het best kunt gebruiken.

Tip: robot grasmaaiers zorgen voor een constante bemesting van je gazon omdat ze dagelijks op je gazon aan het maaien zijn. Hierdoor wordt geel gras door bemestingsproblemen voorkomen. Tevens vormt de mulch een beschermend laagje op het grasoppervlak. Dit zorgt ervoor dat de graswortels niet snel kunnen uitdrogen.

Tekort aan water

Een gazon heeft net als de mens een grote behoefte aan vocht. Gelukkig hebben we een klimaat dat het gazon van voldoende vocht voorziet. Echter het kan voorkomen dat in de zomerperiode er enkele dagen geen regen valt. Is dit het geval, en wil je geel gras voorkomen, dan is het noodzakelijk om de grasmat met een tuinslang of sproeisysteem te bevochtigen. En als het echt warm is, dan heeft het gazon om de dag een dosis water nodig waarbij je zeker niet te kort moet sproeien. Delen van je tuin die de hele dag in vol in de zon liggen zullen eerder uitdrogen en geel worden.

Teveel water

Kan het regenwater niet snel door de grasmat heentrekken en in de bodem verdwijnen, dan kun je te maken krijgen met een grasmat de als het ware verzuipt. Doordat de grassprieten en wortels continu “onder water” staan, zal het langzaam gaan afsterven en ontstaan er plekken met geel gras. Een gazon aangelegd op kleigrond of grond dat is dichtgeslagen zal met dit probleem te maken krijgen. Een oplossing is om de grond machinaal los te maken en met witzand te mengen zodat het water sneller weg kan zakken. Tevens kun je ervoor kiezen om de (klei)grond geheel te verwijderen en te vervangen. Aanleggen van een drainage systeem is ook een optie.

Huisdieren

Het is bekend dat huisdieren die urineren op je mooie gazon dit binnen een mum van tijd kunnen ruïneren. Her en der zul je plekken met geel gras zien ontstaan. Ondanks dat je vast erg dol bent op je hond of kat kun je deze het beste van het gazon weghouden. Dit geldt overigens ook voor huisdieren van buren.

2 thoughts on “Geel gras

 1. Wij hebben in Zeist zand grond nou zegt onze tuinman dat we niet te veel mogen sproeien terwijl het er zo doorheen zakt.

  1. Beste J. van Leur,

   Op zandgronden, waar water snel in de bodem wegzakt, is tijdig (uw gazon) sproeien absoluut noodzakelijk. Kleigrond hoeft minder lang besproeid te worden.

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *