Robot grasmaaiers worden steeds slimmer. Ondanks dat ze je gazon zo mooi mogelijk willen houden, blijft de kans op gazon verbranding aanwezig.

Bij het ontstaan van gele plekken op je gazon is het niet direct nodig deze stukken te vervangen of op nieuw in te zaaien. Allereerst is het van belang om te kijken of je de oorzaak kunt achterhalen. Als je dit eenmaal weet dan is een gerichte actie vaak beter omdat er aan bronaanpak is gedaan in plaats van symptoombestrijding. Wat wel duidelijk is bij gazon verbranding, is dat in de meeste gevallen onvoldoende vocht door het gazon wordt opgenomen.

Herkennen van gazon verbranding

Een verbrand gazon herken je aan gele plekken. De gele kleur ontstaat doordat zouten vocht aan de grassprieten onttrekken. De zouten waarover we spreken komen voor in onder andere kunstmest en urine.

Een groene grasmat en urine is geen goede combinatie. Lopen er huisdieren rond op het gazon en staan ze daar relaxed te urineren, dan zal dit onherroepelijk lijden tot verbranding van het gras. De zouten in de urine komen namelijk in contact met de grassprieten, waarna deze het vocht aan het gras onttrekken. Hierdoor kan het gras eerder verbranden en geel kleuren.

Ook in kunstmest zitten veel zouten. Kunstmest bevat bijvoorbeeld kalium en fosfor die samen zorgen voor de voeding van het gazon en heeft als eigenschap dat het  snel wordt opgenomen door de gazonbodem. Wanneer kunstmest eenmaal in contact komt met vocht dan zal het beginnen op te lossen. Gedurende dit proces wordt er door de mest meer vocht aangetrokken. Dit heeft het grote impact op de grasmat, want er wordt ook vocht onttrokken aan de grassprieten zelf.

Pas tevens op met overbemesting van je tuin. Zorg er altijd voor dat de verhouding tussen grond en mestaandeel in balans is. Mest zul je altijd goed en in de juiste hoeveelheden over het gazon moeten verdelen zodat er geen onder- of overbemesting plaatsvindt.

Robotgrasmaaier met botte messen

Rijdt jouw robotgrasmaaier rond met botte messen? Schaam je! Een scherpe messenset is letterlijk van levensbelang voor je gazon. Vervang de messen tijdig om beschadiging aan je gazon te voorkomen. Bij sommige tuinliefhebbers is niet bekend dat botte messen veel schade aan kunnen richten. Wanneer de robotmaaier mesjes niet meer in staat zijn om de grassprieten netjes door te snijden ligt het ontstaan van geel gras op de loer. Botte messen zullen het gras niet doorsnijden maar kapot trekken, waardoor het eerder uit zal drogen en er gele puntjes op de sprieten verschijnen. Het is een kwestie van tijd dat je gras uitdroogt en je aankijkt tegen een mooi geel gazon.