Gardena SILENO review | Ben je in het bezit van een leuk huis met een aardig stukje gazon en vraag je je wel eens af of het grasmaaien niet eenvoudiger kan? Je kijkt eens rond in de straat en ziet je buren op een dure zitmaaier rondjes rijden of zwoegend achter een handmaaier het toch noodzakelijke klusje klaren. Dan trek je je terug in je favoriete stoel en begint wat te mijmeren. Wat zou een volautomatische grasmaaier toch makkelijk zijn! Zie hier, de Gardena SILENO has entered the lawn! In deze Gardena SILENO review behandelen we 3 varianten van deze robotmaaier.

Gardena Sileno robotmaaier

Vergelijk direct Gardena robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk direct Gardena robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Gardena SILENO review: Gardena SILENO, Smart SILENO en SILENO+

Gardena, een grote speler op het gebied van tuingereedschap, heeft zich op de markt voor robotmaaiers begeven en de Gardena SILENO geïntroduceerd. Dit type robotmaaier is beschikbaar in verschillende varianten die we in deze uitgebreide review gaan behandelen.

Gardena SILENO in de praktijk

Gardena SILENO review

De Gardena SILENO is een fluisterstille volautomatische robotmaaier, volledig programmeerbaar en weerbestendig. Ook wanneer het regent zal hij zijn rondjes rijden en het gras kort houden. Deze Gardena SILENO robotmaaier kan gazons tot wel 1.000 vierkante meter in een willekeurig bewegingspatroon netjes voor je maaien en bijhouden. Hij is betrouwbaar en maait effectief, zonder spoorvorming of strepen. Als de accu bijna leeg is keert hij zelfstandig terug naar het laadstation om weer op te laden. Vervolgens zal hij zijn maai activiteit weer hervatten.

Het gras wat de het toestel maait blijft gewoon op het gazon liggen. Omdat de robotgrasmaaier beschikt over een mulch functie wordt het gras zo fijn versnipperd dat het als natuurlijke meststof voor je gazon kan dienen. Het is dus niet meer noodzakelijk het gras aan te harken en af te voeren. Hoe heerlijk is dat?

Werktijd

Net als alle apparaten die voorzien zijn van een batterij, zal de Gardena SILENO ook regelmatig aan de lader moeten worden gelegd. Jij hoeft dit niet zelf te doen, want de maairobot vindt automatisch zijn weg naar het laadstation die je op een goede plek (zie gebruikershandleiding) op het gazon gepositioneerd hebt. De Gardena SILENO robotmaaier kan op een volle accu ongeveer 65 minuten maaien alvorens hij het laadstation weer op zoekt. Eenmaal aan de lader duurt het 50 minuten tot de accu weer vol is.

Maairesultaat

Het apparaat is uitgerust met messen die een maaibreedte hebben van 22 centimeter en waarmee hij je gazon op een uitstekende manier kan onderhouden. Ondanks dat de machine ook nat gras kan maaien (of in de regen), is het beter om de grasrobot alleen droog gras te laten maaien. Hiermee voorkom je samenklitten van grasresten aan de behuizing en messen, waardoor de Gardena SILENO meer moeite zal moeten doen om het gras te maaien. Dit gaat ten koste van de efficiëntie en uiteindelijk ook het maairesultaat. Wees goed voor je nieuwe tuinhulp, dan is hij ook goed voor jou(w gazon). Sowieso is het aan te raden om regelmatig de wielen en behuizing met een licht vochtige doek schoon te maken en te ontdoen van grasresten en wat al niet meer. De maaihoogte is in te stellen van 20 tot 60mm.

Leuk om te weten. De grasmaaier robot is voorzien van de EasyPassage functie. De grasrobot kan zich ook verplaatsen door nauwe doorgangen (minimaal 1,5 meter) en laat geen sporen achter. De Smart SILENO en Gardena SILENO+ kunnen zelfs door nauwe doorgangen van minimaal 60cm. Heb je hellingen in je gazon? Het apparaat is prima in staat om op hellingen tot 35 % te maaien en kan zelfs op licht oneffen ondergronden uit de voeten.

Beveiliging en veiligheid

Door de aanwezige diefstalbeveiliging met pincode en alarm heeft een dief niks te zoeken bij jouw robotmaaier. Neemt hij hem toch mee, dan zal hij niks met het toestel kunnen beginnen. Zoals een goed robotmaaier betaamt is deze ook voorzien van diverse sensoren om schade aan het apparaat, dierbaren en lievelingsobjecten te garanderen. Raakt de bumper van de Gardena SILENO een obstakel, dan wordt dit geregistreerd door de bots-sensor. De messen zullen dan direct stoppen met draaien en het apparaat verandert gewoon van rijrichting. De kantelsensor zorgt ervoor dat de machine te steile hellingen niet zal maaien. Wanneer jij of iemand anders de maaiende robot optilt, zal deze onmiddellijk de messen stoppen.

Nog even terugkomend op het reinigen van het toestel. Het reinigen van de Gardena SILENO en het laadstation doe je natuurlijk niet door er een tuinslang of hogedrukspuit op te zetten. Lees voordat je de maairobot of het basisstation gaat reinigen eerst even de handleiding door of bekijk de instructie dvd.

Programmeerbaar

Het is fijn dat het toestel volledig te programmeren is. Jij bent de baas en stelt de grasrobot in zoals jij dat wilt. De robot maaier maait uit zichzelf volgens het door jou ingestelde programma je gazon, ook als je niet thuis bent. Echter, denk je dat je vanuit je luie stoel het toestel middels een app op je smartphone kunt bedienen, dan heb je het mis. De Gardena SILENO heeft deze optie helaas niet. Dat recht is alleen voorbehouden aan de andere variant: de Smart SILENO.

Bediening via smartphone of tablet

Alleen de “Smart” uitvoering is te bedienen via een smartphone of tablet. Wanneer je beschikt over een groot gazon en de robotmaaier is een eind bij je vandaan, heb je misschien geen zin hier heen te lopen om hem een andere opdracht te geven. Hoe mooi zou het zijn wanneer je dit vanuit je luie stoel kunt doen? De fabrikant heeft een gebruiksvriendelijke app ontwikkeld waarmee je grasrobot in kunt stellen en opdrachten kunt geven.

Gardena Smart SILENO review

De Gardena Smart SILENO is in wezen hetzelfde als de Gardena SILENO, echter de smart variant is voorzien van een app functie waarmee je je robotmaaier via je smartphone of tablet kunt programmeren en besturen. Dit houdt in dat alle functies die de Gardena SILENO bezit ook in dit model worden toegepast. Aan veiligheid is gedacht door het gebruik van bots-, kantel- en tilsensoren. De mulch functie zorgt ervoor dat het gras zo fijn wordt versnipperd dat het als bemesting voor je gazon dient en de messen met een maaibreedte van 22cm zorgen ervoor dat je gazon er steeds piekfijn uitziet.

Gardena SILENO+ review

De Gardena SILENO+ is een iets intelligentere versie van het basismodel. Het apparaat is namelijk voorzien van een revolutionaire technologie, genaamd SensorControl.

Gardena Sileno robotmaaier - voor complexe gazons tot 1600m2Misschien ben je zelf wel eens teruggekomen van vakantie en dat op het moment dat je het gazon bekeek je de tranen in de ogen schoten? Help, het gras is sneller gegroeid dan ik had voorzien! Nu, met een automatische robotgrasmaaier komt dit niet meer voor. Deze rijdt zijn rondjes en houdt het gras kort. Echter, gras groeit in het maaiseizoen natuurlijk niet elke dag even snel. SensorControl betekent dat de gras robotmaaier zelf detecteert of jouw gras sneller of langzamer groeit dan waar hij in zijn maaiprogramma mee rekent. Merkt de maairobot dat het gras langzamer groeit, dan zal hij automatisch iets minder gaan maaien. Groeit het gras daarentegen een stuk harder, dan past de maairobot zijn programma hier op aan!

Deze maairobot kan ook een iets groter gazon onderhouden dan zijn kleinere broertje. Waar de Gardena SILENO maximaal 1.000 m2 kan onderhouden, is de SILENO+ geschikt voor gazons tot maximaal 1.300 m2! Bereken voor het gemak eens wat een robotmaaier je aan tijd bespaart, of misschien wel aan geld. Je kunt gelijk besparen op uitgaven aan de vriendelijke tuinman die je regelmatig inhuurt om het gras te maaien.

Gardena Smart SILENO+ review

Hier kunnen we kort over zijn. De Gardena Smart SILENO+ heeft alle functies gecombineerd in 1 toestel. Je hebt de basisfuncties van de Gardena SILENO. Tel daarbij op de App waarmee je de grasmaaier robot op afstand kunt bedienen en de SensorControl voor intelligenter maaien en je hebt de meest luxe variant die je je kunt wensen. De grasrobot is op het moment van schrijven verkrijgbaar in twee varianten. De Smart SILENO+ 1300 die tot 1.300m2 kan maaien en de Smart SILENO+ 1600 die een gazon van 1.600m2 kan onderhouden.

Gardena SILENO review: conclusie

We kunnen deze robotmaaier een ieder aanraden die genoeg heeft van grasmaaien en zijn of haar tijd liever nuttiger besteed. Het is een krachtige en vooral ook stille (<60 dB) machine die je tuin in zijn eentje goed kan onderhouden. Als je geen noodzaak ziet tot het bedienen van het apparaat via smartphone of app zijn de Gardena SILENO en SILENO+ een uitstekende keuze. Wil je toch graag the power in your hands hebben? Kies dan voor de “Smart” varianten. Hou er wel rekening mee dat het nodig kan zijn om zelf de gazonranden nog bij te trimmen of bij te snijden met een grastrimmer.

Voordelen

Gardena Sileno in laadstation

 • Fluisterstil! Je hebt niet eens in de gaten dat hij er is (maar hij is er wel!)
 • Met dank aan het SensorCut systeem maait het toestel streeploos een gazon tot 1.000m2
 • Is met een een uur weer opgeladen en klaar voor de strijd
 • Zelf het gazon bijmesten is niet meer nodig. Het versnipperde gras blijft als bemesting op je gazon liggen.
 • Bediening via een app mogelijk bij de slimme modellen

Nadelen

 • De aanschafprijs, echter je krijgt hier wel heel veel comfort voor terug
 • Het basismodel wordt niet ondersteund door een app voor bediening op afstand
Bestel direct een Gardena robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een Gardena robotmaaier in België
Nu kopen

2 thoughts on “Gardena SILENO review

 1. Heb net zo eentje aanschaft en krijg hem niet aan de praat omdat er een pincode op staat. Hiervan vind ik niets terug in de gebruiksaanwijzing ?

  1. Beste Kimmy,

   Vervelend om te horen. Wanneer je de robotmaaier aanzet doorloop je het keuzemenu op het scherm van de grasmaaier. Op dit scherm krijg je uiteindelijk een keer de vraag een nieuwe pincode in te stellen. Als het goed is wordt 0000 niet geaccepteerd. Lukt het je niet of ben je de pincode kwijt, dan kun je contact opnemen met Gardena via telefoonnummer 036-5210010, e-mailadres info (at) gardena.nl of via de website (www.gardena.com/nl/ondersteuning/robotmaaier-support-center/pin-code/).

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *