Gardena SILENO City 250 review | Er is in 2018 een nieuw model robotgrasmaaier gelanceerd: de Gardena SILENO City 250. Het toestel heeft een iets lagere werkgebied capaciteit dan de nog immer zeer populaire R40Li robotmaaier en is speciaal geschikt voor tuinen tot maximaal 250 vierkante meter. Met een gewicht van 7kg is het een van de minst zware robot grasmaaiers op de markt.

Gardena Sileno City 250

Vergelijk direct Gardena robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk direct Gardena robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Gardena SILENO City 250

 • Capaciteit van maximaal 250 m2 (aanbevolen 200 m2)
 • Maait ook met regen
 • Geluidsniveau van slechts 58 dB

Gardena SILENO City 250 in de praktijk

Aanleggen Grensdraad

Omdat het gazon vaak het middelpunt van je tuin is wil je hier optimaal van genieten. Een robotmaaier is dan een prima alternatief voor de vertrouwde (hand) grasmaaier. Als de Gardena SILENO City 250 eenmaal volledig de controle over de onderhoud van je gazon voor zijn rekening heeft genomen, heb je extra tijd om te ontspannen en te genieten van je tuin.

De volautomatische robot grasmaaier wordt geleverd inclusief grensdraad en haringen. Wanneer je de begrenzingskabel rondom je gazon goed hebt aangelegd zorgt deze ervoor dat de grasmaaier altijd binnen het te maaien gebied blijft. Het is wel aan te raden om bijvoorbeeld in het gazon aanwezige bloemenperken af te bakenen, want de Gardena SILENO City 250 zal de bloemen anders vakkundig een kopje kleiner maken.

Instellen en onderhoud

Als je de perimeterdraad eenmaal hebt aangelegd, is het tijd om de robot grasmaaier te programmeren. Dit is zeer eenvoudig en een klus die weinig tijd in beslag neemt. Tijdens de installatie zal de installatiehulp je door de menu’s leiden en berekent de Gardena SILENO City 250 uit zichzelf een maaiprogramma. Uiteraard kun je hier zelf aanpassingen in maken indien je wilt dat hij vaker, minder vaak of bijvoorbeeld op andere dagen gaat maaien.

Het voordeel van een grasmaaier robot is dat hij zich precies aan het ingestelde maaischema zal houden. Jij bent de baas van je grasrobot en hij doet wat jij wil. Nadat je hebt ingesteld op welke momenten de grasrobot moet maaien en ben je klaar met programmeren, dan heb je er bijna geen omkijken meer naar. Uiteraard is het wel nodig om 1 a 2 keer per jaar de mesjes te vervangen en de machine – wanneer nodig – te ontdoen van vuil. Het reinigen van de messen, wielen en behuizing kan bij de Gardena SILENO City 250 overigens zeer eenvoudig met behulp van een tuinslang (niet te verwarren met een hogedrukspuit!).

Werktijd

Iedere Gardena SILENO City 250 robotmaaier is uitgerust met een lithium-ion accu. Deze accu heeft een accuspanning van 18 Volt bij een accu capaciteit van 2.1 Ah. Met deze batterij is de robotgrasmaaier in staat om op een volle acculading 60 minuten te maaien. Daarnaast is de robot grasmaaier ontworpen met een automatisch oplaadsysteem en hoef je hem niet handmatig aan de oplader te koppelen.

Laadtijd

Raakt de accu namelijk bijna leeg, dan keert hij zelfstandig terug naar het laadstation. Hoe vindt de robotmaaier zijn weg dan terug naar het basisstation? Doordat je de begrenzingsdraad hebt gekoppeld aan het laadstation geeft dit station een signaal af wat de maairobot op pakt. Via slimme navigatietechniek komt hij altijd waar hij zijn moet. Zelfs kleine oneffenheden in het terrein zijn geen probleem voor deze robotgrasmaaier. Eenmaal gearriveerd op het laadstation duurt het opladen ongeveer 60 minuten. Zodra de accu weer is bijgeladen zal de maairobot geheel autonoom zijn maaiprogramma hervatten.

Maaisysteem

Als maaisysteem is gekozen voor 3 scharnierende precisiemesjes die het gras netjes afmaaien en zeer fijn versnipperen. Hierdoor is het niet nodig om het gras op te ruimen. De mesjes zitten onderaan de grasmaaier vast aan een roterende schijf, maar kunnen wel vrijuit bewegen. Geeft de Gardena SILENO City 250 opdracht aan de mesmotor om te gaan draaien, dan klappen de mesjes naar buiten. Komen de mesjes vervolgens in aanraking met een object, dan zullen ze automatisch naar binnen scharnieren om zodoende schade aan de mesjes en het object te minimaliseren. De maaibreedte is vastgesteld op 17 centimeter, wat normaal is voor modellen die tuinen van soortgelijke grootte onderhouden.

Maaihoogte

Omdat de een graag tegen een kort gemaaid Engels gazon aankijkt en de ander misschien wat hoger gras waardeert, is de maaihoogte eenvoudig in te stellen. Dit kan op een gewenste lengte van 20 tot 50 millimeter. Zo ben je in staat om de maaihoogte aan te passen aan de groeisnelheid van het gras. In de zomer bijvoorbeeld, is het beter om het gras iets langer te laten groeien zodat verbranding van je gras wordt voorkomen.

Maaipatroon

De fabrikant heeft reeds jarenlange ervaring met robotmaaiers en valt inmiddels onder de paraplu van het grote Husqvarna. Deze uitvinders van de robot maaier brengen zodoende extra kennis en ervaring mee waardoor je zeker bent van een uitstekende werking van je nieuwe Gardena SILENO City 250 robotmaaier. Daar je een grasrobot koopt om meer vrije tijd over te hebben en kunt genieten van een groener en gezonder grasveld wil je natuurlijk niet te veel omkijken naar je nieuwe tuinhulp.

gardena eenvoudige tuin - gardena sileno city 250Wees gerust, je hoeft de grasrobot niet op te pakken en ergens neer te zetten omdat je bang bent dat hij een stuk gazon overslaat. Waar sommige robot grasmaaiers in parallelle banen maaien, rijdt deze Gardena SILENO City 250 robotmaaier via een zogeheten willekeurig patroon kriskras over het gazon en pakt zo ieder stukje mee. Uiteindelijk is er dus altijd sprake van een complete gazondekking. Door toepassing van het SensorCut systeem draagt de maairobot zorg voor een streeploos maairesultaat, zelfs op hellingen tot 14 graden (25%). De robotmaaier schijnt zelfs met “gevoel” te maaien volgens Gardena. Wij geloven het meteen.

Grasrecycling

Net als de andere gazon robotmaaiers van de producent, houdt ook de Gardena SILENO City 250 het gras goed kort. Grote gras sprieten wil je niet op het gazon aantreffen, vandaar dat de maairobot zorgt voor zogenoemd grasrecycling. Wanneer het toestel zeer kleine stukjes van het gras afsnijdt, vallen deze kleine gras snippertjes op het gazon en komen uiteindelijk op de gazonbodem terecht. Hier verteren ze binnen een mum van tijd en geven hun voedingsstoffen af (mulching). Op termijn resulteert dit in een groene en gezonde grasmat. En helemaal mooi: het gras hoef je niet meer aan te harken en op te ruimen! Dit is een van de grote voordelen van het hebben van een robot gazonmaaier.

Hooikoorts allergie

Voor mensen met hooikoorts allergie is de Garden SILENO City 250 dan ook een uitkomst omdat je niet meer in aanraking komt met de grasresten. De robotmaaier houdt het gras continu erg kort zodat mos en onkruid minder tot geen kans hebben zich te ontwikkelen. Gevolg is dat de allergenen geen kans krijgen om zich te verspreiden.

Maaien met regen

De Gardena SILENO City 250 weerbestendige robot grasmaaier is niet voorzien van een regensensor en maait dus ook gewoon wanneer het gras nat is. Nu lijkt dit op het eerste gezicht geen probleem, maar het is niet voor niets dat robotgrasmaaiers tegenwoordig steeds vaker zijn voorzien van een regensensor. Als deze sensor regen detecteert wordt de grasrobot naar het basisstation gestuurd. Het idee hierachter is dat maaien met regen de efficiëntie negatief beïnvloedt. Enerzijds heeft de maairobot meer moeite om het gras te maaien en anderzijds gaat het voordeel van de mulch-functie grotendeels verloren. Wij raden dan ook aan om wanneer het regent (of wanneer het gras nog vochtig is) de robotmaaier “thuis” te houden en niet te laten uitrijden.

Veiligheid & Beveiliging

Gardena SILENO City 250 robotgrasmaaiers zijn erg veilig omdat ze zijn uitgerust met verschillende sensoren die voor een veilige werking zorgen. Normaal gesproken bezitten conventionele grasmaaiers niet over deze functionaliteiten. Wordt er namelijk een van deze sensoren geactiveerd, dan stopt de mesmotor direct met draaien waardoor verwondingen worden voorkomen. De botssensor detecteert zachte botsingen met voorwerpen als bijvoorbeeld een boom of muurtje. Is dit gebeurd, dan stopt de maairobot gelijk met maaien en zal een klein stukje achteruit rijden. Hierna draait hij om rijdt in een andere richting verder. Til- en kantelsensoren zetten de mesmotor stil wanneer de maaier kantelt of door iemand wordt opgetild. Het is overigens ook mogelijk de robotmaaier meteen uit te schakelen door op de rode stop-knop (bovenop de maaier) te drukken.

Voorzien van een pincode is de Gardena SILENO City 250 beveiligd tegen diefstal. Zonder deze code is het niet mogelijk om de robot grasmaaier te programmeren en te gebruiken.

Gardena SILENO City 250 review: conclusie

Doordat de 7kg lichte maairobot is voorzien van lift-, botsing- en tilsensoren is hij extreem veilig. Het gemiddelde energieverbruik bij maximaal gebruik is slechts 2 kWh per maand en de robot maaier is makkelijk in het gebruik. Gehoorbeschadiging loop je ook niet op, want met een geluidsniveau van 58 decibel is het meteen een van de stilste robotmaaiers op de markt. Als je de Gardena SILENO City 250 robotmaaier koopt, wordt deze standaard compleet geleverd met een handleiding, laadstation, 3 extra messen, 150 meter begrenzingsdraad en 200 stuks pennen om de begrenzingsdraad mee te verankeren.

VoordelenGardena Sileno City 250 laadstation

 • Met 58 decibel is het een van de stilste gazonmaaiers
 • Mulching functie zorgt voor een natuurlijke bemesting
 • Voor kleine(re) gazons een kosteneffectieve keuze

Nadelen

 • Geen bediening via smartphone of tablet. Dit in tegenstelling tot de Gardena SILENO City 250 “Smart” waar dit wel mogelijk is
 • Geen regensensor
 • Voor gazonranden nog af en toe de grastrimmer gebruiken

Belangrijkste specificaties van de Gardena SILENO City 250

Voor de volledigheid nog even de belangrijkste specificaties van de Gardena SILENO City 250 op een rijtje:

 • Capaciteit werkgebied: 250 m2 (aanbevolen 200 m2)
 • Maximale helling: 14 graden / 25%
 • Maaihoogte (min-max): 20-50 mm
 • Maaibreedte: 17 cm (3 mesjes)
 • Werktijd: 60 minuten
 • Laadtijd: 60 minuten
 • Geluidsniveau: 58 dB
 • Beveiliging: sensoren en pincode
 • Overig: de Gardena SILENO City 250 wordt geleverd met 3 extra messen, 150 meter begrenzingsdraad en 200 haringen
Bestel direct een Gardena robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een Gardena robotmaaier in België
Nu kopen

27 thoughts on “Gardena SILENO City 250 review

 1. Heb net deze sileno city 250 die prima functioneerd. Heb eerst 16 jaar een huskvarna gehad. Deze Gardena sileno grasmaaier heeft een tijd slot ! (gardena noemt dit een verplichte stand by tijd). Van 18 uur stilstaan per 24 uur. Hij kan dus maar 6 uur lopen per 24 uur en verplicht wachten met een volle accu. Dit wil je niet in je apparatuur of in je auto of eletrische fiets! En ook niet in een grasmaaier. Kan deze eletronische beperking ook uit?

  1. Beste Have,

   Het klopt dat Gardena robotmaaiers een ingebouwde standby-periode hebben. Deze zogeheten standby-tijd (of inactieve tijd) zorgt er ten eerste voor dat het gras niet te zwaar belast wordt door het continue rijden van de robotmaaier. Ten tweede zorgt deze “rustperiode” ervoor dat je ook nog andere dingen op of om het gazon kunt doen. Hierbij kun je denken aan het gras besproeien, blad harken of er op spelen.

   De Gardena Sileno City 250 heeft een minimale standby-tijd van 19 uur per dag, waar de Sileno City 500 bijvoorbeeld een minimum heeft van 13 uur per dag. In principe maakt dit niet veel uit, want een robotmaaier kies je op basis van het te maaien oppervlak. De Sileno City 250 kan per uur zo’n 49 vierkante meter maaien, maal maximaal 5 werkuren = 245 vierkante meter per dag.

   Via de installatie (scheduling) wizard van de robotmaaier is het mogelijk om het voor jou optimale maaischema in te stellen, waarbij je bijvoorbeeld de robotmaaier kunt laten werken van 10:00-13:00 en van 18:00-20:00. In de tussenperioden wacht hij in zijn docking station.

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 2. Ik heb interesse in deze maaier. Kan ik het laadstation buiten het maaibereik plaatsen (zodat hij een stukje over het terras rijdt en onder een afdakje staat)?

  1. Beste Jasper,

   Bedankt voor je vraag. Het is inderdaad mogelijk om het laadstation van de Sileno City 250 robotmaaier op een andere plek dan het gazon te positioneren. Steekt het tegelpad niet boven het gazon uit, dan is het mogelijk de robot grasmaaier over het pad te laten rijden. Om dit te realiseren zul je de begrenzingsdraad onder de tegels door moeten leggen. Ook kun je met een beetje geluk de perimeterdraad in de voegen leggen of met een haakse slijper in de tegels gleuven slijpen waar je de draad vervolgens in laat verzinken. Let op: bij het rijden over een tegelpad is het belangrijk dat de tegels op gelijke hoogte liggen met het gazon. Moet de grasmaaier over een terras van klinkers rijden, zorg er dan voor dat dit klinkerterras goed vlak is zodat robotmaaier hier niet vast kan komen te zitten of beschadigd kan raken. Plaats het laadstation altijd op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat het gebied voor het laadstation vrij is van obstakels, want hier zal de grasmaaier erg veel rijden.

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

    1. Beste Bjorn,

     Het principe van het aanleggen van een perimeterdraad is in basis voor iedere robotmaaier hetzelfde. De perimeterdraad komt rondom je gazon en/of perken en de geleidingsdraad loopt vanuit de perimeterdraad naar een bepaalde plek in je gazon. Voor meer specifieke informatie omtrent het aanleggen van begrenzingsdraad bij de Gardena City 250 kun je het beste even de handleiding raadplegen. Deze is bijvoorbeeld via de site van Gardena online te vinden en gratis te downloaden.

     Met vriendelijke groet,
     Team Robotmaaiervergelijken.nl

 3. Beste
  onze plantenborders zijn afgebakend met een rand in staal van ongeveer 10 cm hoog. Is het dan nodig om daar de grensdraad te leggen? Of zal de robot via de botssensor zijn traject verder afleggen? Is het programma dan verstoord?
  Bedankt voor de info.
  Vriendelijke groeten
  Caroline

  1. Beste Caroline,

   Je kunt de plantenborders beter wel afbakenen met perimeterdraad. Doe je dit niet, dan zal de behuizing door de vele botsingen snel schade oplopen.

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 4. Hallo,

  Wij willen graag een robotmaaier kopen, reden heb een hekel aan de kantjes knippen.
  Nee lees is echter dat deze maaier als nadeel heeft dat je af en toe de trimmer voor de kantjes er bij moet halen.
  Ons gazon ligt verdiept, is aan alle kant opgesloten met betonnen L-profielen met in het midden van het gazon een strakke vijver welke weer verdiept in het gazon ligt (ter beeldvorming kan ik eventueel foto’s mailen).
  Is deze maaier hiervoor wel geschikt? Voel er natuurlijk weinig voor om een dure robotmaaier aan te schaffen en dan het vervelendste werk alsnog zelf te moeten doen.

  Bedankt voor jullie reactie.

  Groetjes,
  Claudia

  1. Beste Claudia,

   Wanneer je gazon omringd is door bijvoorbeeld een stenen omranding die hoger ligt dan het gazon zelf kan geen enkele robot grasmaaier precies tot deze rand maaien. Reden hiervoor is dat de messen binnen de behuizing vallen en de grasmaaier ruimte nodig heeft om te draaien. Je kunt ervoor kiezen (indien mogelijk) om de betonnen profielen op gelijk niveau met het gazon te positioneren of bijvoorbeeld te vervangen voor een strook met tegels. Onder deze tegels kun je namelijk ook de begrenzingsdraad aanleggen.

   Met de vijver is het even opletten, want de maaier moet natuurlijk niet het water in rijden. Ook hier zou je ervoor kunnen kiezen om de vijver te omranden met een strook terrastegels (is het mooist bij een vierkante of rechthoekige vijver) zodat de maairobot wel het gehele gazon kan maaien en de strook tegels kan gebruiken om hierop weg te draaien.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 5. Robotgrasmaaier werkt goed, Gardena weigert echter cashback uit te betalen, zelfs nadat dit is goedgekeurd. Vrienden van mij hebben hetzelfde probleem ondervonden.

  1. Beste Louis,

   Dit is inderdaad mogelijk! Gebruik wel een goed verlengsnoer welke geschikt is voor gebruik buitenshuis.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 6. Ik overweeg aankomend voorjaar een robotmaaier aan te schaffen .Nu vraag ik mij af of ik het perimeterdraad onder de tegels die het gras omzomen kan leggen.Mij kleinkinderen rennen natuurlijk door de tuin en kunnen gemakkelijk struikelen.
  Ik zag deze week een aanbieding bij een tuincentrum met een cashback korting waar ik graag gebruik van wil maken. Nu lees ik hierboven dat terug vordering problemen op kan leveren.
  Graag een reactie.

  1. Beste M. Nijenhuis,

   Het is inderdaad mogelijk om grensdraad onder tegels door te leggen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld in de tegels een kleine sleuf te frezen om hier de draad vervolgens in te leggen. Wanneer er een cashback aktie is en je aan de voorwaarden voldoet (binnen de termijn, kassabon/faktuur en eventuele registratie via de website van de fabrikant), dan heb je altijd recht op deze korting.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 7. Beste,
  We gaan starten met grondige werken in de tuin. Zwembad plaatsen, tuin ophogen en grasmatten plaatsen. Ideaal moment om robotmaaier aan te schaffen en grensdraad mooi weg te kunnen werken.
  De grensdraad, leg je deze onder de boordsteen van het zwembad, of vlak ervoor?
  Dat die maaier zeker niet in zwembad rijdt, maar wel zeker de kant goed mee maait. Boordsteen is 30cm.
  Is het niet hebben van een regensensor effectief een nadeel bij dot toestel en gaan we aldus beter op zoek naar alternatief, zoja wat is mogelijks een alternatief?

  Alvast bedankt.

  1. Beste Kevin,

   Bedankt voor je bericht. Je plaatst de perimeterdraad in/op het gazon, zo dicht mogelijk tegen de boorsteen. Let er wel op dat het gras en de boordsteen op hetzelfde niveau liggen. Zo kan de robot grasmaaier zijn draai deels op de tegels maken. Om het uit te testen kun je het beste de grensdraad eerst op het gazon aanbrengen met de meegeleverde haken zodat je de draad nog kunt verplaatsen indien de maairobot te ver de tegels op dreigt te rijden.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 8. Beste,

  Kan de robotmaaier over een stukje kiezelpad rijden (evenhoog als het gazonoppelvlak) naar een ander stukje gazon? Of komt hij dan vast te zitten? Indien ja, is het dan mogelijk om hem gewoon op te nemen en te plaatsen op het andere stuk? Of slaagt de software dan tilt?

  mvg

  1. Hallo Wes,

   Een kiezelpad raden wij inderdaad niet aan omdat de grasmaaier vast kan komen te zitten cq schade op kan lopen. Je kunt de robot grasmaaier inderdaad oppakken en verplaatsen, echter indien je gazon uit 1 zone bestaat moet je het apparaat steeds in de gaten houden. Dat is niet prettig. Het beste kun je (indien mogelijk en met een beetje inventiviteit) een doorgang (corridor) creëren met een strook gras of met een paar vlakke tegels zodat de robotmaaier deze als kan gebruiken om overheen te rijden. Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 9. Ik wil graag een sileno smart 500 aankopen, wij hebben rondom ons gazon een betonrand van 10cm Breed. op gelijke hoogte met het gazon, kan ik de draad dan zo leggen dat hij de kantjes mooi mee maaid? En welke afstand moet ik dan aanhouden ?
  Met vriendelijke groet.
  Roy Heffels

  1. Best Roy,

   Fijn dat je een betonnen rand om je gazon heen hebt. Op deze manier kan de robotmaaier je gras ook aan de randen goed maaien. Hiervoor zul je de draad dan waarschijnlijk onder de betonrand of hier net achter moeten plaatsen. Wat grenst er aan de andere kant van de betonrand?

   Voordat je de perimeterdraad vastzet of ingraaft, kun je het beste deze even losjes vastmaken om je gazon heen en testen of de grasrobot alles goed maait! Check anders even de handleiding op gardena.com/int/products/lawn-care/robotic-mower/smart-sileno-city-set/967647303/ voor specifieke informatie omtrent het installeren en de afstand.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 10. Kan dit apparaat op een later moment nog gekoppeld worden aan de bestaande SMART gateway? Of moet ik dan de smart uitvoering aanschaffen inclusief een 2e gateway (+€100!) die ik dan weer weg kan gooien?

 11. Hallo, wij hebben nu een maand of vier deze robotmaaier. Het programmeren van hem lukt ons niet. De robotmaaier pakt niet de ingestelde dagen, maar maait alle dagen het gazon. Hebben meer mensen dit probleem???

 12. Hallo
  wij hebben een robotmaaier sileno city 250 gekocht. Wij zijn er heel blij mee maar doet niet helemaal wat we graag willen. We stellen hem bij gevorderde instelingen in om twee x per week te maaien. Tot onze verbazing maait hij alle dagen. Wie kan ons helpen.

 13. Hallo
  We hebben sinds een week de silene city 500 in gebruik. Sinds gisteren problemen met wiel aandrijving. We hebben het grondig gereinigd. Nu ook melding van veiligheid functie defect alsook melding ‘botsing aan’
  Is er iets wat wij van onze kant nog kunnen doen?

 14. Hallo, ook een vraag ik wil deze robot maaier ook aanschaffen is de bedoeling,, mijn vraag kan deze ook van ene grasveld naar andere ik heb achter grasveld en vervolgens moet hij dan wel over bestrating tussen carport door zo, n 10 meter naar voorste grasveld , is dat mogelijk????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *