Gardena R70Li review | De Gardena R70Li robotmaaier is de grote broer van de R40Li en R50Li. Met een maaicapaciteit van 700 vierkante meter is hij geschikt voor kleine tot middelgrote tuinen. Het is niet meer nodig om geen gras bijeen te harken, want dit blijft als kleine snippers op het gazon achter. Hier dient het maaisel als voedingsstof voor je grasmat. De erg stille robotmaaier onderhoudt geheel zelfstandig het gazon zodat jij weer tijd over hebt voor leukere dingen.Gardena R70Li robotmaaier

Vergelijk direct Gardena robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk direct Gardena robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Gardena R70Li

De Gardena R70Li is heeft een gewicht van 8kg en is weerbestendig. Het gazon wordt constant gemaaid, waarbij de Gardena grasmaaier robot volledig willekeurig over het gazon rijdt en zo geen enkel deel van het te maaien gazon mist. De belangrijkste kenmerken van de Gardena R70Li zijn:

 • Capaciteit van maximaal 700 vierkante meter
 • In staat om met regen te maaien
 • Gardena SensorCut

Gardena R70Li in de praktijk

Productiviteit

Capaciteit werkgebied

Net als de Gardena R40Li is de Gardena R70Li grasmaaier bedoeld voor het onderhouden van eenvoudig tot licht complexe gazons, waarbij de gazonoppervlakte niet groter is dan 700 vierkante meter. De aanbevolen gazoncapaciteit, waar rekening wordt gehouden met hellingen en diverse obstructies in en om het gazon, ligt op 560 vierkante meter.

Maximaal niveau verschil in werkgebied

Bijna geen enkel gazon is compleet vlak en zal her en der wat schuin aflopen. De Gardena R70Li grasmaaier kan dan ook overweg met schuin lopende delen van maximaal 14 graden (25%). Voordat je een grasmaaier robot gaat kopen is het dus verstandig om eerst je gazon te controleren op deze hellingsniveaus. Komt de Gardena R70Li namelijk een helling tegen die groter is dan 25%, dan zal de maairobot dit gedeelte niet kunnen maaien.

Accu

Type accu

Een Gardena R70Li robotmaaier haalt zijn kracht uit een lithium-ion accu van 18 Volt. Deze 1.6 Ampère uur variant draagt zorg voor een energiezuinige en betrouwbare werking. Het voordeel van deze batterijen dat ze niet snel aan capaciteit verliezen en snel opladen.

Maaitijd

Net als vele andere robotmaaiers, is de Gardena R70Li uitgerust met een lithium-ion batterij. Op een volle batterij is de Gardena grasmaaier robot in staat om tot ongeveer 60 minuten te maaien, zodat je geruime tijd kunt genieten van een grasrobot die kriskras over je gazon heen rijdt!

Oplaadtijd

Omdat de robotmaaier bij een bijna lege accu automatisch terugkeert naar het laadstation hoef je dit niet zelf in de gaten te houden. Je hebt natuurlijk niet voor niets een robotmaaier gekocht! Het opladen van een lege accu duurt 50 minuten, waarna de Gardena R70Li rustig zijn maaiprogramma zal hervatten.

Maaisysteem

Messen

Een Gardena R70Li robotmaaier beschikt over 3 scherpe scharnierende messen die vrij kunnen bewegen. Raken ze een op het gazon liggend obstakel aan dan draaien ze automatisch naar binnen toe. Op deze manier kunnen er geen stukjes mes afbreken en op het gazon belanden. Het vervangen van de messen kan op een simpele wijze. De mesjes zijn klein, maar prima in staat het gras kort en klein te maaien.

Maaibreedte & Maaihoogte

Met een maaibreedte van 17 centimeter en maaihoogte die is in te stellen van 20 tot 50mm houdt de grasrobot je gazon mooi kort. Met een draaischijfje bovenop de grasrobot kun je eenvoudig de maaihoogte instellen. Is dit eenmaal gedaan dan zal de maaier op een willekeurige manier, kriskras je gazon gaan maaien. Hij zal daarom ook geen enkele keer precies hetzelfde maaipatroon uitvoeren. Wees gerust, hij zal uiteindelijk je hele gazon meepakken.

Mulching

Gardena R70Li beschikt over een zogeheten mulch functie. Dit houdt in dat de maairobot het gras zeer klein versnippert om het vervolgens op het gras te laten liggen. Zo dienen de kleine snippers voor een natuurlijke bemesting van je gazon. Je gazon zal er beter en mooier uit gaan zien. Kleine snippers is hier het codewoord. Laat je de robot maaier met zijn eerste maaibeurt het hoge gras maaien, dan zal de maaier hier wel in slagen. Echter, je zult dan zelf de hark uit de schuur moeten halen want het gazon zal bezaaid liggen met grote afgesneden grassprieten die niet snel verteren.

Maaipatroon

Gardena SensorCut

Voorzien van het SensorCut systeem zal de Gardena R70Li met een willekeurig bewegingspatroon grasoppervlakten tot maximaal 700 vierkante meter maaien. Dit gebeurt op een effectieve en betrouwbare manier zodat er geen strepen of spoorvorming op het gras te zien is. Het resultaat is dan ook een uitstekend verzorgde grasmat!

Maaien met regen

De Gardena R70Li is zo ontworpen dat deze hij ook met regen je tuin kan onderhouden. Hij is niet uitgerust met regensensor dus zal in principe met regen en zonneschijn er op uit gaan om te doen waar hij goed in is. Ondanks dat hij met regen kan maaien, is het beter om hem dan in zijn basisstation te laten staan. Wanneer de robotmaaier nat gras gaat maaien betekent dit dat de maaier meer weerstand te verduren krijgt en dit de maai efficiency en accuduur niet ten goede komt. Ook blijft er meer gras en ander spul aan de robotmaaier kleven zodat hij binnen de kortste keren zwaarder gaat lopen en je hem grondig schoon moet maken.

Samenklitten van nat gras om en bij de messen is killing voor het maairesultaat. Op een erg nat gazon loop je ook de kans dat de wielen gaan slippen en meer sporen achterlaten.

Navigatie

Wat nog wel eens vragen oproept bij mensen, is hoe de Gardena grasmaaier robot weet tot waar hij moet maaien. Dit is eenvoudig uit te leggen met 1 woord: grensdraad.

Begrenzingsdraad

Gardena R70Li - voor matig complexe gazons tot 700m2

Een grensdraad wordt om het gazon gelegd en aangesloten op het oplaadstation. Door signalen die de Gardena R70Li opvangt zal hij zijn werkgebied niet verlaten en keurig binnen de grenzen van het toelaatbare werken.

De grensdraad mag je ingraven, maar je kunt het ook zo dicht mogelijk op het gazon neerleggen. Dit gaat lastig als je centimeters hoog gras hebt staan. Je krijg de draad niet mooi strak op het gazon te liggen en als je de robotmaaier vervolgens instelt en de maaihoogte aangeeft zou het wel eens kunnen zijn dat hij de perimeterdraad mee gaat maaien en beschadigt. Dit willen we natuurlijk voorkomen.

Tip: voordat je de perimeterdraad aanlegt en de Gardena R70Li maairobot aan het werk zet, kun je beter eerst het gras nog 1 laatste keer op de oude manier maaien. Zodoende kan de robotgrasmaaier dan direct beginnen met het afsnijden van kleine grastopjes die als voeding op het gazon achterblijven. Lange sprieten wil je als het goed is niet (meer) op je gazon aantreffen.

Instellen Gardena R70Li

Je kunt diverse maaimomenten instellen (dagen en tijden) via het toetsenbord bij het lcd display. Het programmeren van de Gardena grasmaaier robot is dan ook erg eenvoudig en snel te doen door de duidelijke en intuïtieve bediening. Heb je de Gardena R70Li eenmaal ingesteld, dan doet de robotmaaier de rest.

Veiligheid & beveiliging

Kantel- en optilsensor

Mens, dier en mooie bloemen wil je niet gemaaid hebben. De til- en kantelsensoren zorgen ervoor dat de messen automatisch stoppen met roteren wanneer de machine wordt opgetild of kantelt. Veiligheid is extra gewaarborgd doordat de messen in het midden van de machine zitten en niet buiten de behuizing uitsteken.

Botssensor

Om schade aan de Gardena R70Li te voorkomen is hij uitgevoerd met botssensoren aan voor en achterkant. Wanneer de robot grasmaaier ergens zachtjes tegenaan botst (bijv. tegen een boom of hekje), zal hij stoppen, een klein stukje achteruit rijden, omkeren en verder gaan met maaien.

Rode STOP-knop

Mocht je om een of andere reden de maaimachine toch per direct willen stoppen, dan druk je op de grote rode STOP knop bovenop het apparaat. Pak daarna de grasrobot op, plaats hem op het laadstation en hij zal uit zichzelf weer herstarten.

Alarm en PINcode

De Gardena R70Li robotmaaier is naast de diverse sensoren ook nog eens uitgerust met een pincode en alarmsysteem om dieven af te schrikken.

Geluidsniveau

Waar sommige robotmaaiers geluidsniveaus richting de 70 decibel produceren, is de De Gardena R70Li met slechts 60 dB aan geluid erg stil te noemen. Dit alles zodat jij en je buren geen hinder van de robotgrasmaaier ondervinden.

Accessoires

Gardena levert haar R70Li robotmaaier compleet met handleiding, laadstation, stroomkabel, 200 meter grensdraad, 400 haringen, 3 reservemessen, aansluitklemmen en koppelstukken. Mocht je een robotmaaier garage willen kopen, dan kun je ook hiervoor bij Gardena terecht.

Voordelen

 • Erg stil: geluidsniveau van slechts 60 decibel
 • De R70Li grasrobot is zeer geschikt is voor matig complexe tuinen
 • Voorzien van een scala aan sensoren die zorgen voor een veilige werking

Nadelen

 • Doordat de Gardena R70Li niet buiten de wielen kan maaien, zul je zelf de randen van je gazon met een grastrimmer bij moeten blijven werken. Met een grastrimmer die voorzien is van draaibare kop kun je ook de gazonkanten afsnijden voor een strak uitziend gazon
 • Het gebrek aan een regensensor zorgt ervoor dat je bij regen de robotmaaier zelf op moet pakken om naar het laadstation te brengen. Hopelijk heb je hier wel een dakje boven gemaakt of huisje omheen gezet zodat je hem en het laadstation extra beschermt tegen invloeden van buitenaf

Gardena R70Li review: conclusie

De Gardena R70Li is een goede maairobot voor complexe tuinen tot 700 vierkante meter. Is het gebrek aan een regensensor voor jou geen probleem en hoef je niet zo nodig een robotmaaier die je middels een app kunt bedienen, dan is de Gardena R70Li een goede keus. Samen met de anti-diefstal functie, het alarm en de PINcode biedt de Gardena R70Li veel waar voor je geld. Zoek je een model met regensensor en randmaaier dan is de Robomow RC308 het overwegen waard.

Belangrijkste specificaties van de Gardena R70Li

 • Capaciteit werkgebied: 700 m2
 • Maximale helling: 14 graden / 25%
 • Maaihoogte (min-max): 20-50 mm
 • Maaibreedte: 17 cm (3 mesjes)
 • Werktijd: 65 minuten
 • Laadtijd: 50 minuten
 • Geluidsniveau: 60 dB
 • Beveiliging: sensoren, pincode en alarm
 • Overig: de R70Li robotmaaier wordt geleverd met 200 meter begrenzingsdraad en 400 pennen
Bestel direct een Gardena robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een Gardena robotmaaier in België
Nu kopen