Gardena R40Li review | Het huis is voor bijna iedereen een belangrijke plek in het leven. Niet alleen omdat het een dak boven het hoofd biedt, maar het ook een plek is waar je jezelf kunt zijn en kunt ontspannen. In de winter is het heerlijk om ’s avonds met een lekkere kop thee voor de open haard te zitten en in de lente en zomer is het fijn om in de tuin te zitten. Dan is het uiteraard wel zo prettig als de tuin er ook goed bij ligt. Daarvoor is een strak gemaaide grasmat essentieel. Voor veel mensen kost dit erg veel tijd om bij te houden, maar de Gardena R40Li neemt al deze moeite uit handen.
Inhoudsopgave
Belangrijkste kenmerken van de Gardena R40Li
De Gardena R40Li is een 7kg lichte weerbestendige robotmaaier die het gazon constant blijft maaien, zelfs als het regent. Deze grasmaaier robot rijdt volledig willekeurig over het gazon en mist zo geen enkel stukje. Je gras wordt dag in dag uit op dezelfde lengte gehouden. De belangrijkste kenmerken van de Gardena R40Li zijn:
- Capaciteit van maximaal 400 vierkante meter
- SensorCut systeem
- Maait ook met regen
Gardena R40Li in de praktijk
Productiviteit
Capaciteit werkgebied
De Gardena R40Li is ontworpen voor eenvoudige tot matig complexe tuinen met een maximaal gazonoppervlak 400 vierkante meter. Ligt je gazon er netjes bij, maar bezit het toch wel wat hellingen of een breed scala een obstakels? Dan loopt de capaciteit al snel 20 procent terug en moet je rekening houden met maximaal 320 vierkante meter.
Maximaal niveau verschil in werkgebied
Voordat je halsoverkop overgaat tot het kopen van een Gardena grasmaaier robot uit de Li serie, is het belangrijk om vooraf eerst te onderzoeken hoe groot het helingsverschil op je gazon is. De Gardena R40Li robotmaaier kan namelijk omgaan met gazonhellingen tot 25% (14 graden).
Accu
Type accu
Omdat een Gardena grasmaaier robot niet zonder ingebouwde oplaadbare batterij kan functioneren, heeft de fabrikant een 18 Volt lithium-ion accu toegevoegd met een capaciteit van 1.6 Ah.
Maaitijd
Gardena is het merk achter één van de eerste robot grasmaaiers op de markt. Dat wil zeggen dat het merk al geruime tijd mee draait en zich ook behoorlijk heeft weten te ontwikkelen. De grasmaaier robot is letterlijk een robot die zelf weet wanneer hij wat moet doen. Zo blijft hij net zo lang maaien totdat de accu bijna leeg is. Na ongeveer 60 minuten maaien rijdt de Gardena R40Li robotgrasmaaier uit zichzelf naar het laadstation, welke standaard wordt meegeleverd.
Oplaadtijd
Eenmaal gearriveerd bij het oplaadstation dockt hij zichzelf aan en zal zich gedurende gedurende 50 minuten gaan opladen. Wanneer de Gardena R40Li robotmaaier weer volledig is opgeladen, vertrekt hij (mits zijn maaischema hem daar opdracht toe geeft) wederom richting het gazon. Een Gardena grasmaaier robot zal pas weer terugkomen wanneer de accu bijna leeg is of zijn maaiprogramma er op zit.
Doordat de Gardena R40Li robotmaaier met zijn laatste procenten energie terugrijdt naar het laadstation is de accu vrijwel helemaal leeg als hij daar aankomt. Hierdoor blijft de conditie van de accu in topconditie en kan de robot grasmaaier jaren mee!
Maaisysteem
Messen
Net als bijvoorbeeld Bosch en Husqvarna robot grasmaaiers, is ook de Gardena R40Li uitgerust met 3 kleine scharnierende maaimesjes die vrijuit kunnen bewegen. Deze vlijmscherpe mesjes zorgen ervoor dat het gras voorzichtig en vakkundig wordt afgesneden. Waar robot grasmaaiers met een enkel maaimes (Robomow, Ambrogio) vaak kleine takjes op het gazon mooi mee versnipperen, is de Gardena R40Li hier niet toe in staat. De mesjes zullen automatisch naar binnen klappen wanneer ze in contact komen met een obstakel om beschadigingen aan de mesjes en het voorwerp te voorkomen. Het vervangen van de mesjes gaat overigens erg eenvoudig.
Maaibreedte & Maaihoogte
De maaibreedte van de Gardena R40Li robot grasmaaier is 17 centimeter en kan in hoogte worden versteld tussen de 20 en 50 millimeter. De maaihoogte wordt gebruikelijk aangepast aan de groeisnelheid van het gras en kan eenvoudig door an een draaischijf bovenop de maairobot te draaien. Komt je R40Li robotmaaier voor het eerst na de winterperiode weer buiten, zet dan niet gelijk de maaihoogte op de laagste stand. Mocht het gras al wat langer en je laat hem gelijk op de laagste stand maaien, dan zullen er in plaats van kleine juist grote stukjes gras op het gazon belanden. Dit is dan weer niet goed voor het grasrecycling-effect.
Grasrecycling
De Gardena R40Li maait het gras op basis van de ingestelde maaihoogte. Als hij het gras eenmaal mooi kort heeft gemaaid en continu op het gazon te vinden is, hoeft hij slechts kleine stukjes gras af te maaien van 1 tot 3 millimeter. Zeer kleine grassprietjes hoeven niet te worden afgevoerd, maar worden rechtstreeks op het gras zelf achter gelaten. Deze stukjes zijn zo klein dat ze niet zichtbaar zijn. Daarbij verteren ze zeer snel om het gazon te voorzien van de nodige voedingsstoffen die het kan gebruiken heeft om het gras beter te laten groeien.
Maaipatroon
SensorCut
Alle Gardena grasmaaier robots werken met het SensorCut systeem. Ook de Gardena R40Li robotmaaier zal het gras in verschillende en willekeurig richtingen maaien zodat het gazon er altijd mooi gelijkmatig gemaaid uitziet.
Maaien met regen
Ondanks dat de Gardena R40Li weerbestendig is en zelfs met regen kan maaien, kan het zijn dat de maairobot wat meer moeite heeft om het gazon effectief te maaien. Het gazon wordt drassig en stukjes gras blijven aan de messen en wielen kleven zodat de Gardena grasmaaier eerder aan een schoonmaakbeurt toe is. Dit alles komt de maai-efficiency niet ten goede. Je zou er dus voor kunnen kiezen om de robotgrasmaaier met slecht weer niet uit te laten rijden.
Veel mensen vragen zich af hoe het kan dat de R40Li robotmaaier niet verdwaalt. Dit is erg simpel. Wanneer de Gardena R40Li wordt aangeschaft wordt er een grensdraad meegeleverd. Deze dient te worden aangelegd rondom het stuk wat de robot grasmaaier moet gaan maaien. De grasmaaier robot gaat vervolgens rijden en komt dan vanzelf de grensdraad tegen, vangt het signaal op en weet op dat moment dat hij een andere kant op moet gaan.
Geluidsniveau
Met slechts 58 decibel behoort de Gardena R40Li tot de stilste robotgrasmaaiers in de markt! Niks is zo vervelend om steeds het gezoem of gebrom van een tuinmachine aan te moeten horen. Iedereen met een electrische of benzine grasmaaier weet wel waar we het over hebben. Met een Gardena R40Li robotmaaier ben je er zeker van dat je naast het gazon ongestoord rustig een boekje kunt lezen en dat je buurman of buurvrouw dit ook kan!
Naast ervoor te zorgen dat je gehoor niet wordt aangetast, is aan veiligheid natuurlijk ook gedacht. Om de veiligheid van mens, dier en robotmaaier te garanderen, is het apparaat naast diefstalbeveiliging ook voorzien van kantel-, til- en botssensoren.
Veiligheid & beveiliging
Kantel- en optilsensor
Ingebouwde kantelsensoren geven – wanneer geactiveerd – en signaal aan het toestel waarna per direct de maaimotor stopt met draaien. Dit is erg handig wanneer je bijvoorbeeld even de messen wilt insprecteren of wanneer om een of andere reden de Gardena R40Li kantelt.
Botssensor
Om schade aan het toestel te voorkomen is de R40Li robotmaaier voorzien van botssensoren aan de voor- en achterkant. Mocht het voorkomen (en het gaat voorkomen) dat de maairobot ergens tegenaan botst, dan zal hij stil gaan staan. Vervolgens rijdt hij iets achteruit, draait om en gaat verder in een andere richting.
Rode STOP-knop
Zie je de noodzaak in om de grasmaaier robot direct te stoppen, dan is er bovenop de maairobot aan rode STOP-knop gepositioneerd. Druk je deze in dan zal het toestel direct stilvallen.
Alarm en PINcode
Uitgerust met een pin-code en alarmsysteem is het niet mogelijk de Gardena R40Li zomaar opnieuw te programmeren of mee te nemen. Is dit het geval dan zal er een duidelijk hoorbaar alarmsignaal klinken.
Onderhoud
Net als bij een gewone grasmaaier zul je af en toe klein onderhoud aan de robot grasmaaier uit moeten voeren. Dit houdt in het schoonmaken van de maairobot, maar ook het eens in de zoveel tijd de mesjes vervangen. Bij de Gardena R40Li is dit ongeveer één keer per jaar. Het is dus niet zo dat de kosten na de aanschaf volledig gemaakt zijn. Je zult ook altijd iets geld kwijt zijn aan het onderhoud van de robot maaier.
Accessoires
Standaard meegeleverd bij aanschaf van een Gardena R40Li robotmaaier: handleiding, oplaadstation, stroomkabel, 150 meter begrenzingsdraad, 200 bevestigingshaken en 3 reservemessen. Wil je je nieuwe grasmaaier robot beschermen tegen wind, sneeuw en regen? Dan is het mogelijk om speciale Gardena beschermdakjes te kopen die je over het oplaadstation heen kunt zetten.
Om een lang verhaal nog net iets langer te maken komen we bij de voordelen en nadelen van de Gardena R40Li robotmaaier. Het toestel is erg gebruiksvriendelijk, maar heeft voor natuurlijk wel eigenschappen die voor- en nadelen bieden ten opzichte van de ‘gewone’ grasmaaier.
Voordelen
Een groot voordeel van volautomatische robotmaaiers zoals de Gardena R40Li, is dat ze volledig autonoom het gras maaien. Je gazon wordt steeds op exact dezelfde lengte gehouden en de maairobot gaat uit zichzelf maaien en zich opladen wanneer het batterijniveau laag aan het worden is. Daarnaast is het voor de tuineigenaar erg handig dat het gras niet opgeruimd hoeft te worden, aangezien het snel composteert. Deze natuurlijke bemesting heeft als voordeel dat je gazon er groener en gezonder uit gaat zien. Ook is telkens met de hand bijmesten niet of nauwelijks meer nodig. Tot slot is de maairobot zo ingesteld dat het ook kleine hoogteverschillen en oneffenheden in de tuin kan overwinnen.
Nadelen
Dan over naar de nadelen, voor zover je het nadelen kunt noemen. Deze slimme techniek zorgt er wel voor dat de prijs ook een stuk hoger ligt dan van een normale grasmaaier. Ook niet onbelangrijk is dat je eenmalig je gazon moet omranden met grensdraad. Heb je meerdere vijverpartijen of mooie bloemen borders in je gazon geplaatst? Ja, ook hier zul je vanuit de gazonrand een lus omheen moeten leggen anders blijft er weinig van je bloemen over. De grensdraad kun je op twee manieren aanbrengen. De eerste variant (en het meeste werk) is ingraven. De tweede manier is de begrenzingsdraad met de meegeleverde haringen vastzetten op het gras. Onder het gras is natuurlijk het meest ideaal, maar dat zorgt er wel voor dat het eenmalig aan de randen open moet worden gemaakt.
Prijzen
De Gardena R40Li is één van de meest bekende modellen onder de robotmaaiers. Niet alleen omdat hij al lang bestaat, maar ook omdat het uitstekende kwaliteit biedt. De prijs is afhankelijk van het type wat je koopt maar ook van de capaciteit. Normaal gesproken wordt de capaciteit uitgedrukt in vierkante meters. De Gardena R40Li heeft een capaciteit van 400 vierkante meter, waarbij je ongeveer 850 euro betaalt. Het lijkt een hele uitgave, maar de tijd die de machine je bespaart is ook geld waard. Daarnaast ben je aan een robotgrasmaaier minder onderhoud kwijt dan aan een benzine grasmaaier. Waar je bij een benzine grasmaaier loopt te zeulen met olie en benzine, is dit bij de R40Li niet het geval. Hij is emissievrij en onderhoudsvriendelijk.
Gardena R40Li review: conclusie
De Gardena R40Li een goede keus voor eenvoudige gazons kleiner dan 400m2. Met het ontbreken van een regensensor zal de Gardena R40Li ook met slecht weer uit maaien gaan. Er is geen twijfel over mogelijk dat hij dit kan, echter het maairesultaat zal door versmering van de messen, wielen en behuizing iets tegen kunnen vallen. Nu hoeft dit voor jou natuurlijk geen enkel probleem te zijn, want stel het regent twee weken lang en je houdt de robotmaaier “thuis”, dan zit je tegen een muur van gras aan te kijken. Over muren en gras gesproken, de robot grasmaaier bezit geen randmaai functie waarmee hij in staat is gazonranden compleet mee te maaien. Af en toe zul je dus de kantenmaaier nog even uit de schuur moeten halen om het gazon aan de randen strak af te werken.
Verder kan het ontbreken van een app voor bediening op smartphone of tablet een minpunt zijn, maar dit hangt natuurlijk af van de beoogde gebruiker. Vind je dit geen probleem en heb je een eenvoudig tot matig complexe tuin, dan is de Gardena R40Li een goede keuze!
Belangrijkste specificaties van de Gardena R40Li
- Capaciteit werkgebied: 400 m2
- Maximale helling: 14 graden / 25%
- Maaihoogte (min-max): 20-50 mm
- Maaibreedte: 17 cm (3 mesjes)
- Werktijd: 65 minuten
- Laadtijd: 50 minuten
- Geluidsniveau: 58 dB
- Beveiliging: sensoren, pincode en alarm
- Overig: de Gardena R40Li wordt geleverd met 150 meter grensdraad en 200 haken
Hallo. Ik heb deze grasmaaier via deze site gekocht en hij doet gelukkig wat beloofd wordt. Dat er geen regen sensors opzitten is voor ons geen probleem. En schoonhouden van de grasmaaier is ook een fluitje van een cent! We zijn er erg tevreden mee.
Beste Bert,
De Gardena R40Li robot grasmaaier is nog steeds erg geliefd. Een regensensor (vaak op de duurdere modellen) is voor sommige mensen een must, maar als je het niet erg vindt om de robotmaaier iets vaker schoon te maken heb je voor een mooie prijs een goede grasmaaier.
Vriendelijke groet,
Team Robotmaaiervergelijken.nl
Beste,
Ik ben ook voornemens om deze maaier een dezer aan te schaffen en heb de volgende punten waar ik mee worstel:
1. Aangezien volgende week nieuwe graszoden worden geleverd, zal ik dan wel/niet ‘ervoor’ het begrenzingsdraad ‘alvast’ aanleggen –> m.i. de mooiste oplossing, maar natuurlijk lastig te wijzigen, indien de zoden erop liggen en na een eerste test blijkt dat het nog niet naar wens is.. wat is wijsheid? Brengt mij op punt 2,
2. Ik heb diverse Youtube-video’s bekeken van Gardena omtrent installatie van begrenzingsdraad (en stel kiezen ervoor om toch eerst het draad op de grond te bevestigen en daarna zoden te leggen):
– Moeten we wel/niet onze ingebouwde trampoline (die ong. 20-25cm uit de grond steekt) ‘omlijnen’ of gewoon de botssensor het werk laten doen?
– Voor 90% bestaat de tuingrens uit een heg –> is 20cm afstand houden voor het draad dan niet teveel?
– We plaatsen op 1 plek een border (met bandjes afgekaderd), welke 1m verwijderd is van de heg –> Kan de maaier hier tussendoor of wordt het te krap?
Alvast hartelijk dank voor uw hulp.
Vriendelijke groet,
Maarten
Beste Maarten,
Bedankt voor je bericht.
We zullen je vragen hieronder beantwoorden, zodat ook andere lezers (met misschien wel dezelfde vragen) deze informatie tot zich kunnen nemen.
Trampoline: heb je een inground trampoline en kan de robotmaaier zich hier niet bij klemrijden? Dan kun je de botssensor zijn werk laten doen. Maar…, wil je overbodige slijtage aan de carrosserie zoveel mogelijk voorkomen, dan kun je beter vanuit de gazonrand een lus om de trampoline te leggen, waarbij we aanraden de perimeterdraad in het gras te verzinken om zo struikelgevaar en kabelbreuk te voorkomen.
Afstand tot de heg: het is belangrijk dat de robot grasmaaier ruimte heeft om te manoeuvreren en niet vast kan lopen. Wij zouden eerst de graszoden (laten) leggen en daarna de perimeterdraad langs de gazonranden aanbrengen. Zet deze draad dan vast met draadpennen. Nu kun je de robotmaaier een testrondje laten rijden om te kijken of hij alles naar wens maait, of dat er nog wat verbeterpotentieel aanwezig is. Merk je dat de robotmaaier nog wat “extra ruimte” kan pakken, dan verplaats je de grensdraad nog enkele centimeters richting de heg en kun je met bijvoorbeeld een spade langs de gazonranden een kleine gleuf maken om hier de kabel in te leggen. Even voorzichtig aandrukken en de kabel ligt mooi uit het zicht.
Border: 1 meter doorsnede is te krap voor de grasmaaier. Is er sprake van slechts 1 hoodfzone (werkgebied) en kan de grasmaaier overal komen behalve in de smalle doorgang, dan kun je of de doorgang verbreden of deze met een grastrimmer bijwerken. De Gardena R40Li kan namelijk nauwe doorgangen van 1.5 meter of minder niet (goed) maaien, omdat de kans bestaat dat hij (mocht hij in deze doorgang kunnen komen) in de corridor vastloopt en hier niet gemakkelijk meer uit komt. Dit is niet bevorderlijk voor het gras.
Laat je nog even weten hoe het is gegaan?
Vriendelijke groet,
Team Robotmaaiervergelijken.nl
goededag
ik ben voornemens een robotmaaier aan te schaffen.Maar kan hij door middel van een draad een terras van 6 meter oversteken naar het tweede gazon wat op dezelfde hoogte ligt als beide gazons?
Zonder hierbij de messen bot te maken en de tegels te beschadigen?
graag uw reactie
a.de winter
lichtenvoorde
Beste Alexander,
Wanneer het tegelpad vlak is en op gelijke hoogte ligt met het gazon, dan is het geen probleem voor de robotmaaier. Op deze manier zullen de wielen, de behuizing en de mesjes geen schade oplopen. Wil je de grasmaaier over het tegelpad laten oversteken naar een andere zone, dan is de meest gebruikte methode om de perimeterdraad onder de tegels door te leggen. Een tweede optie is het gebruik van bijvoorbeeld een haakse slijper. Hiermee slijp je een kleine gleuf door de tegels heen, waar je vervolgens de grensdraad in laat verzinken. In de gebruikershandleiding van je maairobot en op internet staan vaak video’s hoe (en met welke afstanden tot de rand) je de kabel aan kunt leggen. Succes!
Met vriendelijke groet,
Team Robotmaaiervergelijken.nl
Goedemorgen,
Moet een R40Li buiten onder een afdakje staan of kan het gewoon in zijn compleetheid nat regenen?
Mvg,
Hendry
Beste Hendry,
Hij kan gewoon buiten blijven staan, maar mocht je een afdakje hebben of een robotmaaier garage willen kopen, dan kan dat natuurlijk ook. Mocht het erg slecht weer worden (hagel, onweer), dan is het verstandig de machine naar binnen te halen. Zie ook de tips in bijgeleverde handleiding.
Met vriendelijke groet,
Team Robotmaaiervergelijken.nl
Hallo, ik heb een R40Li sinds bijna 8 jaar en ben zeer tevreden. Sedert een tijdje stel ik het volgende probleem vast:
De diode in het laadstation knippert constant rood.
De maaier gaat niet meer vanzelf maaien en vindt het station moeilijk of amper terug.
Na 25% batterij maait hij niet meer en begint de “zoektocht” naar het laadstation.
Heeft iemand een idee wat er aan e hand zou zijn?
Ik denk dat de batterij moet vervangen worden, correct?
bedankt voor uw feedback.
Chris
Beste Chris,
Dank voor je bericht. Een accu die reeds 8 jaar meegaat is erg netjes, echter deze is zo te lezen aan het einde van zijn levensduur. Tip: informeer even bij de klantenservice van Gardena. Zij kunnen waarschijnlijk ook een nieuwe accu leveren.
Met vriendelijke groet,
Team Robotmaaiervergelijken.nl