Inhoudsopgave

Gardena onderhoud

Gardena onderhoud voor de R40Li / R70Li / R80Li robotmaaier is nodig om zo lang mogelijk van je maairobot te kunnen genieten. Wat houden deze onderhoudswerkzaamheden in?

  • Regelmatig het toestel te controleren
  • Regelmatig het toestel te reinigen
  • Vervangen van de versleten onderdelen indien nodig

Inspectie maaischijf en mesjes

Een wekelijkse inspectie op de maaischijf en de mesbladen wordt aangeraden. De maaischijf moet vrij kunnen draaien en de messen moeten onbeschadigd zijn. Indien het snijvlak van de messen beschadigd is, wordt het tijd deze te vervangen. De bladen kunnen beschadigd raken doordat deze in aanraking komen met voorwerpen als fruit, dennenappels, speelgoed, wortels, stenen en dergelijke.

Maait de grasrobot met botte messen dan resulteert dit in een veel slechter maairesulaat. Doordat het gras niet netjes wordt afgesneden, gaat het rafelen waardoor uitdroging en uiteindelijk je gazon mooi geel gaat kleuren. Ook zal het toestel meer energie verbruiken zodat de maairobot het werkgebied niet meer in staat is om efficiënt het gazon te maaien.

De mesjes hebben een levensduur van 2 tot 4 maanden bij gebruik in tuinen van meer dan 300 vierkante meter. Heeft je tuin een kleinere omvang, dan gaan de messen uiteraard langer mee.

Video schoonmaken

Gardena onderhoud | Schoonmaken van de robotmaaier

Om ervoor te zorgen dat de robot grasmaaier goed blijft functioneren is het belangrijk om regelmatig de maaier schoon te maken. Indien er bijvoorbeeld een grote hoeveelheid gras aan de machine blijft plakken werkt de robot minder goed op hellingen. Het schoonmaken gebeurt het liefst met behulp van een borstel en plantenspuit. Gebruik nooit en te nimmer een hogedrukreiniger en ook geen stromend water (tuinslang) of oplosmiddelen.

Onderzijde en maaischijf

  • Zet de hoofdschakelaar in stand 0 (uit).
  • Trek een paar werkhandschoenen aan.
  • Leg de robotmaaier voorzichtig op de zijkant zodat je met de borstel goed bij de onderzijde kunt komen.
  • Maak de maaischijf en de onderkant schoon met bijvoorbeeld een afwasborstel.

Inspecteer ook even of de bladschijf vrij kan draaien ten opzichte van de voet beschermkap. Als er namelijk lange grassprieten of andere voorwerpen binnendringen, dan wordt de beweging van de maaischijf belemmerd. Zelfs een licht remeffect zal al leiden tot een hoger energieverbruik en lagere maaitijden. In het ergste geval is de robot grasmaaier niet in staat om je gehele gazon goed te maaien.

Chassis

De onderkant van het chassis is eenvoudig schoon te maken met een (afwas)borstel en/of en door het wrijven met een vochtige doek.

Wielen

De wielen zullen ook zand en grasresten verzamelen. Reinig rondom de voorwielen, het achterwiel en ook rond de achterwiel steunconstructie.

Behuizing

Maak met en vochtige zachte doek of spons de gehele buitenkant van de behuizing schoon. Is de behuizing sterk vervuild, dan kun je een zeepoplossing of afwasmiddel gebruiken.

Laadstation

Regelmatige reiniging van het laadstation is noodzakelijk zodat de robotmaaier niet wordt belemmerd om het laadstation in en uit te rijden. Ontdoe het basisstation daarom met enige regelmaat objecten zoals gras, twijgen en bladeren die het docken kunnen belemmeren.

Gardena onderhoud | Vervangen van de messen

Gebruik altijd originele messen en bouten bij het vervangen. Vervang niet alleen de messen maar ook de schroefjes. Anders kan het ertoe leiden dat de bout tijdens het maaien te veel slijt en afbreekt waardoor het mes kan worden weggeworpen en letsel kan veroorzaken.

De robotmaaier is voorzien van drie messen die zijn vastgeschroefd in de maaischijf. Het is noodzakelijk om zowel de messen als de bouten op het hetzelfde moment te vervangen om een gebalanceerd maaisysteem te krijgen.

  • Zet de hoofdschakelaar in stand 0 (uit).
  • Doe een paar beschermende handschoenen aan.
  • Leg de grasrobot ondersteboven op een zachte en schone ondergrond.
  • Verwijder de bouten door middel van een normale of kruiskop schroevendraaier en verwijder de mesjes.
  • Bevestig de nieuwe mesjes met nieuwe schroeven.
Bestel direct de beste robotmaaier accessoires
Nu kopen

Gardena onderhoud | Vervangen van de accu

De Gardena robotmaaier beschikt over een onderhoudsvrije accu die een levensduur heeft van 2 tot 4 jaar. De levensduur van een batterij hangt af van onder andere de lengte van het maaiseizoen en het aantal uren dat de robotmaaier dagelijks in gebruik is.

Merk je echter dat de bedrijfstijd van de maairobot tussen twee laadbeurten afneemt (dus korter is dan normaal), dan geeft dit aan dat de batterij veroudert en uiteindelijk zal moeten worden vervangen. Aan de andere kant geldt dat zolang jij vindt dat de maaier zorgt voor een goed gemaaid grasveld, de accu in orde is. Let op! Gebruik altijd de originele accu’s. Compatibiliteit met andere accu’s kan namelijk niet door de fabrikant worden gegarandeerd.

Hoe kun je eenvoudig de accu vervangen?

  • Zet de hoofdschakelaar in stand 0 (uit).
  • Trek een paar beschermende handschoenen aan.
  • Zet de maaihoogte in de laagste stand.
  • Leg nu het toestel ondersteboven op een zachte en schone ondergrond. Zo voorkom je krassen op het chassis en de afdekking het display.
  • Maak de zone rond het accu deksel schoon.
  • Draai de vier schroeven van het accu deksel los met en torx 20 schroevendraaier en verwijder het deksel.
  • Trek de batterij naar buiten door aan de riem te trekken.
  • Plaats vervolgens de nieuwe originele batterij door op de contactstrook te drukken. Druk niet op de accu zelf.
  • Plaats het accu deksel terug. Is de afdichting op het deksel zichtbaar beschadigd, dan moet het accu deksel worden vervangen.
  • Draai de vier schroeven weer vast en zet de maaihoogte terug op de gewenste stand.

Gardena onderhoud | Onweer

Bij onweer is er altijd het risico aanwezig op schade aan de componenten in de robotmaaier en het laadstation. We raden aan om de robotmaaier binnen te zetten en alle aansluitingen op het basisstation los te koppelen.

Gardena onderhoud | Winterslaap

Des winters hoeft de Gardena robotmaaier niet te maaien en kan dus binnen op een droge, vorstvrije plek worden opgeborgen. Voordat je de robotmaaier binnen zet is het noodzakelijk om hem eerst grondig te reinigen. Nadat de maairobot is gereinigd is het de bedoeling om de batterij helemaal op te laden. Vervolgens zet je de hoofdschakelaar op 0 (uit). Is dit gebeurd, dan controleren we nog een keer de conditie van slijtage gevoelige onderdelen zoals lagers in de achterwielen en de conditie van de messen. Detecteer je afwijkingen, vervang dan deze onderdelen zodat hij bij de start van het volgende maai seizoen direct aan het werk kan.

Het laadstation en de transformator kunnen binnen worden opgeborgen, waarbij je de grensdraad in de grond kunt laten zitten. Bescherm de uiteinden van de draden tegen vocht. Dit kan bijvoorbeeld door de uiteinden van de draden in een pot(je) met vet te steken.

Gardena onderhoud | Voorjaar

Gaat het gras weer groeien en is het tijd om de robotgrasmaaier uit zijn winterslaap te halen? Inspecteer dan de laadstrips op de maairobot en op het laadstation. Voor optimaal contact met de maairobot is het noodzakelijk dat deze schoon zijn. Reinigen kan met bijvoorbeeld fijn schuurlinnen. Controleer ook nog even of datum en tijd op de maairobot nog correct ingesteld zijn en de machine is good to go!

Gardena onderhoud robotmaaier