De beste hakselaar kopen: handige tuinhulp | De robotmaaier werkt zich een slag in de rondte op je gazon, maar werk jij ook nog wel eens in de tuin? Dan heb je vast regelmatig een flinke hoeveelheid groenafval. Zeker van bomen en/of grote struiken kun je grote hoeveelheden snoeiafval krijgen. Dan biedt een hakselaar / versnipperaar voor in de tuin uitkomst en is een hakselaar kopen de moeite waard. Takken en bladerwerk nemen erg snel erg veel ruimte in in je container, of het is zelfs zo veel dat je ermee naar de milieustraat moet rijden. Maar een hakselaar versnippert heel veel gesnoeide takken en ander tuinafval, zodat het veel compacter wordt. Ben je op zoek naar de beste hakselaar? Hier lees je meer over de voordelen die een hakselaar in de tuin voor jou kan hebben.
Inhoudsopgave
Wat is een hakselaar / versnipperaar?
Een hakselaar of versnipperaar wordt over het algemeen vaak ingezet voor professioneel gebruik. Dan hebben we het over grote tuinmachines, die meestal op een verrijdbaar onderstel zijn gemonteerd. Deze worden door bedrijven in de groene sector ingezet, bijvoorbeeld om grootschalig snoeiafval te verwerken. Maar hakselaars hebben ook een toepassing in landbouw, om diverse gewassen te verwerken, vooral maïs (ook wel bekend als een maishakselaar). In feite vermaalt of versnippert een hakselaar plantaardig materiaal. Dat kan daarna makkelijker verwerkt worden. Daar zit ook het voordeel van een goede versnipperaar in de achtertuin: snoeiafval maak je er kleiner mee. Zo past het beter in de container.
Waarom een hakselaar gebruiken?
Een versnipperaar komt vooral van pas als je snoeiafval hebt uit je tuin. Als je bijvoorbeeld een boom of struik snoeit, komen daar veel (dikke) takken en bladeren vanaf. Deze nemen onhandig veel ruimte in in de container. Je kan ze natuurlijk zelf kleiner zagen en knippen, maar dat kost erg veel tijd. Met een hakselaar gaat dit veel sneller. Het versnipperde tuinafval bespaart heel veel ruimte in je container. Bovendien is het veel geschikter om zelf te composteren, als je een composthoop in de tuin hebt of wilt. Droge houtsnippers kun je als extra beschermlaag in de tuin strooien.
Hakselaar vergelijken | Welke types versnipperaars zijn er?
Er is niet maar een soort versnipperaar. Natuurlijk zijn de grote, industriële hakselaars een verhaal apart, maar ook onder de kleine hakselaars voor in de tuin zijn er verschillen. Allereerst kun je een versnipperaar kopen die op benzine loopt, maar een hakselaar kopen die je aansluit op netstroom behoort ook tot de mogelijkheden. Het belangrijkste verschil zit hem echter in het binnenwerk. Traditioneel hakt een hakselaar ingevoerd hout met een snel ronddraaiend mes in kleine stukjes. Maar een nieuwe techniek is inmiddels ook erg populair: de freeswals. Deze trekt hout naar binnen met een langzaam draaiende, scherpe wals. Zo wordt het houtafval gesneden en geplet. Wat zijn de voordelen van een hakselaar?
Meshakselaar kopen? | Voor- en nadelen van een meshakselaar
Een meshakselaar is erg efficiënt in het gebruik. Het hout wordt ermee tot kleine, fijne schijfjes versnipperd. Deze houtsnippers (mits droog) gaan niet makkelijk rotten, en zijn daardoor prima geschikt voor hergebruik. Je kunt ze bijvoorbeeld als mulch gebruiken, om je bloemperken met een beschermlaagje tegen vorst te beschermen. Dit hout is ook geschikt voor tuinpaadjes of speelplekjes. Een nadeel van meshakselaars is dat ze nogal luidruchtig zijn. Ook kunnen ze blokkeren, waarna je ze open moet maken en het vastzittende hout moet weghalen. Daardoor kan het hakselen meer tijd kosten. Bovendien slijten de messen sneller.
Walshakselaar kopen? | Voor- en nadelen van een walshakselaar
Een walshakselaar plet het hout meer dan het te snijden. Dat maakt het houtafval uit een walshakselaar meer geschikt als compost dan als droge bodembedekking. Het grote voordeel van een walshakselaar is dat ze veel minder lawaai maken dan een meshakselaar. Je buren zullen je dit dan ook in dank afnemen! Bovendien gaan sommige walshakselaars automatisch in omgekeerde stand als ze verstopt raken. Zo kun je er sneller en makkelijker mee doorhakselen. De wals verslijt ook minder snel, dus hoef je deze minder vaak te vervangen.
Beste hakselaar aandrijving | Elektrisch of benzine?
Als je een keuze hebt gemaakt voor een meshakselaar of een walshakselaar, kun je ook nog kiezen voor een elektrisch model, of een machine met een benzinemotor. Benzinemotoren zijn wat luidruchtiger en ook minder goed voor het milieu. Maar het grote voordeel is dat je met een benzinemotor niet afhankelijk bent van stroom. Ideaal dus voor bijvoorbeeld een volkstuin. Zorg er dan wel voor dat je genoeg brandstof bij de hand hebt. Gebruik je de versnipperaar vooral in de achtertuin en heb je een verlengsnoer tot je beschikking? Dan is een model op netstroom een prima oplossing.
Beste hakselaar kopen | Wat is de beste versnipperaar?
Welke hakselaar voor jou geschikt is, hangt af van hoe je deze wilt gebruiken. Als je het houtafval specifiek wilt hergebruiken, is de beste hakselaar een meshakselaar. Wil je gewoon kleiner afval of compost, en is een lage geluidsproductie belangrijk? Dan is in dit geval de beste hakselaar een walshakselaar. Daarnaast moet je goed letten op de snijcapaciteit van de hakselaar, ofwel de maximale dikte van takken. Je kunt daar niet mee smokkelen: takken die je in de versnipperaar stopt, kunnen niet dikker zijn dan dat. Check dus van tevoren hoe dik de takken van je bomen en struiken zijn!
Beste hakselaar kopen | Waarop letten bij een versnipperaar kopen?
De belangrijkste zaken om een hakselaar op te kiezen zijn: hakselmethode (freeswals of messen), aandrijving (benzine of elektrisch) en snijcapaciteit. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je op kunt letten bij de aankoop. Je kunt zaken zoals gewicht, afmetingen, vermogen (stroomverbruik) en geluidsproductie eenvoudig in de specificaties vinden en vergelijken. Ook is het goed om te weten welke accessoires de fabrikant met de versnipperaar meelevert. indien een hakselaar kopen je gelukt is. Denk bijvoorbeeld aan een opvangbak of opvangzak voor het tuinafval en hoe groot de capaciteit daarvan is.
Beste hakselaar kopen | Wat kost een versnipperaar?
Voor een hakselaar in de tuin moet je minstens op een prijs vanaf honderd euro rekenen en dat zijn de allergoedkoopste modellen. Een beetje goede hakselaar van stevige kwaliteit kost al snel een paar honderd euro. Dan hebben we het over modellen van de gerenommeerde merken, met goede garantie. Een goede hakselaar kopen is een flinke uitgave, maar als je veel met snoeiafval bezig bent, is het de moeite waard. Je hebt nog jarenlang plezier van een goede hakselaar en het bespaart je veel tijd bij het verwerken van houtafval.
Beste hakselaar merken | Fabrikanten van de beste hakselaars
Versnipperaars voor gebruik in de achter- of volkstuin zijn al geruime tijd op de markt. Het zijn zware stukken tuingereedschap, die motorisch worden aangedreven. Dat betekent dat de beste hakselaars vaak ook voortkomen in het productaanbod van fabrikanten die zwaar klus- en/of tuingereedschap maken. Denk bijvoorbeeld aan Bosch, Makita of Wolf Garten. Er zijn ook goedkope hakselaars verkrijgbaar die meestal als huismerk worden verkocht van grote winkelketens. De kwaliteit van deze laaggeprijsde modellen laat echter soms te wensen over.
Hakselaar onderhoud | Hoe onderhoud je een hakselaar?
Een versnipperaar is een apparaat met een lange levensduur, mits als je je aan een aantal eenvoudige onderhoudsvoorschriften houdt. In het algemeen geldt dat je de meeste hakselaars schoon en droog moet opbergen. Nat snoeiafval verwerken kan vaak, maar houdt dan de vulopening en de uitvoer goed in de gaten en verwijder resten met de hand als de machine uitstaat. Bij een meshakselaar loont het ook om de messen tijdig te vervangen, omdat deze bot worden door gebruik. Bij een walshakselaar moet je regelmatig de aandrukplaat en/of de speling op de wals bijstellen voor een correcte werking.
Hakselaar veiligheid | Hoe gebruik je een hakselaar veilig?
Hakselaars voldoen aan strenge veiligheidseisen, maar toch kan het geen kwaad er verstandig mee om te gaan. Houdt je handen en vingers altijd goed uit de buurt van de messen of de wals. Bij veel versnipperaars zit er een ingangsbeveiliging op, waardoor je met je handen zo niet bij de messen kunt. Draag daarom altijd handschoenen als je met houtafval bezig bent. Dit voorkomt ook splinters. Draag het liefst ook een veiligheidsbril: zo voorkom je dat wegschietende schilfers in je ogen terechtkomen. En bij een luidruchtig model kan gehoorbescherming wenselijk zijn.
Hakselaar gebruiken | Is een versnipperaar alleen voor hout?
Grote takken die je hebt gesnoeid, zijn niet het enige dat je in de versnipperaar kwijt kunt. Meestal zitten er nog allerlei bladeren aan de takken die je in de hakselaar stopt. Deze maalt de hakselaar ook gewoon fijn. Ook bladafval wordt immers kleiner, wanneer het versnipperd wordt. Bedenk wel dat snoeiafval waar veel blad doorheen zit andere toepassingen heeft dan alleen droge houtsnippers. Ook is het goed om (droog) hout en (nat) bladafval goed af te wisselen. Controleer ook de messen of wals na veel bladafval op stukken die vastzitten. Zo voorkom je dat de machine veel verstopt raakt.
Beste hakselaar tips | Tips voor het hakselen
De belangrijkste tip is om nooit materiaal te verwerken waar de hakselaar niet geschikt voor is. Zelfs de beste hakselaar kan daardoor problemen krijgen. Gooi er bijvoorbeeld geen takken in die dikker zijn dan de maximale snijcapaciteit, of ander materiaal dan snoeihout of bladafval. Een versnipperaar is een redelijk prijzige aanschaf en met een correct gebruik zorg je voor jarenlang gebruiksplezier. Wil je toch erg moeilijke en/of grote takken verwerken? Met een walshakselaar is het vaak mogelijk (en soms noodzakelijk) om handmatig de wals andersom te laten draaien. Zo kun je de lastige stukken in meerdere pogingen versnipperen.
Makita UD2500 hakselaar
De Makita UD2500 is een uitstekende hakselaar voor alledaags gebruik. Het is een walshakselaar, waarbij de messenwals het hout geleidelijk naar binnen trekt. Hiermee maak je er compacte snippers van die geschikt zijn om te composteren. Het snoeiafval komt terecht in een kunststof opvangbak met een capaciteit van maar liefst 67 liter. De elektrische motor, met een vermogen van 2.200 Watt, sluit je met een verlengsnoer aan om takken tot 45 millimeter dik uit je achtertuin te verwerken.
De Makita UD2500 hakselaar gebruiken
Als je de Makita UD2500 hebt opgesteld en aangesloten op een stroombron, kun je deze door de trechtermond takken tot 45 millimeter dik voeren. De opening is afgeschermd en de trechter is lang genoeg, zodat je niet met je hand bij de wals kunt als deze draait. De bediening is erg eenvoudig. Met de groene knop schakelt de hakselaar in en met de rode uit. Een led geeft de status van het apparaat aan: rood als de stroom is aangesloten, groen als de versnipperaar in gebruik is.
Antiblokkeringsysteem
De Makita UD2500 versnipperaar beschikt over een antiblokkeringssysteem en een terugloopschakelaar. Zo verwijder je snel vastzittende takken en kun je gelijk door met hakselen. Als de wals blokkeert, zal de Makita UD2500 eerst zelf proberen de wals terug te draaien. Zo voorkomt de machine overbelasting van de motor. De statusled knippert dan groen. Lukt dit niet, na drie pogingen? Dan knippert de led rood en moet je het probleem met de hand oplossen. Zet dan eerst de machine uit en verwijder materiaal zo veel mogelijk met de hand.
Opbergen en transporteren van de Makita UD2500
Een versnipperaar is een buitenapparaat, maar je kunt deze niet in de regen gebruiken of laten staan. De Makita hakselaar, type UD2500, kun je netjes en compact opbergen door de afneembare trechter en verwijderbare opvangbak. Het onderstel heeft twee grote wielen, waardoor je hem snel naar de gewenste plek kunt rijden. Daar stel je hem stabiel op. Tijdens het verrijden en gebruiken hou je de Makita UD2500 stevig vast aan het brede handvat. Om stroom beschikbaar te hebben op de plek waar je wilt versnipperen, kan het nodig zijn om een verlengsnoer te gebruiken.
Voordelen van de Makita UD2500
De Makita UD2500 is in het middensegment geprijsd van elektrische hakselaars voor in de tuin. Door de messenwals is het geluidsniveau meer dan acceptabel en loopt de hakselaar niet snel vast. De opvangbak is ruim en gemakkelijk in het gebruik. Bovendien is deze versnipperaar gemakkelijk op te bergen, te verplaatsen en te gebruiken. De aanvoertrechter en blokkeringsbeveiliging maken het een veilig apparaat van goede kwaliteit waar je jaren mee vooruit kunt. Zoek je een goede hakselaar voor in de tuin, die stevige takken van maximaal 45 millimeter aankan en je voorziet van compact snoeiafval en/of compost? Dan is de Makita UD2500 versnipperaar een prima keuze.
Makita hakselaar kopen? | Voor wie is de Makita UD2500 geschikt?
Wil je graag de Makita hakselaar kopen? Met een redelijk prijskaartje ligt de Makita UD2500 zeker niet snel buiten het bereik van de gemiddelde tuinier. Door de elektrische aandrijving is deze Makita hakselaar meer geschikt voor gebruik in de achtertuin dan in de hobbytuin, maar als er stroom aanwezig is, is het een zeer robuuste hakselaar met een flinke snijcapaciteit. De UD2500 is dus zeker ook geschikt voor zwaardere klussen. Alleen als je per se een meshakselaar wilt, bijvoorbeeld voor droge houtsnippers, of liever een benzinemodel, ben je met een andere hakselaar beter af. Voor alle andere tuinhobbyisten is dit een geschikte en misschien wel de beste hakselaar.